Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 929 626
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 15 615

Не само идния понеделник, ами и след 10 понеделника - ситуацията няма да се е "оправила" с махане на магическа пръчка. Според някои направо трябва да се отменят учебните занятия и да се ходи с песен на 15 септември (а може и по-късно).

В Италия пораженията върху икономиката вече са факт, върху здравната система също, трябва да се предприемат по-рано мерки, за да се ограничи разпространението на вируса,
И в двата случая икономиката  ще пострада, но в единия ще има И ограничение на вируса, И по-малко натоварване на здравната система, И повече живи и здрави хора.

# 15 616
И аз няма да пусна малката щерка, ако не удължат ваканцията.
Не се заяждам, но наистина не мога да разбера каква ще разликата - като не отиде сега в четвъртък на училище, нали в понеделник ще отиде? Нито ще е отминал корона вируса за 2 дни, нито друга разлика ще има...

Не само идния понеделник, ами и след 10 понеделника - ситуацията няма да се е "оправила" с махане на магическа пръчка. Според някои направо трябва да се отменят учебните занятия и да се ходи с песен на 15 септември (а може и по-късно).

Народът изтрещял тотално. Хора, спрете се - този грип не е по-различен от другите грипове - кашлаш, кихаш и ти минава. Усложненията са при стари хора и при хора със сериозни други заболявания. А цялата работа е, че другарите китайци не искаха да плащат на хората болнични (да си постоят вкъщи два-три дена) и за това затвориха болните на едно място, та да им е мирна главата...Обаче българина си ходи на работа с грип без да му мигне окото, така че ние проблем нямаме.

# 15 617

Народът изтрещял тотално. Хора, спрете се - този грип не е по-различен от другите грипове - кашлаш, кихаш и ти минава. Усложненията са при стари хора и при хора със сериозни други заболявания. А цялата работа е, че другарите китайци не искаха да плащат на хората болнични (да си постоят вкъщи два-три дена) и за това затвориха болните на едно място, та да им е мирна главата...Обаче българина си ходи на работа с грип без да му мигне окото, така че ние проблем нямаме.
[/quote]

А за другарите от Италия какво ще кажете?

# 15 618
  • Насред хаоса
Разбрах ви. Вие искате, ако се получи съобщение, че в Китай някой си е заболял от някакъв грип, ние, като реакция, да затворим цялата държава. Страхувам се, че няма страна в света, която да действа по този начин.
Не да се затвори държавата, а в началото да се бяха предприели мерките, които предприеха примерно в Сингапур. Ама не е демократично, ама къде останаха правата на свободно движение, ама как ще възпрепятстваме търговията ... Ами като не щат доброволно, сега ще стане доброзорно - в момента цяла Италия е под карантина. Та се случва, както виждате. Само защото не поискаха в началото да наложат някакви ограничения, които и нямаше да бъдат толкова строги, най-вече защото не можеше да се губят пари. Гасиму и самочувствието европейско на тия тикви бюрократични.
До края на седмицата аз няма да пусна щерката. За два дни ситуацията може да се промени много към по-лошо или по-добро. А да не забравяме и че върлува грип Б в момента, освен короната.

# 15 619
Здравейте,

Следя с интерес темата и четейки видях доста крайни мнения. Някой хора го обръщат на хумор а други си представят апокалиптично бъдеще. Реших да се регистрирам и да споделя моите "2 цента" по въпроса. Simple Smile

Хубаво: В 80% от случаите болестта протича с лека симптоматика и без усложнения.
Лошо: Вирусът е много лесно разпространим и при някои хора протича асимптоматично.

Хубаво: Вирусът (за момента) е с ниска смъртност (под 4%).
Лошо: В момента сме около 7 милиарда души на планетата. Ако вирусът продължава да се разпространява толкова мълниеносно, 4%  смъртност може да се равнява на милиони човешки животи.

Хубаво: Живеем в информационната ера (за добро или лошо) и сме по-свързани от всякога. Много хора работят неуморно над лекарства и ваксини.
Лошо: Докато не се измисли ефективно лекарство и/или ваксина, вирусът има потенциала да срине икономики и здравни системи поради лесната си разпространимост... и естествено да убие много хора.

Хубаво: Мерките за ограничаване на вируса - препоръчаните карантини, избягване на пътуванията, избягване на масови събирания, личната хигиена и т.н.
Лошо: Игнорирането на горепосочените мерки и крайното мислене от типа на: "това е просто грип" или "идва краят на света".

Според мен, всичко необходимо за да се справим с този вирус е в нашите ръце. Вируса се разпространява между хората, не се спуска от правителството или парламента. Всеки един от нас е отговрен да се пази и да пази околните доколкото може.
Ако искате да пътувате за удоволствие, изчакайте известно време да се уталожат нещата.
Ако пътувате по работа, си мийте ръцете, не си пипайте лицето, и избягвайте да се прегръщате, целувате, или здрависвате с хора.
Ако идвате от държава с висок брой заразени, не го крийте - това не помага на никого.
Ако сте болни - вземете си болничен и си почивайте.
Ако сте болни и не можете да си вземете болничен - кашляйте и кихайте в салфетки (те още не са изкупени от магзините) и спазвайте дистанция доколкото е възможно.
Избягвайте да четете сензационни заглавия - те всяват страх и паника. И от другата страна - не игнорирайте или омаловажавайте проблема - вирус има и хора боледуват и умират.
Нападки, обвинения, пюене, оплакване, паника, спекулации, или тотално избягване на темата за вируса - според мен тези реакции не помагат на никой.

Четох изповедта на Италианският лекар - положението наистина е доста тежко там, но не забравяйте че той е в епицентъра на заразата и се занимава с тежки случаи по цял ден, всеки ден.

Гледах един младеж във Facebook който се върнал от чужбина и го сложили под карантина - човека се оплакваше (с право) от условията (мухъл по тавана, отвратителна храна), но също така страдаше от синдрома на дезинформацията - бил здрав и
 прав пък го държали под карантина. Както знаем този вирус може да е асимптоматичен.

И като говорим за условията в БГ болниците - замислила съм се да стартирам crowd funding  кампания. В България сме 7 милиона - ако половината дарят по 1-2 лева, тези пари биха могли да се дадат на болници които да ги вложат в закупуване на техника, защитни облекла и материали, ремонти, допълнителни легла и т.н.
Тук някой има ли опит с подобни начинания и има ли някакви препоръки или насоки?

# 15 620
Moнголците къртят. Първи случай и lockdown на Улан Батор и други градове. Те нямат ли кредити тези хора, икономика, нещо....
Не че съм фен на ограничаването на свободата. Просто правя паралели, как за някои хора (и държави) изобщо не стои даже да се дискутират минусите на lockdown-а, а за други е трета световна война.

Е то се вижда къде в момента гори най-силно. Точно при тези, които го раздаваха най-ларж и си пазеха "икономиката" до последно. Лошото е, че и другите, които се пазеха и те сега ще пострадат заради първите. Горе долу така ще се развият нещата и на ниво общество.

# 15 621
Първо да обсъдим вашето
Обсъдихме го.
Та правилното решение на ситуацията е?

Правилното решение на ситуацията е някак си населението поне малко да вдигне коефициента си над този на Форест Гъмп. Очеизвадно е, че ако не пуснете детето на училище след 2 дни, а "чак" след 10 - това няма да промени нищо. Глобална пандемия не отшумява за 10 дни. Нито за 2 месеца. Същото важи за всички родове икономическа дейност. Не може да спре работата на пожарната, без значение какво мислят Сульо и Пульо от Горно Нанадолнище. Има непрекъснати производства, които, ако спрат, после пускането им ще струва направо колкото изграждането на нов завод. Да не говорим, че ако спре производството на основни храни, вие така ще огладнеете, че няма да имате сили да пишете тук и да задавате разумните си въпроси за правилните решения. Simple Smile

Правилното решение е пред очите ви. По възможност - пийте си витамините, дръжте се на половин метър разстояние и си мийте ръцете. И продъжавайте да си вършите работата. В противен случай много скоро няма да може да задавате никакви въпроси, нито тук, нито където и да било другаде. Simple Smile

# 15 622
Вчера писах, че се чакат резултатите на 1 жена от Яворец, село на 7км от Севлиево, която е контакт на заразената в Габрово. Резултатите все още не са излезли, междувременно още 1 жена от Севлиево е дала проби за обработка със съмнения за КВ. В с. Яворец са сложили превантивно под карантина дома за стари хора, както и други домове в околността, а вчера в севлиевската болница здравните работници са били с костюми хазмат.
Едит: детските градини и училищата все още са във ваканция, хората са минимизирали в някаква степен излизанията извън домовете си, стоки има по магазините. Притеснителното е, че много габровци работят в Севлиево, като цяло линията Габрово-Севлиево е натоварена (заради заводите и не само), автобуси има на всеки час.

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 10:40 от Crystal Noir

# 15 623
Защо повтарят пробите 🙄 Някой разбиращ би ли обяснил необходимостта, защото за мен това е излишен ресурс? Вместо да правят максимум проби, те повтарят. Мен ми е все тая дали са 8 или 28. Те отдавна са повече от 28.

# 15 624
  • Germany
И ни очаква едно прекрасно лято: Christian Drosten, chief virologist at the Berlin Charité, said he expected the corona case numbers in Germany to peak between June and August. - Bild ( Кристиан Дростен, главен вирусолог в берлинската клиника Charité, заяви, че очаква броят на случаите с коронавирус в Германия да достигне пик между юни и август. )

# 15 625
Тези маски, които ги показаха в сутрешния блок на (черни)  някой знае ли ли каква ще им е цената защото уж са за многократна употреба
Те са толкова многократни колкото и еднократните. Никой не те спира да носиш еднократна много пъти.

# 15 626
Защо повтарят пробите 🙄 Някой разбиращ би ли обяснил необходимостта, защото за мен това е излишен ресурс? Вместо да правят максимум проби, те повтарят. Мен ми е все тая дали са 8 или 28. Те отдавна са повече от 28.

Тестовете не са 100 % надеждни, доколкото разбирам. Имат различни 'кит-ове'

Тези маски, които ги показаха в сутрешния блок на (черни)  някой знае ли ли каква ще им е цената защото уж са за многократна употреба
Те са толкова многократни колкото и еднократните. Никой не те спира да носиш еднократна много пъти.

Еднократните не е сигурно че са ефективни

# 15 627
  • София/Севлиево
Точно вчера говорих със майка и тя ми каза,че само във Видима работят над 1200 души от Габрово.Сега горко съжалявам,че си пратих там детето,по-добре да бе останал с мен в София,защото е въпрос на време и в Севлиево да намерят някой болен.Бог да пази семейството и приятелите ми,които са там!

# 15 628
  • В офиса
Хубаво: В 80% от случаите болестта протича с лека симптоматика и без усложнения.
Така, само за младежите по моловете и дискотеките го пиша. "лека симптоматика и без усложнения" означава че ще си се лекуваш вкъщи, а не че няма да имаш пневмония. Над 30% от заболелите са с пневмония, според официалните данни от WHO в Ухан. Други "чисти" данни нямаме. Сигурно процентът на асимптоматични недиагностицирани заразени е голям. Но не знаем колко е. Да сме малко по-консервативни в процентите е по-добре, отколкото да развяваме знамето на 80% леки случаи. Важното е, че тези проценти не стигат до болница и не трябва за всяко кашляне да се звъни на ЛЛ, нито за всяка температура да се тича в спешното. Но и не трябва да ходим по дискотеки, молове и заведения като невидели, щото "аз това кооолко пъти го изкарах тази зима", или "то само дъртите мори, пък кой ги знае и те от какво умират", или "няма такова нещо, вие за световната здравна конспирация нищо ли не сте чували"

# 15 629
Има ли някъде изнесена официална информация колко точно броя и от къде са купени? Споменават се 2-3 вида теста. Обрали сме каквото е налично в последния момент или? Тези, които са дали грешка, изтеглени ли са?

Общи условия

Активация на акаунт