Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 130
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 670
  • MI
Доживях точно на Сирената да се карате, че пътува много... Joy Joy Joy

# 11 671
Ако е вярно, че като смъртност са 2% и най вече възрастни и болни хора, хора защо е тази паника?
Първо, защото не е 2%. Втората част на въпроса ти даже няма да я коментирам.

Извинете, но въпросът е логичен. Не, защото сме социопати, а защото тази възрастова група са в неактивна възраст и реална възможност да се пази и изолира от обществени места и контакти.

# 11 672
  • на пистата
Ако е вярно, че като смъртност са 2% и най вече възрастни и болни хора, хора защо е тази паника?

Ей сега ще видиш защо, като дойде дамата със синия текст...
Мда...на мен ми се скара само като казах,че испанския грип е засягал предимно млади хора 😁макар да имам две деца (13г и 22г) и бременна снаха.Все едно съм написала,че не ми пука за тях.А тя се успокоява че засягало децата под 9г 😁аз да се засегна ли,че моето е на 13г и е в риск 😉
Ама на,винаги е имало и такива хора,интерпретират си нещата както на тях им е удобно и им харесва.

# 11 673
  • София
Цитат
Казва, че тази карантина е абсолютно неефективна, от летището с такси до автогарата, от автогарата с автобус до тук, от нашата автогара отново с такси до дома ѝ....ако евентуално е заразена, тя го е разнесла само за часове на още камара народ, за каква карантина говорим? Семейството ѝ работи, всички всеки ден са на работа и навън сред хора, тя в дома си не живее в скафандър все пак. Някак не са измислени нещата с карантината, то аз и не виждам как по друг начин може да се случат,
То наистина няма как по друг начин да се случат нещата, но аз имам силно подозрение че този вирус не е чак толкова силно заразен, вече доста фактори говорят за това, особено по отношение на хората които не кихат и кашлят (безсимптомните не кихат и не кашлят и не разнасят толкова много вируса). Така че мисля че ако карантината се спазва ще се окаже доста ефективна мярка, защото пътниците в автобуса, таксиджията и т.нат. няма да се заразят освен ако не се целуват с дамата. Simple Smile Вече когато евентуално даден болен развие симптомите и започне да киха кашля тогава почва активното разпространение, това ми говорят цифрите. Каквито и мерки да се взимат ако тази вирус беше толкова заразен заболелите в световен план щяха да са много повече, всъщност мерките се взимат заради високата смъртност а не заради висока заразност (такава просто няма, дори от кораба са се заразили много малко хора, сега се оказва че имало грешка и били под 700 от колко хиляди бяха, което говори за ниска заразяемост, а условията са били перфектни, ограничено пространство, затверена среда, общи помещения, пълни предимно с възрастни хора, с по слаби имунни с-ми и т.нат) Данните от кораба трябва да се гледат внимателно, защото показват пълната картина на този вирус, ниска заряемост. Всъщност не заразяемостта а смъртността е проблема с този вирус и затова са мерките по държави (и не само заради нея а че процента хора с тежки усложнения е висок и това натоварва здравните с-ми при допускане на голяма епидемия). А данните от кораба какви са, половината болни всъщност са безсимптомни (и то с висока средна възраст), при по младите гаранция че сигурно са 2/3-ти а може и повече.

Затова днес Тръмп казва че смъртността е 1%, той гледа официалните данни в които е 3.4% и ги дели на повече от 2, даже на 3, заради данните от кораба с половината безсимптомни, ако трябва да бъдем екзактни смъртността не е 1 а е около 1,5 - 2% (но това са подробности) защото не е правилно да се раздели 3.4% от официалните данни на 2 или на 3 заради  безсимптомните от кораба, а трябва да се раздели 5% колкото ще достигне смъртността когато всички приключат заболяването на 2 или на 3. Но това са подробности. Големият проблем че от кораба ние имаме ясна картина какъв е делът на по възрастните безсимпомни болни върху голяма група такива изложени на вируса, но нямаме пълна картина какъв е този дял при по младите защото там младите бяха доста по малко като представителна извадка, но със сигурност техният дял е по голям. Защото те поначало карат по леко заболяването.

Но определено смъртността, а не заряемостта, е по големият проблем с този вирус, той има заряемост според мен сходна с грипа, но има много по висока смъртност и това е проблема, както и високият дял болни с усложнения, критични и т.н., и затова са мерките по държави и т.н.

Дотам ли го докарахме, Тръмп да ни е специалист по инфекциозни болести!?
Смъртността не е толкова висока. Проблемът е именно във високата степен на заразяване и многото пътища, по които се реализира, както и дългия инкубационен период.

# 11 674
Тесла, въпросната дама пита за какво е паниката, ако ще мрат най-вече болните и възрастните, пък ако ще и 20% да са. Ако може да умират без да вдигат много шум, ще е най-добре.

Между другото този вирус е  по-опасен от грипа дори и за младите. Единствено децата го карат леко, за разлика от грипа.

# 11 675
Не искам да обидя никой, но например в Испания са над 200. Само двама починали, ако не греша един на 82 и друг на 69. Какъв извод да си направя?

# 11 676
  • София

Да, именно.
Я ми кажи сега, ако умираха най-вече бебета до 2 годинки щеше ли по същия начин да приказваш?
Голяма работа, смъртността е само 2% и то все малки бебета, в които още почти нищо не е вложено и почти нищо не са дали.
Щеше ли да ти звучи правилно и приемливо?

# 11 677
Една бърза симулация на база на данните за грипния сезон 2018-2019 в Америка и броят на болните (официално) от коронавирус до момента:

Коронавирус:

Статистика се води в продължение на 46 дни.

Общо заразени - 96 000
Общо починали - 3300

За 1 година заразени (прогноза) - 764 000
За 1 година починали (прогноза) - 26 200

Грип:
За 1 година заразени - 35 500 000
За 1 година починали - 34 200

# 11 678
  • София

Защото никой не знае дали това 'ако' в началото на въпроса е вярно.
Останалата част от въпроса не искам да го коментирам въобще.

# 11 679
  • на пистата
Гърция май ще се окаже "малка" Италия.Отиде ми почивката 🤣

# 11 680
  • тук-там
Не знам защо някои се успокояват и дават  "предимство" на младите. Това нещо ще остави трайни поражения върху белите дробове....

# 11 681
Да се включа по темата.Следя нещата от самото начало,т.к. съм пряко засегната-съпругът ми работи в китайска фирма,всеки ден е с китайци(т.е.само с 1 ,защото другите така и не дойдоха откакто стана тази случка).За мен малко се преекспонираха нещата.Сестра ми живее в Лондо-там доказано си имат заразени,но я няма истерията,която тук отвсякъде ни залива последните дни.Децата ходят на училище, а нашите пак са ваканция и съм просто възмутена-кога ще го наваксат този материал(знам че е грипна ,и че има доста болни,но ми се струва че има и много умишлено спрени от училище с превантивна цел)?!Отделно подкрепям Сирената, че основно възрастни хора си отиват от този вирус.Аз родители нямам,но и да имах майка
щеше да е на 54,татко-на 69-горе -долу сравнително млади,но имам свекър и свекърва и мила баба на 76,които много обичам,обаче ако им е писано да си идат ще си идат независимо дали от ко вид 19 или нещо друго.Ето вчера нелепо загина един млад и прав 25-годишен приятел-еми случват се такива неща.И синът ми беше болен преди 3 седмици,и то доста,като на 3-4 ден температурата стана 39 и два дни с нищо не искаше да падне под 37,5-така никога не го бях виждала,но се оправи детето и което е по-важно не ми лепна нищо,а обикновено и аз се разболявам след него.Та да вземат да се успокоят малко нещата.И по-страшни неща е имало, а в бъдеще ще има още повече,но ще се справим.Просто трябва да се запази спокойствие.Не искам никой да засягам,но трябва малко по-полека да я караме,и без това живота ни не е лек като цяло на нас българите...
Значи е по-важно, че не ви е лепнал нищо от това, че се е оправил? И е възмутително, че изпуска материал за да се предпази от новата грипна вълна? С това отношение към собственото ви дете, разбирам и защо е такова отношението ви към възрастните ви близки.

# 11 682
Ще ви кажа аз какво си мисля. Към момента положението не е толкова страшно и апокалиптично. Но! Това е нещо ново, непознато. Сега ще се изучава. Страхуват се от неизвестното, не се знае как ще се развие епидемията. И за мен лично е добре преди дъждът да дойде да си сложиш качулка. Въпреки това нищо не се знае. И все пак мерки взети навреме могат да спасят много животи. И те няма да бъдат чак толкова съсипващи. Ето - материала в училище и екскурзията спокойно могат да се отложат.

# 11 683
Скрит текст:
Този път наистина тотално се изложи този човек. Дори да е така, да го кажеш на всички паникьосани сънародници, разболявайте се, няма проблем, направо си е ужасяващо. Даже в Туитър чета коментари, че насърчавал хората да си ходят на работа.

А като спрат всички да ходят на работа, вие какво ще ядете след 2 месеца? Simple Smile

Какви ги говорите, като се изпотръшкат всичко живо с коронавирус, кой ще работи после? Да не говорим какви проблеми в здравеопазването ще имат. Не може да се говори така на нацията, да си ходи спокойно на работа дори болен. И да е прав и смъртността да е под 1% и СЗО да са прибързали с преценката, супер тъпотия е да настояваш хората да си бачкат и болни и да заразяват и другите.

"Какви ги говорите, като се изпотръшкат всичко живо с коронавирус, кой ще работи после? " - т.е. смъртността е 100 или близо до 100% ? Не знаех. Тогава ще трябва да избирате - или умирате от глад или ще умрете от вирус. Труден избор, но трябва да го направите. Simple Smile

Това са думи само на бг работодател. Като се разболеят 5 човека в един офис и тези 5 човека разболеят още по 3-4, ще станат около 20, достатъчно е един от тези 20 да отиде в производствения цех за да зарази 1 човек и от там започва проблемите. Има много инфо колко време протича заболяването - между 3 и 6 седмици, дори само 20% от хората да имат усложнения, бизнеса ще го закъса. Да не говорим, че с температура 39 градуса, надали на някой ще му се работи.

А сега да сложим и един неработещ Китай на среща и тази фирма направо ще си фалира.

П.П. Аз не отричам, че Тръмп може да е прав за 1% смъртност, това което мен ми направи впечатление е, че ако го слушат хората, малкия и среден бизнес ще замине и то много бързо.

Така като ви чете човек, остава с впечатлението, че заразяването се извършва основно в офиси и тук-там - в цехове. Simple Smile

Истината е по-семпла - може да са заразите абсолютно навсякъде. И още една истина - няма как да спрат абсолютно всички дейности. Защото после "кризата" от 2008 ще ви се види като изпълнение на детски хор "Пим-Пам". Simple Smile

# 11 684
  • Другата България
Скрит текст:
Аз ще ти кажа защо. Според мен, разбира се.
Защото това са нашите родители. Защото възрастните не са "втора ръка" хора. Защото всеки има право да живее, и всеки ще умре рано или късно. Но когато можеш с нещо да предпазиш близките си, е редно да го направиш. Защото на всеки трябва да му е грижа за хората, които са го създали и отгледали.
И вече все по-често срещам в темата подобни подмятания, че умират главно възрастни и болни хора, което е грозно, обидно и звучи направо безумно. Кой възрастен човек е без придружаващи заболявания? Почти няма такъв. Какво, да измират защото ние сме млади и здрави? Ами и ние ще станем възрастни, евентуално, и с този манталитет след време децата ни ще пишат същите неща по форумите при следващата нова зараза....
40-50 годишни мъже и жени масово са с онкологични заболявания, на химио и лъчетерапия, с отслабен имунитет и потенциално застрашени от обикновения грип дори. Какво, и те ли там, при процентите смъртност?
Колко случаи има на починали млади хора от усложнения следствие на обикновен грип, къде е проблема хората да са притеснени за близките си? Кое точно е паника, това ли? Притеснението за възрастните? А не презапасяването с лекарства и храни?Риторично си питам, и все се заричам да не се дразня на безумия, ама не мога.

Общи условия

Активация на акаунт