Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 332
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 10 410
Проблемът с маските е глобален. В Китай няма кой да ги направи. Буквално. Иран си изпратиха маските на Китай за хуманитарна помощ и сега нямат. В САЩ са изкупени пак с цел спекула.

Шарп, Японска марка, спират да произвеждат телевизори и ще използват фабриките си да правят маски. Глобален е проблемът.

# 10 411
Проблемът с маските е глобален. В Китай няма кой да ги направи. Буквално.

При декларирано производство от 110 000 000 бр. дневно, надали няма кой да ги направи, нито буквално, нито преносно.

# 10 412
Днес влезнах в една железария в квартала( за нещо съвсем различно), на вратата имаше бележка “ Има маски”. Попитах какви са и за цената. Същата каквато купих ( от друго място) преди 5 дни за 2.65 (пак със завишена цена), днес е 6 лв. Имаха и някакви за 1 лв.
Явно държавата не може да се справи с физическите лица, но за фирми трябва да има държавна регулация и санкции в такива ситуации.

В пазарната икономика една стока струва толкова, за колкото може да се продаде. Ако никой не купува на тази цена, търговците ще я намалят.
Другата възможност е да се въведе купонна система за маски, като на всеки ще се полагат ограничен брой, които ще се раздават срещу купони, печатани от държавата. Нареждате се на опашка, първо за купоните, а после и за маските.

Това е ясно. Но ситуацията е различна, нали? Особено, когато от правителството ти съобщават за отпускане от държавния резерв ( на дезинфектанти) и договарят с Турция за маски и консумативи. Китай  реагира веднага, когато се случи това там.

# 10 413
  • Terra incognita
Певец от миланската Ла Скала с положителна проба. Спират всичко спектакли.

# 10 414
Проблемът с маските е глобален. В Китай няма кой да ги направи. Буквално.

При декларирано производство от 110 000 000 бр. дневно, надали няма кой да ги направи, нито буквално, нито преносно.

Явно няма. Хирургическите трябва да се сменят на 2 до 3 часа. Болните им и тези, които са в карантина са с милиони.

Скрит текст:
Пък после тези, които си правим маски сме били луди... Както се казва: да, ама не.

# 10 415
Благодаря на всички, които допринасят с полезна информация в темата.
Аз съм от новодошлите и въпреки, че прочетох негативни коментари за такива като мен, с извинение, бих искала да продължа участието си в темата.
 С надежда, че скоро няма да се налага да пишем повече в нея. Simple Smile и ще споделяме други, по- приятни неща във форума Simple Smile
Днес колежка разказа, че снощи по ARD е имало дискусия и интервю със специалисти. Един биолог е изказал сериозна загриженост за положението в Германия и е препоръчал всички училища да излязат във ваканция.
На друга колежка съпругът й работи в Даймлер, те имат рестрикции да не се здрависват.
В съседен град вече има затворени училища.
Аз съм в Бундес провинция, в която числото на регистрирани заразени с вируса е на трето място по количество болни.
За съжаление имам ужасното чувство, че тук липсва дисциплината и стриктността, която китайците взеха при избухването на вируса при тях.
Може ли някой да синтезира или даде линк за маските.
Кратки и ясни инструкции. Кои маски са подходящи, ( четох за маски с филтри/ без филтри, многослойни, от плат, от нетъкан текстил, за колоездачи, хирургически и пр.).
Четох, че трябвало да се сменят на два часа?
А могат ли да се перат?

# 10 416
  • София
Сапуните (твърди/течни) какво трябва да съдържат, за да са достатъчно ефикасни срещу вирусите и бактериите по ръцете Blush?
Или всички сапуни вършат работа, ако спазваш времетраенето на миенето на ръцете?

# 10 417
Четох статията за Китай и все повече почвам да се притеснявам. При нас ни техника, ни лекари, няма и санитари.
Също и за обдишването през кръвта... Съвсем наскоро бях на апаратно дишане в спешното в турска болница и щях да умра от слуз в дробовете, която нямаше как.да откашлям заради трубата в гърлото до дробовете. Не си представям как с кашлица слагат някого на апаратно дишане. Виж кислородна маска да, но в Бг има сигурно само в някои отделения...

# 10 418
Човекът, който спасиха едва ли е някакъв известен. Беше си с някаква евтина блузка облечен, явно няма време и да ги събличат даже.
Много ми се иска да пуснат сметка да събираме наистина за апаратура за обдишване. Трябва в болниците да имат повече от 3-4 такива апарата. А дали и толкова имат.
Щом само това е възможността да се спаси живот, всеки би дал. Маските не са чак толкова важни.

Защо в Германия ги пускат, доказано заразени да стоят в карантина? Че и не казват къде са, да не може човек да изостри вниманието си и да засили мерките за предпазване. Да не са решили да си го изкарат всички, пък каквото дойде.
Това мнение е възмутително. Сега се сетиха някои, че няма апаратура за обдишване. За ваше сведение, ежедневно от такава се нуждаят стотици хора и без коронавирус. Защо досега никой не помисли за тях?

А коментара за хората на домашно лечение в Германия, в Австрия и въобще навсякъде в цивилизования свят не знам как да го окачествя...вие какво предлагате? Да ги убият с камъни на площада ли?

# 10 419
Още 1 смъртен случай във Вашингтон. Човек, който е починал преди 6 дни сега се е разбрало, че е бил заразен

NEW: U.S. death toll from coronavirus rises to 7 after Washington man who died 6 days ago is found to have been infected - NYT

zazu, обикновен сапун върши работа.

# 10 420
Сапуните (твърди/течни) какво трябва да съдържат, за да са достатъчно ефикасни срещу вирусите и бактериите по ръцете Blush?
Или всички сапуни вършат работа, ако спазваш времетраенето на миенето на ръцете?

Всички сапуни вършат работа ако миете ръцете си грижливо и достатъчно продължително, с топла вода и изплакнете обилно. Т. нар. "антибактериални" сапуни не вършат по-добра работа. Използването на хартиени салфетки за подсушаване (еднократни естествено), вместо хавлиени кърпи е препоръчително.

# 10 421
  • София
По повод на уникалното китайско здравеопазване ...
 Ухан има население 11 милиона (градът, за провинцията не съм търсил). Това е 1.57 пъти населението на България или 1.83 ако отчетем, че в страната ни има максимум 6 милиона.
 В Ухан имало преди епидемията "As of Feb. 28, Wuhan has created 16 temporary hospitals, adding 13,000 beds, with 12,000 people treated so far. Overall, the number of Wuhan hospital beds have risen from 5,000 to 23,000."
https://www.nst.com.my/world/world/2020/03/570942/wuhan-closes-m … hina-drop-sharply
т.е. са имали 5000 легла преди епидемията, което е 10 пъти по-малко от тези в България (50 000). По аналогия с България, Ухан е трябвало да има поне 80 000. Разширили са ги до 23 000, с което са си останали на ниво легла на 1000 души- третия свят.
 Иначе казано СЗО да си ги хвали колкото си иска, ясно че смъртността в Ухан, която е 6 пъти по-висока от тази в останалата част на Китай не за друго, ами заради липса на достъпност на здравеопазване. До края на януари даже май са ги карали да си плащат.
 А СЗО да си ги хвали. Ако бяха имали поне 50 000 болнични легла преди епидемията, въобще е нямало да изпаднат в толкова тежка криза и да се налага така да издевателстват над населението си. Както се вижда 70 милионна Италия въобще не е катастрофирала към момента.

# 10 422

Сапунът си е сапун. За сегашната ситуация обаче си купих от най-евтините и най-обикновените. Те са пълни с химия и вършат прекрасна работа в отмиването на всякакви неща.

Важно е не само колко време си миеш ръцете, но и как. Ето едно китайско Джи Пи как показва нагледно:

https://www.youtube.com/watch?v=i4vCHM2c4X0&t=518s

# 10 423
  • Варна
т.е. са имали 5000 легла преди епидемията, което е 10 пъти по-малко от тези в България (50 000). По аналогия с България, Ухан е трябвало да има поне 80 000. Разширили са ги до 23 000, с което са си останали на ниво легла на 1000 души- третия свят.

Нали стана ясно, че леглата  не са проблем, а апаратурата и специалистите.

Имаше снимки от Китай, на хора пред входа на болницата на системи и кислородни апарати закачени по дървета и огради.

# 10 424
Човекът, който спасиха едва ли е някакъв известен. Беше си с някаква евтина блузка облечен, явно няма време и да ги събличат даже.
Много ми се иска да пуснат сметка да събираме наистина за апаратура за обдишване. Трябва в болниците да имат повече от 3-4 такива апарата. А дали и толкова имат.
Щом само това е възможността да се спаси живот, всеки би дал. Маските не са чак толкова важни.

Защо в Германия ги пускат, доказано заразени да стоят в карантина? Че и не казват къде са, да не може човек да изостри вниманието си и да засили мерките за предпазване. Да не са решили да си го изкарат всички, пък каквото дойде.
Това мнение е възмутително. Сега се сетиха някои, че няма апаратура за обдишване. За ваше сведение, ежедневно от такава се нуждаят стотици хора и без коронавирус. Защо досега никой не помисли за тях?

А коментара за хората на домашно лечение в Германия, в Австрия и въобще навсякъде в цивилизования свят не знам как да го окачествя...вие какво предлагате? Да ги убият с камъни на площада ли?

Ние тук каквото и да предлагаме, си остава тук. Имаше възможности за действие, когато вирусът беше основно в Китай. Сега е в Европа.
Отговорът според мен е думичката “отговорност”.
Искате ли еднин пример за евентуално навлизане на Covid в България? Наши познати/ съседи  решиха да се разходят на гости с децата преди 2 дни, в Германия, град, където има случаи на вируса. След 10 дни си идват и са канени на кръщане на детенце ( на което трябва да ходим и ние).

Аз не разбирам като кажете какво предлагате. Всичко, което зависи от нас, без да навредим на другите.

Общи условия

Активация на акаунт