Истанбул [тема 51]

• 44 224
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
  • Някъде в Европа...
И с мен не са се свързали от Караджъ турс. Не ми е за капарото, но ще си направя изводи коя фирма как ще реагира... вируса ще отмине, пак ще пътуваме, но с коректна и отговорна агенция и авиокомпания.
Горчив опит с Караджъ, но за Египет за почивка от 14.04...обявили са че предлагат други дати за всички почивки до 13.04..ние сме за 14.04, платена цяла сума..Нямало основания да ни предлагат да сменяме дата, било извън извънредното положение; всичко било наред; нямало и задължителна карантина за връщащи се от Египет...Честно, шокирана съм! Кой ще тръгне 10 часа след извънредното положение да лети за Египет?! На този етап съм много разочарована от действията им...А толкова ги харесвах от опита ми с тях в Истанбул....но наистина в критични ситуации се вижда коя фирма каква е...

Последна редакция: пн, 16 мар 2020, 21:14 от AIR

# 616
Плачат за колективен иск ТА.
В България като почнем да си търсим правата за щяло и нещяло в съда може и да има шанс да променят нещата Sad .

# 617
  • София
И с мен не са се свързали от Караджъ турс. Не ми е за капарото, но ще си направя изводи коя фирма как ще реагира... вируса ще отмине, пак ще пътуваме, но с коректна и отговорна агенция и авиокомпания.
Горчив опит с Караджъ, но за Египет за почивка от 14.04...обявили са че предлагат други дати за всички почивки до 13.04..ние сме за 14.04, платена цяла сума..Нямало основания да ни предлагат да сменяме дата, било извън извънредното положение; всичко било наред; нямало и задължителна карантина за връщащи се от Египет...Честно, шокирана съм! Кой ще тръгне 10 часа след извънредното положение да лети за Египет?! На този етап съм много разочарована от действията им...А толкова ги харесвах от опита ми с тях в Истанбул....но наистина в критични ситуации се вижда коя фирма каква е...
За Египет:
Скрит текст:
Египет от 19-ти март спират международните полети.
Силно се съмнявам, че до края на месец март проблемът ще е свършил, та сигурно и за вас ще се променят нещата.
Отделно от това самият Египет е в много забрани за полети от/до Египет, включително и за Турция.
Не следя темата за Египет - там може и да са казвани тези неща.

# 618
  • Варна
Като ви чета и все повече ми се потвърждават съмненията - всичко е една тънка сметка и игра.
Нарочно държат до последно - пишат да всяват страх и чакат първо да се откажат хората сами, защото така не им дължат нищо. И после айде специално положение - вече като няма повече накъде. Задържат до последно, даже и с риск за хората.  Не само тук, а и по цял свят.  Отделно са готови да жертват живота на хора, но да не обявят по-рано затварянията. Парата царува, това е.

Последна редакция: пн, 16 мар 2020, 22:45 от BVAR

# 619
  • Варна
Отложиха ни екскурзията от 2 април за септември

# 620
  • София
Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването  в Европа и по света от МвНР от 17.03.2020г:

След разгодвор на посланика ни в Анкара от МВнР на Турция постъпи информация, че във връзка с пандемията COVID-19 по турските граници е в сила набор от мерки, който се прилага  по отношение на международните шофьори на камиони. Посочените мерки предвиждат на шофьори - граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, специален административен район Хонконг, Сингапур да бъде отказван достъп до турска територия и същите да бъдат връщани обратно като „нежелани пътници” (INAD). В допълнение, изрично се споменава, че към момента България и Гърция не фигурират в този списък от страни. Шофьори - граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, шофьорите биват допускани на турска територия. Управляваните от водачите камиони биват подложени на щателна процедура по дезинфекция и освобождавани след 6 часа.

Шофьори - граждани на трети страни, които не са били в нито една от горепосочените държави биват, допускани през турските граници след извършване на дезинфекция и карантинен престой от 6 часа.

Например, ако шофьор – български гражданин, който не е бил в споменатите по-горе страни, ще бъде допуснат на турска територия след извършване на съответната процедура по дезинфекция. В случай, че същият е бил в някоя от изброените държави (например Италия), ще може да премине турската граница след 14-дневен карантинен срок и дезинфекция.   

Шофьори - турски граждани биват допускани през границите при положение, че не са развили типичната за вируса симптоматика и след подлагането им на специален медицински преглед и дезинфекция.

# 621
  • София
Днешни снимки от площад Таксим:

# 622
  • sofia
По заповед на министъра на транспорта се забраняват всички организирани екскурзии до 13 април (засега)!

# 623
  • София
Информация от Министерството на външните ни работи.
Считано от 17 март 2020 г. Турция затвори въздушните си граници с още 6 европейски държави-Англия, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет, Ирландия и Швейцария като общата бройка на държавите, с които Турция е преустановила изпълнението на полети става 20.
Турските автобусни превозвачи „Метро Туризъм“, „Алпар Тур“ и „Нилюфер“ отменят курсовете си до България. Поради това решение местните автобусни превозвачи предлагат вариант за транспортиране на български граждани до Одрин, след това с маршрутка до ГКПП.
Затварят се театри, киносалони, концертни зали, изложбени салони, сватбени салони, ресторанти, механи, кафета, таверни, кафенета, салони за наргиле, интернет кафета и всички видове игрални зали. В Наказателния кодекс на Турция е предвидено наказание лишаване от свобода от 2 месеца до 1 година за лица, които нарушават условията на въведена от властите карантина.

# 624
За какъв период важи тази забрана?

# 625
  • Варна
Никой даже и не се надява , че ще ни се размине за по малко от 2 месеца според опита на Китай и Ю Корея

# 626
От сайта на Министерството на туризма

Министър Ангелкова издаде заповед да се преустановят организираните пътувания на българи в страната и в чужбина, както и на организирани чуждестранни туристи у нас
17 март 2020

Временно се преустановяват организираните пътувания на български граждани в чужбина, организираните пътувания на чуждестранни граждани у нас, както и всички организирани туристически посещения в рамките на вътрешния туризъм. Временно се преустановяват също организираните посещения, представляващи допълнителни туристически услуги по смисъла на Закона за туризма. Това разпореди със своя заповед от днес министърът на туризма Николина Ангелкова и обяви решението си на брифинг в Министерския съвет. Срокът за преустановяване на организираните пътувания е до 13 април 2020 г. включително.

# 627
  • София
Да а на мен ми отказват връщане на парите. Дано успеем да се разберем. Знам че и на тях им е трудно като ТА губят много то е ясно.
А как ми се ходи от 3 години го бленувам пуст Истанбул ☹️

# 628
Ние сменихме датата за 11 ноември. Поне да беше септември....но тогава не може.  И аз бленувач от 4 годинш сигурно. Ама хич ни ми си ходи зимата, кой знае колко ще е гадно. Мечтаех си за лалетата.  То и нищо не си знае. Границата от днес е затворена и за нас и зо гърците.

# 629
Скрит текст:
Ние щяхме да пътуваме с Астеа тур. Засега не съм ги търсила и те не са ме търсили, нито предлагали други варианти. Ако предложат други дати, бихме се възползвали, ако имаме възможност да пътуваме тогава. В договора ми пише, че туроператорът не носи отговорност към потребителя при възникване на форсмажорни обстоятелства, като природни бедствия, епидемии, пандемии и т.н., така че не очаквам да ми върнат внесеното капаро, то не е и много. Важното е да сме здрави!

Здравейте! Ние също щяхме да пътуваме с Астеа тур, от Варна, от 9.04. Не можем да се свържем с агенцията. Вие направихте ли вече връзка с тях? Много искаме да посетим Истанбул, но как да се ангажираме с друга дата, кой знае какво ще стане? Дали няма вариант да си получим капарото?
[/quoтte]
Не спирам да се учудвам на такива коментари?! Защо да няма вариант да Ви върнат капарото?!? Когато плащахте капарото, Агенцията интересувала ли се е дали вие имате пари да го платите и то да платите услуга, която ще ползвате след месеци?!? Към момента, в който сте подписвали договорът/осъществявали сделката са съществували и съществуват нормите на Закон за туризма и чл. 89 в него. Каквито и промени да искат да направят, ако въобще направят в законодателството,то те ще действат за в бъдеще време. Няма закон, който да урежда въпроси за минал период /Римско право/. Та, в този ред на мисли - защо се притеснявате да си искате и получите капарото, което сте платили на "турагенцията"?! Ако, Агенцията не може да възстанови сумите, ще обяви фалит и тогава ще се ползва професионалната застраховка? Ваучери за след 24 до 30 месеца, какво ви гарантират?!?
Междувременно получих отговор от агенцията. Много коректни, връщат ни капарото. Живот и здраве, като се стабилизира обстановката ще използваме отново техните услуги. На всички вас в темата благодаря за полезната информация. Не пиша, но ви чета постоянно. Бъдете здрави!

Общи условия

Активация на акаунт