Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 768
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 505
Lilli, в гръцкия Катимерини пише за 10-ти случай днес. Не вярвам да пропуснат да съобщят ако са три пъти повече.

# 11 506
Може и да са направили сравнението напълно умишлено, както казвате. Няма как да се сравнява всъщност Covid-19 с грип, защото той не е грип, въпреки грипоподобните симптоми. Справка - официалния доклад на експертите в сайта на WHO.
Covid не е нито грип, нито SARS, но смъртността му засега остава по-висока, особено при по-възрастните хора, от сезонния грип, а тя дори не е изчислена правилно, защото се прави on the fly, а не за данни за една година, например.

И тук идва въпросът - защо ни убеждават в обратното - че грипът е по-смъртоносен?
Лично го четох нееднократно, предимно в бг медии.

Защото това е на база  доказани случаи към момента, не е ли? Ако след епидемията се проведе мащабно проучване и се установи  максимално точно какъв е бил реалният брой заразени, сред които и тези, които не са имали симптоматика и съответно не са търсили лекарска помощ и не са тествани  - тогава ще стане ясна картинката.  Който има антитела - значи е имал "среща" с вируса - може и да не е разбрал даже. Сега са бакалски сметки и спекулации.
Скрит текст:
Доста задклавиатурни мишоци   доволно потриват лапички, щото всеки клик им пълни касичките. 

В темата има и полезна информация - за мен лично от няколко потребители, но не са от тези, които пишат как вирусът "мутиръл"  и то не веднъж.

# 11 507
  • София
Гърция съобщава за 21 нови случая. Общо 31 случая.

NOW: Greece confirms 21 new cases of coronavirus; total of 31 https://t.co/eUoE2b20hL

Какви са тези случаи в Гърция? Някой има ли повече инфо дали са привнесени или става дума за огнище?

raptor, CFR и mortality rate са две различни неща.

Огнище е, свързани са с 9-тия - мъж на 66 години в сериозно състояние, с пневмония. На екскурзията с него са били 50 души. От диагностицираните 3- ма са сериозни, още 6 са в болница,  другите засега са си по къщите.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 15:22 от 4μΕ

# 11 508
Lilli, в гръцкия Катимерини пише за 10-ти случай днес. Не вярвам да пропуснат да съобщят ако са три пъти повече.
ето https://www.amna.gr/en/article/436671/Confirmed-cases-of-new-cor … Greece-rise-to-31

# 11 509
Във Варна вече има маски по аптеките. Цените са от 1,60 до 2лв/бр.
Снощи търсих онлайн. Намерих в един сайт кутии от 50 бр за 75 лв. Явно това ще е новата цена. Изпадна ми и една ценова листа на едро от преди. Били са по 4 стотинки и нещо. Аз последно по 20 стотинки купувах от аптеката. Мислех си тогава да купя повече, но бях оптимист, че китайците ще го спрат и взех само 10 бр. Сега на 1.50 лв още умувам, но май няма да станат по-евтини.

# 11 510
107 човека починаха от усложнения от Covid за 12 дни в Италия, откакто избухна епидемията там. Условно казано, по 9 човека на ден
Възможно ли е също толкова човека да са починали от усложнения от грип за същия брой дни, например миналата година?
Нямаше ли да го отразят някъде в медиите или броят е съвсем нормален за смъртните случаи при грип?

# 11 511
Ами ако  изчислим смъртността към моментната снимка на ситуацията в Италия т.е. умрели/ излекувани не е никак хубава цифрата.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 15:10 от mauigirl

# 11 512
  • София
107 човека починаха от усложнения от Covid за 12 дни в Италия, откакто избухна епидемията там.
Възможно ли е също толкова човека да са починали от усложнения от грип за същия брой дни, например миналата година?
Нямаше ли да го отразят някъде в медиите или броят е съвсем нормален за смъртните случаи при грип?

С уточнението, че не съм правила сравнение между 2те заболявания аз лично и не смятам, че нито едното, нито другото трябва да се подценява.
За седмица в Италия са регистрирани 488 000 случая на грип, от началото на октомври до 19 януари цели 240 са с летален изход

https://www.thelocal.it/20200123/flu-outbreak-in-italy-half-a-mi … ck-down-in-a-week

Грипът и смъртността, която носи са всеки сезон покрай нас, просто сме свикнали и не забелязваме.

# 11 513
  • В.Търново
Пропуснал си много ценна и важна информация от други потребители. Не искам да посочвам никове, за да не пропусна някого.
Не искам да пропусна нищо важно. По принцип прочитам почти всичко (от пост 1 насам).

Просто последните 2 дни стана много трудно. И направих тази "елементаризация".
Прав си.За това и аз не получих съдействие от никой.Попитах от къде мога да получа информация за заболелите по градове в скандинавските държави-Дания, Норвегия, Швеция, Финландия. Sad Никъде не откривам в интернет.

# 11 514
  • София - Рим и обратно
107 човека починаха от усложнения от Covid за 12 дни в Италия, откакто избухна епидемията там. Условно казано, по 9 човека на ден
В тая тема никой нищо не чете, само се пише.
Преди около 300 страници написах за Италия какви са цифрите. От обикновен грип всяка година там умират по 200 човека, всеки ден. По 6 000 000 заболели всяка година и 6000 умрели всяка година. И официални източници пуснах. Ама вече няма да се занимавам, не съм Лили, имам и други занимания. А и в тая тема едно си баба знае, едно си бае.

# 11 515
В статистиката за смъртност от грип не знам да са включени безсимптомните, които са 3/4 от всички, които карат грипа. Наистина много интересен начин за сравнение. А най-интересен е този да не се доверяваме на предварителните данни, да изчакаме първо да се разболеят милиарди и едва тогава на базата на същия брой заболели да преценим дали този вирус е по-опасен от грипа и съответно да реагираме.

# 11 516
  • София - Рим и обратно
Милиарди в сънищата ти ще се разболеят. Можеш ли да смяташ изобщо?

# 11 517
По 200 човека на ден умират в Италия или по 20? Защото 200*300 не прави 6000, а 60 000.

# 11 518
Гърция +22 лоша работа, Германия + 182.
Ще видим италианците колко ще обявят.

Китай намаляват заболелите и има доста излекувани.

Някъде дали има статистика за брой реинфектирани?

# 11 519
  • София
200 на ден по време на грипния сезон, който не е цяла година, а 2-3 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт