Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 841
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 10 065
Само на мен ли ми направш впечатление,че от вчера рязко спря да се говори за Covid 19 по Новините? Дневните емисии ну съм гледала,но вечерните да. По Нова казаха точно 2 изречения,от чисто любопитство проверих Бтв и Бнт-там даже не се спомена. Не,не съм истерясала 😆,просто ми направи впечатление тъй като до вчера навсякъде само това гърмеше.

# 10 066
Само на мен ли ми направш впечатление,че от вчера рязко спря да се говори за Covid 19 по Новините? Дневните емисии ну съм гледала,но вечерните да. По Нова казаха точно 2 изречения,от чисто любопитство проверих Бтв и Бнт-там даже не се спомена. Не,не съм истерясала 😆,просто ми направи впечатление тъй като до вчера навсякъде само това гърмеше.
Файър, по-скоро няма какво ново да се каже. И тук във темата започна да утихва сякаш, сравнено с преди дни. Всичко е едно и също. Болните растат навсякъде, къде по-малко от преди, къде повече. Няма някакви страхотно ново лечение, или просто и те (журналистите) като нас в темата се усетиха, че не е хубаво да насочват към лекарствата, защото ще се изкупят. При следващият голям пробив или събитие ще се раздвижат пак. Дали че е открито успешното лечение, дали още някой град под карантина. Но преди нещо такова е безмислено да губят ефирно време за нещо, което се развива почти без "събития".

# 10 067
  • В офиса

Аз се пробвах да го смятам, предполагам инкубационен период средно 5.5 дни, колкото е публикувано от много автори, предполагам сериен интервал от 4 до 7 дни (т.е. за случване на следващо предаване). Колко хора са заразени- ами толкова трябва да са че едва сега след шест седмици да е станал забележим случая.
 Доколкото американското здравеопазване не е сомалийско, се предполага че са реагирали след по-малко от 10 тежки случаи и два-три смъртни. Тогава или приемам китайските данни за 4% смъртност и 18% тежки и се оказва, че в САЩ няма как да е такъв случая ни при 4 ни при 7 дни сериен интервал, защото в това място щеше да е мор, а не чак на шестата седмица да забелязват. Вариантите да не е мор са два:
 -вирусът е по-заразен от грипния но смъртността е значително по-ниска от китайските данни 0.5-1% и % за интензивно също е нисък.
 -вирусът е толкова смъртоносен колкото сочат китайските данни но доста слабо заразен- това обаче противоречи на данните от Даймънд принцес и бързото нарастване на заразените там.
 Значи най-вероятно комбинация- заразност малко повече от грипа (но не примерно 2.5 или 3) и смъртност няколко пъти повече от грипа но не 20 или 30. Най-вероятно нещо като грипната епидемия от 1957 която е довела до 70 000 смъртни случаи в САЩ и 3 милиона в света. В по-добър случай нещо като пандемията Хонг Конг- 1 милион жертви.
Цялата теза градиш около хипотезата че умрелият във Вашингтон сега е директно заразен от първия случай. Доколкото помня в момента умрелите във Вашингтон са от един старчески дом. Едва вчера умря приносителят на заразата в дома, 40-годишен мъж. Едва ли иде реч да са доказали че той е имал контакт преди 6 седмици. Току що е умрял. Щатите направиха огромен гаф с изключително тесните си критерии за тестване. Иначе да, Rо може да е по-ниско. Но сегашния бум да идва от преди 6 седмици не вярвам. От китайската статистика знаем че над 50% от случаите развиват пневмония. Даже при Ro колкото на грипа, това са адски много хора. Тепърва ще гледаме как ще се развива там. Чудя се, никой повече не говори за КАТ скенер на дробовете и за потвърждаване на диагнозата, “ако се виждат характерните бели петна”, което се случвало винаги.

# 10 068
"Нямаме случай досега на коронавирус в България", добави проф. Кантарджиев.  Според него е добре да се пият витамини и да се ядат цитрусови плодове.

Rolling Eyes

# 10 069
Интересен обрат.

Китайците съобщават за 11 нови случая извън провинция Хубей. 7 от тях идват от Италия.

# 10 070
Интересно защо никой не вярва на лекарите, а продължава раздаването на мнения от хора без всякакво медицинско образование, но за сметка на това с доста развинтено въображение.
Снощи по 7/8 тв говори д-р Мангъров. Човека спокойно обясни доста неща. Вируса препокрива 80 процента SARS. В момента няма лечение. Използват различни лекарства според симптомите. Точните му думи бяха " целта е пациента се държи жив." Ако организма се пребори оцелява,ако не... Надяват се да се случи като със SARS, който е изчезнал сам и досега не се е появявал. Но не е сигурно. Хигиена. Това в резюме каза човека.
По какво съдите, че в другите държави лекуват по друг начин хората.
Не говорили по новините... Ами говорят по доста други предавания, а все пак едни новини са само 20-30 минути.
И ако открият болен в България какво да направим. Да го убием с камъни, да вием срещу луната, да си зазидаме вратата или да се наръсим със светена вода и да си вържем чесън на врата.
Наистина ли има смисъл от паника....

# 10 071
В Италия явно е много зле положението. Съобщават за 2000 заразени и 52 починали от вируса. Ако втората цифра е вярна, първата няма как да е, защото това е 26% смъртност. Очевидно заразените са около много повече.

Никъде с нищо не лекуват вируса, лекуват симптомите. Изключвам азиатско шарлатанската медицина. Професорът нищо ново не е казал.

# 10 072
Еднократните маски не могат ли да се използват многократно чрез гладене?
И изобщо една ютия, прекарана през шал или дреха, не ги ли обеззаразява?

В статията, цитирана по-напред: "Защо не доказваме коронавирус у нас", лекарят твърди:
Цитат
При положение, че се знае, че коронавируса е много чувствителен и извън биологична среда живее от 5 до 35 минути...

В целия поток информация помня, че и аз четох някъде, че "живее" 2 часа извън приемник. Другата теза, че на повърхности като метал, стъкло и пластмаса живее 9 дни, доколкото разбрах идва от аналогия с други, изследвани до момента корона вируси, а не точно от Ковид-19.

Моля ако някой е попаднал на достоверна информация конкретно за Ковид, да сподели.

# 10 073
  • Пловдив
В Италия явно е много зле положението. Съобщават за 2000 заразени и 52 починали от вируса. Ако втората цифра е вярна, първата няма как да е, защото това е 26% смъртност. Очевидно заразените са около много повече.
2.6,а не 26 - 26 % са 520

# 10 074
Сори, зле са ми сметките на разсъмване. 😂 Безобразно много е пак.

# 10 075
  • София
Цялата теза градиш около хипотезата че умрелият във Вашингтон сега е директно заразен от първия случай. Доколкото помня в момента умрелите във Вашингтон са от един старчески дом. Едва вчера умря приносителят на заразата в дома, 40-годишен мъж. Едва ли иде реч да са доказали че той е имал контакт преди 6 седмици.

Не- той не е заразен преди 6 седмици, но е заразен от вирус, произхождащ от открит преди 6 седмици заразен в САЩ. Това твърдят че е сигурно 99.7%. поради секвенирането на генома и на този и на вируса на пациента отпреди 6 седмици. Очевидно нито кораба нито този фрапиращ случай доказва 50% пневмонии. В началото в Ухан изглежда че китайците са рапортували всички пневмонии като случаи на коронавирус. След началото на тестването няколко пъти сменят начина на рапортуване и в момента (и от известно време) като случаи рапортуват само случаи с развити симптоми и не подават информация за открити асимптоматични положителни тестове. 
Цитат
От китайската статистика знаем че над 50% от случаите развиват пневмония.
A oт кораба че 50% въобще не развиват симптоми ...
Цитат
Даже при Ro колкото на грипа, това са адски много хора. Тепърва ще гледаме как ще се развива там. Чудя се, никой повече не говори за КАТ скенер на дробовете и за потвърждаване на диагнозата, “ако се виждат характерните бели петна”, което се случвало винаги.
Да- много хора са но май само в Азия правят скенер ... У нас не си представям да пратят някой с пневмония на скенер особено от инфекциозна клиника. В САЩ пък застрахователите ще изреват и няма да допуснат скенер. У нас- здравната каса

Raptor, имаш една основна грешка в твоя анализ на базата, на който правиш изчисленията. Ти предполагаш, че американците са реагирали след като са видяли някакво увеличение в тежките и смъртни случаи. А доколкото разбрах те го хванаха като разшириха критериите за тестване за недоказани пневмонии на общо основание, както направиха и другите след Италия. Реално и досега можеха още да не са го хванали. Така че нека да изчакаме първо да видим какво ще изскочи от там.
Да- предполагам това- че са го открили поради забелязване че нещо се случва. Не съм предполагал разширяване на критерии. Ама то ако бяха пропуснали огнище още седмица .... ??? Това не води ли до още по-странни изводи???

Последна редакция: вт, 03 мар 2020, 08:52 от raptor

# 10 076
Вчера видях интересен туит с изследване, че вирусът поразява някои популации повече, заради специфична бактериална флора по тялото. Свързана до известна степен с типичен азиатски вид хранене, с местна вегетарианска храна. А другото е, че при справяне със запушените от слуз дробове, смъртността намалявала с 50%.

# 10 077
SARS не е изчезнал сам, ограничили са го с карантинни мерки, освен това не се е предавал безсимптомно, преди време дадох интервю с директора на центъра за инфекциозни болести към университета в Минесота, който обясняваше тези неща. Освен това вирусът вече влезна в държави с лошо здравеопазване, от които скоро няма да излезне, т.е. дори една държава да се изчисти, което е реалистично, да се изчисти по целия свят според мен вече е нереалистично и той ще образува резервоари, от които винаги може да се върне обратно. Просто трябва да приемем, че е тук вече и да се адаптираме към него и да забавяме докато имаме ваксини, лекарства, което вече сериозно ще наклони везните в наша полза.

Последна редакция: вт, 03 мар 2020, 09:01 от LillyM

# 10 078
  • София
Фейсбук заявиха много ясно, че ще трият всяка фалшива новина за коронавирус.

Във фейсбук има ли тема за коронавируса?

https://www.facebook.com/groups/625416068253090/?multi_permalink … =group_highlights

# 10 079
Това не е свързано с коронавируса, но е доста обстойно за превенция на грип.
Само две лекарства действат на грипа, останалото е психотерапия

Запомнете – вероятността да се заразите с ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) значително намалява при пълноценно хранене, добър сън, активен начин на живот, любов, добронамереност, усмивки и добро настроение. Изключете телевизора!

Общи условия

Активация на акаунт