Отговори
# 180
Цитат
Мюжгян е решила да воюва, да видим как.

С Шериата напред. Head Band

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 23:25 от Katya_I

# 181
Благодаря за фрагмана!

Поредният край на войната.

„Имало едно време в Чукурова“, 54 еп., бг. суб.

https://vk.com/club113691288?w=wall-113691288_188931
https://ok.ru/video/1414656887492
https://my.mail.ru/mail/evavili/video/16/429.html

Благодарности за превода и субтитрите!

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 23:59 от vanja@

# 182
Благодаря за фрагмана и за българския превод на сериите!
За еп. 55 трябва още пет човека да платят.
Зюлейха може би е арестувана за прелюбодеяние, но кога лентата е в Демир. Когато арестуваха Шермин, прибраха и Хатип, а сега само Зюлейха, странно. Ще чакаме две седмици, защото ще е последната сцена.
Когато Зюлейха говори, че е оклеветена, вероятно става дума за клюката от Шермин - Бехидже - че заради нея Демир е убил Ерджо. И опровержение от Яманови пред пресата.

Чукуровска мода - панталон ситно каре, върху него мини поличка и блуза. Sunglasses

# 183
Благодаря за бг превода! 😊
Да, аз се двоумя за последната сцена - или Зюлейха, която я отвеждат или Демир с лентата. Ако това е така, то не виждам как ще продължат напред със сценария. Всеки ще е бесен на всеки и вече не виждам как ще се продължи с браковете в двете семейства. За прелюбодеяние и двете страни отговарят. Може би Зюлейха я обвиняват за нещо друго. Може Мюжгян да се е оплакала на приятелката си Жулиде. А, после да изпрати лентата на Демир. И това да е финалната сцена. Май Мюжгян наистина иска да се пролее кръв. Иначе не виждам, защо ще си прави труда. Неслучайно са и думите на Фекели за омразата. За това и Мюжгян е с червена рокля в една от картините за 2 сезон. И обувките с червени подметки. Ще видим тъмната страна на Мюжгян.

# 184
Кръвта вода не става. Мюжгян може би има гените на баща си. Той беше такъв малко агресивен. А и лелята /сестра му/ интригантка.
Майка ѝ къде е, та не излиза на сцената?

# 185
Хубава събота! Animal Bee
Виждам така събитията от фрагмана:
Четиримата имат среща. Очакваше се да обсъдят предишното споразумение и да приемат общ план за действие. Така са продължили разбирателството по този въпрос.
Зюлейха пред пресата, когато в залата са отново всички от срещата между двете фамилии, според мен, говори за изпълнение от нейна страна на някаква роля, възложена и по това споразумение. Не мога да гадая какво са се разбрали. Но дотук има разбирателство между тях.
Всичко ни показват на фона на срещата между Зюлейха и Йълмаз. Не знаем какво са говорили, чуваме общи неща. Дали от говореното или от записа на Мюжгян, който достига до Демир,  настъпва промяна в настроението на героите и виждаме задържане на Зюлейха и Демир пред съда.
Може би след това първоначалната договореност е под въпрос. Дали логиката е, че пред пресата са защитили честта на Зюлейха, а със следващото действие Демир  е съжалил за даденото съгласие, защото е получил записа или логиката е друга, ще видим.
Записът: всичко тук е от извънреден характер: никого не мога предварително да съдя, нито е правилно да се слага каруцата пред коня. Първо е изневярата, крита в облак от човешки дълг, случайност и откровени любовни моменти, а след това е реакцията на измамената жена. Днешните събития тръгват от Зюлейха най-вече, но и от Йълмаз, който е по-въздържан, но не сме го чули да каже  „не“,  Мюжгян е след тях.  Има реакция на Мюжгян, да видим дали ще има реакция и на Демир. Той досега защитаваше Зюлейха и семейната чест, вкл. вероятно и с повторното си съгласие за общ план, но този запис е откровено предизвикателство на Мюжгян най-много към него. Този запис е като продължение на отиването при Демир във фирмата. След него Зюлейха няма да може да използва повече тактиката на облака. Демир ще се почувства, че е бил измамен на масата за търсене на общо решение и може да се стигне  до промяна в споразумението. Вместо да помогне, със срещата Зюлейха може да се окаже, че е навредила на Йълмаз. Отивайки към финала все повече се нагнетява напрежение. И се върви от любов към ненавист.

Войната на жените.
Зюлейха прецени грешно противника, както грешно беше преценила и Демир за брака с него.

# 186
Мюжгян като не може да се примири със семейното си положение да се разведе.Тя прави мръсно на Зюла. Сгрешила е, сгрешила е за брака си. Слага край и толкова. Зарязва си детето и ходи да следи мъжа си и Зюла.

# 187
Привет 😊,
Съгласна съм със споделеното. Но, има едно голямо НО тук за мен. Убийството на Ерджо е едно, срещата на Йълмаз и Зюлейха, друго. Двете неща не бива са де смесват. Т.е. споразумението между четиримата е по повод на убийството и вземане на решение как е най-добре за всички. Йълмаз казва, че не съжалява, той както и преди е готов да отговаря за действията си. Ако, въпросното прелюбодеяние (както се счита тази среща) подтикне Демир или Хюнкяр към подлост по случая Ерджо - да извъртят истината, така че Йълмаз да бъде съден по грешно обвинение, то това ще бъде незаконно. Йълмаз трябва да бъде съден по точното деяние и после със Зюлейха да отговарят и по повод на лентата и да понесат там последиците.
Не знам, аз ли нещо приемам нещата различно, не съм ревнив човек, та за това ли, ....но от срещата между двамата до конюшните нататък любовни срещи между тях не видях. Половината случаи си бяха или случайни или в главата на Мюжгян - шалът, телефонното обаждане, развалената кола. Това, че двамата се обичат й е ясно на Мюжгян отдавна.
Но, струва ми се, че нито Мюжгян ще се почувства овъзмездена, нито Демир - удовлетворен от някакви драстични действия. И двамата рискуват излизане на истината за Аднан и желание за разводи от страна на Зюлейха и Йълмаз. Единствено, запазване на статуквото виждам, ако Зюлейха пак е изнудвана, а Йълмаз е в затвора, без да е разбрал за дадената лента от Мюжгян  и причината за промяната на споразумението.
Най- много ще съжалява именно Мюжгян, защото с действието си ще тикне Йълмаз в затвора, а в някакъв момент той ще разбере за лентата и няма да й прости, че първо не е поговорила с него, както й каза, че той би постъпил. Мюжгян ще загуби и Фекели. Наистина, не искам да говоря предварително, но лично за мен, Мюжгян отдавна тръгва по много грешен път. В тази битка, тя ще загуби най-много от всички. Може са загуби всичко.

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 11:16 от dana78

# 188
Здравейте!

Много интересни са всички мнения, благодаря ви! 🌺

Истина е, че след раждането на бебето, Мюжгян има само очи и уши за срещите между Йълмаз и Зюлейха. Честно казано напълно я разбирам. Когато най- много се нуждаеше от Йълмаз, той беше хукнал при Зюлейха. Когато ги видя в болницата, Мюжгян понесе голям удар не от кой да е, ами от мъжа, който ѝ се вричаше и ѝ обещаваше истинска любов. Мюжгян вече е осъзнала, че Йълмаз не я обича. Знае, че Аднан е негов син. Отделно вижда, че Керем Али не възспира Йълмаз от срещите със Зюлейха. Няма значение какво е тяхното естество- виждат ли се двамата влюбени, виждат се, това за нея е напълно достатъчно да се ядосва. И е така. Какво правят Йълмаз и Зюлейха заедно, при условие, че всеки е нечий/нечия съпруг/съпруга. Йълмаз знае, че Мюжгян страда заради това, но продължава да се вижда със Зюлейха, криейки от съпругата си. Че и аз, ако бях на нейно място,бих откачила. Именно заради това Мюжгян тръгна след тях, за да докаже, че не е луда, че те се виждат.

Според мен Йълмаз е този, който тръгна в грешния път. Хайде, разбирам защо иска да отмъсти, но не разбрах защо беше цялата тази лъжовна игра с Мюжгян. Защо трябва след една връзка стремоглаво да се хвърляш в следващата. Йълмаз зорлем се накара да хареса Мюжгян, защото достойнството му беше накърнено- Зюлейха е с друг мъж, имат дете, а той да не би да е сам и да я чака цял живот. Аз така интерпретирам действията на Йълмаз с Мюжгян. Да не бъде капо. Но какво стана? Когато стигна до истината на Зюлейха, вече очакваше дете от друга жена и ръцете му бяха вързани. Йълмаз има огромна вина за това състояние на Мюжгян. Той я подтикна към това, лично според мен. Действията са ѝ крайни и лентата със срещата не знам до какво ще доведе и нямам търпение да разбера.
Мюжгян трябваше да замине още, когато разбра за писмото и да не позволява на Йълмаз да се държи по този начин с нея. Защото от самото начало до сега потърпевшата е тя и всички виждаме до какво състояние достигна, за жалост.

# 189
И според мен Йълмаз допусна грешка с Мюжгян. И още тогава го казах. Не може една силна любов да се погаси с някакъв заместител.
Но неговата грешка не омаловажава грешките на Мюжгян. Та тя знаеше, че Йълмаз е преживял голямо разочарование в любовта си. На определен етап знаеше вече и по коя страда. След писмото истината беше пред нея без всякакви съмнения. Бяга от нея няколко пъти. Реши, че с детето има шанс да бъде семейство с Йълмаз. Ама ... това си е илюзия. След разбиране истината за Аднан и раждането огорчението й обаче  се трансформира в злост първо към самия Йълмаз, а ... след това - върху Зюлейха. Това следене и докладване на другия съпруг не може да й върне обичания мъж. Загубена кауза. Сега вече е на етап да унищожи Зюлейха на всяка цена с някаква патологична страст, без мисъл...  Разбирам болката й, но действията й са саморазрушаващи. Поне да беше видяла резултатите от патологичната любов на Демир...
Та всеки плаща за грешките си. Ще плати и Мюжгян.

# 190
Здравейте Simple Smile,
Напълно съм съгласна с Катя Flowers Hibiscus.
Но, ако Йълмаз не беше се оженил за Мюжгян, то той вече отдавна щеше да е избягал със Зюлейха и сериалът щеше да е свършил. Именно, тази постъпка на Йълмаз позволява развитието на действието, така че нека не го сатанизираме, нужно е за действието Simple Smile.
По същия начин и за Демир - кой нормален мъж, ще знае, че жена му обича друг, искала е вече развод и непрекъснато мисли за друг мъж и ще стои с нея...за какво? Но, е нужно за целите на СЦ. Ако е толкова силна любовта му, то любовта прави човек по-добър, извисява го, окриля го, а несподелената любов на Демир го прави зъл и изкарава от него "чернотия". Ако любовта му беше онази извисената...то Демир щеше отдавна да е "освободил" Зюлейха, защото за него нейното щастие щеше да е над всичко останало, над неговата болка, над неговия срам и над неговата чест.
Така че, и Йълмаз, но и Демир са действали и действат и от други подбуди, което е необходимо най-вече за СЦ. Защото, аз иначе, ако не е филм, поведението на Демир не само че не бих го нарекла любов, а бих използвала и много по-тежки думи. Реала познава много Демировци и Йълмазовци, но в сериала нещата са поукрасени, малко по-извисени и показани  по лиричен начин, ако мога така да кажа.
Лично за мен, освен женитбата с Мюжгян, основна грешка на Йълмаз беше местенето в малкия конак. Тук просто това не е само глупост, ами каквото се каже, ще е малко. Обаче, от срещата им с думите на Зюлейха: "Остани, поне да виждам лицето ти", Зюлейха и Йълмаз имат само една уговорка за среща и то е Зюлейха да се оплаче от Мюжгян. Всички други срещи са резултат от близкото съжителство. Това Мюжгян можеше да го избегне във всеки един момент. От момента на разбиране на истината за Аднан, тя можеше да настоява за местене, а не само "да си направи устата", ....като се мине през предложението след раждането да се върнат у Фекели, та до днешния момент след инфаркта на Фекели или спора с шала. Единствено сега, тази среща е уговорена, пак от Зюлейха, но по много важна причина - убийството на Ерджо.
Аз ако бях на Мюжгян нямаше да се докарам до този момент. Коя нормална жена ще се съгласи да дели двор с бившата на мъжа си, към която той все още изпитва чувства! Просто това си е грешка на Мюжгян.
Ако, аз бях на мястото на Мюжгян, още след връщането от Истанбул след запазване на детето щях да имам и претенции и условия. Нито щях да се съгласявам за отмъщения, нито да се местя при бившата на мъжа ми. И дори щях да повдигна въпроса и да напомня, че съм бременна и това не ми трябва. И след това, Мюжгян имаше още много възможности за реакция, а дори и сега - тя отказва да си тръгне, а трепери, когато Зюлейха мине под прозореца й да търси Гюлтен. Психясва с всяко разминаване между Зюлейха и Йълмаз. Неслучайно дадоха сцената, при която Зюлейха търсеше Гюлтен, но нея я нямаше, Зюлейха се спъна и изкълчи карка си. Йълмаз отиде при нея и я хвана за лакътя, попита я дали да извика Мюжгян, дали е добре. Йълмаз щеше да направи това и с Гюлтен и с Фадик, но Зюлейха му е бивша годеница и това иначе нормално поведение разстройва Мюжгян, която вече вижда във всичко поводи и заплахи. Тогава, питам аз: какво прави в малкия конак и защо си причинява всичко това? Йълмаз не може да ходи с чувал на главата, за да не вижда и чува. Не може да подмине когото и да било, ако може да помогне или да го изслуша. Но, това беше проблема до сега. Вече с новата ситуация от хижата и заснетото, нещата се променят. И как би трябвало да реагира Мюжгян според мен: първо да говори с Йълмаз, а после със Зюлейха или в един момент и с двамата заедно. Ако прецени, че няма смисъл, нека си вземе детето и да напусне Йълмаз; ако прецени, че може да излезе нещо от брака й, то да постави условие да заминат от Чукурова или най-малко от малкия конак. Действия без разговор с Йълмаз и без изясняване на положението, аз лично считам за грешка и то поредна. Още по-малко изпращане на лентата на Демир. Това, ако Мюжгян го е сторила, за мен това е индикация, че тя иска смъртта и на двамата - и на Йълмаз и на Зюлейха. Изпращането на лентата на Демир означава вече желание за кръв и мъст. Всеки може да бъде наранен, но всеки сам избира как да продължи нататък. Детето й оживя (и то без увреждания, което си е цяло чудо) и мисля, че това е един голям стимул за една майка, макар и наранена като жена, да намери сили в себе си и да реагира с достойнство и великодушие. Обявяване на война след такъв дар от съдбата ми се струва абсурдно поведение. Тя самата каза на Йълмаз, че обича детето повече от него, че го е запазила не заради Йълмаз, а заради това, че го е почувствала в утробата си, че сякаш е усетила уханието му...тогава, защо й е нужно всичко това. Всема си куфара и си тръгва.
Лично за мен, Фекели трябваше също да се намеси и да прекрати този цирк от страна на Йълмаз и Мюжгян. Трябваше да им каже, че се нуждае от тях и да се върнат. Точка. След като те са "седнали на ината си", Фекели трябвше да ги "изтегли" още повече, че съжителството с Бехидже без младите поражда въпроси и коментари.
Ама...сериал да става Simple Smile

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 16:48 от dana78

# 191
Що е то любовна среща, трябва ли да има секс, за да бъде една среща любовна? И случайната в града за няколко минути, когато  ядат геврек с приятното усещане да са тримата заедно, а след раздялата всеки търси още веднъж другия с поглед; когато Йълмаз взима на ръце Аднан, за да го пренесе от развалената кола в своята и това кара да туптят сърцата, когато тримата пътуват заедно и докато говорят за децата, споделят родителски опит и изпитват приятни емоции от разговора,  а детето казва „татко“ на щофьора и майката вътре в себе си се радва; когато действа в изпълнение на човешкия си дълг и иска да накърми детето на съседите, но преди това сме я чули да мисли дали някога малкото братче ще познава сина и като голямото братче; когато случайно се видят в гаража, а тя го хване за ръка и му казва да не си тръгва, защото...; всяко тяхно виждане в градината, когато детето отива и пред всички казва „татко“ на съседа, докато майката не иска то да се затруднява и да казва същото на другия татко, защото е още малко...всичко това са любовни срещи. Същата е и срещата, която предстои да видим и да бъде заснета. Тя също е и любовна среща. Конкретният повод не променя това, че тези срещи случайни или нарочни, по какъвто и да е повод, когато се случват между хора, които се обичат, от конкретни за едно се превръщат в любовни срещи. Ако непознат шофьор окажеше помощ на Зюлейха и сина и или беше повикала такси, такава среща няма да бъде любовна.

Не само Йълмаз лъже Мюжгян. През цялото време я лъже и Зюлейха. Озлоблението на Мюжгян към Зюлейха е напълно разбираемо. Двете се срещнаха няколко пъти, а непосредствено преди сватбата Мюжгян поиска да говори с нея още веднъж преди важното решение в живота им. Тогава Зюлейха се направи дори на обидена, че това злепоставяло щастливия и живот със съпруга и ...някакви такива глупости. И двамата я лъгаха, затова и двамата са виновни за посоката, в която тръгна Мюжгян. На мен ми е много неприятно това, че Зюлейха, която знаем какво преживя в психиатричната клиника, иска насила да изкара Мюжгян луда. Неприятни са ми и коментарите в този смисъл. Зюлейха с точно този момент  поема голям грях върху себе си. Защото тя познава много добре това преживяване, знае, че Мюжгян не е луда, знае много добре своя принос за това Мюжгян да върви към полудяване, както и своето усилие пред другите да я представя за луда. Мюжгян разкри играта на Зюлейха за Йълмаз. И това обърка плановете на Зюлейха, която искаше в сегашния режим на „мъгла“ да поддържа чувствата в Йълмаз  и така да го дочака след края на неговото отмъщение. Сега вече това не е възможно.
В момента ни разказват две подобни истории: на Мюжгян и на Наджие. Всяка обидена жена има право да се защити. Наджие хвана мъжа в изневяра, престоя малко зад решетките и понеже не си е взел урок, жена му прилага наказание: раздаване на имуществото на бедните. Мюжгян е по-назад в програмата, тя трябва да докаже изневяра и прави филм, нататък ще видим. Действията и със сигурност ще бъдат пак различни от тези на една жена от Чукурова. Според мен, Мюжгян не се надява вече на любовта на Йълмаз. Тя иска да покаже, че е била права: отношения между двамата съществуват. Мюжгян прави това за себе си. Ако някой стреля, виновна няма да е Мюжгян. Виновни са тези, които поддържат непозволени отношения. Тя само ще ги покаже.

Между срещата на четиримата, изявлението на Зюлейха и срещата между Зюлейха и Йълмаз има пряка връзка. Но първо трябва да видим реда и как  се случват.

Примерни две срещи от 54 еп. между Зюлейха и Мюжгян, когато Зюлейха и набива в главата лудостта, лъже я, гледа на нея отвисоко и с подигравка, опитва се да направи неразпознаваемо вярното от невярното - това е мъглата, кара я да се съмнява в себе си, да се почувства жалка и унизена, играе си с Мюжгян. Мюжгян казва на Зюлейха много  верни неща.
Да е разкрита, това озлобява още повече Зюлейха.

„Ще те питам нещо.
Питай.
Защо, когато с Йълмаз се случи нещо, зад това винаги стоиш ти.
Какви глупости говориш пак.
Казвам, че когато с Йълмаз се случи нещо, защо ти обезателно си замесена в това? Този път ти вдигна телефона. Дойде навън и каза, че Йълмаз се е обадил, че Амине е в болница, блъсната от кола.
Мюжгян, това е моят дом, а това е моят телефон. Телефонът звънеше и аз го вдигнах. Разбираш ли?
В този дом има толкова хора. И когато случайно се е обадил Йълмаз, ти вдигаш телефона, така ли?
Може би ти вече си се побъркала?
Зюлейха, да ти кажа ли нещо?
Казвай.
Знам, че ти не си се отказала от Йълмаз. Правиш се на жена, която е много привързана към мъжа си, оправяш му яката. Не знам за г-н Демир, но аз не вярвам на това. Знай го.
Не вярвай. Не вярвай.
Мюжгян, да ти дам ли един съвет?
Дай ми.
Лекувай се. Защото си полудяла относно мен. Влез в болница, добре се полекувай. Така ще унищожиш себе си, наистина се притеснявам.
Не се страхувай. Забрави за това, ще те питам нещо друго. Вие, т.е....с мъжа ми...Още ли се виждате?
Господи, Боже мой. Да допуснем, че се виждаме. Какво ще направиш? Какво ще направиш?“

"Зулейха? Что такое? Ты уже начала подслушивать?
Ты всё ещё не смогла переварить эту историю с платком? Смогла узнать кто это?
Ты можешь быть очень счастлива, потому что мы сегодня поссорились с Йилмазом из-за тебя.
Я не обрадовалась, наоборот, я расстроилась за тебя. Ты меня уже настолько ненавидишь, что уже довела дело до клеветы. Ты понимаешь это? Йилмаз-твой! Твой Йилмаз! Не волнуйся, наша история осталась позади. Пожалуйста не бойся за то, что потеряешь его. И не превращай свою жизнь в мучения из-за этих сомнений.
Сказать кое-что, Зулейха? Смотри, ты можешь обмануть всех. Г-на Демира, г-жу Хюнкяр, моего отца.....Всех можешь обмануть, но меня ты не сможешь обмануть. Ты ни на секунду не отказывалась от моего мужа. Я чувствую это. Мне об этом говорит сердце.
Мюжгян ты.....Правда с ума сошла, ты это понимаешь?
Если такое и правда есть, то я это и так узнаю, ты не волнуйся. Тогда поговорим ещё раз, сумашедшая ли я или просто права."

# 192
Привет Simple Smile,
И как тези любовни срещи могат да се избегнат, та Мюжгян да е спокойна? Как така да стане, че една разходка на Йълмаз по същата улица, по която ходи и Зюлейха, да не се сметне за любовна среща? Това искам да питам? Значи, самият факт, че Йълмаз и Зюлейха живеят в един град и сега в един двор е една голяма любовна среща. Те дори и в ресторанта да са с половинките си, да си хвърлят погледи и сърцата им да туптят, пак ще е любовна среща, по това, което чета и е споделено. Тогава Мюжгян къде е с решенията си? Защо, пак питам, тя се съгласи да се преместят в малкия конак и защо още след Истанбул не постави условие на Йълмаз, че може да е баща на детето си но не в Чукурова. След като всяка случайна среща или любезно отношение ще се смятат за любовни истории, то Мюжгян къде тръгна? Тя видя как стоят нещата още на срещата за помирение у Фекелиеви. Тогава Бехидже й каза някои истини. Тогава къде й беше целия акъл на Мюжгян? Как така изведнъж реши да показва истината за отношенията на Йълмаз и Зюлейха, която истина тя знаеше отдавна. Какво каза на колегата си, който щеше да й прави аборт: "Йълмаз се ожени за мен, защото не можа да забрави Зюлейха. Той се ожени за мен, а обича друга". Мюжгян разбра всичко и се съгласи да има семейство с Йълмаз, заради детето. То да има баща.  
Защо Мюжгян не тръгна да ги разобличава двамата още докато бяха у Фекели? Не любовта между Йълмаз и Зюлейха побърка Мюжгян, защото тя това го знаеше отдавна, не това, че се виждат - Мюжгян нали прие Зюлейха с кървене, пак спасена от Йълмаз, видя ги поне два-три пъти да си говорят...а именно това, че тя вече няма предимство да е единствената майка на дете на Йълмаз. Керем Али не е първородният син на Йълмаз. Това е Аднан и именно това Мюжгян не може да приеме. И любовта между тях и вижданията им, случайни или не, бяха ясни за Мюжгян. На думите на Зюлейха: "Не можеш да приемеш, че Йълмаз все още мисли за мен?", Мюжгян сложи ръце на корема си. Това ясно показва, че не думите на Зюлейха имаха значение за Мюжгян, а бебето - детето на Йълмаз, където ще е и умът му и чувствата му. Но, какво стана - Йълмаз има дете именно от Зюлейха...и ето вече "изпадането" на Мюжгян. Оттук тръгва цялата история.
Цитат
И двамата я лъгаха, затова и двамата са виновни за посоката, в която тръгна Мюжгян.
Ами всички като лъгаха Йълмаз за брака на Зюлейха, та и включително самата Зюлейха - многократно, всички ли са виновни, че Йълмаз тръгна в онази посока?! За мен, да - имат голяма роля и писах фермани по въпроса, но тук се коментираше, че той сам си е виновен....трябвало да вярва и да усеща безусловно. Тогава, Мюжгян като виждаше и усещаше и раната на Йълмаз и погледите между двамата и студенината на Зюлейха към Демир има и своята вина, че не повярва във вътрешния си глас, а последва емоцията си.
Зюлейха излъга в онзи момент Мюжгян, защото Демир я заплаши, че ако Мюжгян и Йълмаз не се оженят, то Зюлейха няма да види детето си. Но, тези моменти май се забравят. Да, Зюлейха можеше да каже на Мюжгян истината на онази среща край брега, но тогава тя пък беше решила да се обърне към Демир от благодарност и беше изгорила писмото до Йълмаз
Ситуацията е много динамична. Всичко е относително и лично за мен, всеки има ум и глава на раменете си, като е отговорен за действията си.
Зюлейха поиска развод от Демир, но той започна да я плаши и заплашва с гробове, убийства и отнемане на деца. Зюлейха не иска живот с Демир и изрази това с желание за развод, на което реакцията беше ужасна. Какво да прави Зюлейха, според вас? Защо "цивилизованият" Демир не се съгласи да й даде развод? Изключително неприятно е, че Зюлейха е принудена да живее с нелюбим мъж, от когото е поискала развод, но и е длъжна да пази честта му. Всичко в угода на мъжа, по традиции.
Ако виновни за дадена стрелба са тези, които поддържат непозволени отношения, то къде отиде връзката им най-свята пред Бога, която се коментираше, че не изисква подписи, брак и е над всичко ежедневно и материално? Или това трябва да са висши отношения, докато Зюлейха трябва да се насилва да е добра съпруга на Демир, а Йълмаз да бяга от Зюлейха като дявол от тамян, че благоверната му съпруга да не сметне случайното разминаване и хвърлен поглед за любовна среща. Непозволени са отношенията им чисто законово, но на духовно ниво, на ниво над всички и всичко материално и злободневно, техните отношения са живи и именно и за това е сериала и в основата е тази нестихваща връзка между тях. Те са лицата на една монета, сързани са и духовно и чрез кръвта на детето Аднан.
Злобата на Мюжгян към Зюлейха е от липса на информация. Мюжгян не знае, защо Зюлейха я излъга, не знае и какво е преживяла тя. Така е много лесно да се мрази. Но, Мюжгян нито веднъж не поиска да научи цялата истина за миналото на Зюлейха, да "навлезе" в историята. За нея беше угодно да си мисли, че Зюлейха се е омъжила за Демир, заради други подбуди и с тези думи целеше да я засегне. Ако Мюжгян беше проявила любопитвтво и някакво разбиране, то тя щеше сега да реагира по друг начин.
Така че, ако Мюжгян си мисли, че чрез агресиране на Демир ще въздейства върху чувствата на Йълмаз и Зюлейха един към друг, то тя дълбоко се лъже. Нека покаже, заради себе си, непозволените отношения на едни двама души, които дадоха обет пред Бога. Стрелбата само ще ги освободи от така или иначе нещастния им живот. Добре, Мюжгян ще ги накара да страдат, ще ги гледа как се "гърчат" и ще изпита временно удовлетворение. Нека. Но, после ще дойде празнотата и в душата й и в сърцето й. Тогава ще търси подкрепа и помощ, но никой няма да е до нея.
Допълвам се:
В рамките на шегата,...започвам да се замислям, дали съм нямала любовна среща без дори да знам...с някой бивш по улицата. То винаги има една емоция, едно по-различно отношение...дали това се води непозволена любовна среща, де да знам. Stuck Out Tongue Winking EyeJoySunglasses Ще питам и мъжа ми...да си признава, с кого се е срещал по тротоарите! Simple Smile
А, това, че се слагат на една плоскост отношенията между Хатип и Шермин и тези на Зюлейха и Йълмаз, изобщо няма да го коментирам.
Само ще кажа следното: Аз намирам разлика в това един мъж да пие ракия по потник, докато една жена му играе кючек в скута по пижама, в очакване на други неща; и една среща, която е инициирана от страх и едни двама души, които са били разделени насила и оплакват съдбата си и споделят страха си в една спонтанна прегръдка. Но щом има желание за придаване на пошлост в едни силни чувства, то О.К, но някак си се забравя фундамента на сериала и се започва задълбаване в морала на Анадола.

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 18:32 от dana78

# 193
Тук сме склонни да пишем фермани, но трябва да има и смисъл в тях.
Прекалено много патос.
На Йълмаз много хора му казаха неща, които бяха горе-долу едно и също. Но той няма да се жени за нито един от тях. Той се  ориентира от техните разкази, но решението да се ожени си е негово. Това, че той повярва на ушите си и очите си, гледайки Зюлейха, а не на сърцето си - това е Йълмаз.
Докато Мюжгян пита Зюлейха и Йълмаз, любовната двойка, която я интересува в какви отношения е, защото тя ще се омъжва за единия от тях и знае, че двамата са имали предишна история. Няма значение причината и обстоятелствата, при които Зюлейха или Йълмаз и дават своя отговор. Мюжгян се интересува от готовия отговор. И двамата са я излъгали преди брака и днес продължават да са в любовни отношения. Мюжгян и от двамата е била заблудена.

Много лесно може да се избегне срещите да не бъдат любовни. Ако държиш на човека, който е с теб, ако наистина те интересува само отмъщението и не отговаряш на всеки поглед и повикване от Зюлейха, жена ти веднага ще почувства това. Само че точно заради това Зюлейха се появява всеки ден около или влиза направо в тяхната къща, търси възможност, не го оставя на спокойствие. Не че той иска. Но тя е активната да му напомня непрекъснато, а Мюжгян да дразни. Тя не му дава възможност да се отдаде на пълноценно бащинство, за което отношението към майката е много важно.

Бракът пред Бог е в божествените пространства. Едно от тях е сърцето. Тук на земята е валиден само гражданският брак. Който иска да остане верен на този пред Бог, не сключва граждански. Те могат да си се обичат, но влизайки в граждански брак с друг партньор имат задължения. Едва ли гражданският брак позволява на Зюлейха да се срещне с Йълмаз, който според този брак се явява любовник,  тайно през нощта, за да му съобщи нещо в негова полза, подслушано от съпруга и, който го споделя с друг човек и това засяга  сигурността на този съпруг. Тя е пропуснала да говори със съпруга си, но издава негови намерения пред друг мъж. Да се разведат. Тогава могат да си изберат брак, в който да дадат воля на любовта си. Зюлейха досега можеше много пъти да подаде документи за развод. След като има смелост за брака с Демир, трябва да има смелост и да го прекрати. Децата? Те са на Демир. Едното, за което в последните дни тук отново се плачеше като за горкото бебенце, което и взимали и т.н., е бебенцето, което Зюлейха още в зародиш от син на Йълмаз направи син на Демир. Демир си пази детето, когато тя тръгва да го даде на Йълмаз. Зюлейха е знаела това и предварително, преди да започне играта, както тя нарича брака. Демир няма вина за това, вината е на Зюлейха. Зюлейха може един ден не само да загуби и двамата бащи. Зюлейха може да загуби и сина си. Но не от Демир. Самият син може да се отвърне от нея, когато разбере каква история е сътворила неговата майка за него. Още не знаем цялата история.

Съвсем неподходящо и обидно е да се преиначават чужди текстове и да им се вменяват неща, които в тях ги няма. Застъпих се за правото на жените, чиито мъже изневеряват, да се защитят. И в двата случая смятам, че има изневяра. Дали изневярата е пълна програма или пет процента, това мен не ме вълнува. И Мюжгян, и Наджие имат право на това, което смятат, че ще им даде успокоение. 

Според мен, разочарованията на Мюжгян се случиха в градация и истината, че Зюлейха и Аднан имат общ син, беше една от последните точки. Всичко рухна с проблемното раждане и недоносеното дете. Съвземането и беше непълноценно, защото Мюжгян не получи най-важното за една жена в такъв момент - емоционална подкрепа. Йълмаз стои край нея, помага, там е, но физически; в негово присъствие Мюжгян е сама. Като влюбена жена, тя много добре изрази как усеща и самотата си, и връзката между Зюлейха и Йълмаз, която и двамата отричат: „За това ми говори сърцето.“

# 194
Аз знам едно, не можеш да задържиш един мъж, който обича друга жена, та ако щеш до Второто пришествие да си повтаряш, че има грешки, задължения и ... фермани от обстоятелства и оправдания. Тцъ, тая тактика е обречена. Това е своеобразен мазохизъм, в този механизъм просто ставаш зависим, на първо място от собствените си страсти. Тъжна картинка. Sad

Общи условия

Активация на акаунт