Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 436
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 640

Стана ми много интересно и май трябва тема, в която да се пишат конкретните работодатели, които уволняват за болничен.

Няма фирма, която да го напише това в заповедта за освобождаване.
Ще си измисли друга причина. Както при мен.

Така де. Това е ясно. Ама коя е фирмата-че да я бойкотираме.

Кауфланд. Беше 2015 година.
Сега зависи и от политиката на самите управители. Колежка тогава ми каза, че в друг филиал нямало такова отношение.

Вчера по ТВ гледах изказване на един работодател - ресторантьор, който при новосъздалата се ситуация, казва, че като няма клиенти, няма от къде да им плати заплатите на персонала, или трябва в неплатен да ги пусне, или да ги съкрати, и тогава тези хора ставали грижа на държавата...

И това е истина. Но говорим за случаи със стара дата и не с корона вирус.
Ако сега колежките на работа се разболеят, ще стане обратната ситуация. Магазините ще искат да правят поръчки, но няма да има кой да ги обработи.

# 20 641
Здравите хора с желание за работа може да се огледат, във фб имаше обявления че Пирогов набира дезинфектори без контакт със заразени, не зная заплащането какво е,но за периода без друг доход и занимания може да потърсите такива варианти. Хем полезно за обществото.
Вероятно подобни оферти ще има още повече с времето

# 20 642
Едно интересно предположение в цифри. От друг форум.

Според окончателните китайски изследвания, заразяемостта на коронавируса е 3.7 (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.03.20030593v1.full.pdf), тоест, *без карантина * един заразен в курса на болестта (10 дни) заразява средно 3.7 души. При това темпо на заразяване, при 30 души заразени днес, без карантиниране, ще отнеме 90 дни ковид-19 да зарази 7 милиона българи. Тоест, ако възприемем модел без карантина, животът продължава, всички ще изкараме болестта за 90 дни и епидемията приключва на 11-ти юни. Това не е спекулация. След края на епидемията популацията придобива хърд имюнити - когато достигне 80-ия процент заразен, тя затихва от самосебе си, защото няма достатъчно хора без имунитет да я предават нататък. Сега обаче да погледнем смъртността- за хора под 50 години, тя е 0.2% (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.03.20030593v1. Това означава, че от 5 милиона българи под 50 годишна възраст, ще загинат около 10 000 (десет хиляди души) за 90 дни. Много, малко, това е. за останалите животът продължава. В популацията над 50 години обаче смъртността е 10%; тоест, от 2.5 милиона българи над 50 годишна възраст, ще загинат около 250 хиляди души за деветдесет дни, тоест, без карантина, епидемията в България ще приключи на 11-ти юни и България ще даде 260 000 жертви, за три месеца. Да го сложим в перспектива, това са повече загинали, отколкото комбинирания брой на българските жертви през двете балкански, първата и втората световна война. в момента мнозина упрекват правителството и за въвеждането на извънаредното положение. искам да попитам несъгласните - добре, няма проблем. наистина ли сте съгласни да платим тази цена? 3 месеца и всичко е пушка, само сме 260 хиляди по-малко, от тях 10 хиляди под 50 годишна възраст и 250 хиляди над и в пенсионна възраст. Ето тука трябва да почне дебата за тези, които не са съгласни с действията на парламента. Меркел и Борис Джонсън лансират точно тази концепция за Германия и Великобритания - без карантина, с поемане на удара.За България ударът ще се изрази в горните цифри. Освен ако няма карантина. За справка - китайската карантина смъкна заразяемостта от 3.7 до 0.3 - т.е. еднин болен заразява нови 0.3, както е в момента. Съмняваме да сме способни на китайската стриктност, но 0.7 е напълно постижимо и ще задуши епидемията в рамките на още три месеца, тоест, епидемията ще приключи за 6 месеца вместо за 3, със задушаване на вируса, вместо с придобиване на стаден имунитет. Това е. Това са двата варианта, между които избираме и между които избира европа. Далечният изток вече избра вторият.

Скрит текст:
Вчера разказах историята на един млад мъж от София, програмист, който е болен. Не се знае дали точно от корона вирус, но има симптомите. Ето продължението
Цитат
Да ви кажа как се развиха нещата с моя колега. Където и да звъннел, никой не се вълнувал какви симптоми има, навсякъде го питали дали е пътувал до Италия или Китай. И ако не е - не можело да е корона, директно му затварят. А че може да си се заразил от друг пътувал не го включват в сметката. Дори да си пътувал до друга държава, да кажем Франция, Германия, пак не те изследват, макар че и там са открили хиляди случаи. Никой не му е обърнал внимание на оплакванията, нито е отишъл до тях, той е отишъл в спешното днес с градския (защото му е лошо и не е в състояние да кара) да му направят изследвания. А да не говорим, че човек за 1 нощ може да си умре или по път.  Щом не бил пътувал до Италия или Китай, не му се полагали тестове за корона и ако няма преки контакти с пътували, сега му правят изследвания на кръвта и снимка на дробовете и ще го лекуват евентуално от пневмония без да му направят тест за коронавирус. Според него нарочно пестят, защото нямат достатъчно тестове и за да не си развалят статистиката, че уж само 30 са болни. Според моя колега са поне 1000, но повечето потенциално заразени ги лекуват от други болести и дори не им правят тестове.

# 20 643
  • на пъпа на Златията
==
Ами ресторантьорите да проявят гъвкавост и да обявят доставки на храна по домове и офиси. Ще има лудо търсене, сигурна съм. Ама е много лесно да се мрънка, че нямало клиенти.
==
Още повече че сега никой няма да поръчва китайско .
Ама а де . Отваря им се ниша ,  те в Италия разкарват храна безплатно  за да си набират за след това клиенти . .

# 20 644
За събота е спокойно в Пловдив. Всички малки магазинчета в квартала работят - цветарски, резервни части, вело, гуми, пердета, дрехи... Хора по улиците почти няма. Пред 3 аптеки опашки 10тина човека вънка...
Отивам да съберем малко вит Д от планината, като няма по аптеките... Това е репортаж от колата 😎

# 20 645
Повечето хора, които виждам през деня са с нулева хигиена.
Тръгвам от офиса, минавам покрай улична машина за кафе, мият я с  парцал и кофа. Този, който я зарежда е без ръкавици, пипа чаши, сипва продукти - захар, кафе, отваря монетника и прибира монетите...ужас. В съседство пиаца на таксиметрови шофьори, пушат до колите, приказват си, пипат дръжките на вратите.....кошмар. След това влизам в една институция, където ме обслужва дама с 5 см дължина на ноктите. Дори и да си мие ръцете през час, представям си под този нокът какво се въди. Сядам на кафе с приятелка, поръчвам сок със сламка. Очаквам сламката да е запечатана и аз да си я отворя. Нищо подобно - сламката е натикана в сокчето, а малко преди това сервитьорката си е разменила пари с друг клиент. В заведение за бързо хранене си вземам храна за дома. Питам за пластмасови вилици и лъжици  - показват ми две чаши със забити вътре прибори. Всеки минава, взема си, някои хващат по 2-3 лъжици, едната връщат обратно в чашката. Имам усещането, че хората въобще не си дават сметка колко лесно може да се заразят.

# 20 646
  • София
Ън, съгласна съм, ама никой не иска да е от каръците, дето ще се разболеят и умрат.

Опа, не трябваше ли търговските обекти да са затворени?

# 20 647
==
Ами ресторантьорите да проявят гъвкавост и да обявят доставки на храна по домове и офиси. Ще има лудо търсене, сигурна съм. Ама е много лесно да се мрънка, че нямало клиенти.
==
Още повече че сега никой няма да поръчва китайско .
Ама а де . Отваря им се ниша ,  те в Италия разкарват храна безплатно  за да си набират за след това клиенти . .

Аз не бих си поръчала нищо.Кой е приготвил храната,имал ли е ръкавици,здрав ли е ...?

# 20 648
В Ст.Загора Багира, Айко, Хоумакс, Домко,Зора  и др. вс си работи .. паркингите пълни и това там ако не е струпване на хора. Нямам думи, явно има вратички за всички.

Прочети си още веднъж наредбата. Има конкретни типове търговски обекти, които преустановяват работа - Техномаркет, Еконт и Касата на Изипей, както и изброените от теб не попадат сред тези обекти. https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/zapovedi-pravi … itsi-instruktsii/

# 20 649
Защо казвате, че Германия е приела worst case scenario и ще се движи по него?

Това просто не е вярно.

# 20 650
Генка Шикерова пуснала снимка от вчера в КАТ с стотина души на опашка я малко помещение...

# 20 651
Може би ако не ни бяха разправяли, че вирусът е нищо повече от един грип, няма нужда от маски, всичко е наред, сега хората нямаше да хукнат в магазините. Мен лично ме паникьоса това, че за по-малко от 48 часа се обърнаха нещата. Не че не ми е минавало през ума, че нещата може да се влошат, но отговорно ни заявяваха, че няма страшно.

Дано навреме нашите управляващи взеха мерки. То явно че отвън е докаран вирусът, но да се спре разпространението му оттук насетне. От паника  няма нужда, но и подценяване не бива. Дано  се пострестнат по-безотговорните досега.../ "Екскурзии, почивки..."/

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 10:57 от Hgirl

# 20 652
Извинете ме за глупавия въпрос, но попадам на много различна информация и вече се обърквам. Според СЗО начинът на заразяване е близък контакт. Ок, обаче непрекъснато излизат статии колко време вирусът запазва инфекциозните си свойства по повърхности. Е, какво? Мога да се заразя от дреха, продукт от магазина, от аптеката?
Извинете ме, ако е коментирано.

Продуктите от магазина нали ги миеш, няма проблем. Останалото под формата на опаковки, шишета, бутилки, консерви го мини със спирт, дезинфектант и готово. Храната при топлинна обработка на минимум 90 градуса за поне 30 мин убива всичко. А няма и научни данни, че вирусът се предава чрез храната.

Ние мислим да си стоим в нас, има сума ти неща за правене. Филми, книги, разговори, секс, готвене, чистене. Времето ще мине много бързо. На разходка само вечер, колкото да глътнем чист въздух и да се разтъпчем. Радвам се, че поне можем да си обърнем внимание и определено няма да скучаем. А, и две кучета имаме, има кой да ни развлича.

# 20 653
Мисля че е време както привикаха вчера представители на всички съюзи на производителите, да привикат и представители на големите търговски вериги и да се въведе ред в този хаос. И да си осигурят вече и на персонала маски. Отмина моментът да демонстрират непукизъм и позитивизъм. И служителите им са живи хора, а също и потенциални разпространители. Ако за тях не ги е грижа, поне за клиентите си да помислят.

# 20 654
  • София
Еее, ама това е нова редакция, май снощи последно като гледах не беше така добре редактирана. Имаше нещо за другите дейности и търговски обекти, но звучеше неясно.

Общи условия

Активация на акаунт