Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 926 999
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 940
  • София
за да нямало струпване в ресторанта. По курортите всичко ще си работи.

# 20 941
  • Варна
Твърде много изключения има от наредбата. Общо взето, освен ресторанти, кръчми , дискотеки, хазартни зали и магазините в моловете, всички други магазини могат да си работят, хотели и курорти също. Тези мерки, няма да доведат до нищо. Днес хората се изпокриха по къщите, но до 3-4 дни като видят ,че ограничения на практика няма и пак ще плъзнат.

# 20 942
С оглед на положението: има ли фирми във Варна, които позволяват хоум офис и кои са те?

# 20 943
  • София
Още преди две седмици си напазарувах за повечко време. Нищо прекалено, примерно по три броя брашно, олио, леща, такива неща. Не ме e притеснявалo, че ще изчезне храната, a че ще има навалици и цените ще скочат. Имам храна за доста време, все пак не поглъщам някакви огромни количества. Но след седмица, като поутихнат страстите, ще си допълня някои неща. Това, което се случва в момента е доста глупаво, сякаш хората се страхуват повече, че ще умрат от глад, отколкото че ще се заразят. Все пак второто е доста по-вероятно, като се набуташ в магазин, където за деня само се е завъртял оборот от хиляди хора.

# 20 944
Много аргументирани и умни отговори даде министър Ананиев на извънредния брифинг относно Заповедта си за противоепидемични мерки. /и относно риска за икономиката/  Браво!

# 20 945
Какво става с лекарствата по Здравна каса.
Скрит текст:
Имам доста лекарства да взимам на близък човек, без които няма да е жив. На 3 месеца се взимаха и изписваха от ЛЛ. Записах час за другата седмица, защото този месец свършва тримесечието и от 20-ти трябва да купя новите  и наново изписани от лекаря.
На брифинга казаха, че се удължава от 3 на 12 месеца и да не се ходи при ЛЛ. Добре, ама тези листчета дето аптеките ги взимат, за да се отчитат на мен нищо не ми е останало, дори и да преснимам примерно, да могат да имат в наличност за отчет. Така няма как да ми ги дадат.
Обадих се на 112 , защото ще стане после да не мога да се свържа, това много хора касае. Ми..не знаели, да се обадя към Здравна каса, да звъня там на телефони (аз не ги знам дори) , свързаха ме с друга жена, дето все уважаема ме наричаше и нищо не знае, да съм чакала щели да се появят други телефони да не задържам линията и накрая им казах, че много недоволни ще имат още. То това...уважаема съм била, ми не съм.
Бясна съм. Сега не знам какво да правя, като знам и какъв е ЛЛ на майка ми. Нали ББ каза на 112 да звъним, щели да ни обяснят, еми...те не знаят нищо и прехвърлят.
Бясна съм и не знам какво да правя. Тези лекарства и трябват Само едното плащам 45лв , ама иначе свободно било 150лв , другите са малко по-евтини, ама пак са скъпи. Не мога да я оставя без лекарства , едните са за тромби и то в стомаха вече отишли, беше и в болница преди месец. Направо ...като направят нещо да го изпипат и да кажат и ориентират хората.

Ту едно, после друго, едните нищо не знаят , другите отчитат дейност, само икономика и търговия. То и мен това ми е важно, ама...първо за хората да помислят за живота им .
Да мине този вирус и да се оправят у нас нещата и се махам ви казвам, не издържам вече тук.

fanfanito ,  не успях да го чуя това за лекарствата, но доколкото разбрах, става дума за лекрства, отпускани с протоколи. Вероятно се удължава срокът на валидност на протоколите и ОПЛ ще могат да издават рецепти по рецептурна книжка в по-дълъг срок, отколкото се сочи в протокола. Това ще спести направление, преглед от специалист, издаване на нов протокол, заверката му в НЗОК и чак тогава изписване на рецепти по рецептурна книжка.
Този въпрос с рецептите, заплащани от НЗОК, е уреден в НАРЕДБА № 4 ОТ 4 МАРТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДПИСВАНЕ И ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ
Не се сещам какви бяха сроковете на протоколите, но по Наредбата могат да са за 1 година и всъщност се удължава само срокът, определен в НРД, който е по-кратък.
Цитат
Скрит текст:
(3) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Протоколите по чл. 24, ал. 1 имат срок на валидност до 365 календарни дни считано от датата на заверяването им в регионалната здравноосигурителна каса. Определянето на срока на валидност на всеки протокол се извършва по критерии, установени в националните рамкови договори по чл. 53, ал. 1 от ЗЗО.
А това, за което ти говориш, е само изписване на рецептите по книжка от ОПЛ. Май там няма промяна. И аз трябва да ходя точно когато се очаква да се увеличат случаите.
Отрязъците А, В и С имат срокове за изпълнение ( валидност) от датата на издаване на рецептата. Но това не означава, че в аптеката можеш да купиш лекарството преди 28, 30 дни спрамо предишното закупуване, а само че можеш да го купиш в посочените за отрязъците срокове от датата на издаване на рцептата. Ако са изтекли, пак не можеш да  го купиш, независимо, че са минали 28 или 30 дни от предишната покупка.
Може би е добре и този въпрос да бъде уреден, защото става дума за хронично болни, т.е. в рисковата група.

Скрит текст:
Цитат
Чл. 30. (1) Рецептите, изписани по реда на този раздел, имат срок на валидност считано от датата на издаване, както следва:
1. до 15 календарни дни - за рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5 по приложение № 6) и за отрязък А от рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5А по приложение № 7);
2. до 45 календарни дни - за отрязък В от рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5А по приложение № 7);
3. до 75 календарни дни - за отрязък С от рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5А по приложение № 7).
(2) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2019 г., в сила от 27.08.2019 г.) Отделните отрязъци на рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК № 5А по приложение № 7) се изпълняват последователно в следните срокове считано от датата на издаването и, съответно - датата на отпускане на предходното количество от предписаните продукти:
1. до 15 календарни дни - за отрязък А;
2. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2014 г.) от 25 до 45 календарни дни - за отрязък В;
3. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2014 г.) от 50 до 75 календарни дни - за отрязък С.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Протоколите по чл. 24, ал. 1 имат срок на валидност до 365 календарни дни считано от датата на заверяването им в регионалната здравноосигурителна каса. Определянето на срока на валидност на всеки протокол се извършва по критерии, установени в националните рамкови договори по чл. 53, ал. 1 от ЗЗО.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 15:37 от Diorela

# 20 946
Аз не споделям мнението на Pure за мерките в Швеция. Освен това информацията поднесена тук за Швеция е много едностранна с източници, които са в сферата на жълтата преса.
Не смятам да се обяснявам или да влизам в дискусии.

Не виждам никаква полза от масовата паника, която се създаде в БГ.

Кой как ще се справи с вируса и икономиката ще се разбере в близките месеци.
Дано жертвите са по малко, независимо къде.

Значи хем ме обвиняваш в дезинформация, хем не считаш за нужно да се аргументираш и да обясниш каква е реалната ситуация в Швеция?!

Информацията, която съм поднесла е от устата на държавния епидемиолог, който е цитиран във всички медии.

За трети пиша какви са мерките в Швеция:
- мийте си ръцете
- ако сте болни си останете вкъщи
- забрана за събиране на над 500 души на едно място.

Няма затворени училища и детски градини. Всичко си работи на пълни обороти, никой не носи маски.

Пет училища в Стокхолм са затворили заради заразени ученици. Училищата самосиндикално са взели това решение и веднага получиха упрек от държавния епидемиолог, цитирам:
- "Не разбирам защо са взели това решение, техните действия противоречат на препоръката на Органа за обществено здраве. А препоръката е "училища и детски градини да не се затварят"."

Дано  SVT e достатъчно достоверен източник за теб
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/trots-rekommendation … lor-haller-stangt
https://www.expressen.se/nyheter/epidemiologen-om-coronavirus-de … a-kommer-drabbas/

И прясна новина от днес:

Китай остро разкритикува Швеция за работата ѝ с борбата срещу коронавируса.

Швеция е обвинена, че се е „предала“ на заразата.

- По-конкретно Швеция е определена като особено безотговорна, казва Бьорн Джерден, ръководител на Азиатската програма в Института за външна политика към СР.

В публикация в списание "Глобал таймс" (собственост на Китайската комунистическа партия),  Китай призовава международната общност и ЕС да осъдят Швеция - която според тях е "капитулирала" в борбата срещу вируса, съобщава Екот.

- Това е много остро послание. Говори се, че Швеция се е отказала от борбата срещу инфекцията. Те изтъкват Швеция като особено безотговорна и казват, че действията на Швеция могат да имат отрицателни последици за глобалната борба с коронавируса, казва Бьорн Джерден, ръководител на Азиатската програма в Института за външна политика пред радиото.

В статията Швеция е определена като "черна дупка", която може да разпространи инфекцията.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7429175

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 17:02 от Анонимен

# 20 947
А тези наши министри сякаш не знаят, че има магазини, които не са в мол. Само мол-а, та мол-а, журналистката трябваше 10 пъти да ги пита каква е наредбата за останалите търговски обекти, които са на улицата, например. И всяка наредба по няколко пъти променят, въобще не се знае какво ще решат утре.
   Като гледам снимките от супермаркетите, се чудя дали някой почиства дръжките на количките и кошниците. ММ още от грипната епидемия ги минава с мокра кърпичка и пазарува в непопулярно време.
  Само да ми доставят две важни пратки в понеделник и се затваряме напълно до края на месеца. Добре, че поне сме в къща и ще си се занимавам с градинката и бебето.

# 20 948
  • София
Откъде е сметката, че ще умрат 200 хил. души (в България сме 6 милиона?!). Тези сметки без кръчмаря обикновено идват от потребителите, които обясняват колко заразен е вирусът, колко е устойчив, как има много млади заразени, абе, че е много страшно положението.
Значи, да обобщим - седим си вкъщи и е много страшно.
Добре, но преди няколко страници зададох въпрос и не получих отговор, а само нападки. Седим вкъщи, вирусът минава, взима минимален брой жертви, всички сме много щастливи. Някой го внася отново и отново се започва циркулацията на заразата. Нали е много заразен? Взима още жертви, с или без обща изолация. Пак сме по къщите, икономиката върви към загиване, но нали здравето е по-важно. Лек и ваксина продължава да няма. Но вирусът е упорит и заразен и продължаваме да се заразяваме и съответно, да умираме. На малки порции обаче, възпитано не претоварваме системата, а ходим търпеливо с белите чаршафи. И ако попаднем в един такъв затворен кръг, в който се изолираме за по седмица две, а после пак се заразяваме, няма ли да достигнем отново тази цифра от 200 хил.?
И, да, ще има жертви. Съжалявам, че този живот се оказа, че не е приказка на Дисни и вирус от Китай с доста странен произход го доказа. Да, и аз не съм виждала нищо подобно в тоя ми ти мой 30-годишен живот. И не съм и очаквала да видя.
А сега гледаме на Китай с някакво криво обожание - каква карантина спазили, колко дисциплинирани били. Е, откъде пак изскачат заразени? Ами като тръгнат пак на работа в своите кюбикъли, натъпкани на метър на метър и на сантиметри от друг? Ами като почнат пак да ядат кучета, котки, змии и прилепи? Дали няма пак едно хубавичко да си го възобновят? А дали няма бързичко да изскочи COVID-20?
Ами ако се окаже, че наистина септември е пикът (което не знам откъде дойде)? Дотогава ще има умрели и от изолациите, липсата на профилактика и женска консултация. И от глад! Сега, тях в нова черна статистика ли ще ги водим, или в тая с коронавируса? Искам да ви напомня, че стресът също убива. От стрес можеш да получиш инфаркт, инсулт, пареза на някой крайник, хронична аритмия, тремор и немалко други неща. Абе, жесток се оказа този живот...

# 20 949
Магазините, които не са в мол, а на улица, остават работещи

# 20 950
В UK, май не са много съгласни с идеята за естествен подбор :

"Петиция, призоваваща Обединеното кралство да предприеме блокиране, за да предотврати разпространението на коронавирус, достигна над 110 000 подписа, което означава, че ще бъде разгледано за парламентарен дебат.

Тя насърчава Обединеното кралство да спазва процедурите за ограничаване на държавите, които са били силно засегнати от огнището, като ограничава ненужните пътувания и обезкуражава публичните събития.

„Време е правителството да даде приоритет на здравето на обществеността и да прецени колко жизненоважно е сега да прилага ефективно ограничаване“, се казва в петицията. „По-добре е да харчите пари, за да овладеете вируса и да лекувате сравнително ниския брой болни, а не да чакате повече жертви.“

Правителството отговаря на всички петиции с над 10 000 подписа и разглежда всяка петиция с над 100 000 подписа за парламентарен дебат."

При тях се появи първото новородено, което е с позитиве тест. Родено от заразена майка. Това май ги стресна и накара да се замислят. Сега ще гласуват забраната на масови струпвания и събития, като най-големия проблем им е Уилбълдън, който никак не им се иска да спират.

# 20 951
Още преди две седмици си напазарувах за повечко време. Нищо прекалено, примерно по три броя брашно, олио, леща, такива неща. Не ме e притеснявалo, че ще изчезне храната, a че ще има навалици и цените ще скочат. Имам храна за доста време, все пак не поглъщам някакви огромни количества. Но след седмица, като поутихнат страстите, ще си допълня някои неща. Това, което се случва в момента е доста глупаво, сякаш хората се страхуват повече, че ще умрат от глад, отколкото че ще се заразят. Все пак второто е доста по-вероятно, като се набуташ в магазин, където за деня само се е завъртял оборот от хиляди хора.
Купете си необходими продукти на време за да се избегнат тези опасни опашки. Ясно, че не можем да се запасим за месеци, но да не се струпва навалица в най-критичния момент е по-добре.

# 20 952
Да, най-добре който може да разчете и напазарува за седмица. Да се избегне това всеки ден всички да минават през супермаркетите.

# 20 953
  • на пъпа на Златията
Та по темата .
. Не казват колко проби са направени . Ама те  някои се повтарят та и потретват .
Имаме 30  намерени Първото  дето починаха тия хора , всъщност не е огнище?. . Щото е още от 22 .02 . и ако имаше  до сега щяха  да са се разболяли . Макар че доста от Лом и Василовци са под карантина.? Синът на тия хора при когото са живели от 01.03 .   няма  вирус. Не разбрах едната пациентка от Пловдив  която също е била на тържеството в Лом и се е завърнала от Италия - 55 годишната жена в болница ли е? 
Значи
1. В Монтанско няма огнище ?
2. В Плевен са двамата  мъже, - единия млад не помня на колко години , , другия на  62 г .
3. В Габрово  двете жени . Едната мед.сестра  , другата по възрастна лежащо болна .
4. 1.В София -  - Единия ден съобщиха за едни по млади скиори  между 20-30 г . върнали се от  Алпийските планини , после за още едни  на по около 40 .
4.2 - В София -  Жените от конгреса - 2 или 3 бяха . на около 60 г .
4.3   3 деца  със родителите си  - тия сигурно са от партито .

До тук 30 намерени - 2 починали .

Казват обаче че ще има още   , защото явно повтарят проби .
И казват че гнездата за сега са 3. София  - със няколко независещи  подгнезда , Плевен и Габрово . 

За сега не могат да се направят някакви изводи .
 Учудващото обаче е че синът , който е живял с починалите си двама родители  няма вирус??
Чакаме 17 часа .

# 20 954
за да нямало струпване в ресторанта. По курортите всичко ще си работи.
Не е вярно. Имам 2 резервации за Велинград за периода в различни хотели. И от двата ми се обадиха да кажат, че затварят.

Общи условия

Активация на акаунт