Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 390
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 17 970
Толкова е ресурса на държавата - Това правят? Какво очакваш лично Мутафчийски и Борисов да ти козируват?Проблема с маските е световен не е само в България.[/url]
Недоволна съм от работата на кризисния щаб и на правителството. Защо щабът не е подал информация за ориентировъчно количество маски и дезинфектанти към правителството? Съответно то досега да беше организирало производство от българските фирми. А не сега започват да шият маски, и то за медицинския персонал. Къде бяха януари и февруари? Спаха ли?
Има бълг. фирми, които произвеждат. Да направят държавна поръчка?
Не съм съгласна с аз да си купя. Аз купих, но друг не е. А те моите гелове свършиха. Пък искат детето на училище с гел.
А в интерес на държавата е, не само мой, да има в автобуси, училища, да се продават свободно.

# 17 971
Аз като гледам нещата накъде отиват, скоро целия ЕС ще е под карантина. Не мисля,че ще върнат учениците в понеделник на училище. То тогава ще ни пише и в историята. Голяма част затварят, а ние отваряме.

До сега на сайта на училището стои информацията, че не са децата на училище и се чака второ нареждане.
Това е надписът и смятам да го спазвам:

"ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ
Забраната за провеждане на учебни занятия  ОСТАВА до ВТОРО НАРЕЖДАНЕ!
За възстановяването на учебните занятия ще бъдете своевременно информирани"

То трябва да е, напомням, на министъра на здравеопазването, който на 8.03 издаде заповед, с която затвори училищата в Плевен и в Габрово. До понеделник остават София, Пловдив, Велико Търново, Варна, ако се не лъжа...
https://dariknews.bg/regioni/pleven/ostavat-zatvoreni-detskite-i … -v-pleven-2216327

С интерес ще следя кой ще рискува от понеделник да си прати детето. Аз май няма да съм. Поне докато не се изясни накъде отиват нещата у нас. Говорих с лекарката за бележка. В случай, че министърът размисли и отмени карантината на училището. Иначе за сега няма нужда, тя си остава.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 13:52 от Judy

# 17 972
  • град-държава
Това броене в реално време създава истинска психоза и мисля, че е с определена цел и внушение. Ако започне да се брои в реално време всяко едно опасно нещо, което ни засяга всеки един ден, да видим кое какво.

# 17 973
Цитат
55-годишна пловдивчанка, която е била контактна с 66-годишната жена, починала от коронавируса в "Пирогов", е получила паник атака и е избягала от УМБАЛ "Свети Георги" в града под тепетата. Пациентката обаче ще бъде върната отново в лечебното заведение, съобщи пред "24 часа" шефът на клиниката доц. Андрей Петров.

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/plovdivchanka-kontaktna-s-pochina … aga-ot-bolnitsata

Оказва се, че семейството на загиналата жена има и дъщеря живяла в Италия и завърнала се у нас.. инфото малко 'на час по лъжичка' идва..

Казах, че ще ни дават информацията по малко. Малка е крачката до хаоса и затова ще крият и ще преценяват какво да казват.
Не им е лесно обаче.
А каква е тая карантина при която просто можеш да си тръгнеш....

# 17 974
Учениците трябва да бъдат и другата седмица във ваканция .Иначе всичко друго дето правят е излишно. [quote author=Snezhana Petrakova 651272 link=topic=1174414.msg40352239#msg40352239 date=1584013371]
Аз като гледам нещата накъде отиват, скоро целия ЕС ще е под карантина. Не мисля,че ще върнат учениците в понеделник на училище. То тогава ще ни пише и в историята. Голяма част затварят, а ние отваряме.
[/quote]

# 17 975
  • Bulgaria
с. Василовци, Лом, София, Пловдив... Тази информация ако е достоверна, иди докажи кой от къде и какво е хванал...

# 17 976
Сутринта по Тв зам. министърката на образованието гордо обясняваше, че за два дена удължаване на ваканцията се надявали да се разсее пикът?! Абсолютно малоумници ни управляват очевидно.

# 17 977
Ирландия затваря всички училища, университети, детски градини и някои обществени заведения. Забраняват се всички събирания над 100 човека на закрито и над 500 човека на открито. Налагат се и рестрикции в градския транспорт.

Норвегия също:

Общинският съвет в Осло в четвъртък реши, че всички училища и детски градини трябва да бъдат затворени. Oбщините Берген и Олесунд  са решили същото. Средните училища са затворени в няколко окръга - Viken, Vestland, Inland, Nordland, Troms / Finnmark и Vestfold / Telemark.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/0nxX9M/barnehager-og-skole … es-i-flere-fylker

Летище Кувейт затваря, всички търговски полети са забранени

От петък, 13 март 2020 г., международното летище в Кувейт ще се затвори за пътническо обслужване за неопределено време, което означава, че търговските полети до и от летището се отменят. Очевидно ще има някои изключения само за гражданите на Кувейт, които искат да се приберат, така че вероятно може да има някои чартърни полети.

Страната също така обяви, че всички молове, ресторанти и кафенета ще са затворени до края на месеца.

https://onemileatatime.com/kuwait-airport-closing/

# 17 978
Teстването само на хора със симптоми може да е по препоръка на СЗО, но опита на Корея показва, че е груба грешка. А ако някой има симптоми ама минимални какво- изолира се за няколко дни и после тръгва навън понеже вече е добре и разнася инфекция???
 Това със спирането на тестване в Швеция и Дания е глупост, както по-късно ще установят.
 След като Корея може да изпълни 200 000 теста, не би трябвало за една Швеция да е проблем да изпълни десетки хиляди, а не при около 500 установени да се отказва.

тестовете са нужни само на статистиката - те не помагат на хората. Имаш ли вирус - и с тест и без тест все тая. Пандемия е обявена - кому е нужно от тук натам да отчита всеки случай. Да не говорим, че не е и възможно - безсимптомните или с атипична симтоматика са много. А тестовете са скъпи и сложни - излишно харчене на ресурси.

# 17 979
  • София
Сутринта по Тв зам. министърката на образованието гордо обясняваше, че за два дена удължаване на ваканцията се надявали да се разсее пикът?! Абсолютно малоумници ни управляват очевидно.
Тази жена е толкова неадекватна, от няколко дни ръси мозък по ТВ. Вместо да седнат и да решат какво ще правят с децата и учебната година, тя се надявала да се разсеят нещата за два дни. То, и Боко така си мислеше от Нова година досега, ама на, друго стана.

# 17 980
До сега на сайта на училището стои информацията, че не са децата на училище и се чака второ нареждане.
Това е надписът и смятам да го спазвам:

"ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ
Забраната за провеждане на учебни занятия  ОСТАВА до ВТОРО НАРЕЖДАНЕ!
За възстановяването на учебните занятия ще бъдете своевременно информирани"

То трябва да е, напомням, на министъра на здравеопазването, който на 8.03 издаде заповед, с която затвори училищата в Плевен и в Габрово.
Има нова заповед от вчера, която отменя тези от осми март.
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/12/rd-01-122.pdf

# 17 981

То, ако така се „разсейваше пикът", в множество държави вече щяха да си щракат с пръсти и да танцуват по улиците.

Добре, че съм студент, та мога да взимам решения и на моя глава кога да посещавам лекции и кога – не, ако евентуално университетът магически не реши да рискува и да прекрати ваканцията. Пък и дистанционното обучение чрез различни платформи като Moodle е налице, толкова ли ще им усложни животите да направят същото и за дечицата и 15-19-годишните, които и без това заради нивото на образователната ни система учат по всякакви различни модерни методи, за които плащат родителите им? Горките деца и подрастващи, в ръцете на абсолютно неразсъждаващи индивиди са попаднали, като гледам.

Истината е една – за борбата срещу този вирус имаме нужда от тежка ръка, светкавични и крайни решения, на които нашенци хич не са готови. Те са свикнали на чужда отговорност да действат и да са меки Марии. Съжалявам, ама...

# 17 982
На сайта на училището обаче това си стои и в момента обявлението, което цитирах. Преди 5 минути го копирах от там. 
Лично аз май няма да рискувам в понеделник. Остава си разговорът с лекарката и бележката. Никак не съм убедена, че у нас ще останат нещата така - децата да си ходят, а учрежденията да не допускат външни лица и да се пръскат по 2-3 пъти дневно с хлор.
...
Ох, пак си остава недомислицата /т.8/, че се преустановяват всякакви масови мероприятия /отново без да се конкретизира понятието "масовост"/, в които "участват деца. Че какво е ходенето на училище? Не съм имала представа, че е индивидуално и лишено от масовост...
Наистина  отказвам да повярвам, че дори една заповед безпроблемна не може да се издаде. Мисля да пиша още днес на министъра и да го попитам като как да го тълкувам това нещо. 

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 14:03 от Judy

# 17 983
Цитат
Сапунът във всякаква форма и вид - течен, твърд, ароматизиран и прочее маркетингови версии - е по-мощен и по-ефективен срещу коронавируса от дезинфектанта за ръце..

http://epicenter.bg/article/Sapunat-totalno-unishtozhava-koronav … himiya/209536/2/0

# 17 984
Пропускате обаче това, че с увеличение на производството разходите се оптимизират и тестовете може и да станат по-евтини. Да не се тества защото цената е висока не ми се струва приемлив аргумент. Цената за лечението е още по-висока. Ако се улови и на по-начален етап шансовете за благоприятен изход се увеличават. Днес беше даден в темата линк към анализ на български лекари от 2018 г. на острата интерстициална пневмония, от който стигат до този извод.

Общи условия

Активация на акаунт