Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 391
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 655
София осъмна пуста днес. Моловете в големите градове, включително и в София, остават затворени, а ресторантите ще работят без клиенти. Къде планувате да карате Нова Година?

# 20 656
  • тук и там
Някой беше писал че в Холандия остават отворени училищата и детските градини,магазини и ресторанти...Не знам как ще стане ограничаването в Европа,ако всички държави не вземат еднакви мерки.Швеция също не взема мерки,но Дания си затвори границата със тях примерно...А път тук-Белгия,Германия ,Франция затварят училища и един вид осигуряват 5 седмици в които да се ограничи разпространението,Обаче съседна Холандия не го прави.(ако е вярно че там няма да затварят училища) Да не говорим че предвид историята им-в целият Фламандски регион си има нон-стоп обмен и движение  на хора.(те са си холандци на практика).Вчера видях и доста хора със куфари,тръгнали явно да се прибират по родните места заради "ваканцията"...Студенти най-вероятно,защото тези поне които аз видях бяха млади..Но сигурно ще има и доста други..То хубаво,ама сле две-три или 5 седмици ще се върнат ..Не знам,вече са ми много песимистични очакванията..

# 20 657
Искам да уточня, че пуснатото е разговор от друг форум и го пускам като друга гледна точка.
Иначе за Германия не знам Меркел какво предлага, но за  Борис Джонсън е вярно. Племеника е студент в Англия, на лекции е, нищо не са им отменили. Ще си дойде за Великден. Ние ще стоим далече от него, но сестра ми и зетя не могат. И двамата са над 55 години. Това е за карантината изобщо....

# 20 658
Повечето хора, които виждам през деня са с нулева хигиена.
Тръгвам от офиса, минавам покрай улична машина за кафе, мият я с  парцал и кофа. Този, който я зарежда е без ръкавици, пипа чаши, сипва продукти - захар, кафе, отваря монетника и прибира монетите...ужас. В съседство пиаца на таксиметрови шофьори, пушат до колите, приказват си, пипат дръжките на вратите.....кошмар. След това влизам в една институция, където ме обслужва дама с 5 см дължина на ноктите. Дори и да си мие ръцете през час, представям си под този нокът какво се въди. Сядам на кафе с приятелка, поръчвам сок със сламка. Очаквам сламката да е запечатана и аз да си я отворя. Нищо подобно - сламката е натикана в сокчето, а малко преди това сервитьорката си е разменила пари с друг клиент. В заведение за бързо хранене си вземам храна за дома. Питам за пластмасови вилици и лъжици  - показват ми две чаши със забити вътре прибори. Всеки минава, взема си, някои хващат по 2-3 лъжици, едната връщат обратно в чашката. Имам усещането, че хората въобще не си дават сметка колко лесно може да се заразят.

Къде си пила кафе? Нали уж кафетата не бива да работят?

# 20 659
Еее, ама това е нова редакция, май снощи последно като гледах не беше така добре редактирана. Имаше нещо за другите дейности и търговски обекти, но звучеше неясно.

Последната актуализация на Ананиев е. За това е хубаво да си следим сайта на Министерството и РЗИ.

# 20 660
Всички гредаха сеир на Китай и само критикуваха отстрани, комунисти били, такива, онакива. Новите случаи в Китай са вече една шепа, китайците лека полека се връщат към нормален начин на живот, възстановяват си икономиката, дори пращат помощи на Европа, правят много обширен скининг, за да не си внесат вируса обратно. Браво на тях.

А тези, които до скоро ни уверяваха, че няма нищо страшно, че това е просто грип, танцуваха и т.н. сега лека полека искат да ни подготвят да приемем да дадем повече жертви, отколкото през войните, защото това било "естествено". Rage

# 20 661
Прочетох за UK и Швеция worst case scenario, не за Германия.

# 20 662
Хората пазаруват не защото хладилниците им са били празни. Пазаруват по много от всичко, за да не се налага поне седмица да излизат, да се бутат отново в тълпа. Пазаруват, за да могат после да се изолират. 100 пъти специалистите ни повториха, че най - важна за бавното увеличаване на заразените е изолацията. А бавното увеличение е нужно на здравната система - да не се претовари и да грохне като италианската.

Всички контактни са в карантина 14 дни.

И за това сега се бутат в тълпата та да се заразят...дано поне после да си седят по домовете от страх да не се заразят, че ако са се заразили да не заразят другите.

Вчера на изходите на София беше някакъв ад. В Метро на Цариграско шосе също, защото всичкото софианци мина от там да напълни багажниците и да си тръгне който от където е дошъл. Както знаем сънародниците ни хич не обичат някой да им нарежда какво да правят, затова най-вероятно ще се започне с едни хубави сбирки по родните места от типа "Три дни яли, пили и се веселили" и след около 2 - 4 седмици гледайте какво ще стане - всеки ден не по 7, а по 77 нови случая. Защото Ганьо си е Ганьо и това е положението.

# 20 663
В сайтовете на всяко РЗИ има локален телефон за въпроси свързани с Ковид. Използвайте ги, ако не знаете какво да правите!

# 20 664
  • гр. София
Еее, ама това е нова редакция, май снощи последно като гледах не беше така добре редактирана. Имаше нещо за другите дейности и търговски обекти, но звучеше неясно.

Последната актуализация на Ананиев е. За това е хубаво да си следим сайта на Министерството и РЗИ.
Коя е новата част в заповедта?

# 20 665
  • София
Хора, в България под карантина влизат само контактните и тези със симптоми на коронавирус. Държавата обаче не е под обща карантина. За неизлизането и изолацията се разчита на самосъзнанието на всеки отделен индивид, което вече се вижда какво е... Аз също имам храна само за около 3-4 дена и след това ще се пазарува...
Колкото до самото пазаруване, вчера една дама във Facebook беше снимала покъртителната опашка в супермаркет, а в нейната количка - сухи пасти, вафли, замразени пици, подсладени млека, бири, мири... Е, сори, ама да правиш блъсканица, за да си накупиш ти ежеседмичната доза джънк... и отдолу едно момиче отбеляза, че не е правилно така и това момиче го "изядоха с парцалите". Щели да купуват каквото си искат - торти, бонбони, а и децата много искали. Ееееееми...
Моето лично (подчертавам дебело - лично!) мнение е да изкараме две седмици по домовете и после каквото сабя покаже. Не можем да живеем като отшелници вечно, последиците за психиката на немалко хора ще са много сериозни, а това за момента се подценява жестоко. Икономиката ще се срине - кел файда, че не си умрял от коронавирус, като ще изпукаш от глад. А и децата от корона не умират, но от глад е доказано, че доста бързо си заминават.
И започвам да се замислям дали в Швеция не са прави - в крайна сметка трябва да го изградим тоя стаден имунитет в някакъв момент...

# 20 666
Коя е новата част в заповедта?
Ще трябва да се върнеш назад в темата за да видиш вчерашния текст. Някой го беше копирал целия текст.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 11:12 от Не се сърди, човече

# 20 667
В Ст.Загора Багира, Айко, Хоумакс, Домко,Зора  и др. вс си работи .. паркингите пълни и това там ако не е струпване на хора. Нямам думи, явно има вратички за всички.

Прочети си още веднъж наредбата. Има конкретни типове търговски обекти, които преустановяват работа - Техномаркет, Еконт и Касата на Изипей, както и изброените от теб не попадат сред тези обекти. https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/zapovedi-pravi … itsi-instruktsii/
Аз я видях наредбата, но не виждам смисъл да работят. Нали точно това се избягва, струпване на хора ..

# 20 668
Едно интересно предположение в цифри. От друг форум.
Тоест, ако възприемем модел без карантина, животът продължава, всички ще изкараме болестта за 90 дни и епидемията приключва на 11-ти юни. Това не е спекулация. След края на епидемията популацията придобива хърд имюнити - когато достигне 80-ия процент заразен, тя затихва от самосебе си, защото няма достатъчно хора без имунитет да я предават нататък.
Само че не се отчита, че някои не развиват имунитет и не може да се твърди, че ще се достигне стаден такъв. Не се отчита и че смъртността не е като китайската, в момента е 7%, а ако всички едновременно са болни ще е много по-голям процент, защото тежките случаи няма да са в болница и т.н.

Две държави бяха и са в карантина, едните вече се стабилизираха, явно са издържали психически. По-трудно се издържа психически, ако ти се поболее семейството.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 12:07 от papi6

# 20 669
Не се запасявам...няма нужда. И пари нямам за купуване на 100 неща...при нас е спокойно, няма празни магазини и стълпотворения. ММ купи всичко за седмичния ни пазар.
А... и т.х. има при нас..😉

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 11:43 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт