Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 027
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 18 225
Родители от Пиринско не пуснаха децата си на училище днес

В първия учебен ден след грипната ваканция в Пиринско, някои класни стаи останаха полупразни. Родителите на огромен брой деца не ги пуснаха на училище на своя отговорност и заляха инпспекторат и кметства с гневни писма.

Как може да се затворят университети, театри, да заявявате,че не трябва скупчване на много хора на едно място, а за два дни да не удължите ваканцията на учениците, пишат и питат родителите. Според тях е трябвало да се удължи ваканцията до 15 март, пише „Труд”.

Те не смятат,че е толкова фатално за учебния процес в извънредната обстановка в страната заради коронавируса.

Затова и повечето не пуснаха децата на училище

http://pirinsko.com/panika-roditeli-ot-pirinsko-ne-pusnaha-decat … e-dnes-74673.html

# 18 226
Сега го чух в брифинга. От контактите на лекарката, върнала се от конференция.

# 18 227
Приятелка писа от Малта ми писа, че  от днес там затварят държавните Schools and educational establishments

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 17:28 от Cygnus

# 18 228
Къде, в кои градове, казаха ли?

# 18 229
  • София
Къде, в кои градове, казаха ли?
София.

# 18 230

Еми експоненциално си е докато се стигне насищане и инфлационна точка на пречупване.. след Китай, май само Южна Корея са я достигнали..

# 18 231
Да вземе България да организа производства  на РЕСПИРАТУРИ-апарати за обдишване.

Тези легла, както по-долу, не са ли оборудвани с такива апарати за обдишване? Ако не са - нищо не правим, даже няма смисъл да се постъпва в болница. Да се вземе предвид, че 50% от болнични легла за интензивно лечение ще бъдат ангажирани от болни с други заболявания.

България разполага с 2063 болнични легла за интензивно лечение. Общият брой респиратори в лечебните заведения за болнична помощ у нас е 1463 броя, а в извънболничната помощ – 142 броя.

# 18 232
  • Другата България
Сега го чух в брифинга. От контактите на лекарката, върнала се от конференция.
Същата лекарка, която нямаше никакви контакти, защото отишла веднага доброволно да се тества?
Много странна работа. Тази знае, отива веднага, уж ограничила контакти, и от тази трънка излиза зайчето. 9 зайчета /или три, още не съм стигнала до новини/, а тук всеки бърза да каже нещо чуто и недочуто. Засега  толкова. От поредната завърнала се от странство.
А хората, които още не е ясно откъде са лепнали вируса, в Габрово и Плевен, с по над 150 човека контакти нямат нито един заразен от тях! Аз ли нещо не схващам?

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 17:42 от Merri_An

# 18 233
  • София
Бразилският правителствен говорител, който се е срещнал с Тръмп миналата седмица е болен от коронавирус. Снимка на която са заедно с Тръмп.

BREAKING: Brazilian government spokesman who met with President Trump last weekend and was pictured standing next to him has tested positive for coronavirus - Folha
https://twitter.com/BNODesk/status/1238115796758519808?s=19

Ай, ай, ай.
Да не се реши набързо проблема на американците?

# 18 234
Децата няма как да заразят баба си и дядо си , ако стоят с тях и се гледат. Важно е да се спазва, да не ги помъкнат по молове и градинки, както и пазари.
Мисля си, че докато не се въведе някаква драстична мярка всеки ден хората ще се успокояват и всеки ще си мисли, че ще мине метър той и семейството му. Всеки мисли какво му е удобно на него, ама така, че хем да не хване вируса, хем да работи, хем да му върви заплата и т.н. Е, малко няма да пътува, ама то не е защото тук са ги ограничили, ами просто държавите си затвориха границите.
Колкото по-късно се вземат мерки, толкова повече заразени и смъртни случаи ще имаме, толкова повече икономиката ще пострада и по-трудно ще се оправи донякъде, а и всичко това ще продължи много дълго време.
Само ние сме разграден двор, граници нямаме и не се следи нищо, имаме болни и дори починали, ама нямаме хванати заразители, бе направо сме отличници.
Добре, че цял свят си гледа в своята паничка. Като вдигнат глава и видят после България си мисля , че....ще станем за смях. Но ние няма да се смеем.
Пък и мен не ме интересува в Германия как е и Австрия, за мерките и да ги следвам. Иначе благодаря на хората споделили тук да знаем къде и какво става и как се действа. Българите обаче не са като в другите страни. Ние само каквото и когато ни хареса оттам хващаме и го развяваме, а другото не приемаме и се правим на ударени.. Да не пиша повече, ама...това че децата ако стоят при баба и дядо без да ходят на училище ще ги заразят извинете ми е ...меко неприемливо. Кажете, че не ви устройва, а не ...

# 18 235
  • София
А ако и двамата са лекари? А ако става дума за самотен родител?
[/quote]
Според мен За децата на лекарите е най-добре да нямат контакт с тях. И в този случай ако имат баби и дядовци по добре при тях изолирани.Ако аз бях лекар и лекувах вярвайте ми няма да се прибера при децата си. Също ако имам познат лекар ,който няма къде да си остави децата бих ги приела. Там където са две  са и четири например.

# 18 236
Само да напомня:

Петиция за Удължаване на ваканцията на учениците от цяла България до въвеждане на дистанционно обучение.https://www.peticiq.com/253742?uv=21106379

# 18 237
9, извинете

# 18 238
За у нас, конкретно, което ни интересува, няма забрана.
Не съотнасяйте и неотносими случаи към темата, както, например, бебето в Германия. Там причините са коренно различни. /А май го и върнаха това бебе./ Разводнявате излишно темата с подобни примери.

Грижи, възпитание и надзор на децата

Чл. 125. (1) Родителят има право и задължение да се грижи за физическото, умственото, нравственото и социалното развитие на детето, за неговото образование и за неговите лични и имуществени интереси.
(2) Родителят отглежда детето, формира възгледите му и осигурява образованието му съобразно възможностите си и в съответствие с нуждите и наклонностите на детето и с цел израстването му като самостоятелна и отговорна личност. Родителят няма право да използва насилие, както и методи на възпитание, които уронват достойнството на детето.
(3) Родителят осигурява постоянен надзор по отношение на малолетното си дете и подходящ контрол на поведението на непълнолетното дете.

Повече по темата няма да пиша, направете си изводите сами. Закон има, това че тук сте решили, че няма си е изцяло Ваша отговорност. Все пак говорим за Вашите деца. Аз не бих си оставила детето 8 часа само да си прави каквото иска, поне до навършване на 12 години.

Моля, точно за да не се разводнява темата, да сте конкретни.
Тук никой нищо не си е решавал. Такъв е тукашният закон!
При нас /ЗЗД, чл. 8, ал. 8/ казва пък друго: "Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие." - т.е. няма такова абсолютно задължение. Още повече при извънредна ситуация.
Вие конкретно какво бихте направили спрямо вашето дете си е ваша работа.  Още повече, че аз закон не нарушавам. Не живя ни в Германия, ни в Австрия. Спазвам законите на държавата, в която живея.
За мен е по-безотговорно пък да го пусна с още 400  деца по време на пандемия от опасна болест. В държава, в която имаме около 1500 легла за интензивно лечение, а с какво са оборудване - не ща да казвам това, което съмвиждала на някои места. По-безотговорно е, от това да го оставя вкъщи да си чете, т.к. с това не се създава "опасност за физическото,психическото и нравственото му развитие". Точно защото говорим за "нашата отговорност". За преценка при определена ситуация кое е по-опасно.

Може ли линк към новината за новите случаи у нас?

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 18:12 от Judy

# 18 239
Нови 3ма или те са в тези нови 9 случая в София ?

Общи условия

Активация на акаунт