Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 510
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 8 325
  • Сливен
СЗО публикуваха доклад за коронавируса. В него се описва как са лекувани китайците - със лекарства за СПИН, малария и кислород. Трансфер на плазма, или нещо подобно си преведох аз, не било доказано че е ефективно. Казват че гъстотата на населението е много определящо. https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-j … -final-report.pdf

# 8 326
Да споделя за  нетъкания текстил за маските. Купих един, но е много по-"рехав " и тънък от този на хирургическите маски от аптеките. Направих една пробна от 3 пласта, лепнах я със силиконов пистолет. През нея дишам съвсем спокойно, докато с маска от аптека не е така. Нямам идея колко ще пази една такава домашно произведена маска, но вероятно доста по-малко в сравнение с тези от аптеката.
Може би има и по-плътен нетъкан текстил.

ПС Представям си това как се случва у нас. По едно време приемах 19 пъти на ден някакви лекарства. Докторите дори не си направиха труда да ме предупредят, че между приема на теофилин и АБ трябва да има максимално дълго време.
Скрит текст:
Всички са артисти а? И Китайците нямат вирус, за някви си 2000-3000 умрели затворили един два малки града . Артисти. Корейците и те. Днес обявиха, че не могат да се справят с вируса и молят хората да си стоят по къщите. И те са в този филм. Темата става все по забавна 😉

По принцип в Южна Корея нещата стоят по следния начин: има аптеки но от тях може да се закупят само най-обичайните препарати, такива които тук се отпускат без рецепта. В случай, че на пациент му е необходимо да приема лекарства от типа на антибиотика, то той не си ги купува от аптеката. В здравната клиника лекаря му издава рецепта, след това с рецептата се отива на гише, където лекарствата се дават пакетирани в прозрачна опаковка на лента, на дози - сутрешен прием, обеден прием и т.н. за всички дни определени от лекаря. Т.е. ако трябва пациента да приеме сутринта антибиотик и витамин - двете хапчета са в една прозрачна опаковка с надпис - дата и час. Пациента получава толкова дози, колкото му е назначения прием.

# 8 327
  • В.Търново
Знаете ли какво си мислех, ако този вид Коронавирус е като СПИН, един път хванеш ли го и край, носиш си го до край, нищо че уж вече има излекувани. Ако има и скрит период след излекуване?

# 8 328
Е не е така, има много излекувани, не го носиш завинаги. Но се оказва че може да заразява повторно.

# 8 329
Аз през 2003 г. не съм чула за епидемията SARS. Сега реших да потърся и  намерих информация за 2003.  Пак Далечния изток е бил най-засегнат, отново от Китай е тръгнало.

# 8 330
  • Варна
В тази връзка идеята на кислородните апарати не е толкова да лекуват коронавируса, а да подпомогнат организма с повече кислород на база 1 бр. вдишване.

Не писах, че лекува, а че е част от подкрепящата терапия.

# 8 331
В тази връзка идеята на кислородните апарати не е толкова да лекуват коронавируса, а да подпомогнат организма с повече кислород на база 1 бр. вдишване.

Не писах, че лекува, а че е част от подкрепящата терапия.

Същото казвам и аз в подкрепа на твоето твърдение. Simple Smile

# 8 332
СЗО публикуваха доклад за коронавируса. В него се описва как са лекувани китайците - със лекарства за СПИН, малария и кислород. Трансфер на плазма, или нещо подобно си преведох аз, не било доказано че е ефективно. Казват че гъстотата на населението е много определящо. https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-j … -final-report.pdf

Нали имаше съобщение от Китай, че пациенти после умират, заради сърдечни проблеми от лекарствата , с които са ги лекували?

# 8 333
  • Другата България
Аз само ще помоля когато цитирате мнение, което е дълго, да го слагате в "скрит текст". Когато се чете предимно, и то от телефон, цитирането на "чаршафи" прави упражнението доста трудоемко и понякога стойностни мнения се пропускат именно защото се скролва машинално заради цитат, заемащ половин страница.
Относно презапасяването и всяването на някаква паника виждам доста хора, които вече са на моето мнение. Тук мернах мнения само за София и големите градове, възможно е да съм изпуснала нещо друго всъщност, тъй че моля за извинение ако е така. Но ще дам прост пример за един малък град в Северозапада, в който вчера в 90% от аптеките /които са на всеки ъгъл/ нямаше един Нурофен стоп колд и Витамин С. Нямаше. ММ ги обиколи почти всички и то не с цел презапасяване, а защото поне на нас това е единствения медикамент, който ни помага при първоначални симптоми на настинка и грип. В момента има маса болен народ от грип, три колежки са болни, едната доста болна, естествено са на работа, и аз просто исках да го имам у дома по обясними причини. И няма, наложи се да търся "връзки" за един елементарен Нурофен и Витамин С, което е безумно. Това за аптеките, там е най-страшно именно защото както писах с това презапасяване и изчерпване на лекарства от първа необходимост се създава такъв дефицит, че когато /а то неминуемо ще се случи/ на реално болен се наложи да потърси и да купи просто няма да има. Защото "страх лозе пази", Ганчо си е заредил домашната аптечка на макс с количества, които ще стигнат до Коледа, а за хронично болния кой да мисли....именно, всеки се спасява поединично. Никъде никой не се движи с маска, дори и в ДКЦ-тата. Но пък за сметка на това в къщи имаме по много, отново за да има, да сме спокойни за момента, когато дойде "апокалипсиса". А че за момента, в който ако недай Боже това стане, или когато стане се тръби, че ще се наложи карантина и стоене по домовете кой да мисли, тогава маска няма да ти е нужна, тя е превенция за това да не заразиш околните, с които по обясними причини няма да се срещаш ако си в къщи. Слагай я сега, когато си навън, в МОЛ-а, в ГТ, в ДКЦ-то, в банката, в Кауфланд и ЛИДЛ, защо са ти кутии с маски на рафта у дома? Отново ще кажа - манталитетът ще ни убие, образно казано, не ни е необходим корона или какъвто и да е друг вирус, ние сме си самодостатъчни.
И да, в Кауфланд поне при нас е вавилонското стълпотворение. Възможно е да е съвпадение заради уикенда, края на месеца, големия празник утре и т.н. Но на паркинга нямаше място къде да спреш, а той е огромен за града ни. Количките са с връх, поне тези, които видях на хора, бутащи ги към автомобилите си. До вътре не стигнах, защото категорично се отказах да участвам в тази лудница. И бяхме тръгнали именно защото на заплата и ние попълваме запасите от продукти както правят повечето хора.
Абсурдно е това, което виждам, силно се надявам страстите да се успокоят, защото всичко случващо се няма да ни доведе до нищо добро, и не говоря за коронавируса.

# 8 334
  • Варна
Още трима пациенти са тествали положително за коронавирус в Обединеното кралство, довеждайки общия брой тук до 23. Двама от най-новите диагностицирани пациенти току-що са се завърнали от Италия, а третият от Азия, според Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ , въобще и не държа , да ми четеш постовете

# 8 335
Merri_An, възможно е да не е само презапасяване, а да са ги изпокрили/изкупили тези лекарства с цел  спекула.

# 8 336
Във Варна има нурофен стоп колд.  Същите 2 съставки съдържа и Ибупром синус.
Магазините са пълни със храни, няма никой с маски. Чак тези дни забелязвам колко кашлящи продавачки срещам, кихащи хора по улиците.

# 8 337
Какво съм изпуснал. Някъде ме били цитирали.
Отворих официалната стат. За съжаления смъртността отново е тръгнала нагоре, 3,42%

Обърках се, мислех че в тази тема беше мнението, а всъщност беше в страшките.
Вестник България Днес от 28.02
https://www.bgdnes.bg/Article/8239563

Припомнете ми, The Guardians достоверен източник ли беше?

https://www.theguardian.com/world/2020/feb/29/worse-than-flu-bus … coronavirus-myths

Превод :
Скрит текст:
Да, по-лошо от грип е: разбиване на митовете за Корона вирусът.

Изказване "Не е по-опасно от зимният грип"
Много хора, заразени с корона вирус няма да усетят нищо повече от грипни симптоми, но цялостният профил на заболяването, включващ смъртността, изглежда много по-сериозен.
В началото на епидемият % смъртност може да бъде надценнен, ако много леки случаи са пропуснати. Но тази седмица експерт от СЗО даде предположение, че нещата не са така при Ковид-19. Брус Айлуард, който ръководи международната мисия в Китай, за да проучи вируса и как процедира държавата, каза че доказателствата не предполагат да виждаме само "върхът на айсберга" . Ако се потвърди от бъдещи проучвания, това би означавало че сегашната предполагана смъртност от 1% е вярна. Това би направило Ковид-19 10 пъти по смъртоносен от грипа, който убива межд 290 000 и 650 000 годишно.

Изказване: "Убива само възрастни хора, младите няма от какво да се притесняват"
Повечето хора, които не са възрастни и нямат заболявания няма да стигнат до критична фаза. Но Ковид-19 все още има по-висок риск да доведе  до сериозни респираторни проблеми, в сравнение със грипа. Също така има други рискови групи- здравните работници, например са много по уязвими, защото имат по голямо излагане на вирус.
Действията на младите, здрави хора, включително докладване на симптоматика и следване на карантинните протоколи са важна роля за опазването на най-уязвимата част от обществото и прекъсване на траекторията на епидемията.

Изказване:"маските не предпазват"
Носенето на маска не ви дава пълна гаранция, че няма да се разболеете- вирусите могат да проникнат и през очите и чрез малки частици, наречени аерозоли, които да преминат през маската. Независимо от това, маските са ефектифни във хващането на въздушни капки, което е главният начин за предаване на корона вирусът.
Ако има шанс да се срещате с болен, маската намалява шанса вирусът да се предаде. Ако просто се разхождате из града, без контакт с други хора, маската няма да се отрази изобщо.

Изказване: "Трябва да седите със заразен за 10 мин."
За грип, някой болнични инструкции дефинират излагането като да си на по-малко от 1,87м. от някой, който киха и кашля за 10 мин. или повече. Все пак е възможно да бъдете заразени от по-кратка комуникация или дори от докосване със заразена повърхност, въпреки че това е по-рядко срещан метод за предаване.

Изказване: "Ваксината ще е готова до няколко месеца"
Учените бързо започнаха ранното създаване на ваксината за новият вирус, подпомогнати от разкритието на генетичния код на китайските учени. Създаването на ваксината продължава бързо, няколко екипа тестват в момента в/у животни. Независимо от това задължителните тестове, нужни преди да бъде широко произвеждана могат да продължат дълго. Най-важното е да се открият дори и рядко срещаните странични ефекти. Ваксина в широко приложение за година, би било бързо.

Изказване: "Ако се обяви Пандемия, значи няма какво повече да направим"
Пандемията е дефиниция за разпространено в целият свят ново заболяване- но точният праг за обявяване на такава е неуточнен.На практика действията, които се взимат няма да се променят, ако я обяват. Карантинните мерки не са за да изчезне заразата напълно. Забавянето на движението на епидемият или намаляването на пика е критично важно, за да могат здравните системи да се справят с увеличеният брой пациенти.
Тези 3,5% смъртност се разпределят по рискови групи така:

Cardiovascular disease10.5%
Diabetes 7.3%
Chronic respiratory disease 6.3%
Hypertension 6.0%
Cancer 5.6%
no pre-existing conditions 0.9%

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kakvi-bolesti-ni-ubivat-6025456

Има няма половин България.

Ходи си я чети, не и е мястото тук!

Последна редакция: сб, 29 фев 2020, 16:39 от Neko.fukakai

# 8 338
  • София
Астматиците и тези с ХОББ, да му мислят.

# 8 339
Аз също не разбирам какво ви успокоява факта, че покосява хора с хронични заболявания? Само тук във форума хиляди потребители страдат от такива! Хиляди! България е с най-висок процент такива заболявания, които И без вируса са главно с фатален изход, за разлика от другите държави. Това, че германците или тайландците си излекуваха хората не ми помага, защото тук почти нищо не лекуват, народа се влачи за лечение там, дори и без вируса!
 Днес в аптеката нямаше витамин Д. Никакъв Kissing Face

Общи условия

Активация на акаунт