Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 538
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 10 725
Някой хора си мислят,че в "чужбината" дават болнични за всеки сопол 🤣🤣🤣там трябва да умираш та да ти дадат болничен.Не съм сигурна,но май само при нас има грипни ваканции.По света децата си ходят болни и на градина и на училище.Тук за един сопол и веднага се взима бележка.
Хич да не плюем нашата здравна система,че като си представя как тук викат линейка за 39г температура и кашлица...Ако сме навън ще ни разчекнат от глоби.

Еми култура е това, сопола не е симптом на нищо. Сополите са често срещани и не означават непременно болен.
Само тук се говорят тези глупости. Там даже за сополи и до лекар няма да стигнеш, какво да говорим за болничен. Аз винаги като ходех на доктор, още на рецепцията ме почваха с двеста въпроса: Имате ли кашлица? На колко време кашляте? Суха ли е, влажна ли е? Сополите имат ли цвят? Имате ли температура? .. и още куп такива. Ако си нямал температура и си се изкашлял днес три пъти, това че имаш хрема нищо не значи. Отиваш си увас и си купуваш парацетамол.

# 10 726
  • София
Подозирам, че днес ще е денят Х с това семейство идиоти. И 20 антибактериални гела да си държиш в чантата, винаги ще се намери някой от 80-те % дебили+италианци да ти покашля на съседната седалка в метрото или на масата в ресторанта.

# 10 727
Подозирам, че днес ще е денят Х с това семейство идиоти. И 20 антибактериални гела да си държиш в чантата, винаги ще се намери някой от 80-те % дебили+италианци да ти покашля на съседната седалка в метрото или на масата в ресторанта.

Това звучи  смешно, но и доста показателно.

# 10 728
  • тук и там
Тук никой не спира децата от училище или градина за сополи и кашлица по принцип. За децата до 6 гд-могат да отсъстват и без бележка от лекар,но за ученици вече-имат право на 3 дни отсъствие за цяла година.Ако ей сега реша да взема час за ЛЛ на детето,ще ми даде свободни часове за края на другата седмица примерно . Ако е спешно според теб се обаждаш по телефона и тя преценява дали   ще може да те вмъкне някъде за преглед.Намира начин да те вмъкне обикновенно в рамките на следващите три дни .  В спешното се чака със часове по принцип и само събота или неделя ,иначе трябва при ЛЛ да се ходи и не се толерира воденето на деца със симптоми на вирусна инфекция,съвета е да се изчака три дни и едва тогава -ако се поддържа  висока температура да се потърси помощ и то пак при ЛЛ . В началото съм ходила и аз ,за болно дете със много висока температура в неделя примерно в спешното-ама като те оставят да чакаш 6 часа  в приемната и  се научаваш..При шарка,скарлатина,грип  и подобни не се затварят училища и градини.Това да извикаш бърза помощ за температура  39 градус аи кашлица е абсурд.
Това за  ситуацията преди корона вируса.

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 10:52 от Kaisia

# 10 729
В подфорум Туризъм се чудят защо им отменят полети до Италия.
Говорих по телефон с моя приятелка, живееща с цялото си семейство и децата в Германия. Работят в Берлин и нямала нищо запасено, пътуват с метро, и тя се притеснява, но няма какво да направи. Пращят я дори в командировки във Виена или Лондон.

# 10 730
Някой хора си мислят,че в "чужбината" дават болнични за всеки сопол 🤣🤣🤣там трябва да умираш та да ти дадат болничен.Не съм сигурна,но май само при нас има грипни ваканции.По света децата си ходят болни и на градина и на училище.Тук за един сопол и веднага се взима бележка.
Хич да не плюем нашата здравна система,че като си представя как тук викат линейка за 39г температура и кашлица...Ако сме навън ще ни разчекнат от глоби.

Напълно си права за чужбина - моето дете е вече 14 годишно и тук в Стокхолм никога не е имало грипна ваканция. В детските градини пък е съвсем нормално децата да ходят с висящи сополи. Антибиотици много трудно изписват, моето дете за 14 години само два пъти е пило антибиотик.

# 10 731
  • Terra incognita
Такова чудо като грипна ваканция тук не съм виждала. Не казвам дали е правилно, или не.
Януари повечето деца от училището се изпотръшкаха от някакъв грип с едноседмична висока температура. Провеждали са часове с по 5-6 деца в клас.
Вярно е също, че симптомите на сезонна настинка не са повод за отсъствие от работа, градина, или училище. Просто животът е много динамичен и хората са свикнали да не обръщат внимание на тези, на пръв поглед, банални неща. Отпуските и болничните са лукс.

# 10 732
В подфорум Туризъм се чудят защо им отменят полети до Италия.
В подфорум Туризъм са събрани от идиот нагоре. За какъв туризъм може да се говори изобщо в тези времена?

# 10 733
  • София - Рим и обратно
Егати кошмара, човек вече не може и да се закашля. Рискува от убийствен поглед до реално убийство. Спрете се малко с тая параноя, моля. От вируса не ме е страх, но от някои хора тук, много.

# 10 734
Пък в Австрия нито имам проблем да си взема болнични, ако не се чувствам добре, нито детето ми ходи болно на училище, какво остава някой да ѝ даеа лекарства там, абсурд.
 Не е едно и също навсякъде, недейте да генерализирате.

# 10 735
Не знам какво се чудите. В Бг е нормално да се разхождаш и общуваш със сополи и кашлица, да си водиш детето със сополи на градина и площадка, да не се миеш и т.н.
Тези които се пазят, се обявяват за "не добре", Монк и пр.определения.

Между другото в Германия и Нидерландия е нормално да си водиш детето със сополи на градина, както и да ходи болно на училище. В България съм забелязала, че родителите са доста по-предпазливи в това отношение.

# 10 736
  • Germany
Е то никъде няма кой какво да направи. И ние пътуваме с метрото всеки ден с хиляди други хора. Има си кашлящи, кихащи, пръцкащи, всякакви. Детето ми ходи на училище, че и на занималня след това.  Училището е свещено тук. Не може току-така да не се ходи. Трябва да си много зле или нещо потоп да има, знам ли. Та така. Тука си пишем ала-бала, инфо си споделяме, но това е.
Всъщност няма проблем да си вземеш болничен или да не ходи детето на училище за около 3 дни примерно ако е болно. Но хората в Германия, Холандия имат друго отношение към болестите. Много не се впечатляват от сополи, кашлици.

# 10 737
  • София
Diorela, общо взето това е само информацията която се публикува.

Скрит текст:

Не видях дори да пише кое конкретно е училището - за да могат другите родители да спрат децата си...

Ако някой си спре самоволно детето от училище, със сигурност ще бъде административно наказан, т. че съм сигурна, че никой няма да го направи.

# 10 738
Сериозно ли говорите? Може вие или ваш близък да бъде един от тези "80 % дебили".
Нито италианец,  нито китаец означава вирус.
Четох интервю с френски (селски) лекар от район с "гнездо". Каза, че този вирус "се държи странно" в смисъл, че има случаи в малки населени места, а не както винаги е било в големите градове най-напред.
Казвам това не за предизвикване на спор или търсене на конспирации, а че всеки може без да знае или иска да попадне в "80% дебили " дори да се скрие на село.

# 10 739
  • София
В здравната система на Германия, която повечето така идеализирате, например, по протокол не се правят скарификационни проби - тоест не те тестват за алергии за антибиотици, разчитат на думата на пациента.
Представям си ако беше тук колко потресени щеше да има... А хората и така си лекуват, както е видно справят се.

Общи условия

Активация на акаунт