Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 275
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 010
Здравейте някой назад беше пуснал линк със симптомите но не го намирам.
Накратко може ли симптом да е примерно само задух без температура и общо неразположение?

Всичко може. Повечето имат повече от един симптом, но като се има предвид, че има и безсимптомни...

# 20 011
Дания временно затваря границите си за чужденци.

На мен мерките ми харесват. По мои преценки в София да има няколко хиляди човека "в най-лошият сценарий". Мисля си, че ако бяха повече, другите държави вероятно досега щяха да хванат случай от България, но може и да греша, де, защото досега имаше и доста изненади. Очаквам оттук нататък разпространението рязко да намалее и в един момент дори да спре в зависимост от това колко сме стриктни с хигиената и социалната дистанция. Което естествено ми носи спокойствие. Защото каквито и лични мерки да предприема човек, в крайна сметка единственото нещо, което намалява риска да се заразиш на 100% е хората около теб да са здрави.

# 20 012
Много поучителен репортаж от Милано от руска журналистка. Кротнали са се малко късно,
италианците. Не знам дали ще може да постигнем тази тяхна дисциплина както е в момента.
Това с присмиването от другите нации е много добре казано.
https://echo.msk.ru/blog/anna_zafesova/2604704-echo/

# 20 013
За мен е неадекватно да се отменят ЖК и важни скрининги. Бременността трябва да се следи както трябва, има много рискови бременни и много патологични такива. Ако се пропусне нещо важно и сериозно, което изисква навременна реакция?

Исках направление за изследване на щитовидната, кз и другите кръвни и ми отказа. Докога ще е така, не знам. Ще и звънна тази седмица да я питам ще дава ли.

# 20 014
  • София
Мери, явно стана недоразумение в спора ви за карантинираните хора. Наистина даваха по Нова за такива, разхождащи се из селото, но то беше в село Борец, Пловдивско. А не за ломските случаи.

# 20 015
  • София
Защо е тази висока смъртност в Италия? Някой има ли предположение?
Разяснявам възможни причини и понятия:
 Коефициент на смъртност може да се дефинира по различни начини:
коефициент на смъртност на база всички инфектирани= умрели/инфектирани
Да но ние не знаем колко са инфектирани
коефициент на смъртност на база на всички със симптоми=умрели/такива със симптоми
Да ама ние не знаем колко са тези със симптоми, защото при много може симптомите да са толкова слаби, че да не потърсят лекар (примерно боли гърлото/ тече носа/ боли глава)
коефициент на смъртност на база на потвърдените с тест положителни=умрели/тествани положителни.
Този последният знаем- знаем обаче, че е доста по-голям от предходните два. В някои държави тестват само такива със сериозни симптоми, в други като Корея огромна група свързани хора, на Даймънд Принцес всички
В Италия тестват само тези с изразени сериозни симптоми и излиза голям коефициент, което не значи, че смъртността по възрастови групи е различна от тази в Корея.
Може и още коефициенти да въведем примерно коефициент на смъртност за хоспитализирани- доста висок, но и  при грипа е доста висок.
Коефициент на смъртност за пациенти в интензивни отделения- много висок.
Като гледате различни държави виждате различни коефициенти, защото знаменателя е различен и така се сравняват несравними неща.
 Ако се види каква е смъртността в Италия по възрасти, ще се види че фундаментални разлики с Корея и Китай всъщност няма. В Италия реално заразените може и 150 000 да са може и повече.

Ако знаехме колко са всички заразени, щяхме да знаем колко е първият описан коефициент на смъртност на база всички заразени. На кораба са тествани всички, но дори и там не знаем дали са открити всички които са били инфектирани, понеже има изключително странни дисбаланси в % на заразени между екипажа и пасажерите.

# 20 016
Зъболекарите,дали затварят. И ,ако не,дали е удачно да се ходи...

# 20 017
  • София
Понеже се продължава с нечетенето, но пък за сметка на това постоянните въпроси през пост за едно и също нещо, отново:
Бензиностанциите ЩЕ РАБОТЯТ.
Благодаря Мери А, разбрахме още одеве, но това не променя некоректно написаната заповед. Аз пък отново ще подчертая, че бензиностанциите, и не само те, но особено те, са търговски обекти.

# 20 018
  • София
Председателката на ЕК си каза"не можем да спрем вируса.целта е да го забавим колкото е възможно ".
+156 нови случая във Белгия.Общо 556
.

все още можем, но вече е силно пожелателно.

а категоричния отговор, че можеше!
и колкото пъти да повтарят тази лъжа, историята ще ги съди след години. те са главните виновници да се стигне до тук. с полумерки нещата не работят, драга председателко.

# 20 019
Никой не писа да се е заредил с презервативи.

Туй то - едни мислят за балове и тържества, а други за любови. Подсеща за филма Титаник. Нали разбрахте, че не бива да се разменят течности? Joy
По Коледа се очаквало бум на деца, ако няма запас на предпазни средства казват. С това стоене вкъщи. А и кой ще се пази... те хората се запасяват манджа да има. Другото си продължава постарому.Хаха Шегуват се, че трябва от новите презервативи със спирт да пуснат. За дезинфекция.
Друга идея имах като коментирах, ама ще засегна хора, а бан не искам да ми налагат. Smiley

# 20 020
  • тук и там
На Русия пък хептен нямам вяра да са толкова малко. С граница с Китай и близки връзки с режима там... да бе.
От световната карта се вижда, че за сега има малко болни.
С Интернет няма как тази информация да се скрие, руснаците имат свободен достъп до мрежата.

Колко са болните-изглежда  се определя от това колко теста са направени  и потвърдени положителните .И аз на информацията от Русия вяра нямам..

# 20 021
  • Другата България
Мери, явно стана недоразумение в спора ви за карантинираните хора. Наистина даваха по Нова за такива, разхождащи се из селото, но то беше в село Борец, Пловдивско. А не за ломските случаи.
Аз казвам точно това, казах го.
Недоразумението не е при мен. Същото казах и за другото село, не знаех кое е, ММ ми каза, че е някакво друго, не Василовци. Аз новини се стремя да не гледам, поне не редовно. Но после нарочно се върнах и ги изгледах, и чух какво казаха и за къде. Няма спор, спори се когато човекът отсреща има аргументи.
Благодаря ти.

# 20 022
  • Germany
Как да обясните на едно 5 годишно например какво е Ковид19:

China's like that little kid at the playground who shat himself on top of the slide. Yes, he screwed up. He screwed up big. He tried to cover it up with a leaf, and when that failed he got his act together and cleaned up as best he could.
Now, the other Asian kids who went down the slide right after, they knew what's up. They had slid in shit before. They stopped using the slide and started cleaning themselves up.
The other little kids, though, even after they saw the shit at the top of the slide, the shit-covered Chinese kid sobbing as he cleaned up his mess with his own clothes, as well as the Asian kids frantically cleaning themselves at the bottom of the slide - they decided to go down the slide anyway.
The Iranian kid decided to go down face first. F. The European kids also had their go and are now shit smeared and crying at the bottom of the slide. Some other kids though, are running around the playground spreading shit to the swings and the see-saw.
At this point all the kids at the playground have some amount of shit on them. Some are sniffing around to see where the shit is on their clothes and are cleaning up appropriately. Others don't seem to care and continue to play.
The American kid though, is head-to-toes covered in shit and jumping around in the sandpit screaming, "It's just mud, guys!"

Китай е като онова малко дете на детската площадка, което се наака на върха на пързалката.  Да, то се прецака.  То се прецака много. То се опита да го прикрие с листо, а когато не успя се почисти възможно най-добре.
Другите азиатски деца, които бяха  на пързалката веднага след него, знаеха какво има.  И Преди се бяха пързаляли в акото му.  Спряха да използват пързалката и започнаха да се почистват.
 Останалите малки деца обаче, дори след като видяха акото в горната част на пързалката и че китайско хлапе плачеше, докато чистеше бъркотията си със собствените си дрехи, както и другите азиатските деца, които неистово се чистят отдолу на пързалката - те решиха да се пуснат по нея.
 Иранското хлапе реши първо да се пусне по лице.  Европейските деца също се пуснаха и сега са целите омазани и плачат в долната част на пързалката.  Някои  деца обаче тичат около детската площадка и разнасят акита по люлките и катерушките.
 В един  момент всички деца на детската площадка имат някаква мръсотия по тях.  Някои се оглеждат наоколо, за да видят къде  има акита по дрехите им и се чистят по подходящ начин.  Други изглежда не се интересуват и продължават да си играят.
 Американското хлапе обаче е покрито с лайна от главата до петите и скача наоколо в пясъчника и крещи: "Това е просто кал, момчета!"

# 20 023
В селото се скупчват,а карантинираните са у тях.Съмнителни прибрали се от Италия,Австрия и Германия.3-ма са от село Борец се разхождали-и нямало кой да го спре-сутринта ги издирили и върнали по домовете.Една жена отишла да пазари в голям търговски център от Куклен и часове наред полицията я издирвала.Била се върнала от Италия-Това са новините на Нова.
Именно, по новините казаха, че всички заразени са си по домовете и полиция ги охранява денонощно.
По улиците на селото и на центъра има хора, които не спазват забраната за масови събирания. Което е съвсем различно от това, че заразените са по улиците, че полицията била през деня, пък те после избягали. То дори не е смешно....

Горното е така ,но само за тези от банкета-отделно говориха и показаха другите случаи за неспазена карантина от село Борец-съседите бяха възмутенио-даваха и кадри от хр.магазин и наистина са се шляли вечерта и чак сутринта са ги намерили и прибрали със заплаха от глоба 5000 и арест май казаха.А и отделно беше новината за жената от Куклен-с търг.център и тя не я е спазила.Бяха потресени и да я търсят с часове.Това си бяха кадри на Нова тв.-новините.

# 20 024
  • sofia
Здравейте,моля за телефони ,ако имате информация,на  които да съобщаваме за неспазване за карантина/заведения/масово струпване.
Да се информира целесъобразно и адекватно.Благодаря ви

Общи условия

Активация на акаунт