Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 042
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 17 535
Тоест пациентът сам си поставя диагноза - какви са му симптомите и дали се съмнява. Давай, дообяснявай! Откога пациентът е компетентен по този вирус, симптоматиката дотолкова, че да решава дали да се обади или да отиде?

Това указание стои на сайта на Националния център за заразни и паразитни болести не отпреди 2 дни, а от четвърти февруари. Има го и на сайта на МЗ.
https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item& … 22020&lang=bg

Към началото на февруари указанието е следното

4. Кога трябва да се изследвам за 2019-nCoV?

АКО ИМАТЕ

остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко един от следните симптоми: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане)
И

през последните 14 дни преди проявата на симптомите, сте били:

в близък контакт* с потвърден или вероятен случай на инфекция с Коронавирус 2019-nCoV, или сте пътували в област настоящо предаване в общността на вирус 2019-nCoV,
или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV,
ТРЯБВА ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ ПО ТЕЛЕФОНА С ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР ЗА СЪВЕТ.

Вероятно може да го използваш и в случай, че не си пътувал, а личният ти лекар да прецени след обаждането иска ли да те прегледа или предпочита да те пренасочи.

# 17 536
Какво стана с пробите след 20:00 ?

# 17 537
Цитат
И кат се обадят днес да ДжиПи-то 500 шашнати пенсионера - кво правим? Simple Smile

По-добре да отидат днес 500 шашнати пенсионера?

Това не е наша работа, а на джипито. Така са го организирали, така казаха, така ще спазваме.

# 17 538
  • забравих си мисълта...
В Австрия, от утре нашите децата няма да са на училище. За сега до края на великденската ваканция, a после колко още не се знае. Майките имат право да са вкъщи с децата, а бащите могат да ходят на работа. Ако няма кой да се грижи за децата, ще им бъде осигурен придружител, но децата не трябва да са при бабите и дядовците си.
Днес гледам автобусите и трамвая като минават почти празни. Явно и хората вече гледат да не излизат толкова и стоят вкъщи и се пазят.
Има футболна среща, която ще се състои без зрители. Нещата се сериозни, затова се опитайте и вие в България да ги приемете като такива. Който си мисли, че е недосегаем, нека си мисли. Но в момента е необходимо високо обществено съзнание и дисциплина за ограничаване на разпространението на вируса.
Това не в вярно. За деца под 14 години, на които и двамата родители работят, училищата остават отворени. Нямаш автоматично право на Pflegefreistellung.
Мда,сега се обадих на племенника в Линц.Той каза-От понеделник от 9 клас нагоре, а за по малките и дет.градини по всяка вероятност от сряда.

Университетите са вече разпуснати.

# 17 539
  • София
А нали пациентът решава дали изобщо да предприеме някакви действия? За да стигне до действие, той се опитва да прецени състоянието си, а състоянието се преценява по симптомите. За да стигне изобщо до обаждане, той първо трябва да е достатъчно компетентен, за да се саморазпита за симптомите, да ги разпознае и ако реши, че просто има настинка, изобщо няма да се обади. Тоест пациентът си е диагностик. Е, как може да се разчита на това?

Не да си разпознава симптомите на кое заболяване са. А следното - заболява го глава, вдига температура, почва да кашля - пие хапче за температурата, сироп за кашлица, чай, почива, така 3 дни, след което си казва - аз по добре ли съм от ден 1? Ако отговорът е да, продължава така, но ако е не, звъни на лекаря си и се консултира. Той може да го прати някъде, може да му каже да изчака още, според зависи медицинската история.

# 17 540
Италианският премиер Конте затяга карантината: всички бизнеси, които не са от първостепенна важност ще бъдат затворени.

BREAKING: Italian Prime Minister Conte tightens coronavirus lockdown, orders the closure of all non-essential businesses

BNO

# 17 541
  • MI
За карантината казаха че другата седмица най-рано може да се види ефект, дотогава сигурно влошаване...
Nelig, а ви е как сте? В кой район?

Какво пишат иначе в Италия за останалите европейски страни?
Ломбардия, до Милано... Стоим си вкъщи и така, ММ само пазарува, иначе от вкъщи работи.

Китай праща освен маски и вентилатори и екип лекари специалисти на Италия.

# 17 542
  • Индия/България
Преди малко съобщиха, че Индия отменя издаването на туристически визи до 15април. Ще се издават единствено дипломатически, работни и официални по проекти. Премиерът заяви,  че туризмът категорично не може да стои над здравето на хората точно в този момент и в тази ситуация.

Чета ви и съм много притеснена за България с тия хаотични действия на политиците. Допреди 2седмици обмислях вариант да се приберем с щерката за ваканцията й (тук ги разпускат края на март), но сега вече се разколебавам....

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 23:59 от Bandit Queen

# 17 543
Малко е пресилено от Индия да се притеснявате за България все пак.

# 17 544
А нали пациентът решава дали изобщо да предприеме някакви действия? За да стигне до действие, той се опитва да прецени състоянието си, а състоянието се преценява по симптомите. За да стигне изобщо до обаждане, той първо трябва да е достатъчно компетентен, за да се саморазпита за симптомите, да ги разпознае и ако реши, че просто има настинка, изобщо няма да се обади. Тоест пациентът си е диагностик. Е, как може да се разчита на това?

Има хора, които наистина вярват, че баба Пена, след като кихне и се изкашля, изведнъж ще прецени.... Какво ще прецени? Дали ще разпознае, че има обикновена сенна хрема или ще си каже нещо от сорта "ох как ме преряза... еди-къде-си" и ще се юрне да звъни? Ами разбира се, че ще вдигне слушалката да звъни. Баба Пена, която е на 70+, постоянно нещо някъде я "прерязва", "пробожда", има "задух", "замайва се" и т.н. и пр. Не ми се мисли какво ще стане. Всъщност - ясно е какво ще стане - джипитата масово ще си изключат телефоните. И дотук с тая мярка.

# 17 545
  • София
Като казвате - свиквайте, за да не сме под карантина, щото нямало смисъл - имате предвид да свикваме не само с хигиената, но и с липсата на каквито и да културни, спортни, туристически и социални мероприятия, во веки веков, щото? Ми че директно в каменната ера тогаз.

# 17 546
  • София
Кое не съм прочела?  Да, точно така се оказва - лягаш и мреш, ако решиш да ги послушаш и се обадиш само, ако имаш определени симптоми, които пък, гледай ти, съвпадат с тези на грипа.
Ти как точно ще решиш дали да се обадиш или да не се обадиш, нали първо трябва да си анализираш състоянието, симтомите?
Относно това за инструкциите - когато го чух онази вечер ми се видя смислено. Днес вече не виждам никаква логика, освен така да се опитват да разтоварят системата.
- колко хора знаят, че са имали контакт с вероятен случай на инфекция, щом носителят може да не проявява никакви симптоми към момента?
- във въпросните лечебни заведения не са били лекувани пациенти с вируса, откъде може пациентът да знае? Преди колко време да се е лекувал, един месец, два?
- както се видя, до момента половината болни и заразени изобщо не са знаели.
На мен това с обаждането ми напомня на Параграф 22.

А жената, която почина е отишла на собствен ход на свиждане и там е припаднала. Явно не се е лекувала 3 дни. А може и след три дни уж да има подобрение, и на четвъртия - съпрайз, съпрайз, ама вие сте болен от корона,  няма легла, късно е!

# 17 547
Университетите са вече разпуснати.
Студентите не ги гледат майките и бащите им.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 00:29 от Не се сърди, човече

# 17 548
Извинявайте ,че така нахълтвам в темата ,но не съм съгласна с много мнения. Работя в Италия,и съм в тази зона с много болни от този вирус. Когато в началото започнаха да говорят за вируса ми идваше всичко на шега ,или си казвах ,че няма да хвана този вирус. Но сега виждам какво става. Затвориха всички обществени сгради, училищата още с първите заболели,само големите вериги хранителни магазини работят. В тях се влиза с маска ,ръкавици ,и спазваш дистанция от 1 метър. Опашките са голями но всеки чака и не нервничи. Пуснаха от министерството декларации за влизане и излизане от града. От тази вечер при нас дори има и декларация за да излезеш и да се разхождаш в града. Ако не спазваш тези забрани и те хванат  ,затвор до 3 месеца и 206 евро глоба. Не се уплаших от тези забрани ,но най-вече от това ,че една българка приятелка  вчера беше приета в тежко състояние в болница . Установиха ,че е корона вирус. Единствено е на системи и с кислородна маска . Лекарства само за понижаване на температурата. Вече се замислям много сериозно и за моето здраве.Другото което е ,че от както изолариха града където бяха първите заболели и бяха 14 дни под карантина ,за сега няма нови случай на вирус там

# 17 549
И в Германия има затворени училища, но също не е карантина. Когато има инфектиран ученик се затваря училището за 2 седмици. Всички други учат. Затвориха опера, театър, цирка при нас. Събирания до 1000 човека и мачове без публика. Това е общо взето. А щели да затварят моловете за 4 дена за дезинфекция.

Значи да се знае - нито ББ мисли върху взимането на някакви мерки, нито щаба. Каквото направи Германия, това ще направим и ние

Общи условия

Активация на акаунт