Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 413
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 325
Преди години имах близки в Швеция и всяка година за по месец ходех около Нова година. Тяхното празнуване е преди нашата малко, някаква на светлината или какво беше празнуваха най-вече. Била съм в Южна Швеция, до Дания с ферибот се ходеше за алкохол предимно всяка седмица и от Малмю с някакво подземно нещо, та все едно Люлин-Младост.
Това, което ми направи впечатление, че те много си държат на нещата и са педанти направо. Не им разбирам езика, но по телевизията все за някакво месо се спорело цял месец и направо голяма врява, което за нас не би било никакъв проблем, нещо с изтекъл срок с малко на годност пуснато. Те имат много силни профсъюзи, социална политика към възрастните също добре развита.
За мен е неразбираемо това решение. Нещо гнило има. Сигурна съм, че хората няма да го търпят това, ако случаите станат повече и е както в Испания, Франция , да не говорим Италия. Може да са северна страна, може да изглеждат спокойни и студени уж (това не е така за мен) , но там има и много мигранти. Сега с годините чета и още повече са станали. Ми то ако не шведите, мигрантите ще надигнат вой. Това не мога да си го обясня. Дали пък не искат да харчат пари за мигрантите там или... Но, ако пламне Швеция ще хвърчат глави за мен. Не са толкова кротки и търпеливи, като нас. А още повече те с Дания са , като нас със Сърбия. Все нещо си мерят, все нещо се гледат, ама са си все напред -назад и се знае всичко. Дания е взела мерки, Швеция не. Няма начин да не сравняват.

# 20 326
Дано да се вразумят.
И какво ще правят, ако вирусът вземе, че мутира и започне да заразява и по-младите, каквито сигнали май има от Италия в последните дни?
Интересно дали пак ще разчитат на естествения подбор?

# 20 327
Според мен, реалната смъртност е между 0,5 и 0,7%. Смъртността в Ухан е по-висока, защото там много време се развиваше точно worst case scenario. А и здравеопазването е доста по-лошо отколкото в Европа.  Много важно е какви новини ще дойдат след седмица от втория санитарен кордон в Италия.
Жалко, че едва ли много хора четат немски, защото в техническия университет във Виена има разработен много интересен математически модел, за който казват, че е убедил австрийското правителство да вземат такива строги мерки. Та според модела, смъртността се покачва рязко в един момент и става нетипична за вируса, заради срива в здравната система.

У нас първата жертва заради срив в здравната система ли си отиде?  И то в Пиригов, където имат много опитни лекари.

Ами разбира се, че здравните системи не издържат на натиска и си отиват много хора, които биха могли да бъдат спасени, ако не беше толкова масово и едновременно.

И не мисля, че здравеопазването в Ухан е  по-лошо, отколкото в Европа. В доста отношения ни задминаха.

# 20 328
PURE, в такъв случай, за какво им е въобще на шведите държавен епидемиолог?!

Не знам, ама е толкова неадекватен, а всеки ден се изказва. Няколко дни го нямаше, беше заминал в Сомалия по някакви си дела, несвързани с коронавируса, нищо че в страната се регистрираха по 200 положителни случаи на ден. Все едно Мутафчийски утре да хване самолета и да замине за Сомалия.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9vdeo9/tegnell-om-danskbesl … meningslos-atgard

https://www.friatider.se/coronaspridningen-ska-morkas-i-hela-sverige

# 20 329
  • тук-там
Според мен, реалната смъртност е между 0,5 и 0,7%. Смъртността в Ухан е по-висока, защото там много време се развиваше точно worst case scenario. А и здравеопазването е доста по-лошо отколкото в Европа.  Много важно е какви новини ще дойдат след седмица от втория санитарен кордон в Италия.
Жалко, че едва ли много хора четат немски, защото в техническия университет във Виена има разработен много интересен математически модел, за който казват, че е убедил австрийското правителство да вземат такива строги мерки. Та според модела, смъртността се покачва рязко в един момент и става нетипична за вируса, заради срива в здравната система.
Може ли статията? Благодаря!

# 20 330
# 20 331
Добре де, тука в темата бая хора се оплакваха миналата седмица, че са болни. Сега реално какво стана с тоя грип Б, нещо тотално го забравиха? Оздравяхте ли болните? Има ли още такъв грип Б или беше само за оправдание предишните седмици?

# 20 332
  • София
Според мен, реалната смъртност е между 0,5 и 0,7%. Смъртността в Ухан е по-висока, защото там много време се развиваше точно worst case scenario.
0.7 e в Китай извън Хубей на база умрели/(умрели+излекувани). Обаче това е ако предполагаме, че извън Хубей са тествали и открили всички случаи, а те вероятно и там са открили някаква част. А ако са открили само някаква част стигаме до 0.7/нещо и не знаем колко е това нещо ... във всеки случай е наивно да е 1. Ако е 2 отиваме на 0.35 ако е 5 отиваме на грипа. Лошото е, че тая теоретична смъртност наистина е в съвсем идеални условия и лесно може да се стигне до пет- седем пъти по толкова ...

# 20 333
Добре де, тука в темата бая хора се оплакваха миналата седмица, че са болни. Сега реално какво стана с тоя грип Б, нещо тотално го забравиха? Оздравяхте ли болните? Има ли още такъв грип Б или беше само за оправдание предишните седмици?

Има го разбира се, просто на всички им е короната в главата.

# 20 334
  • София
Къде е Италия, къде е Швеция...
Вирусът не избира по финансово състояние и положение.

Да, но как ще се развият нещата при пациентите с усложнения много даже си зависи от финансовото състояние и положение Simple Smile Макар че конкретно за Швеция не съм чула да имат някаква велика здравна система или върховни болници, не че съм експерт по Швеция, разбира се.
Но намирам за закономерно в бедните и зле уредени държави всяка епидемия да е по-тежка и с повече жертви.

# 20 335
PURE, в такъв случай, за какво им е въобще на шведите държавен епидемиолог?!

Не знам, ама е толкова неадекватен, а всеки ден се изказва. Няколко дни го нямаше, беше заминал в Сомалия по някакви си дела, несвързани с коронавируса, нищо че в страната се регистрираха по 200 положителни случаи на ден. Все едно Мутафчийски утре да хване самолета и да замине за Сомалия.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9vdeo9/tegnell-om-danskbesl … meningslos-atgard

https://www.friatider.se/coronaspridningen-ska-morkas-i-hela-sverige

Мдааа, както казах и в по-предния ми пост, решили са да жертват хората, заради икономиката.
Цитат
Много ми е трудно да видя как може да ни помогне. Няма проучвания, които да го докажат. Напротив, това би ни навредило финансово.

Скрит текст:
В статията се посочва, че идеята е на икономисти.
Решили са да теглят една май*а на болните и старите и да си запазят икономиките. Наясно са, че мерките водят до много сериозен икономически срив. Разчитат на бързо протичане, бум на инфекцията,  а като цяло % смъртни случаи не е толкова висок, спрямо общия брой население,  не очакват голяма смъртност сред работоспособното население, ще спестят и от медицински разходи, защото ще е взривна вълна и много хора ще си отидат извън болниците,  без за тях да са полагани медицински грижи.  Вероятно и заради този тип мислене имат малък брой легла за интензивни грижи...
Тези от върховете могат да се покрият и предпазят за това време...
Супер "хуманна" стратегия!

# 20 336
  • София
E ... видяхме как се разпространява на кораб, видяхме как се разпространява с драстични мерки за ограничаване, шведите са решили да проведат и такъв "експеримент" колко ще умрат при пълна липса на ограничения- епидемията в Швеция явно ще се разрази и свърши набързо, а останалите ще си вадят изводи.

Корабът е прекрасен case study. Ама колко дълго могат да останат на този кораб?  И нали има едни отвън, които всеки ден има правят доставките.

# 20 337
Не слушах внимателно новините, ама нещо чух, че румънски политик се е заразил и сега правителството е под карантина. Може и да не съм разбрала, ама ако е така.. Вие разбрахте ли такова нещо.
Отделно доста известни са заразени и тук се пише. Вирусът не побира, та естествения подбор...я го изкараш леко, я с усложнения, я... никой не знае какво му е писано.
Не знам нашият парламент както беше днес за гласуването , да не стане нещо се притесних. Трябваше нещо видеовръзка да имат, ама..хич ги няма в техниката, така събрани...до 100 човека е казал май Макрон. Тези нашите пак не разбрали, а двойно се набутали, ама-ха.

# 20 338
  • София
Дано да затворят границите ни и да се изолираме докато е време.

# 20 339
Бе не знам какво им е в главите, но все пак ако някои е боледувал пък се е оправил от тази тема, може ако му е удобно да сподели нещо. Защото днеска се гледахме с хората по улиците все едно ДНЕС дойде короната и ДНЕС ще се разболеем и КРАЙ. Вчера бяхме по улиците, по магазините, но днес вече ако кихнем значи е корона. До вчера можеше и да е грип Б.

Общи условия

Активация на акаунт