Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 951 763
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 940
Този епидемиолог е консултирал май главата на една голяма държава, който дава същите проценти.

А за френския депутат - нищо че е такъв, просто му е достъпно всякакво внимание и лечение, а е в лошо състояние. Млад е на снимка, не знам колко е годишен.

# 11 941
  • София
За съжаление дълбоко ме съмнява да намерим ние лекарство,  здравната ни система е тотално щета,  то сега с Грип Б вече няма места по болниците.  Все се успокоявам,  че не закача децата,  ама дъщеря ми е с астма и като знам лек вирус как я поваля,  ми иде да се барикадираме... Вие чисто психически как се чувствате,  аз се опитвам да разсъждавам разумно,  но честно казано на моменти съм на ръба на паниката...

Вирусите нямат морални ценности, че да не закачат тази или онази група. Опитват се навсякъде, където достигнат (тук личната хигиена и личните предпазни средства имат значение). Ако срещнат сериозна съпротива (силна имунна система) губят. Ако те се окажат по-силни... печелят. Общо взето, ние с дъщеря ти сме прецакани. Но, както знаем, важното е някои да не си изтърват ските.

# 11 942
Благодаря ти,  под "закачат"  имах предвид,  че навсякъде по статистиките срещнах,  че преминава по-леко и усложненията са по-малко,  но съм толкова "спряла" в момента, че въобще не успях да изкажа това,  което искам...

# 11 943
Разказ на мъж под карантина във ВМА:
https://www.dnevnik.bg/zdrave/2020/03/05/4037325_razkaz_pod_boln … #comments-wrapper

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 01:36 от Не се сърди, човече

# 11 944
fanfanito, за жалост в България няма условия за разработване на лекарства в истинския смисъл на думата. Можем да се надяваме на някой сънародник в чужбина.

Някой назад пита за противовирусното, което се тества. За да се пусне на пазара след като приключи изпитването започва процес по регистрация от европейската агенция по лекарствата, който трае обичайно над 210 дни. Някои от лекарствата могат по изключение да се оценяват по-бързо, но дали ще го направят, можем да се надяваме.
Австрийците тестват техен препарат. Онзи ден пристигнаха проби от Китай, които да тестват.

# 11 945
  • София
fanfanito, за жалост в България няма условия за разработване на лекарства в истинския смисъл на думата. Можем да се надяваме на някой сънародник в чужбина.

Някой назад пита за противовирусното, което се тества. За да се пусне на пазара след като приключи изпитването започва процес по регистрация от европейската агенция по лекарствата, който трае обичайно над 210 дни. Някои от лекарствата могат по изключение да се оценяват по-бързо, но дали ще го направят, можем да се надяваме.

Протоколите за регистриране на ново лекарство не са случайни. И няма как да се оценяват по-бързо. В някои случаи може за лекарство, което е било регистрирано и се ползва масово от много години в други държави, но за нов продукт... абсурд. И причината е, че може да се окаже, че има повече опасни въздействия, отколкото положителни... няма как да се установи набързо това.

# 11 946
Не, Мариана. Няма да се мятаме по екскурзии и почивки 😁 После да разказвам как хората си живеят, а ние само се паникьосвайте. Тъпи китайци. Колко ресурс и пари хвърлиха за едно грипче, което минава с парацетамол 😁

Нищо не разбрах! На какво ми отговаряш? Ааа, за границите... Ами логистиката къде отива? За колко време да затворят границите? Те камионите имат готовност да спрат на секундата и са само няколко Simple Smile)) 20 години живея в чужбина. Коя държава е способна да съществува без международен транспорт и е зависима само и единствено от себе си? Не се излагайте! Дори САЩ са зависими един от друг.

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 00:49 от mariana_

# 11 947
  • София
Скрит текст:

Протоколите за регистриране на ново лекарство не са случайни. И няма как да се оценяват по-бързо. В някои случаи може за лекарство, което е било регистрирано и се ползва масово от много години в други държави, но за нов продукт... абсурд. И причината е, че може да се окаже, че има повече опасни въздействия, отколкото положителни... няма как да се установи набързо това.
Наясно съм, че не са случайни, но ако се занимавате с регистрация на лекарства, знаете, че има случаи, освен well established use, когато са правени изключения. Но аз също съм скептична, че може да се случи, рискът е доста голям.

Хеликаза, какво тестват и къде са пристигнали тези проби, че не разбрах. И кои австрийци?
Защото те много биотех/ r&d компании могат да си тестват, но накрая някой от фарма гигантите ще трябва също да го регистрира за употреба по процедурата, за която пишем. Всичко това се случва след фаза 3 на изпитванията.

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 01:19 от Не се сърди, човече

# 11 948
  • София
Когато се пресмята процента смъртност при сезонния грип как се отчитат леките случаи, които не достигат до болница или личен лекар? Поне в Бг такива случаи има доста на хора, които се самоосигуряват, или имат фирмен бизнес, или джипитата дават само една извинителна бележка на децата, която е толкова фиктивна, че няма повече, или просто ходят болни на работа/училище/градина.
Питането ми е във връзка с това, че при новия вирус постоянно се изтъква, че процента е по-нисък от обявения, защото не се включват леките случаи. Имаше на предната страница отново такова интервю.

# 11 949
https://dnes.dir.bg/svyat/balgariya-malta-i-kipar-nay-sigurni-za … sa-na-koronavirus
Обявили ни за една от най-сигурните дестинации. Ама разбира се, хайде сега всички ненаскитали се вирусоносители по света да хукнат да се довеят до България.

# 11 950
  • София
Скрит текст:
Турция накрая ще гръмне по-лошо от Иран.

Мен все ме гложди защо Турция засили мигрантите точно след като ескалира Иранската епидемия. Ти представяш ли си тези 3 млн. мигранти, струпани и живеещи в палатки ако пламнат какво ще стане!

Доколкото разбрах сега от новините, една седмица ще обсъждат някакви планове с руснаците и ще си ги приберат обратно тези. Дали след преговорите, или по-рано ще започнат да ги завръщат не ми стана ясно.
Не вярвам да си ги приберат, каквото и да се разберат. Не вярвам и другите да си задържат. Ердоган отдавна заяви, че повече не желае да се грижи за тях и... общо взето, или да му се осигурят условия да ги върне обратно в Сирия, или Европа да ги поема... та никак не ми се вярва да реши да си ги прибере обратно.

Lady Stardust , МЗ може да спре плановите операции, женските и детските консултации, не е във властта му да обяви прекъсване на учебните занятия. Това го правят РИО-тата, които пък нямат власт над чуждите училища.

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 01:18 от Не се сърди, човече

# 11 951
  • София
Скрит текст:

Наясно съм, че не са случайни, но ако се занимавате с регистрация на лекарства, знаете, че има случаи, освен well established use, когато са правени изключения. Но аз също съм скептична, че може да се случи, рискът е доста голям.

Хеликаза, какво тестват и къде са пристигнали тези проби, че не разбрах. И кои австрийци?
Защото те много биотех/ r&d компании могат да си тестват, но накрая някой от фарма гигантите ще трябва също да го регистрира за употреба по процедурата, за която пишем. Всичко това се случва след фаза 3 на изпитванията.

Ако става дума за бяс и се прилага на пациенти с вече изразени симптоми - да, сигурно биха пробвали, дори и да не е минало всички тестове. За тетанус във фазата с гърчове... също. Когато смъртността доближава 100% могат да се поемат рискове. Но не и като е 2%. Не мисля, че биха заобиколили протокола в този случай.

От друга страна, в такава ситуация вероятно протоколите могат да бъдат изпълнени и преизпълнени в много по-кратки срокове... в смисъл, че има много възможности за тестови пациенти, доброволни, от които да се набира статистика за странични ефекти. Е, за отдалечени не, но... едва ли биха включвали бременни в тестовите групи.

А аз за частта с проучванията нямам съмнения, че ще я изпълнят. Не, че оттам ще се видят всички НЛР, това вече в постмаркетинговия период ще стане ясно ако стигнат дотам.
По-скоро за документалната част говорех, самата оценка на данните ако са ок, предполагам че могат да направят някакво по-експресно одобрение, а не да се моткат с безкрайни размени на въпроси на ден-нам-си-кой-си, но ще видим. По-скоро мисля, че някоя от ваксините ще одобрят първо.

# 11 952
Италия - up +769, но пък и цели +200 recovered!
това при население 60.46 милиона....можете да смятате какъв е процента заболеваемост

Само дето не са изследвани всичките 60.46 милиона.

А какво стана със семейството, на които заразените италианци бяха на гости? Излезнаха ли резултатите?

# 11 953
  • София
А ако короната мутира в още по-лека форма, за да се разпространява още повече, то смъртността ще падне още и в пъти.
Не става така с мутациите. Да кажем, че има някакъв вирус, който те убива за два дни и няма време да се прехвърли върху друг човек. При такъв вирус може да се появи по-лека форма, която те убива за седмица. Пациентите заразени с тежката форма лека-полека ще измрат и ще продължи да се разпространява само по-леката форма. Този сегашния се разпространява достатъчно добре, защото не те убива бързо и дори има хора без симптоми, които го разнасят. Ако се появи по-лека форма това не означава, че сегашната ще изчезне, а просто ще продължи да се разпространява паралелно с леката форма.

Има още два съществени фактора.
Първият е скоростта на разпространяването - т.е. доколко "заразен" е единият или другият щам. Този, който се предава по-лесно - по повече пътища или по-малко причинители са достатъчни за симптоми - ще е основният в дадения момент, независимо от смъртността. Ако смъртността при него е твърде висока (и говорим за отделени популации, оставени сами на себе си) в някакъв момент ще се изведат от системата достатъчно на брой индивиди (демек достатъчно ще умрат), за да се изгуби персистентността на системата - и в този момент болестта просто ще отшуми по естествен път, поне докато се възстанови популацията. Тогава вече ще зависи от това дали има естествен животински резервоар, от който да се възстанови (като чумата) или издръжливи спори (като антракса) - може да възникне пак, може и да не възникне - ако няма (испанския грип). Ако преживяемостта е достатъчно добра, отново зависи от това дали предизвиква изграждане на специфичен имунитет. Ако да, вторият, по-бавният щам ще изчезне напълно - потенциалните му преносители ще са, така да се каже, заключени за него. Ако не, обратното, ще процъфти и избуи щастливо, понеже ще разполага с огромен брой изтощени индивиди, направо готови да го приемат.

# 11 954
Скрит текст:
Турция накрая ще гръмне по-лошо от Иран.

Мен все ме гложди защо Турция засили мигрантите точно след като ескалира Иранската епидемия. Ти представяш ли си тези 3 млн. мигранти, струпани и живеещи в палатки ако пламнат какво ще стане!

Доколкото разбрах сега от новините, една седмица ще обсъждат някакви планове с руснаците и ще си ги приберат обратно тези. Дали след преговорите, или по-рано ще започнат да ги завръщат не ми стана ясно.

Не вярвам да си ги приберат, каквото и да се разберат. Не вярвам и другите да си задържат. Ердоган отдавна заяви, че повече не желае да се грижи за тях и... общо взето, или да му се осигурят условия да ги върне обратно в Сирия, или Европа да ги поема... та никак не ми се вярва да реши да си ги прибере обратно.

Lady Stardust , МЗ може да спре плановите операции, женските и детските консултации, не е във властта му да обяви прекъсване на учебните занятия. Това го правят РИО-тата, които пък нямат власт над чуждите училища.

Заповедта за прекратяване на учебни занятия идва от МЗ и министър Ананиев.

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 01:17 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт