Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 838
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 17 835
Дания затваря всички държавни училища и детски центрове за две седмици от понеделник поради опасения относно по-нататъшното разпространение на корона вируса.

# 17 836
Дезинфекцията у нас.
Скрит текст:

Всичко у нас е пунта мара и шменти капели.. пълна бутафория на всички нива..
Тук-там се наблюдават наченки на професионализъм, които биват задушавани още в зародиш от масите Simple Smile

# 17 837
  • Sofia
Единственото позитивно нещо е, че някой сгрди,помещения, транспорт ще се почистят, което трябва да се прави ежедневно, не само при епидемии... дано се сетят вече. Другото е да се увеличи малко хигиената на всички хора - някой хора сега откриеха миене на ръце след ползване на градски транспорт или общи помещения ...жалко, много жалко.

# 17 838
  • София
Аз се чудя, що не вземат да затворят границите. Време е.

# 17 839
Да, препоръчват децата да се гледат от родителите, но ако в жилището вече си живее и баба и/или дядо, какво?! Това е реална ситуация в повечето бг домове

# 17 840
  • Бургас
Аз за дъщеря ми съм подготвила мокри кърпи, дезинфектант и едно малко шишенце със сапун. Като цяло не мисля, че училищното ръководство ще може да се справи с децата( да се ограничи движението имам предвид). Те и сега не могат , въпреки че нямаше опасност. Дъщеря ми е в 3 клас и ми е притеснено заради целодневната форма на обучение. Поне ако има опция малките да са само до обяд.
Както очаквах, засега се очертава голяма грешка връщането на учениците в училище - т.н "засилен" филтър и мерене на температура има, ама какво от това?! Само от един клас върнахме още две след първия час - едното много сополиво, другото кашлящо - но реалния контакт с други деца и учители вече е бил налице. Родители, призовавам ви към повече отговорност!  Моето дете например е здраво, но точно заради такива го оставих у дома. Малкото ученици с маски, основно си играят с тях - слагат ги по главите, ушите, сменят си ги едни на други в междучасията. Инструктажи, препоръки... но все пак това са малки деца. Поне тук във всяка класна стая има мивка и си мият под строй ръцете след всеки час.

# 17 841
  • тук и там
Препоръчаха да не се пътува до Испания .Май върви по пътя на Италия.Следващата след Испания,ще  е Франция както по всичко изглежда.

# 17 842
Аз имам един въпрос към родителите на ученици. Какви са възможностите на отделния родител да спре временно от занятия децата си, когато не се обявява грипна ваканция, а здравият му разум "крещи", че това е наложителна мярка. Дните, които се полагат по семейни причини, позволени от класния ръководител, са само 3. Има и една седмица с разрешение от директора, но тя се резюлира и трябва да се внесе няколко дни по-рано. В повечето градове ваканцията е удължена, но има няколко, в които и нашия, в които днес децата трябва да са на училище. Пред останалите този проблем се отлага за понеделник? Бележка от личния лекар не е решение, защото изрично кризисния щаб препоръча да не се ходи излишно и без предварително обаждане по телефона. Изключително неадекватна ситуация се получава - крисисният щаб препоръчва да се спазва дистанция от 1 м, институциите препоръчват да се избягват посещения в тях, някои общини отменят заседания на ОС и постояно действащите комисии, а в същото време учениците са на училище със "засилени мерки на дезинфекция", каквото и да означава това.

Може да си прехвърли детето, като частен ученик до края на учебната година и детето да учи вкъщи

# 17 843
Да, препоръчват децата да се гледат от родителите, но ако в жилището вече си живее и баба и/или дядо, какво?! Това е реална ситуация в повечето бг домове
Ами ако родителите не са първа младост? В класа на моето дете не са единици родителите над 50.

# 17 844
" Председателят на Националния оперативен щаб заяви, че проблемът с обдишващата техника е много съществен. Мутафчийски обясни, че вчера е разговарял с частни лица, които са готови да дарят средства за такава техника, като напомни, че в много страни има рестрикции по отношение на нея, включително и забрана за износа й.
    Той каза още, че повече от половина от тестовете, с които се работи в момента за откриване на коронавируса, са дарени от фирми и частни лица."

Май я караме основно на дарения - техника и тестове от частни лица и фирми, маски и предпазни облекла от Турция... Държавата прави ли нещо друго, освен брифинги?

# 17 845
Happy, тогава нищо, стискаш палци и си протъркваш ръцете от дезинфекция. Не го написах с укор. Не са само живеещите под един покрив, хиляди са пенсионерите, които разчитат на децата си за тоалет, пазар, готвене. Други гледат внучета, за които няма места в ясли и градини. Такава ни е реалността.

Ние не живеем заедно, но майка ми гледа малкото дете през деня. Имам и ученичка, а аз ходя на работа с голям колектив без изгледи да ме пуснат homeoffice. Та дали живеем заедно или не, в нашия случай е все тая.

# 17 846
Цитат

Пикът в Ломбардия ще е в средата на април. Пандемията ще продължи дълго...
Не искам да съм лош пророк, но тепърва на Италия ще ѝ бъде тежко. Ухан блокираха града при 400 доказани случая, а Италия се сети когато достигнаха хиляди.. Сега всички неоткрити тепърва ще почват да проявяват симптоми в следващите седмици, а това са хиляди хора. И не знам.. Дано имат късмет.

# 17 847
  • София
Аз работя на центъра (в София), сравнително близо до Халите и въобще не съм забелязала да е пусто, много хора има. В градския транспорт също е голям гъч.
 Сега разлепиха и табелки, че на всички външни лица- куриери, граждани и т.н също ще се измерва температурата на влизане.

# 17 848
Тук гледам, че и много се ослушват фирмите за WFH (става въпрос за такива, при които има тази възможност). Поне този около мен още седят и го мъдрят дали да пуснат служителите, не разбирам защо.. Въобще като цяло тук в БГ е голям зор все да се кибичи в офиса.

# 17 849
  • София
Шефът на реанимацията на голяма болница в едно заразените гнезда във Франция казва, че французите вървят по пътя на Италия, но с 8-10 дни закъснение. Там в неделя предстоят местни избори и вероятно заради тях задържат по-строгите мерки за цялата страна, но това вероятно ще им изиграе лоша шега. Може и да размислят, защото се чака изявление на Макрон тази вечер.

Общи условия

Активация на акаунт