Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 422
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 18 930
Добре де,защо официално чакате училищата да затворят?Става въпрос за вашите деца,не ги пускате на училище и толкова.
Ще чакам аз Пенчо и Генчо да ми решават бъдещето на моето дете....Едно да иде болно и цялото училище с децата и персонала ще пламне.

Ами ти си спри детето. Аз моето не мога да го спра, защото е 12 клас в елитно училище и там им пишат отсъствия. Той самият няма да ме послуша, защото няма да иска да го изключат почти в края на годината. Предстои му матура и кандидат-студентски. така, че трябва да вземат решение да затворят училищата...

# 18 931
Днес се прибрах от Украйна през Истанбул (служебно беше пътуването). По време на полета до Турция ни инструктираха относно вируса. Попълнихме карти с лични данни и инфо за лица за контакт.
От Истанбул за София - нищо подобно. Полетът беше фул, основно с хора превалили средната възраст и въодушевени, че са били на екскурзия и са видели Тадж Махал. Съседките ми по места в самолета обмисляха как най-скоро да си букнат пирамидите в Египет.
На летище София не забелязах някакви по-специални мерки за сигурност. Автоматичният паспортен контрол (платен по някаква ЕС програма) не работеше, но то си е така от месеци.
Малко след нас обявиха, че и полета от Бергамо е кацнал.
Да се смееш ли, да плачеш ли...

# 18 932
Цитат
Добре, де тази вечер една позната пусна клипче, че се вози на туристическо корабче във Франция. Дори не знаех, че е заминала, тя как ще се прибере? Не могат да й откажат или?
Ще я пуснат, но ще мине задължителна карантина по новите правила. 5 000 лева глоба ако я наруши. Иначе си мисля че ограничителният режим ще важи само за тези които тръгнат да излизат след официалното му въвеждане. Въпреки че в момента се изготвят текстовете. След приемането им, екскурзиите със сигурност се прекретяват. А тези които са излезли преди въвеждането на ограничителният режим, ще могат да се върнат.

Цитат
“Ако ме заразиш, няма да ти се разсърдя. Такива са времената.”

Такива са мерките.
Нали именно за ограничаване говорим, на контакти, пътувания, срещи, това е начинът за намаляване на разпространението.
Хигиена, мерки, ограничаване на контакти, дисциплина, отговорност и императивни разпоредби.
 Това е “лекарството” засега, но много малко хора го осъзнават.
Взимат се все пак някакви мерки. В момента ги изработват. Нека да изчакаме до утре да видим какво точно са измислили, но вървят в правилната посока.

# 18 933
  • Варна
Добре де , като няма пари , защо не поискаме помощ от МВФ ? Нали имаме българска връзка там ? После ще връщаме като се оправят нещата, няма да ни е първата криза в България .

"Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че страните, засегнати от COVID19, ще бъдат подпомагани чрез бърз финансов инструмент "

Това оттук , Иран вече е поискал заем :

https://news.bg/int-politics/za-parvi-pat-ot-60-godini-iran-iska … koronavirusa.html

# 18 934
Днес се прибрах от Украйна през Истанбул (служебно беше пътуването). По време на полета до Турция ни инструктираха относно вируса. Попълнихме карти с лични данни и инфо за лица за контакт.
От Истанбул за София - нищо подобно. Полетът беше фул, основно с хора превалили средната възраст и въодушевени, че са били на екскурзия и са видели Тадж Махал. Съседките ми по места в самолета обмисляха как най-скоро да си букнат пирамидите в Египет.
На летище София не забелязах някакви по-специални мерки за сигурност. Автоматичният паспортен контрол (платен по някаква ЕС програма) не работеше, но то си е така от месеци.
Малко след нас обявиха, че и полета от Бергамо е кацнал.
Да се смееш ли, да плачеш ли...

А не се ли притеснявате, че в самолета ви може да е имало заразени?

# 18 935
  • Street of Dreams
Чух това за "извънредно положение" и отворих конституцията да го дефинирам за себе си. "Със закон да бъдат ограничавани някои права". Не съм чула Бойко, цял ден избягвам темата. Ще съм благодарна да ми помогнете с това "извънредно положение".

Извънредни мерки - ок, но извънредно положение?? Според мен използват израза неправилно.

Поне в други езици това е много силно словосъчетание.

# 18 936
От мънкането на Боко изобщо не разбрах какво извънредно положение ще се обявява. Имат идея да ограничат пътуванията, аз съм за. Поне за екскурзиантите, че аман от тях. За другите е по-сложно. Все пак има хора, които ще искат да се приберат и е много кофти работата. Да се затворят заведенията, също ок, но както някой каза кой ще ги храни тези хора, които работят в тоя сектор??!! Някой разбра ли друго какво ще включва извънредното положение? Тая държава се държеше и без това на някъв страшно тънък косъм, сега вече не е ясно как ще се оцелява.

# 18 937
  • Варна
Чехия и Унгария също са обявили "извънредно положение", но обяснението в българските новинарски сайтове също е оскъдно , какво точно ще правят, освен да ограничат влизането на чужденци и засилен контрол по границите:

Чехия:
https://news.bg/int-politics/v-chehiya-obyaviha-izvanredno-poloz … koronavirusa.html

Унгария:
https://dariknews.bg/novini/sviat/ungariia-obiavi-izvynredno-pol … onavirusa-2216304

# 18 938
Той Дончев или Бойко каза не помня вече, че не бива да се плашиме, от мярката "извънредно положение" въпреки че точно такива асоциации прави. Нужно е да се въведе по административни причини. Заради пропуски в закона или нещо подобно, които не позволяват сега да се наложи стриктен контрол за спазване на карантина. Не ми се търси какво точно казаха за извънредното положение, но то е наложително по административни причини. В тоя дух беше обяснението.

За ограничителният режим казаха че списъка с държави ще се актуализира непрекъснато с оглед динамичната ситуация. При всички положения утре ще станат ясно всички неясноти, когато бъдат изготвени и представени конкретните текствове за всички видове мерки.

# 18 939
Работя за немска фирма и ме пращат в Унгария в понеделник (с кола). Дано ББ, сърби и унгарци си избистрят тезите възможно най-скоро.
На колегите в Германия не мога да разчитам. До преди една седмица настояваха да им потвърдя дати за посещения на "китайските" ни фабрики в Италия за март. На чужд гръб и сто тояги са малко...

# 18 940
Ами рестрикции при пътуване, влизане и излизане от страната, задължителна карантина (глоби) и т. н. Няма друг начин за овладяване на ситуацията. Ако не се предприеме сега, после ще е късно.

# 18 941
  • София
Адмирирам решенията, макар че са закъснели. Всъщност цяла Европа закъсня. Когато вируса бе изтърван в съседните на Китай държави и след зверската карантина в Китай (ясно са си дали сметката пред какво са изправени), Европа вече трябваше да има готов план за действие и да са осигурени всички необходими средства. А не Бойко да ми се кикоти как видиш ли ако сме знаели да сме ушили там някакви костюми и да сме измайсторили някакви маски. Ами имаше 3 месеца време!
В Италия въведоха карантината когато ножа опря до кокала, а можеха да избегнат това. Испания, Франция, Германия, Дания, Белгия, Нидерландия, Великобритания, Норвегия, Швейцария, Швеция и т.н. допускат същата грешка.
Бойко също закъсня, но мъдрите хора отдавна са казали: ''по-добре късно отколкото никога''
И трябваше по-стегнато да каже точка 1, това. точка 2, онова. Кратко и ясно, а не да се кара на подчинените си (нарочно така показно и авторитарно, абе актьорче си е той) и да говори за обмен на пот по дискотеките.
То утре ще се гласува всичко това де, но аз очаквам единодушно гласуване. И да побързат, защото време няма. А Корнелия да се кротне малко в момента. Не ми е до тях и свадите им. На никой не му е.
Имаше питане дали утре конкретно децата ще са на училище. Няма ясен отговор на това. Но какво ни пречи, просто да не ги пускаме, нали? Кратко и ясно. Децата вкъщи и вкъщи значи наистина вкъщи. Не по моловете.
Аз това разбрах иначе:
затварят се: училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции.
за детските градини е сложен казуса, защото е пряко свързан с родителите, които трябва да ходят на работа.
Ще се ъпдейтва бързо инфото за кои страни ще може да се лети и от които страни ще може да пристигат полети и съответно няма да може.
5000 лв. глоба за заразените с ковид-19 и нарушаващи карантината или пристигнали, но не спазили карантина.
Развързват се ръцете на полиция, армия и гражданска защита, но то е така при извънредно положение, но спокойно това е за нашата сигурност, изключвам каквито и да било репресии. Абсурдно е някой дори да си го мисли това.
Ще уморят НЗОК, ще трябва да си поемат пътеката за коронавируса (да му мислят останалите болни), а би трябвало държавата да го направи. Дано разберат това, има време до утре.
Не спомена нищо конкретно за облекчаване на ипотечни заеми, данъци и пр. А доста хора няма да ходят на работа вече... Но спомена, че тепърва ще го мислели...
Очакват инициатива от неучещите студенти да разнасят пенсиите по домовете като спомена, че сега е момента за дела, а иначе всички сме Ботев и Левски. Това е добра инициатива разбира се.
Отвори дума за казуса с погребенията на починали от вируса.
Какво още, а нещо любопитно, да очакваме ли по-евтини основни продукти след падането на цените на горивата? Здравата ги нахока. Аз не очаквам нищо такова разбира се.
Моловете и ресторантите ще работят. Затварят дискотеки, клубове, барове и какво беше още не помня вече.
за кината и театрите не се разбра. да доуточним, че има кина, които работят в Молове, т.е. като не е затворен мола, защо да затворят киното... Пак ще изхитреят някак си. Но това не е проблем за мен. Никой не ни задължава да ходим. Просто не отиваме и толкоз. А че има безотговорни хора е друг въпрос. Но както е тръгнало след няколко седмици и тях ще затворят.

Като цяло обаче аз съм разочарован и ми падна нещо настроението. Не толкова от Бойко и мерките на правителството. Има хора там, които наистина си личи колко много работят и се раздават. Разочарован съм от европейските лидери като цяло.
Не мога да разбера защо все още не обявяват тотални ключове (червени зони) с цялата сила на закона. За 1 месец тотална изолация. Ще помогне, убеден съм, но май няма да го има този филм, особено след тенденциите да се намалява тестовете и като цяло се минава на третиране на тежките случаи, а останалите да се оправят. Извинявам се ама аз така разбирам някои действия/мерки. Загубихме битката още преди да е започнала. Искат по по-лесния начин, ама той ще е с повече заразени и жертви. Дано, дано не съм прав и в понеделник чуем новината за европейски локаут. Само дано не чакат да стигнат нивото на Италия и тогава да го правят. Неизбежно е. Все още вярвам в здравия европейски разум.

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 02:27 от Diavolo

# 18 942
На сайта на МнВР има съобщение за извънредното положение в Чехия:
https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/24730

# 18 943
Цитат
Работя за немска фирма и ме пращат в Унгария в понеделник (с кола). Дано ББ, сърби и унгарци си избистрят тезите възможно най-скоро.
Simple Smile Специално ББ ако беше малко по далновиден можеше още преди 1 месец, да е възложил да бъдат подотвени текстове и измислени предварително мерките дето сега ги мъдрят и се канят да ги въвеждат, с надеждата че вирусът няма да стигне до България и те няма да се наложи да влизат в сила и текстовете няма да виждат бял свят. Ама айде, никой не е перфектен. По добре късно отколкото никога.

# 18 944
Ситуацията в Италия се разви за по-малко от месец.

Общи условия

Активация на акаунт