Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 609
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 16 605
Относно удължаването на ваканцията-до неделя всъщност не оправя положението. Иска се достатъчно дълга карантина. Иначе, другата седмица ще ги пуснат, когато имаме троен скок на заболели вече по график.
Възможно ли е да се обяви нулева учебна година?

Не е по темата, но предвид ситуацията - 2 срок тече. Половината е минало успешно. За някои набори това са много трудни и кризисни години. В момента се прилагат едни промени, които дадоха тройно материал, някои се налага да се профилират точно тази година, не се знае с какви дипломи какво ще могат да запишат да учат. Т.е. много е трудно и тук да се прецени, защото самата система образователна е в крах и вечни опити за някакви промени на парче. Това също би означавало децата да завършат гимназия на 20 години, което е също как да кажа-леко ненормално.
Та с две думи-не знам предвид ситуацията кое зло е по-малкото.

# 16 606
Относно удължаването на ваканцията-до неделя всъщност не оправя положението. Иска се достатъчно дълга карантина. Иначе, другата седмица ще ги пуснат, когато имаме троен скок на заболели вече по график.
Възможно ли е да се обяви нулева учебна година?

Не е по темата, но предвид ситуацията - 2 срок тече. Половината е минало успешно. За някои набори това са много трудни и кризисни години. В момента се прилагат едни промени, които дадоха тройно материал, някои се налага да се профилират точно тази година, не се знае с какви дипломи какво ще могат да запишат да учат. Т.е. много е трудно и тук да се прецени, защото самата система образователна е в крах и вечни опити за някакви промени на парче. Това също би означавало децата да завършат гимназия на 20 години, което е също как да кажа-леко ненормално.
Та с две думи-не знам предвид ситуацията кое зло е по-малкото.
Всички рано или късно го осъзнават. Колкото по-рано, толкова по-добре.

# 16 607
Сега погледнах уеб камерите от Рим и Венеция. По улиците наистина почти няма хора, основно полицаи. Хората са осъзнали сериозността на положението. В България обаче не ми се мисли как ще стане, ние сме абсолютно стадо овце.

По тези места, на които са камерите обикновено 90 % са туристите, вече 2 седмица музеите са затворени, полети няма, как да е???

# 16 608
https://twitter.com/jasonvanschoor/status/1237142891077697538

Италия пак стигна до тези мерки. Малко по-късно. Но след доста жертви, и след като допуснаха епидемията да се развихри.

Ние може би имаме няколко седмици, докато достигнем до тяхното положение. Не сме Японци, но можем да вземем мерките, които взема Япония. Трябва да се действа решително и да има политическа воля и подкрепа за тези непопулярни, но нужни мерки. Иначе пак ще стигнем до там, но ще сме в по-лоша изходна позиция.

PS: Благодаря на всички подкрепили петицията. Мисля че продължаването на грипната ваканция е още по-актуално, с оглед на последните събития.

Пуснах и тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1187599
Надявам се на още повече видимост и подкрепа.

Съжалявам, но не мисля че Япония е пример в момента. От азиатските държави те правят най-малко тестове и на мен лично ми изглежда, че ще има проблем и там, въпреки страхотната им здравна система и култура.
Те са за пример в други области, например социалната политика, но България няма как да направи и 1/3 от техните мерки.
Плащат на работодателите, които плащат заплати на родителите, стоящи вкъщи със малките деца(градини и основни училища.) Подпомагат родителите и бизнеса. В действителност налага максимални мерки. Може би и това е причината да тестват по-малко, но все пак съм скептична. Те изпуснаха жестоко положението на кораба, позволиха на 10 човека да се заразят там, които би трябвало да са обучени и пуснаха хора от карантината, които после се оказаха болни. Аз преброих четирима, после спряха да пишат, а може и само толкова да са били, но всички се разболяха след прибиране във вкъщи, което значи пътуване с влакове и автобуси. Някой бяха от доста отдалечени провинции, което предполага повече от един влак и пътуване от няколко часа. Съмнявам се, че дори Япония има ресурс да издири всички хора, с които са имали контакти.
Отново казвам, това е моето мнение. Смятам, че от всички страни Сингапур и Южна Корея се справиха най-адекватно, без да си съсипват икономиките. Ако ще взимаме пример от някой, мисля че трябва да е от тях.

П.п. В Панама имаше вчера един случай, днес са 8 и един починал. Средната температура там е около 30°, а наличието на вече починал подсказва местно разпространение.
В Малайзия също се увеличават случаите на местни предаване.
Изглежда надеждата за овладяване, заради по високите температури лятото намалява.

# 16 609
  • на пъпа на Златията
Само да те попитам - нова,а ли си във форума че не знаеш как да цитираш мнение? И китайците ли са виновни за този нов вирус? Дай да ги избием всички, а?
Така ли да цитирам и да препрочитам  100 пъти едно и също мнение  или да ги   ги слагам в скрит текст?

Не , не да ги избием .
Япония се затвори границите , Италия си затвори границите а Китай , нямал и заразени ли?
Сега  за да се справим с вируса трябва да затворим и България ли, после целия ЕС???
Кой да плаща такова нещо???

# 16 610
  • MI
Както и не вярвам медицинският персонал в Италия, работил с болни от корона вирус, да е под карантина, това са някакви свободни съчинения точно поради липсата на ясни правила  и указания за действие.
https://www.google.com/amp/s/www.ilfattoquotidiano.it/2020/03/09 … base/5729903/amp/

# 16 611
А за това основна отговорност носят медиите и т.н. "експерти" които се появяват в средствата за масова информация.
Медиите носят отговорност още с раздухваната информация от предните вируси, които циркулираха и това го обясни лаконично човекът, който гостува на Стойчо Керев. А държавните експерти имат вина дотолкова, че сега и да казват истината, никой вече не им вярва. Ако има нещо "полезно" в този вирус, то е огромна обеца на ухото и житейска поука за принципите на работа в обществото ни. Само да сме живи и здрави да си зададем правилните въпроси оттук насетне! Simple Smile

# 16 612
  • София
Аз се чудех за Китай - страхотно е, че овладяват положението, но като отблокират всичко и хората започнат пак да си щъкат, няма ли отново да нараснат случаите?

# 16 613
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
Само да те попитам - нова,а ли си във форума че не знаеш как да цитираш мнение? И китайците ли са виновни за този нов вирус? Дай да ги избием всички, а?
Така ли да цитирам и да препрочитам  100 пъти едно и също мнение  или да ги   ги слагам в скрит текст?

Не , не да ги избием .
Япония се затвори границите , Италия си затвори границите а Китай , нямал и заразени ли?
Сега  за да се справим с вируса трябва да затворим и България ли, после целия ЕС???
Кой да плаща такова нещо???
Китай как да си затвори гранниците? Особенно през Тибет, Хималаите или делтата на Меконг?

# 16 614
Пациент 1 в Италия е 38 годишен активен, спортуващ мъж, без съпътстващи заболявания. Чак вчера казаха, че вече диша сам. Това, че няма смъртни случаи под 50 години засега не значи, че младите винаги го карат леко.

Дамммм, точно активно спортуващите са  много застрашени и вчера написах подробно защо. Никой не го отрази. А тук от този сорт е много народ, все млади момчета.

Би ли се цитирала, пропуснала съм го. И да кажеш от къде имаш тази инфрмация.

# 16 615
  • В.Търново
Знае ли се в коя част е Коронавируса в Турция?

# 16 616
Японския премиер още преди половин месец, а може би дори повече, препоръча на активно спортуващите да ограничат посещенията във фитнес салоните.
Може би защото фитнесите са местата, където на малка квадратура много хора дишат учестено.....предвид физическото натоварване.

# 16 617
Аз мисля, че около Великден България ще бъде изцяло затворена като Италия. И хората ще го поискат. Просто няма друг начин. И не мисля, че италианците са по-дисциплинирани от нас, даже напротив. Ние сме по-дисциплинирани от тях, защото много от нас са живели достатъчно дълго в комунизма и сме научени да изпълняваме заповеди.

# 16 618
Аз мисля, че около Великден България ще бъде изцяло затворена като Италия. И хората ще го поискат. Просто няма друг начин. И не мисля, че италианците са по-дисциплинирани от нас, даже напротив. Не сме по-дисциплинирани от тях, защото много от нас са живели достатъчно дълго в комунизма и сме научени да изпълняваме заповеди.

Великден ще е късно. Сега трябва.

# 16 619
Да попитам дали мина сутрешния брифинг на Щаба. Как коментират оставките в белодробната болница.

Общи условия

Активация на акаунт