Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 323
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 10 605
  • тук и там
При повечето случаи има висока температура и втрисане. Това са  водещи симптоми при корона вируса.След това вече -на по-късен етап и  кашлица ,задух и т.н. Общо взето са сходни симптомите  като при грип   ,за това и все още водещото е да идваш или да си имал контак със някой от рисков район и тогава те тестват.

# 10 606
Разликата е в плавното начало на симптомите при КВ и рязкото начало при грипа.  Поне така пишат.

# 10 607
Diorela, мед работници имат право да получат маски,за тях им е необходимост. Те не могат да отбягват болните,нали работят с тях. Вие можете.

elleonore1, само споделих информацията. Нищо не съм коментирала, за да ми обясняваш правата на медиците. Аз съм съгласна, че те имат много голяма нужда от предпазни средства. Но не е вярно, че обикновеният човек може да отбягва болните, особено в градския транспорт, магазините.
Всеки има право на предпазни средства. Най-малкото , за да не се разпространява заразата.  Нуждата и правото са две различни неща.

В тази връзка, ти, като ходиш на стаж по болници, защо не се грижиш да имаш маски, че трябва болната ти майка да ти дава? Нима тя не може да се зарази в магазина?
И нали знаеш защо лекарите носят маски в отделенията? - За да не заразят пациентите с още нещо.
Казах,че маски в моя град няма. Не ми осигуряват, а аз колкото имах ги изхабих. Аз й носех покупките на майка ми вкъщи и маски не й бяха нужни. Може да се зарази в магазина, ама там е в контакт с по 3-4 човека общо в целия магазин,който ни е на 5 метра сигурно и е различно,отколкото като си в контакт с десетки в болница. Става въпрос за чиста необходимост.  После ще има “бях на лекар и никой в болницата не носеше маска,ами сега?” Да не говорим,че медици ползват маски и за да не ги опръскат с кръв. Това съм го наблюдавала,не е приятно.

# 10 608
  • Варна
Казах,че маски в моя град няма. Не ми осигуряват, а аз колкото имах ги изхабих. Аз й носех покупките на майка ми вкъщи и маски не й бяха нужни. Може да се зарази в магазина, ама там е в контакт с по 3-4 човека общо в целия магазин,който ни е на 5 метра сигурно и е различно,отколкото като си в контакт с десетки в болница. Става въпрос за чиста необходимост.  После ще има “бях на лекар и никой в болницата не носеше маска,ами сега?” Да не говорим,че медици ползват маски и за да не ги опръскат с кръв. Това съм го наблюдавала,не е приятно.
Доколкото знам само хирурзите ползваха маски досега. Не всички лекари и сестри.
Моята ЛЛ ползва маска, само когато тя е болна. Спомням си случай преди години, когато давах кръв за изследване и сестрата така извади иглата че се оля цялата с кръвта ми, коментарът й беше: "хихи, нали не сте болна от СПИН?"Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 02:45 от Хексе

# 10 609
Рентгена с направление от личния лекар е 3 лева.  Но ЛЛ, дава направление само ако чуе хрипове на слушалката...
В тази ситуация ще й се наложи да даде и без да чуе хрипове.

# 10 610
https://www.hln.be/in-de-buurt/tienen/scholengroep-bevestigt-bes … -tienen~a8028e84/

Тук има статия за ученика с корона вирус.
Накратко:
училището: Atheneum Tienen в град Tienen
момчето е на 17 години от Hoegaarden
завърнало се е от ски ваканция от Madonna Di Campiglio, Северна Италия.
Училищата в Белгия бяха в крокус ваканция, която приключи в неделя.
Отишло е на училище вчера сутринта и още в първият учебен час учителката е видяла, че той не се чувства добре и има симптоми на корона вирус и е задействала аларма процедура.
Обаждат се на родител и той го закарва в спешна помощ, след това е прегледан и тестван за корона вирус
Освен момчето и другите двама ученика с които е спал в стаята в Италия и братята и сестрите им, които учат там също са изведени веднага от училището от техните родители.
На тях също им е направен тест, както и на останалите му контактни лица. Чакат се резултати.
На съучениците от класа му са дадени инструкции да си мерят температурата в продължение на 14 дни сутрин и вечер и ако имат да контактуват с лекар за съвет. На учителите също са дадени тези инструкции.
Имало е и хипотеза за евентуално заразяване при контакт на момчето с ученик от друго училище PISO Tienen, но засега няма данни за зараза.
Учебните занятия в училището продължават.

Накрая са взели интервю с някои ученици и пише, че е имало и смут и паника в училището. Много ученици са си тръгнали от училището след телефонно обаждане от родителите. Някои даже са получили панически атаки. Казват, че сигурно утре (т.е. днес) много няма да дойдат на училище от страх.

# 10 611
При повечето случаи има висока температура и втрисане. Това са  водещи симптоми при корона вируса.След това вече -на по-късен етап и  кашлица ,задух и т.н. Общо взето са сходни симптомите  като при грип   ,за това и все още водещото е да идваш или да си имал контак със някой от рисков район и тогава те тестват.
От два три дни, трябва да проверя точно, не вече водещо, че идваш от опасна зона и проверяват случаите на грипоподобни симптоми.
Имаше интервю с лекуващ лекар от Университетската болница в Антверпен, който разказваше за случая с жената, която е била във Франция, но не в рискова зона, но е имала симптоми, които са го накарали да настоява за тест за корона вирус. В отговор главният вирусолог от Университетската болница в Льовен отговори, че правят тестове и на пациенти с грип симптоми.

Този случай със скрийна с жената по горе, която работела за ЕС институция защо се безпокои, че я карат да плаща, нали ЕС институцията я осигурява здравно и ще и покрие разхода за теста.

# 10 612
По-скоро останах с впечатлението, че не плащането й е било проблем, а това, че има редица фактори, на които трябва да отговаряш, за да те изследват за ковид-19, и ако не отговаряш на тях, трябва да си платиш, което не е възможно/достъпно за всеки. Тя смята, че това е предпоставка да се укриват случаите на заразени и че това се прави умишлено.
Защото, ако тя е имала възможност да си плати, не всеки със симптоми, но неотговарящ на условието да идва от страна с по-висок риск, може да го направи.
Тук е списъкът на условията на CDC, USA за условията, на които трябва да отговаряш, за да получиш тестване:
Скрит текст:

# 10 613
Онзи текст е написан на такъв малограмотен английски с безумни грешки от вида "4у6ки и домати", че чак не ми се вярва да е възрастна жена, работеща за институции на ЕС, освен ако не е чистачка или друг персонал, за който няма изискване за грамотност. Звучи като онази американка, дето имала гривна и я били затворили с пластмасова врата.

# 10 614
  • Street of Dreams
Вече имам в приятелския кръг човек(жена), имал служебен контакт със заразен. Утре щели да й звъннат от работа и да й кажат какво да прави. За тест - нищо засега. В Германия се случва.

Преди два дни ми беше писала, че много се страхува.

Други познати се оплакаха от Англия, че отишли със симптоми, а ги отпратили към къщи с парацетамол. Еми - какво да направят? Номерът е да не се заразиш.

# 10 615
Така пишат. И се смята за нещо нормално. Особено native speakers, те точно така си пишат. Макар че специално тази не е нейтив, вижда се, но какво значение има това, всъщност? Това ли сме седнали да обсъждаме, правописа на жената? А всъщност може и да е нейтив, все още се колебая, защото познавам доста, които пишат точно така, родният им език е английски и определено не работят като чистачи.
Може да си на много висок пост и пак да си пишеш така в социалните мрежи, никой няма да те упрекне или да ти направи забележка. И в случая, няма никакво значение какво работи жената.
Както и да е, това е спам.

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 03:29 от Less

# 10 616
Днес имаше в пресата данни, че до обяд в Белгия са направени над 700 проби и след обяд ще се правят още. От толкова много излизат положителни 5, 6 за деня. Ще се увеличава броя на тестовете, тъй като ще има и още хора със симптоми или бил в контакт със заразен.
Преди да направят тест трябва да има или симптоми или някаква връзка контакт със заразен.
Лекар преценява всеки случай и в зависимост от симптомите се прави тест.
Със сигурност има и хора с параноя и хипохондрици, на които няма да им направят тестове.

# 10 617
Рентгена с направление от личния лекар е 3 лева.  Но ЛЛ, дава направление само ако чуе хрипове на слушалката...
В тази ситуация ще й се наложи да даде и без да чуе хрипове.
На какво основание? Има си предписание какво, кога да се прави.

# 10 618
На основание преценка на обективното състояние на пациента.
Преценката всеки ОПЛ си я прави сам, като има множество фактори, които да я повлияят.
😘

# 10 619
  • Индия/България
Чета какво пишете за Германия и за училището в Белгия и ме хваща яд...(ама яд да видиш)..за уж големите ценности на Европа. При нас тук затвориха 2 засегнати училища и 3 превантивно за две седмици и отмениха всички изпити, понеже другия месец уч. година приключва.  Направиха тестове на класа, в който са децата на заразения. Дезинфектираха им класните стаи и автобусите веднага. Сега чакат резултатите. Добрата новина е, че всички деца са асимптоматични (и това някак ми дава надежда, че действително децата като цяло го карат леко).
А уж Индия била циганска държава...Как да се примириш с такова "европейско" поведение...

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 06:05 от Bandit Queen

Общи условия

Активация на акаунт