Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 930 272
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 14 820
  • Bulgaria
Какво стана с двамата наши сънародници ,който бяха докарани от Ухан ? Какво става с всички, които бяха за наблюдение във ВМА от доста време? Нищо не се казва за изписаните пациенти . Това е ,което ми минава понякога през мислите . Rolling Eyes

Само за оздравелите май съобщават, да не всяват паника. Преди няколко дни чух, така между другото, че ген. Мутафчийски каза, че има 3 тежки случая от грип тип Б във ВМА, които са поставени в изкуствена кома. И повече нито дума за това.

# 14 821
  • Terra incognita
Ами ужасно си е. Не мога да разбера защо в Италия има такава висока смъртност.
Вътреболничната инфекция е страшно нещо- нашеннски лекар обясняваше как такава предизвикана от един от тези коронавируси, предизвикващи само хрема у хората е водил до 8-10% смъртност в болница. 650 са в интензивно отделение, при положение че цяла Италия имала само 4000 легла в такива пък едва ли може всичките легла да са за пневмонии.
 Днес имаше туит от италианец, че вече шанс за настаняване в интензивно ще има само за по-младите нуждаещи се  и за имащите сериозен шанс. Може и по-зле да станат ....
Не е ли редно Европа да предложи помощ като апаратура и медицински персонал?

# 14 822
Темата наистина стана психарска, най-вече заради уж непукисти, които изобщо не са притеснени, нито се интересуват от вируса по принцип, но пък четат всяко мнение и непрекъснато се възмущават от това, че новините са лоши. А ако досега бяхме вложили 1/10 от енергията за борба срещу вируса, вместо за борба срещу несъществуваща и преувеличена "паника", щяхме да сме в много по-добра позиция. За този вирус имахме два месеца да се подготвим. Това е отсрочката, която Китай даде на останалия свят с цената на безпрецедентни усилия.  Сега вече всичко трябваше да ни е готово, а не тепърва да решаваме генерални въпроси.

Пандемия се бори с проактивни, а не с реактивни мерки. Ако не мислиш и не си винаги една крачка пред вируса - нямаш шанс.

# 14 823
За съжаление явно хората, от които зависят големите решения са били от типа на постоянно отричащите тук и борещите се основно с паниката и икономическия регрес. Все още се забелязва, че вземащите решения не се съобразяват със специалистите, а със собствените си разбирания и очаквания. Ако не беше така, още в самото начало щяха временно да се спрат потоците с Китай - нещо, което щеше да причини много по-малка икономическа вреда от това, което ни очаква.

Добре, че при нас не е така.

Медицинската сестра не го е изкарала безсимптомно. Тя е с положителен резултат и може да е в началото на заболяването, което  може да е безсимптомно до 27 дена. Ако беше вече преболедувала, щеше да има отрицателен резултат.

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 13:33 от papi6

# 14 824
Добре  бе- толкова ли не могат да обособят някакви центрове за изолация се чудя. В Плевен има ШЗО със сгради с места за 3000 души или там колкото бяха докато бях там едно време войник. Ами да почистят в един батальон и да изолират там който няма нужда от болница- има си бани, има си кухня дето да се готви- не е кой знае какво да обособят такива места. Наистина е глупост да изолират хора дето нямат симптоми като за болница в болницата.

В ШЗО Плевен се подготвят чуждестранните ни мисии.. в края на Февруари беше поредната за Афганистан.

# 14 825
Скрит текст:
Подигравайте се. Ако някои беше казал на тези хора в Италия преди две седмици, че ще има 16 милиона под карантина и "червена зона" с забранено движение от и в нея, щеше ли някой да повярва? Само това ще кажа и няма да коментирам повече простотии.

Подигравки тук аз не виждам.
Но виждам доволно изнервени хора с параноя повече от нужното.

Кой знае от колко време си боледуваме тук от този вирус.
Никой не го признава това в тази тема. Всички чакат сега какво ще започне, а че е много, много вероятно да е започнало още през Януари, никой не го споменава.
Да намерят няколко случая на най-невероятното място и извън рискува група, не означава, че сега започна, а че си е тук незнайно от кога и все още с България не се е свършило.

Именно. Най-вероятно си е тук отдавна. И на доста повече места. Едва ли една самотно живееща възрастна жена е неговият генезис у нас.
Цитат
Аз не изпадам в паника, а правя това, което е добре и трябва да се прави, когато съм болна от грип - стоя си вкъщи и спя в отделна стая от мъжа ми, проветрявам често, пия чай, лекарства за сваляне на температура, ако имам, витамини, капки за нос и така. Вече при упорита и дълбока кашлица и висока температура, повече от 3-4 дена, трябва да се отиде на лекар, за да чуе гърдите и ако имам пневмония, да назначи антибиотик.

А ако се налага да изляза, си слагам маска! Това е то, елементарно е и ще предпази други хора от зараза.

И кое това, дето "трябва"?
Едва ли  си слагаш маска на едно издухване и прокашляне. За толкова десетилетия до сега нито един такъв чак болен от хипохондрия не съм видяла - ни у нас, ни навън. Някоя наплашена баба може, като те види да се духаш по пътя или да си прочистваш гърлото на ранина, пък да реши, че и ти не щеш да пазиш хората и не си се маскирала, а било трябвало. И за нея това би било "елементарно". Как не си се сетила?!
Къде е границата на нормалното? И кой ви я определя?

Съвсем друго се обяснява тук - повечето хора идея си нямат нито че са "болни от грип" /очевидно е така и за този вирус/, нито дори че са заразоносители. Защото изследвания почти не се правят. За целия ми живот мен, например, не са ме изследвали за грип. Нито мой роднина са изследвали.

Ако искаш, прочети пак какво трябва. Написала съм го ясно. Няма проблем - властите го повтарят стотици пъти, но някои не го загряват. Да го повтарят пак и пак:
1. Не се чувстваш добре - стоиш си вкъщи.
2. Пиеш чай, витамини, ядеш лека храна, капки за нос, Аналгин и подобни за сваляне на температура.
3. Ако не ти мине до 3-4 дена, отиваш на лекар.
4. По пътя за доктора, слагаш маска, а ако нямаш - връзваш си шал пред устата.

Аз, понеже зная, че на другите не им пука за мен и се разхождат наоколо докато са болни без маски, си слагам маска, дори когато не съм болна, особено на места с много хора, или нося шал през устата в зимния сезон, ръкавици така и така нося задължително. А ако хвана грип, стоя си вкъщи. Това е то.

# 14 826
На мен ми прави впечатление, че трибуна по медиите дават всякакви лекари - от офтамолози до ортопеди, само зъболекарите не са се изказали...

# 14 827
  • София/Севлиево
Родилното на плевенската Окръжна болница се намира до  ШЗО-т.е.сградата,която е под карантина няма родилно и е на другия край на града.А има и още две болници-Авис Медика и Св.Елисавета,където може да се ражда.Така че не знам защо са написали,че връщат родилки като те изобщо не трябва да ходят там.Все пак съм от Плевен и си познавам добре града, въпреки че от Коледа не съм ходила там.

# 14 828
Добре  бе- толкова ли не могат да обособят някакви центрове за изолация се чудя. В Плевен има ШЗО със сгради с места за 3000 души или там колкото бяха докато бях там едно време войник. Ами да почистят в един батальон и да изолират там който няма нужда от болница- има си бани, има си кухня дето да се готви- не е кой знае какво да обособят такива места. Наистина е глупост да изолират хора дето нямат симптоми като за болница в болницата.

В ШЗО Плевен се подготвят чуждестранните ни мисии.. в края на Февруари беше поредната за Афганистан.
ШЗО то ( вече не се казва така а център за обучение нещо си , не са ми ясни много ) се пръска по шевовете от войничета хора, то за тях няма място Laughing

# 14 829
  • Terra incognita
Разбира се, че не са 4. Наааай- малко 5, ако прибавим само нулевия пациент. Но не виждам да се пънат да правят разследване. Те в Европа не успяха да го хванат нулевия, що пък ние да се пънем?

# 14 830
Не е ли малко късно за нулев пациент на тоя етап?

# 14 831
Разбира се, че не са 4. Наааай- малко 5, ако прибавим само нулевия пациент. Но не виждам да се пънат да правят разследване. Те в Европа не успяха да го хванат нулевия, що пък ние да се пънем?

Хубаво е да е така....

# 14 832
Хората от брифинга си казаха, че случаите са повече. И ще стават повече.

# 14 833
Някой може ли да ми каже как трябва да се тълкува подобна новина - като повод за притеснение, като търсене на евтина сензация, или?..
https://www.dnes.bg/stranata/2020/03/09/jena-pochina-pred-vhoda- … -vyv-vraca.441522
Цитат
По думите на д-р Лещарска жената три дни е била с висока температура и когато е решила да потърси помощ от спешните медици не е успяла да стигне до центъра и се е строполила пред входа.

Все още не се знае от какво точно е починала жената. След направената аутопсия станало ясно само, че не става въпрос за инфаркт или други сърдечни заболявания.

Жената имала възпаление на белите дробове, а резултатите от допълнителните изследвания ще станат ясни не по-рано от две седмици.
Според запознати със случая жената имала алкохолна зависимост и е много вероятно това да истинската причина за трагичния изход.

# 14 834
Според мен е рано да се говори, че хората с положителен тест са напълно здрави. За възрастната жена бяха казали - задоволително състояние. И друго има - щом другите страни вземат сериозни мерки, явно има защо. За сметка на това половината България е изкарала вируса вече и не разбира истерията.

Иначе съм съгласна съм Сирената - един месец темерудщина няма да навреди на никой. Ходене на работа и това е.

Общи условия

Активация на акаунт