Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 078
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 17 565
. но албанците ще дадат малко човешка фира, пък ние тук...спасяваме джобовете на някои.

Вече и Албания заедно с Индия ни минаха по разцвет, нали?
Признавам, че става все по-забавно покрай този вирус.

# 17 566
  • София
Сега остава и да го преведеш.

# 17 567
Според мен Испания ще последва Италия, в Италия случаите - дори и много, са по-концентрирани. В Испания са почти навсякъде, като прибавим и неглижирането засега, както ни писаха
испанците - “ грип”.

50% от заразените са в комунидад Мадрид! Има доста и в Баско. В останалите комунидати не са толкова много. Стреснаха се испанците. Дано не е късно. Отложиха фиеста, която за последно е отлагана по време на войната. Забраняват се много спортни събития, вкл. тренировки по футбол за деца в кварталите. И не само в моя град. Тази вечер в голяма верига магазини липсваха боб, леща, ориз, нахут, месо! Това не съм виждала и за Коледа Simple Smile Надявам се утре да заредят, все пак трябва и да готвя:)

Властите се притесняват за огнището в Мадрид. Отпуските и дните за ползване на медиците са прекратени, за да може в случай на нужда да се отзоват. В новините дадоха, че Комунидад Мадрид преструктурира всички болници на територията си и има недостиг на санитарни материали. Испания достигнаха 2300. Италия 12 500.

# 17 568
Скрит текст:
Извинявайте ,че така нахълтвам в темата ,но не съм съгласна с много мнения. Работя в Италия,и съм в тази зона с много болни от този вирус. Когато в началото започнаха да говорят за вируса ми идваше всичко на шега ,или си казвах ,че няма да хвана този вирус. Но сега виждам какво става. Затвориха всички обществени сгради, училищата още с първите заболели,само големите вериги хранителни магазини работят. В тях се влиза с маска ,ръкавици ,и спазваш дистанция от 1 метър. Опашките са голями но всеки чака и не нервничи. Пуснаха от министерството декларации за влизане и излизане от града. От тази вечер при нас дори има и декларация за да излезеш и да се разхождаш в града. Ако не спазваш тези забрани и те хванат  ,затвор до 3 месеца и 206 евро глоба. Не се уплаших от тези забрани ,но най-вече от това ,че една българка приятелка  вчера беше приета в тежко състояние в болница . Установиха ,че е корона вирус. Единствено е на системи и с кислородна маска . Лекарства само за понижаване на температурата. Вече се замислям много сериозно и за моето здраве.
Другото което е, че от както изолариха града където бяха първите заболели и бяха 14 дни под карантина, за сега няма нови случай на вирус там
Това може ли да се разпечата на диплянки и да се посипят с дрон над министерски съвет?

# 17 569
Малко е пресилено от Индия да се притеснявате за България все пак.
Родители, близки, приятели...разбира се, че се притеснявам. Един ден все пак ще се прибера. Невъзможно е да не ми пука. Но темата не е за това все пак.
Разбира се, че ще се притесняваш. Та ти си българка, макар и живееща в чужбина. На мен ми е интересно как се справят в Индия и изобщо в другите страни. Благодаря ти за включването и полезната информация.
Браво и на Индия за мерките и думите на премиера.

# 17 570
Направили сте кофти избори явно. Хубавото за сега е, че големите паники пред кабинетите обикновено са едни и същи хора, които и без вируса, сякаш се редят на опашка за хляб. Тоест е по-скоро неоснователно. Но виж циниците обикалящи насам натам, дори не се обаждат. Най-глупавите са най-нахални.

# 17 571
  • София
Току що в новините дадоха и интервю с италиански лекар, който каза че картината на пациентите се е променила - пристигали все по-млади хора във все по-лошо състояние.

Ще сложа линк по-късно, когато го качат в нета.
Oт 17-тата минута:
https://bnt1.bnt.bg/bg/a/po-sveta-i-u-nas-emisiya-2300-11-mart-2020-g

пп. Бледолилава, явно съм го пропуснала, макар че се опитах да наваксам с днешните мнения. Ще го оставя все пак.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 23:37 от EliG

# 17 572

Аз долу-горе разбрах, ама другите дали разбраха ? 😀

# 17 573
  • София
Да, защото са чакали да се оправят. Затова се чудя още повече на нашенското с телефона.

# 17 574
В Дания добавят допълнителни вагони по влаковете, за да могат пътниците да стоят по-далеч един от друг. Не е точно като албанските мерки.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/coronavirus-news … ace-a9395066.html

# 17 575
Току що в новините дадоха и интервю с италиански лекар, който каза че картината на пациентите се е променила - пристигали все по-млади хора във все по-лошо състояние.

Ще сложа линк по-късно, когато го качат в нета.
Коментирахме го по-напред, но както казах, то вече не може да се отсее информация в темата. Ето емисията, към 32-рата минута е:
https://bnt1.bnt.bg/bg/a/po-sveta-i-u-nas-emisiya-2000-11-mart-2020-g

# 17 576
  • София
Нещо повече, тепърва предстои да видим прехвалената карантина на Китай свършила ли е чудеса. По този въпрос, честно казано, съм крайно скептична, ама крайно.

Целта на нито една карантина не е да върши чудеса, а да забави развитието на епидемията, за да не се стигне до колапс в здравните грижи. Аз наистина не знам защо е толкова трудно да се схване това. Темата наистина стана страшна плява, но през няколко страници някой търпеливо обяснява, че с или без карантина ще се заразят примерно 10 000 човека (произволно число), само че има голяма разлика дали ще се разболеят за 2 месеца по 5 000 или за 20 месеца по 500. Защото в първия случай много от тях ще умрат поради липса на легло, кислороден апарат или специалисти, а във втория излекуваните ще са много повече.
Прехвалените китайци го свършиха това - карантина+строене на нови болници, и показателите им се подобряват.
У нас няма как да стане, нямаме техния ресурс. Пък и няма много смисъл. Една шепа народ и всички сме си братовчеди, каква карантина, както винаги дружно ще ударим през просото.

# 17 577
Е кво се чудиш, знаеш ли колко хора се лекуват по телефона? Звъни се и се пита кво да се пие, да не е от тоя или миналия месец. Има и такива дето си изключват телефона, като личната (педиатърка) на дъщеря ми. Но има и такива, които денонощно са на разположение всеки ден.

# 17 578
Между другото, броят на заразените, за които знаем, има пряка връзка с броя на направените тестове в съответната държава. В Дания, която е с население 4 милиона, са направени точно пет пъти по-малко тестове от САЩ.

https://ourworldindata.org/covid-testing-10march

# 17 579
Скрит текст:
Нещо повече, тепърва предстои да видим прехвалената карантина на Китай свършила ли е чудеса. По този въпрос, честно казано, съм крайно скептична, ама крайно. Значи, има сериозна тежка епидемия, затваряме всички по къщите и епидемията чудодейно спира. И като излязат - сигурно вирусът се е изпарил даже... Забавил се бил вирусът, казват, но никой не казва - няма го...
В Италия положението не се подобрява особено, но пък ги цитираме под път и над път колко напреднали били и те. Смайващо чуждопоклонничество, което е подплатено със съвсем малко практика и цифри, това виждам аз.
А днес из гр'адския транспорт разни хора, предимно девойки, с маски "на герданче" - ту я слага да постои малко, ту я сваля да побъбри по телефона или да си хапне гевречето, смях в залата. Същите тия хипохондрици после викат "Нека фалират бизнесите, искаме карантина". Ама каква карантина, бе, душичко, ти не можеш един полиестерен парцал да сложиш, моля те...

Вирусът е паразит и за да оцелее той се нуждае от клетките на човешкото тяло, които използва, за да се копира.
 Той се предава от човек на човек. Ако няма контакт - няма предаване и вирусът няма да може да прескочи на следващия човек и ще загине, унищожен от имунната система на предишния. Извън тялото вирусът не "живее" кой знае колко дълго време по повърхности, освен това те се дезинфекцират. Карантините работят, а тях не са ги измислили китайците, всъщност самата дума е италианска quarantina което означава "четиридесет дни". Толкова време са били задължени екипажите на кораби, пристигащи от страни с епидемии от чума, да чакат на венецианското пристанище, преди да им бъде позволено да слязат.
А за Италия е още рано да се правят изводи, ще трябва да изчакаме. Освен това не забравяйте, че данните, които излизат всеки ден не са бързината, с която се разпространява вирусът в реално време, а бързината и капацитета на тестване, които са ограничени от наличните тестове и лаборатории.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 08:36 от LillyM

Общи условия

Активация на акаунт