,Нека всеки остане с мнението си, патоса си и твърдението за смисъла на постовете на другите. Ако моите фермани нямат смисъл, апелирам да не се четат, а да се пропускат.

Когато човек е наранен много трудно следва сърцето си, защото то "не работи". Тогава човек следва или разума или емоцията. Спирам до тук с това.
Мюжгян беше заблудена в началото, а после имаше хиляди възможности да вземе един куп решения и то свободно. Спирам и с това.
Тук на земята не е валиден само гражданския брак, а има и религиозен, който също важи, но няма да изпадам в подробности.
Бракът между Зюлейха и Демир не е обикновен брак, че да се изискват обичайните неща за един брак по любов. Зюлейха не каза "да" на Демир, а каза "да" на плана на Хюнкяр и това е ясно на всички в семейство Яман. Оттук Зюлейха няма задължения да обича този човек, нито да му помага и тя не е обещавала любов и подкрепа нито преди брака, нито след брака. Демир много добре знаеше, че тя не го обича, тя не го е лъгала за любовта.
На мен ми е много странно, че се защитават правата на онеправданите и лъгани жени, а не се защитават тези на малтретираните психически жени. Не знам, дали се поставя сериозно въпроса, защо Зюлейха не подаде документи за развод, при всичко, дадено ни до тук в сериала. От страх. И защо децата да са на Демир? Той сам ли ги зачена, сам ли ги износи 9 месеца, той ли ги роди? Какви са тези старовремски съждения - децата са на мъжа. А, жената "кучета я яли" ли?... пък после изведнъж се издигат лозунги за защита на лъганите жени и техните права. А, за правата на майките нищичко, ли?
И да, отнемането на бебе от майка му е жестоко, както и да го погледнеш. А, Демир е виновен, че прие дете, за което знаеше, че има жив и здрав баща, който няма информация за рожбата си. Много удобно се "опря" само на желанието на майката, която дава детето, ами както го дава тогава и след като нейната дума е решаваща, защо да не може после да си го вземе, а? Веднъж така, а после иначе...все в угода Демирова. Смешно става вече, нистина. Мюжгян получи възможно най-добрата емоционална подкрепа. Всеки ходеше около нея на пръсти. Йълмаз не смееше да си вземе детето на ръце, защото тя не даваше и го хокаше. Изслуша всичките й оплаквания, само дето пепел не си посипа на главата, че не е успял да усети, че жена му ще ражда месец и половина по-рано и взел, че отишъл на среща със Зюлейха, да я чуе какво има да казва, а после й помогнал, а не я оставил да ражда на полето ценната принцеса на Демир. А може би Йълмаз трябваше да остави Зюлейха да се превива сама на къра с всички последствия за нея и за бебето. И тогава Яман можеше да не вземат принцесата на ръце, а да стане нещо лошо.
Много мъже на мястото на Йълмаз щяха да игнорират Мюжгян и да си вземат сина в ръце, да го носят и разнасят. Йълмаз положи големи усилия в този тежък и за него момент. Емоционална подкрепя Мюжгян щеше да има в пъти повече, ако беше склонила да се върне у Фекели. Там беше Назира, другата жена, Фекели. Но, Мюжгян реши, че вместо да си почива, да се лекува и възстановява; вместо да си гледа спокойно бебето, трябва да се показва и доказва на Зюлейха, като се върне в малкия конак и започне да гледа по прозорците и да следи кой, къде ходи и с кого говори. Явно за нея не възстановяването и не детето й имат приоритет, а да "нищи" Зюлейха.
За влюбената жена Мюжгян беше пределно ясно, още преди да й се оформи коремът, че Йълмаз е с нея заради детето и ще е до нея, за да бъде баща...това го изговориха двамата. Така че, тя трябваше да е подготвена за тази самота и емоционална връзка между Йълмаз и Зюлейха. Мюжгян взе това решение, а можеше да вземе и друго. Всеки сам решава за себе си и тя има своята роля и вина за всичко, което й се случва в емоционален план.
Аз лично, не приемам за тотална жертва човек, който е свободен да взема различни решения и свободен, за да ги изпълнява. Мюжгян не е под заплаха, тормоз или в страх за нечий живот или здраве, за да бъде смятана за неспособна да мисли и да действа. Не мисля, че Мюжгян до момента е нямала възможност или начин да промени състоянието си и реакциите си. Тя е свободна и да подаде молба за развод и да си тръгне по всяко време.
Спирам до тук по въпроса, защото вече се повтаряме.
Уважавам всички мнения и ми е приятно и интересно да чета.
и въобще как Зюлейха оправда излизането си пред Демир, не ни показаха.