Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 538
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 16 635
Самият вирус ще ни е най-малкият проблем предвид икономическата криза, която предстои. Карантините и презапасяванията са нож с две остриета.

От седмици се опитвам да го кажа, но, разбира се, експертите по-добре знаят. Надявам се поне една част от населението наистина да започне да заспива гладно, тогава ще стане наистина интересно - ще разберем дали глада е по-силен или коронавируса. Simple Smile

# 16 636
Аз си мисля, че е задължително училищата и университетите да бъдат спряни. И то още преди да станат хиляди заразените.
Училищата и университетите са едни от местата, където се събират ужасно много хора и винаги са били огромен развъдник на зарази.
Няма какво да се вайкат някои как така щели да изгубят много учебен материал децата.  Абе хора, не разбирате ли сериозността на положението? Не разбирате ли, че после училища може вече и да няма... До сега не сме преминавали през такова изпитание. На първо място трябва да е здравето на населението.
В наши дни електронното и дистанционно обучение е напълно възможно. Ако се наложи, да обявят и нулева година. Важното е да сме живи и здрави.

Същото се отнася и за учреждения, работещи с граждани. По възможност всичко максимално да се ограничи.
В продължение на месец /за сега/ съдилищата ще разглеждат само спешните и неотложни дела. Всички други дела се стопират.

# 16 637
  • Насред хаоса
Каквото и да слагат сега, ще е след дъжд качулка. Ясно е, че вирусът си е бил тук, друг е въпросът, че не можаха да го хванат. Така че няма да ни размине внезапното избухване на огнища и разпространението, каквито видяхме в други страни. Сега трябва да се мисли как да се минимизират последствията.

# 16 638
Един циничен финансов министър в миналото казваше.. "Когато дойде отлива си личи кой плува без гащи..". Е, аз по-голям отлив от тоя не мога да си представя и веднага лъсна голия задник на здравната система. Сестрите искали да напускат - е не бе, ще си рискуват живота със 10-годишни маски за 600 лева на месец, понеже ония слабоуми Борисов, невидимия Ананиев и чаровната като надзирател в концлагер Жени Начева бранят единствено интересите на частния сектор и фармацевтичните грандове, докато наливат милиарди по-сметките на частни болници, а когато трябва да се поеме удар частните ги няма никакви.. надявам се сегашната ситуация да ни налее малко акъл в главите, кого и как избираме да ни управляват и когато всичко приключи да се започне тотална реорганизация на цялата система..

# 16 639
  • тук и там
На мен друго ми прави впечатление-че за съжаление,във БГ хората със корона вирус са хванати на много късен етап-когато се  е налагала хоспитализация.Също,че всички случай са в болници. Не знам..но или хората или лекарите изглеждат супер неподготвени за ситуацията. Щом първите заразени са в тежко съсътояние,стиганли до болница и нямащи нищо общо със рисковите зони в Европа,спорем мен това е  знак,че има много заразени и  вече нама надежда да хваната първите по веригата..
При нас днес не съм гледала колко са,сигурно са станали 300 поне. Всички случаи в началото обаче,бяха на хора върнали се от Италия,от там и тръгнаха по веригата. Изтърваха и тук положението,но пак някак са по близо до първоизтониците на зараза и повечето са на домашно лечение. Родителите ми щяха да идват в началото на април на гости тук.Естествено-казах на майка ми че най-добре да не пътува..Ама като се замисля-не мога да преценя реално къде е по-безопасно  в момента-във Белгия със 300 заразени,или във Бг със 4 случая,предвид обстоятелствата при които ги откриха..
За сестрите и лекарите напускащи в момента -ами говори много за манталитета и нагласите на медицинският персонал като цяло във БГ,за съжаление...

# 16 640
Пътувам в една от натоварените линии в София -204. Последната седмица в пикови часове, автобуса е почти празен. Тази сутрин отново. Видях 4-5 човек с маски и то по спирките, с обикновени маски. Видях и жена с маска тип N95, която си я беше свалила и си хапваше закуската, на спирката отново. Е, какъв в смисъла? Слагаш си маска, сваляш я, хапваш си.. wtf?
Аз не ям с маска, но пуша с нея. Обяснявам как се случват нещата.
Дезинфекциращият гел е на леснодостъпно място. Преди да пипам маската или нещо друго си почиствам ръцете. След това се дърпам някъде, където няма хора и не минават(аз и преди така пушех, за да не преча) и чак тогава си смъквам маската и пуша. При положение, че съм навън и хората са на повече от два метра от мен, не смятам че е опасно. По-опасно би било без да имам гел, защото пипайки маската и цигарата си го вкарвам директно в устата. Но ако ви е чисти ръце не виждам проблем.

# 16 641
  • MI
Има ли добра разяснителна кампания за коронавируса в България? Имам предвид по ТВ, радио и т.н

# 16 642
Здравната министърка на Великобритания с положителна проба.

# 16 643
Относно пушенето - колко хора ще пожалят здравето си и ще спрат да пушат? Нали цигарите съсипват белия дроб, а той е прицелна точка на вируса? Значи пушенето е също безотговорно днес, но всички ще си пушат- нали само себе си тровят.

# 16 644
..Ама като се замисля-не мога да преценя реално къде е по-безопасно  в момента-във Белгия със 300 заразени,или във Бг със 4 случая,предвид обстоятелствата при които ги откриха..

Официалните ни са 6 случая. за сега

# 16 645
Има ли добра разяснителна кампания за коронавируса в България? Имам предвид по ТВ, радио и т.н
Да, страхотна!
Няма страшно, по-безобиден вирус от грипа.

# 16 646
Да, страхотна!
А ти какво искаш да ти кажат? Умирайте от страх, всички ще умрем, това ли искаш да чуеш?

# 16 647
  • MI
Да, страхотна!
Аз сериозно питам, някакви клипчета кратки с известни хора например или указания за миене на ръцете, дистанция и как да реагираш при съмнение? Ако не, явно е крайно време да направят, не е особено скъпо, а помага да няма изпълнения като рода да затворят болницата защото някой се е панирал...

# 16 648

Две пресконференции на ден в 8 и 17 + извънредни късно вечер ако се налага, при открит случай
Директно излъчване от министерски съвет..
Експерти в студията в сутрешни и следобедни блокове..
Колкото и се разяснява, толкова и се всява паника.

Добре се обяснява какво не трябва да се прави...иначе

# 16 649
За ваканцията?

Общи условия

Активация на акаунт