Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 239
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 9 225
Soft Click, как е детето?

# 9 226
  • Варна
На който му се чете , какво точно представлява коронавируса, какви връзки има с друг вирус от прилеп, открит преди 7 години от китайски учен, каква е връзката с лабораторията в Ухан и защо се смята ,че вируса може и да е с изкуствен произход , и за любителите на конспиративните теории , ето тук  / на английски / :

https://greatgameindia.com/covid19-files-scientific-investigatio … n-of-coronavirus/

# 9 227
Ето официален брояч в реално време по държави.
https://www.worldometers.info/coronavirus/#repro

Най-отгоре е таблицата. Надолу са дните с разбивка.

# 9 228
детето е имало доста контакти преди карантината и е ходило на тренировка на ХИК Хелзинки (играч или зяпач не знам). и на у-ще е ходило.

https://yle.fi/uutiset/osasto/news/130_in_helsinki_face_quaranti … onavirus/11235775

поне ще видим младите как го карат just a flu вируса.

# 9 229
Давам в скрит текст гугъл превод на интервю със заразения германски лекар, пуснато по-горе, което имаше само два реда обяснение от пусналия я и които два реда бяха игнорирани от всичките с пяната на устата (ненапътуваха се, безотговорни, аз с 1101 болести (т.е  ТЕЛК?) няма да плащам болничните (на работещите и внасящи осигуровки?). Причината да пусна "превода" беше, че доста хора споделиха по други места, че няма да пътуват само защото в местоработата им са ги заплашвали .... Sad
С цялата омраза, която струи не само тук, единственото, което ще постигнете е хората да ги е страх да отидат на лекар и да не отидат ако могат, защото после пенсиите от блока ще им го напомнят доживот и ще им го навират в лицето, т.е. още повече разпространение. 
При условие, че Европа не забрани или ограничи пътуванията, уж много загрижена, защо така?
Скрит текст:
Заразеният старши лекар в Тюбинген в карантина
"Благодаря, че попитахте, добре съм"
Старши лекар по патология в Университетската болница в Тюбинген е един от първите пациенти с корона в Германия. Тук той разказва защо все още се справя добре - и какво е още по-трудно за него от самия патоген.
Дъщеря му се върна от почивка в Италия в неделя вечер, тя беше в Милано с приятел, и двамата бяха посетили взаимен приятел. Те заедно отидоха да пазаруват, посетиха катедралата, хапнаха в ресторанта и се насладиха на ранните летни температури. Когато се върна в Тюбинген, ърлото на младия германец драскаше, тя почти не обърна никакво внимание на оплакванията - докато броят на  инфекциите от корона в Италия скочи бързо и приятелят й също беше тестван положително.

Това е ясно от вторник вечерта: 24-годишната е заразена с новия вирус на короната - и е предала вируса на баща си, старши лекар по патология в Университетската болница в Тюбинген. Вместо да седи пред микроскопа, 59-годишният човек прекарва поне десет дни в изолационното отделение на болницата. Посещенията са сведени до минимум.

Ако искате да влезете в стаята, трябва да носите водоотблъскваща защитна рокля, дихателна филтърна маска на ниво FFP2, защитни очила и ръкавици, които минават над ръкава ви. Ако посетителят отново напусне стаята, всичко изчезва в черна кутия и се изхвърля. Ежедневие за лекари и медицински сестри в отделението за изолация.

„В тези стаи също са настанени пациенти с грип или туберкулоза“, казва Стефано Фуско, старши лекар в отделението. „Пациентите не са в изолация с висока степен на сигурност като Ебола.“

Независимо от това, в университетската болница може да се усети как новият тип вирус на короната обезпокоява хората. "Можете да кажете, че персоналът и лекарите от други отделения вече питат: Мога ли дори да отида в отделението за изолация на друг пациент?", Казва Фуско. Но това безпокойство е неоснователно.

Как е лекарят, който носи вируса, който в момента тревожи Германия? Телефонен разговор до един от първите пациенти с корона в Германия.

SPIEGEL: Вие сте един от първите хора, заразени с корона в Германия. Как сте, как се чувства Covid-19 при вас?

Пациент: Благодаря за питането, добре съм. Не чувствам нищо, имам пълната си сила и съм изумен от нещата, които се случват във външния свят. Не помирисваш вируса на короната, не го виждаш, не го вкусваш. Просто е там. Самият аз не бих го забелязал.

SPIEGEL: Наистина ли нищо не чувстваш?

Пациент: Да, нищо. Въпреки че трябва да кажа, че от години имам проблем със синусовите инфекции. Това ме засяга повече през зимните месеци и по-малко през лятото. Ето защо никога не се притеснявам, когато имам няколко симптома на настинка.

SPIEGEL: И как се справя дъщеря ви?

Пациент: Добре също. Тя се завърна от Милано с леко възпалено гърло през уикенда, както и нейният спътник. Двамата също се движеха през града почти облечени като за лятото, тъй като беше сравнително топло. Те не се изненадаха и помислиха, че това е резултатът.

SPIEGEL: Тъй като вие и дъщеря ви се справяте толкова добре: лекувате ли се изобщо?

Пациент: Не, всъщност сме напълно здрави. Просто измерваш кръвното си налягане и пулса си и измерваш треската си, осъзнаваш, че нищо не е, а кръвта рутинно се изтегля. Няма възпалителни параметри, това всъщност е това.

SPIEGEL: Как изглежда вашето ежедневие в карантината?

Пациент: Тъй като нямаме никакви лечения в реалния смисъл, денят няма големи възходи и падения. Просто седя там, така да се каже, погледнете Швабската алба и говоря с дъщеря ми или сега с вас.

SPIEGEL: Нямате ли телевизор?

Пациент: Да, но всъщност никога не гледам телевизия. Това, което вече използвам, е моя смартфон. Но в началото имаше проблем. Ако искате да имате WiFi в клиниката, имате нужда от карта и трябва да платите за нея. Но банкнотите, които имам тук, са потенциално заразителни. Не можеш да ги вземеш навън. За щастие, ръководителят на отдела беше толкова мил и плати. Така е в момента: можете да внесете каквото и да е, но нищо не излиза.

SPIEGEL: Беше ли притеснен, когато разбрахте за вашата инфекция?

Пациент: Не, има съобщения за това как работи инфекцията. Че всеки, който има функционираща имунна система, има нормална диета, спортува и се грижи за себе си, няма много повече проблеми с вируса, отколкото с грипа. Защо трябва да е различно при мен?

SPIEGEL: Мислите ли, че можете да се справите с темата по различен начин, защото сте лекар?

Пациент: Мисля, че просто го пренасям. Може би съм изключение, защото като медицински специалист разбирам процедурата. Има правителствени разпоредби за това колко дълго да държите някого в карантина и трябва само да правите това, което ви е казано. По принцип не се различава от военните.

SPIEGEL: И какво ви казват?

Пациент: Например, аз съм ежедневно информиран за измененията в тълкуването на органите, колко време трябва да продължи карантината.

Университетската болница в Тюбинген се ръководи от препоръките на института Робърт Кох. Това в момента означава, че мъжът и дъщеря му трябва да останат в клиниката десет дни. Ако те са без треска в продължение на 48 часа и ако са били тествани отрицателно за вируса два пъти, могат да бъдат освободени у дома.

SPIEGEL: Как мислите, че сте заразили от дъщеря си?

Пациент: Когато дъщеря ми се върна от Милано, разбира се, че я прегърнах, защото бях щастлив. Тогава вечеряхме заедно и на следващата сутрин се сбогувах с нея. Това беше достатъчно.

SPIEGEL: Как околната среда реагира на болестта?

Пациент: За мен изключително конструктивен. Попитахте как съм, ако можете да направите нещо. В моя институт, където играя водеща роля, ме попитаха как могат да се разпределят, за да ме заменят. Имаше голяма солидарност. Съобщенията по имейл или WhatsApp също бяха положителни за мен. Някои пишат на шега, че се гордеят, че ме познават. Патолози от други места искаха да разказвам, разказвам, разказвам.

SPIEGEL: А с дъщеря ви?

Пациент: С нея беше много различно. Тя получи новини в социалните медии с мотото „ти си виновна“, „излагаш всички на опасност“ или „как се чувства, когато вкара болест в Германия?“. Бурята минава покрай мен като столетник, но не и за 24-годишна жена. Чрез това тя научи какво всъщност да мисли за някои приятели и познати
.

SPIEGEL: Това ли беше голяма тема в дискусиите с дъщеря ви?

Пациент: Да, абсолютно. Не вирусът ни затруднява живота, а как се справяме с него. Дъщеря ми прие инфекцията наистина силна, каза добре, сега имам вируса на короната. Това не й причини никаква психическа болка. Но това, което я боли, беше това, което другите казваха.

SPIEGEL: Какво е вашето послание към хората, които се плашат в момента?

Пациент: Тъй като името е ново и карантината изглежда изпълнява странни изолационни мерки, хората смятат, че цялата работа е изключително опасна. Но преди всичко мерките имат за цел да забавят разпространението - а не да демонизират вируса. Става въпрос за спечелване на време, така че все още да можете да разработвате възможности за лечение на пациенти, които са по-засегнати. Това има смисъл, но е трудно да се разбере за някой, който не работи в медицинска професия.

# 9 230
Това че вирусът е пандемичен го каза не друг, а директорът на американското CDC, ако се върнете назад ще видите колко много експерти го казаха това, още докато огнището беше в Ухан. Така че аз не съм казвала нещо, което едва ли не само аз съм видяла като някаква пророчица и никой друг. Политиците, естествено, захаросват, те не желаят нещо да им клати стабилността. Г-н Тедрос от СЗО също захаросва, но сигурно защото него много хора го слушат и четат.

# 9 231
В Германия и Франция са направили няколко хиляди изследвания на неуточнени пневмонии, така са открили своите случаи, дори и при хора, непосетили други страни.
Преди два дни четох, че Германия и Франция тестват при симптоми плюс контакт или пътуване в рисков район. Пропуснала съм съобщенията, че правят изследвания при наличие само на неуточнени пневмонии. Може ли линк към тях?

# 9 232
Официално 129 случая в Германия.
Как ми се иска да не си пращам детето утре на училище...айде малкия го спрях от градина. Мъжа ми е на работа...Изобщо аз тука си чистя, дезинфекцирам, избягвам контакти. Но ми се иска и да кажат да си останем вкъщи някалко дни. За да има наистина смисъл от мерките, които вземаме.

# 9 233
Немския професор дори и не знае че е болен Laughing

# 9 234
  • София
Ами аз и затова правя всеки път уточнението че трябва да се гледа и процента приключили заболяването.
То даже и това с приключилите е неточно- в Китай най-вероятно не регистрират част от изписаните по липса на време. В Италия се писа, че ако някой се лекува у дома се води в статистиката като приключил само ако се свърже с лекарите. После неяснотата около асимптоматичните (днес четох статия за асимптоматични случаи- 20% развиват все пак на някакъв етап симптоми, 50% не развиват но имат характерната находка на скенер, 30% не развиват нищо- ни симптоми ни изменения, никой от случаите не е развил тежка форма или умрял, но са разнасяли около 10 дни инфекцията). Докато не почнат масово да провеждат тестове на здрави и да уточнят колко всъщност са прекаралите в Ухан безсимптомно, нищо няма да се знае. Знае се само, че величината починали/приключили е горна граница на смъртността при потвърдени с тестове, което е различно от обща смъртност на инфектираните и доста по-голямо.

Цитат
да питам аз сега защо починалият в Австралия дето е свален от кораба са го включили в стат. за Австралия а не в тази за кораба. Така никакви изводи няма да можем да направим за него ако свалените от кораба почнат да ги пишат в другите стат. Смъртност се гледа на базата на официалните данни, смъртността която се оценява че от Мерс е 30% на Сарс е 10% а тук е 3,42% се гледа на един и същ принцип. Официалната стат. и съотношението заболели и починали.
Aма си пишат че е от кораба и аз го добавям към данните за кораба в данните дето събирам. 7 са от 770 положителни към момента (а дали всички които са били инфектирани са тествани навреме не се знае и реалният брой инфектирани може и да е над 770).
 За САРС и МЕРС на други места в статии цитират 17% за САРС и 20% за МЕРС- явно и там не е ясно докрай дори сега, заради малките извадки (особено за МЕРС).
 Каквото и да гледаш от официалните данни ако няма поне някакъв опит за корекция, ще се заблудиш.

# 9 235
  • София

Т.е., ако данните не са от генетици или вирусолози, тези болни не съществуват и да не се броят.
Така или иначе, те са броени като оздравели, а явно не са и трябва да се извадят от общата бройка приключили.

Т.е. ако не са от учени, владеещи научният метод в съответната област, е много вероятно да са се объркали сериозно.
 Т.е. в статия за безсимптомните се казва, че са били преносители на вируса до 10 дни, а фекалните им тестове са положителни за вируса и повече време и нормално разни изписани след два три дни престой да "повторят".  Не отричам че може някой да го повтаря и да има ново обостряне т.е. две фази ама да публикуват както си трябва и да престанат да пускат сензации из медиите. ТАСС не е място за правене на научни съобщения.

Извинявам се за двойният пост!!!

# 9 236
2 нови случая във Вашингтон и двамата са в критично състояние

Доста голямо огнище се очертава. Според генетичен анализ вирусът циркулира там от седмици.

За тези, които се дразнят, че пиша за огнища тук и там, от състоянието на целия свят зависи и ние на какво положение ще сме и колко време ще можем да забавим нещата.

# 9 237
Раптор, в Китай пък се пишеха други неща. Че там има огромна бройка починали по домовете си както и голям брой починали в болниците, които не са влезли в официалната стат., понеже не са се доредили преди да починат до тест който да официализира короната и не влизат в стат. Навсякъде се пишат всякакви неща. Ти мислиш ли че те са верни. В Италия много силно ме съмнява че това което го пишат в медиите е вярно. Че за една и съща болест карантинират градове и въвеждат извънредни закони за 3-мес. затвор и глоба ако опиташ да напуснеш карантината но няма да проверяват какво става с леките случаи които се лекуват у дома. Ми че те може да са починали, смяташ че не ги следят и ще открият че са починали/излекувани през юни, юли когато дай Боже всичко вече ще е приключило. Затова се гледат официалните данни, те затова са официални, а не писаници по медиите и разсъждения върху неофициални данни, защото всичко извън официалните данни е неофициално и аз не мога да го приема за по вярно от официалните данни. Все пак по тях например можем да разберем дали новината че във Финландия има 130 болни е вярна или не. Ами като отворя официалните данни виждам че не е вярна и във Финландия има 6 болни а не 130. Ти обаче казваш че смъртността в официалните данни не трябва да се гледа понеже е неистинска. А къде да е гледам освен ако не в официалните данни за какво се събират те ако не показват нищо според теб. Иначе съм съгласен за кораба и че той може да се използва за точна преценка защото на практика представлява лабораторен експеримент за изследване на вируса.

В официалната статистика починалите вече станаха 3 000. Обаче огромният бум на новооткрити заразени по целият свят е понижил смъртността и към днешна дата в официалните данни тя е 3,39%, за 1-ви път от няколко седмици насам имаме понижение.
Скрит текст:
Цитат
Тесла, стига бе- броя заболели съдържа в себе си бъдещи починали. Не можеш да делиш починали, на нещо което съдържа в себе си бъдещи починали. Безмислица е и затова е най-различно на различни места ами даже и расте.
Ами аз и затова правя всеки път уточнението че трябва да се гледа и процента приключили заболяването. И обяснявам защо в Китай това съотношение в официлната статистика е по високо. Заради по големият брой приключили заоляването (най големият в света). А кораба дето щял да покаже истикнаската смъртност да питам аз сега защо починалият в Австралия дето е свален от кораба са го включили в стат. за Австралия а не в тази за кораба. Така никакви изводи няма да можем да направим за него ако свалените от кораба почнат да ги пишат в другите стат. Смъртност се гледа на базата на официалните данни, смъртността която се оценява че от Мерс е 30% на Сарс е 10% а тук е 3,42% се гледа на един и същ принцип. Официалната стат. и съотношението заболели и починали.

Коригирам се, в официалната стат. са го включили починалият австралиец и в стат. за кораба, вчера на бяха, така че можем да направим изводи, какво е положението на кораба към днешна дата.

Смъртността там вече достигна 0,99% при приключили заболяването едва 2,41%. Това е много висока смъртност с оглед малкият процент приключили заболяването. Разбира се затова играе роля и високата средна възраст. Но там процента ще стане много висок ако не се измисли ефективно лечение и после когато бъде съпоставен по възрасти и спрямо световното разпределение по възраст, ще покаже точният процент смъртност който се опасявам че ще бъде много висок не много далеч от този в официалните данни. Защото имаме смъртност 0,99% при само 2,41% приключили заболяването. В този процент влизат абсолютно всички симптоми, безсимптомни, защото за кораба всичко е ясно. Там няма неоткрити болни.

# 9 238
Чехия потвърди 3ма позитивни.
Първият случай е хоспитализиран в  болница Na Bulovce, мъж, роден през 1952 г., посетил е конференция в италиянски университет. Върнал се е с признаци на коронавируса.
Вторият пациент е 21г американка, студентка в италиянски университет. Посетила е Прага като турист и е била хоспитализирана в местната болница.
Третият е мъж, чех, роден 1976, бил на ски в Италия.
Всички пациенти са изолирани в 2 отделни болници, без да са в критично състояние. Чувстват се добре.

# 9 239

Общи условия

Активация на акаунт