Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 366
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 700
В България ще се затварят ли границите? Все повече държави в Европа си затварят границите.

# 20 701
"Стадото" довчера се е блъскало из градския транспорт, така че сигурно хората не отдават голямо значение на това да се поблъскат още ден или два, за да се запасят с продукти. Да се надяваме, че повечето го правят, за да могат спокойно да се изолират след това.
Няколко познати семейства още снощи отпрашиха по къщи и вили извън София, работата им позволва да работят от вкъщи,  направиха го не за да щъкат и ръсят зараза из малките населени места, а за да се изолират семейно.
Време за гледане на филмчета, четене на книги, семейни игри и разговори.
В къща с двор пък времето ще мине неусетно, само да сме живи и здрави.

София мирише странно, това от дезинфектантите ли е?

# 20 702
Децата не са рискова група.

Не са, но са идеалните разпространители, защото по цял ден стоят в затворени пространства, не спазват хигиена и дистанция и си обменят вируси. После като се приберат вкъщи ги предават на мама и тати и баба и дядо.

Така че тези, които сме достатъчно добре информирани знаем, че при отворени детски заведения от всякакъв род единствените мерки, които шведите и други такива са взели, са епидемията да експлодира по възможно най-бързия начин.

# 20 703
Скрит текст:
Sunshine_Reggea, хареса ми разсъждението ти.
В четвъртък говорих с една от преките ми шефки. Казах й, че искам да си взема карантинна отпуска.
Тя ми забрани с довода, че рано или късно всички ще минем през този вирус и че след време ще бъде както сега е грипа. Стадиен имунитет.

Аз категорично ще съм от вкъщи другата седмица, за по-другата ще го мислим в движение. Работата ми не изисква да съм в офис, с колегите имаме канали за комуникация.
Но в момента ми се струва, че паника и стрес замъгляват трезвото мислене. Да, вирусът е смъртоносен за някои  индивиди (не за всички!!!). Да, ще има жертви. Да, сред тези жертви мога да съм аз, майка ми и баща ми, баба ми. Време е да преглътнем тези истини.
Да, добре е да се изолираме доброволно, но виждам, че това масово не се спазва. В момента гледам как мои приятели се уговарят за барбекю на терасата на единия. Магазините - пълни, жени скачат в мелето за сухи пасти и вафли, щото ще заслабнат без тях. Вчера някои заведения са работили чак до 11 вечерта.
Има и нещо друго - добре, минаваме две седмици изолация. Гледам Мутафчийски, на когото съм върла фенка и дори започвам да намирам за секси ( Grinning ), вече е оптимист. Това е хубаво. Да речем, че овладяваме положението, вирусът се разминава. И след две седмици пристига нов "пациент 0" или както там се нарича. Влиза от Турция да речем, където според мен крият броя на заразените си. И изпозаразява пак маса народ - същия тоя народ, който търпеливо е стоял по домовете си. И какво - пак ли ще се затваряме? И докога така?
Много съм на кантар и аз какви мерки трябва да се вземат, особено като гледам каква психоза настана...
пак ми хареса това, което пишеш. Simple Smile
и да, не само в Турция обявеното число заразени не отговаря на действителния брой. Навсякъде е така. Причините са различни. Къде чисто технически и времево не се смогва да се засекат всички, къде политически.

Действително седи въпросът "пак ли затваряме"? " Докога пак?"
Наблюдаваме как Китай наложи вътрешен стог контрол, а сега е външен.

# 20 704
  • София
В Испания всичко е затворено. Работят само аптеки и полупразни супер маркети. Вчера секцията за месо беше абсолютно празна, даже кости нямаше. Няма ориз и макарони. Едвам успяхме да вземем последните 2 млека. Сутринта още в 8 часа, супера не беше и отворил още, а имаше километрична опашка. Купите си поне най необходимото и не слушайте лъжни успокоения.

Абсолютно! Ориз и макарони са ми първи в списъка. Каквото става в Испания, това ни очаква и нас, с разликата, че тук имаме съвсем различен манталитет и никаква организация, но пък сме по-малко народ, така че се надявам да има храна за всички.

Не искам да всявам смут, но за съжаление и в Нидерландия и Германия е така - празни магазини. Вчера получих клипче от Алберт Хайн ХХЛ в Делфт - по площ е като метро ........... прирева ми се, не е полупразен, а е празен. Щом при тях е така, не ми се мисли при нас какво ще се случи.

# 20 705
  • Пловдив
От това, което виждам и чета, правителството си "върза гащите" с извънредното положение, но всъщност ще разчита на стадния имунитет. Съпругът направи същия математически модел, който цитира Ън. Няма оправия. Така и не разбрах защо преди седмица, когато нямаше навалица по магазините, всички говореха само за излишното презапасяване и на никого не му мина през ума какъв обмен на всякакви вируси ще стане като се струпат всички накуп. Сегашната ситуация беше въпрос на време. Имахме време. Но го пропиляхме. Да се вайкаме вече е излишно.

# 20 706
  • Mediterraneo
В Испания всичко е затворено. Работят само аптеки и полупразни супер маркети. Вчера секцията за месо беше абсолютно празна, даже кости нямаше. Няма ориз и макарони. Едвам успяхме да вземем последните 2 млека. Сутринта още в 8 часа, супера не беше и отворил още, а имаше километрична опашка. Купите си поне най необходимото и не слушайте лъжни успокоения.

При нас имаше всичко, без ТХ, разбира се. Дори в Лидл не всички каси работеха, имаше свободни места на паркинга. Купих си хляб, масло и шунка, за това излязох. А, и месо взех, че вчера следобед нямаше.

# 20 707
  • тук-там
Никого не слагат автоматично под карантина бе, не разбрахте ли!? Разчитаме всички да имаме мозъци и да се самокарантинираме по собствена воля и преценка! Само след потвърден контакт някой може да те сложи под карантина.
Това не е вярно! Ние с ММ се върнахме от Италия в неделя и директно на летището отклониха всички от самолета, попълнихме формуляр и много бързо ни се обади личният лекар, за да ни каже, че сме в принудителна домашна карантина. Обажда ни се всеки ден и докладва как сме. Изпрати ми и по пощата болничен за 14 дни.
Целия самолет ли карантинираха, извинявай? Или само вас? А вие контактни ли сте, все пак?
Целият самолет. И това е За всички полети от Италия от края на февруари. Ние се качихме на едно такси с маски, прибрахме се и от тогава работим в къщи и не си показваме носа. Знаехме какво ще ни се случи и майка ми беше снабдила къщата с всичко. Гледахме италианска тв и знаехме какво ни чака. Не сме контактували с никой. Но това не е така с повечето пристигнали от Италия. Не всички са дисциплинирани и социално отговорни. Сега се очакват и проверки, така че може да се кротнат (късно, но все пак). Аз по-горе се интересувах дали ще слагат и пристигащите от Англия под карантина. Ако някой знае, да пише моля.

# 20 708
С тази блъсканица по магазините, за да се запасяват, след 2 седмици и ние ще сме като Германия, Испания, да не кажа и като Италия! Нашата Билла пред блока, все още държи юздите. Има хора, но не чак толкова. Щандовете сравнтиелно пълни. Аз не бих рискувала да ходя сега в Кауфланд, Метро, Лидл и големи вериги, които са фул до горе.

# 20 709
Пълним фризера с месо, а не с пици, и докадето стигне...

# 20 710
И 1000 пъти да повторят, че нужда от запасяване няма, няма и кой да ги чуе. Това струпване на хора в момента е най-удачно за разрастване на заболяването. В кварталната верига и един по-малък магазин е лудница днес, представям си какво е в Кауфланд и Лидл. Пред аптеката пак има 20 човека от сутринта.
Ще изчакам до понеделник, дано се запаси който ще се запасява и да се успокоят нещата.
Майка ми минава 70-те и е санитар в поликлиника и в заведение. Ще работи след като ЛЛ си заминат, както и по принцип го прави. А заведението е затворено. Ползва градски транспорт, но ще ограничи и него.  10 години ходи пешачката заради движение, едва от година е с карта, но ще избягва транспорта.
Не се е запасявала с храна и лекарства, въпреки че е с диабет и астма, приема спокойно нещата. Спокойствието е най-важно. Родителите ни са преживяли повече от нас. Ние сме разглезено общество. Страхът ни е да не умрем гладни, а не от самия коронавирус. Пазаруват като за война и в същото време навън е пълно с хора, в парка- с майки с деца. Дистанция ли? Няма такова нещо.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 11:55 от Merelenda

# 20 711
Sunshine_Reggea, хареса ми разсъждението ти.
В четвъртък говорих с една от преките ми шефки. Казах й, че искам да си взема карантинна отпуска.
Тя ми забрани с довода, че рано или късно всички ще минем през този вирус и че след време ще бъде както сега е грипа. Стадиен имунитет.
е, да де, ама след време е по-добре да го минеш, като има повече информация за него о съответно лечение, нали така?
Иначе егати и тъпата работа, защо учените се трепят да създават лекарства за "некви си вируси" и болести, като нека се създава имунитет  към всичко, пък който оцелее.
Аман от простотии. Би ли желала да си отидеш от един вирус, или децата ти? Съмнявам се.

# 20 712
  • Варна
Аз бях сигурна, че тази сутрин София ще е затворена, даже не го написах за да не предупредя евентуално някой да се изнесе през нощта. Но.... не го направиха. Явно ги е страх тези затворени хора да не се разбунтуват.

# 20 713
Направи ми впечатление че в Русе  .работят  фризьорските салони.Според мен не би трябвало. Точно  там е развъдник на вируси
Недоумявам!

# 20 714
  • София
Някои хора или не мислят или пишат просто наизуст. Искахте затваряне на училищата и градините. Сега да затворят и градовете. Е как да стане това, като в София сигурно вече 1/3 от населението са пришълци-млади хора с малки деца. Как да ги гледат при това положение?

Общи условия

Активация на акаунт