Отговори
# 165
Само да споделя нещо...ей сега се сетих, че може Гюлтен да излъже, че тя е убила Ерджо. Йълмаз го е ударил, но после тя го е убила. Йълмаз нали припадна. Той беше поставен и при свършен факт за пистолета. Фекели сам реши и го даде на Хюнкяр, докато Йълмаз беше в безсъзнание. Това повторение на сцената с Гюлтен и Четин, точно като Йълмаз и Зюлейха. Точно подобен разговор за скъпата рокля. Но, в Истанбул беше ден - Йълмаз влезе в затвора, а сега в Чукурова беше нощ - Гюлтен може да е тази, която ще поеме някак си вината. Ще бъде интересно.
Много е глупава тази Жулиде, ама честно. Май не й е мястото там. Очаквах повече от нея. Ако ще се обвиняват хора с анонимки. То тогава да напишат, че Ерджо е бил убит от Хасан Хасан от Истанбул, който живее в Германия, но ходи и до Франция, който си искал парите от Ерджо. Та да върви да търси Хасан Хасан. Simple Smile
Даже не разбрах, защо толкова настоява, че Демир може да има пръст в това. Тя не видя ли, какво направи Шермин? Не разбра ли, че тя се е самонаранила, за да обвини Саббахатин? Та, Ерджо има сумати провинения в Истанбул. Вместо да разпита Демир за миналото му, да говори нормално с него, веднага започна да го обвинява. Ако някой знае нещо, ще се изправи с лицето си и името си.

# 166
Пропуснах да се изкажа по един такъв въпрос.
Колко са еднакви Йълмаз и Фекели.
Йълмаз сънуваше Зюлейха и се ожени за Мюжгян.
Фекели непрестанно мисли за Хюнкяр - нито веднъж не си спомни за Бехидже,
но я представя насам и натам и даже  училище кръсти на нейно име - направо куриоз.
Интересно ще бъде да видим дали информацията за Бехидже от Истанбул, ще е подходяща за такова заведение.
Преди време двете дами Зюлейха и Бехидже присъстваха на среща в женския клуб с интересен разговор.
Зюлейха се представи като вече уседнала в Чукурова и се изказа за Бехидже като за такава, която временно е тук и ще се върне в Истанбул.
Сега  двете се свързват със заведения за деца: детско отделение в болница и училище.
И чрез децата са свързани с бъдещето.
Но да видим кое от заведенията ще остане, респ. коя от дамите ще оцелее като жена с идеята за Чукурова.
Досега Хюнкяр беше Чукурова, ароматът на Чукурова, както каза за нея Фекели.
Не е случайна тази история с училището като "най-голям подарък".
Може би има идея за борбата на двете фамилии за финала на модернизацията.
Лека нощ!

# 167
Преди да изключа видях, че Ваня е писала. За Йълмаз съм съгласна, но Фекели няма подобна връзка с Бехидже. Той просто направи жест от благодарност. Ние като зрители виждаме от страни ситуацията, но героите - не. И трябва да отчитаме това, а не да изискваме от тях да имат нашия поглед върху нещата. Какво вижда Фекели: Бехидже е леля на Мюжгян, по-близка й е от майка й; остана сама, без пари и имущество; имала е тежък брак и е била бита от мъжа си; любезна е; грижовна е; спаси му живота, така че Фекели да е до децата си и до внук си. Йълмаз вижда същото. Лелята го подкрепя, грижи се за Фекели и за Мюжгян. Нито Фекели, нито Йълмаз  са свидетели на женските сбирки, не допускат, че Бехидже има друга страна, че има други цели. Фекели върна жеста и училището носи името на Бехидже, но фамилията й не е местна. Така че, тази фамилия няма стойност в Чукурова, нито е част от битката. Именно това видя и Хюнкяр. Тя много добре знае, че Фекели връща жеста - Бехидже му "подари" живота му, а той й дава нещо, с което тя твърди, че се е занимавала в Истанбул...с поддържането на училища. По принцип, има такава традиция в много култури - спасеният трябва да отдаде жест към спасилият живота му, защото той се явява "ръката на съдбата" и тази намеса трябва да бъде почетена с жест, който както го усеща. Йълмаз нарече Фекели - "татко" и поиска да му целуне ръка; Йълмаз каза на Гюлтен, че тя за него е като сестра и ще се грижи за нея винаги; Йълмаз нарече Саббахатин - брат и се отнася с него като с такъв, а Фекели избра да дари училище на името на Бехидже и така да отдаде почит.
Каквато и да е тя, факт е, че го спаси и дори да му беше враг, той по традиция трябва да почете този жест по някакъв начин.

Хюнкяр знае, че Фекели не е наясно с нещата и тя усеща и намеренията на Бехидже, които са користни. Именно и за това изпрати детектива в Истанбул. Фекели беше честен с Хюнкяр. Веднага й каза, това, което му обясни Бехидже и така Хюнкяр усети, че Бехидже го е баламосала, защото преди намекна за очите на Аднан, а после дава друг отговор на Фекели. Той няма как да знае за предишната тяхна среща в градината, когато Бехидже намекна няколко пъти за детето и очите на бащата.
Мисля, че Хюнкяр осъзнава, че нито Мюжгян, нито Йълмаз и Фекели знаят истинското лице на лелята. Мисля, че тя ще информира Фекели за нещата.
Лека нощ, отново Simple Smile

# 168
Добро утро!

Честит празник на всеки, който празнува, каквото е решил! ❤🥂

Момичета, благодаря ви за компанията снощи! 🌸

Много интересен сериал гледаме, поражда напълно противоположни усещания у всяка една от нас. 😀

Къде проверявате относно рейтинга? Интересно ми е как сме се представили.🤨

Хубав ден в очакване на фраг!

# 169
Привет!

Клипче от Tims&B по случай празника "Св. Валентин" Heart

https://www.instagram.com/p/B8iokJqqHnt/

и още едно от акаунта на сериала в ИГ - "Честит празник Свети Валентин на всички, които чакат любов и живеят с любов" Hands Clap Heart Eyes

https://www.instagram.com/p/B8iqXSfKxW0/

Ира, няма изненади в рейтинга: + 0,08% в Total, + 0,13% в АВ, +0.41 в ABC1

Телевизиите бягат от четвъртък като дявол от тамян Laughing
Има малко пари на сметката на преводачите, но даже половината не са събрали.

# 170
Честит празник, празнувайте и двата! Animal Bee
За любовта
поздрав от „Имало едно време в Чукурова“:

https://twitter.com/i/status/1228248466771578881

И сега какво ще обсъждаме като няма превод?
Продължих да разсъждавам по въпросите от снощи.
Ако Демир е същият човек от преди 20 години, ние за какво гледаме този филм? Той не е същият дори и в сравнение с Демир от първите месеци след излизането на Йълмаз от затвора. Двамата днес живеят в един и същи двор, това беше немислимо в предишното време.
Да чуе Зюлейха нещо от мъжа си, което засяга и него, и да отиде да го каже на Йълмаз, както и да се погледне е предателство към Демир, предателство на съпруг заради друг мъж. Зюлейха прави същата грешка, както по време на арестуването на Йълмаз. Ако тя тогава беше говорила с Демир, днес нямаше да е омъжена за него с всички последици от това, вкл. развоя на делото на Йълмаз по онова време. Тя направи уговорки с Хюнкяр зад гърба на Демир и едва година след това Демир разбра, че той е трябвало да спасява живота на Йълмаз. Сега се случва същото, Зюлейха прескача Демир. Ако след подслушания разговор, тя беше говорила с Демир, Зюлейха имаше повече възможности да направи нещо за Йълмаз. Ако Демир искаше да вкара Йълмаз в затвора за това убийство, той не се нуждаеше от нищо и досега щеше да го направи. Ако Зюлейха беше говорила с Демир, щяха да търсят двамата начин как да се излезе от случая, без никой от двамата да пострада. Но да избере такъв подход, за Зюлейха означава да е с Демир, да е близка с него, двамата да имат общ духовен свят, който да им позволи и такъв разговор, и търсене на такива решения. Тя не може да направи това, защото Зюлейха се пази от обвързване с Демир. Тя е близка с Йълмаз, с него иска да споделя, него пази. Демир иска да изгони Йълмаз от Чукурова и би направил много неща с такава цел, но това въобще не означава, че за да спаси себе си, ще обвини Йълмаз по това дело, в което двамата с Хюнкяр са дали и обещания. По това дело Зюлейха сега нека отговаря за сестра си Шермин, а Фекели - за своята спасителка. Защото те двамата носят вина за повдигането на делото отдолу точно по този начин. Делото на Ерджо би поело по два различни пътя, ако е повдигнато от прокуратурата, в сравнение с този път, когато тръгва по това анонимно обвинение отдолу, което намесва и е срещу Демир, който сега е поставен в позиция да се защитава. Как примерно мълчеше Бехидже - дали щеше да се хареса на Фекели, защото той това и поръча, докато жените в неговия хол (какво кощунство в собствения му дом е това сборище, което издава присъда над сина му, без дори тези жени да знаят какво правят) представяха случая Ерджо,  предварително редактиран от двете как трябва да звучи. В такъв план всички, започвайки от Зюлейха през Шермин, Бехидже и Фекели имат принос за това, което се случва. Демир е този, който няма никаква вина за начина, по който се повдига обвинението към него, а не към анонимен извършител, и той е принуден да се защитава. Отиването на Зюлейха при Йълмаз, според мен,  ще усложни ситуацията за Йълмаз.

Наивността на Фекели граничи с глупост. Всеки човек има свой начин да се ориентира и да преценява света около себе си. Досега Фекели трябваше да има поне съмнения към нея, ако не за цялата Бехидже, то по конкретни събития. Основното напр., идването на Хюнкяр, за да му каже нещо толково важно,  наистина важно. Да каже такова нещо, „по-важно от Йълмаз и Демир“, да иска от Фекели клетва в името на това невръстно бебе, което едва оцеля, човек не решава, ако не е сигурен. Фекели познава Хюнкяр, знае в какви отношения е той с нея в момента и за да се реши тя на тази стъпка, е повече от ясно, че тя самата е получила достатъчно ясен знак какво е казала Бехидже. Дори и ако не е успяла да му предаде достатъчно добре с какво Бехидже я е накарала да приеме това, че тя знае точно тази тайна. При това в момент след загубата в избора, когато между двете има отношение. Бехидже казва на Фекели абсолютно различно нещо. Как е възможно във Фекели да не възникне грам съмнение, да се остави в неяснота дали тази жена знае тайната за детето? Това е абсолютно несериозно и аз не знам как този човек се е запазил жив досега при такава невинност. Фекели не е необходимо да знае за „очите на бащата“, Хюнкяр, която той знае какъв човек е, е направила преценка и е взела това важно решение. Но Фекели е избрал да се довери и да вярва на Бехидже. Идването на Хюнкяр в дома му и това, което му разказа, трябваше да светнат лампата и за това, доколко Бехидже е причина за неговия инфаркт, поне това е разбрал, че Бехидже е задвижила Хюнкяр към неговия конак. И да реши какъв спасител е човек, който преди това прави такава инсинуация. В последното дори няма значение какво е казала. Не мога да възприема такъв човек сериозно. Освен това, не може в едно отношение да спазваш традициите, а в друго да живееш сам под един покрив с жена и то малко след като си се разделил с друга пред брачното бюро и да не ти пука от традициите. Освен че е неприлично, това дава храна за обсъждане в целия град, а тъкмо от това да се говори за тях двамата Бехидже си плете кошницата. Развълнува ли се Фекели от това, че цяла Чукурова чу за безсмъртната му любов и предложението за брак, а после остави Хюнкяр на произвола в устата на хората. Всичко това са неща, които няма нужда от нещо допълнително да знаеш, за да подлагаш на съмнение това, което виждаш. Не виждам при него критическо мислене, освен това непрекъснато повтаряне какъв е Демир. На мен Фекели не ми пречи такъв, какъвто е. Сегашното му поведение отговаря на всичко дотук, което съм видяла за него и както съм го преценила за себе си.

За Зюлейха и Йълмаз е много удобно Мюжгян да е луда. Луда ли е? Ами, не е луда. Тя е една влюбена жена, която направи грешка още в началото, защото беше ясно, че Йълмаз не я обича. Но нали затова се казва, че любовта е сляпа. Йълмаз я лъже от самото начало. Това, че лъже и себе си, не променя по никакъв начин лъжата към Мюжгян. Една от сцените, които съм запомнила, е тази, когато Мюжгян се беше върнала и подала заявление за напускане. В коридора на болницата Йълмаз изричаше клетви, че прословутата рана в сърцето му вече я няма, сега имало там само отмъщение. Тази сцена ясно показва техните отношения преди да се оженят. Лъжеше я още тогава. Когато излезе писмото, разбираме за чувствата на Зюлейха. Но „промяната“ в Йълмаз не може да бъде обяснявана и извинявана с  чувствата на Зюлейха по онова време. Едно са чувствата на Зюлейха, друго са неговите чувства към нея, за които той е казвал неверни неща пред Мюжгян. Преди сватбата той я лъжеше за своите чувства към Зюлейха. Така, както я лъже и сега. Емоционалният тормоз на Йълмаз върху Мюжгян, към който сега се прибавя и Зюлейха в неприятната обстановка на двата конака, ще я доведат до крайно действие. А Йълмаз един ден може много да съжалява за това момиче. Двмата са една банална история и жалко за Мюжгян. За Йълмаз въобще не ми е жал, защото основното за него, отмъщението, върви с пълна пара. Той е успешен и изпълнен с надежда, има дете, Зюлейха го обича, понякога трудно, но успява да държи под контрол гнева си към Мюжгян, която вътрешно в себе си обвинява за лошите си усещания.

# 171
Здравейте!
Честит празник! И на любовта и на виното! Two Hearts Champagne
Благодаря за споделеното! Flowers Hibiscus
Наистина, сериалът предизвиква противоположни мнения и това е хубавото Simple Smile
Сега, да напиша и аз нещо по споделеното:
Лично за мен, напълно логично е, когато човек знае нещо, както ние като зрители знаем цялата ситуация, то той да мисли, че и съответният герой (който е в невидение) някак си е могъл да се досети, да усети нещата, които ние виждаме детайлно и са ни показани конкретно и напълно ясно. Аз не мисля, че Фекели е могъл да усети каквото и да е било и дори не ми се струва реално. Защото - и самата Хюнкяр беше забравила тайната за Ерджо. Тя самата в обсъждането на въпроса с Демир се "люшкаше" насам-натам в предположения и въпроси кой и откъде може да е казал на Бехидже за Аднан и дали реално тя е говорела за тази тайна. Самата Хюнкяр - която знае всичко и има цялата информация до този момент и до сега не е сигурна, че Бехидже е говорела за Аднан. Няма логика, няма начин това да се изисква от Фекели, който научи всичко от Хюнкяр...която, обаче, му спести една информация - държанието на Бехидже по време на гостуването й в градината на Яман.
И нека си припомним какво си каза Хюнкяр в един момент - "Какво направих"...след като Демир й припомни, че имат и друга тайна, за която тя беше забравила. Няма как да изисквам сигурност в преценката от страна на Фекели, когато човекът, който знае и има цялостната информация за всичко по въпроса - Хюнкяр също няма тази увереност за Бхидже, как Фекели да я има?!
Фекели е една добра душа...той е като рицарите от едно време. Винаги е на помощ на дама в нужда, помага на всички и има една романтика в мисленето му. Фекели е идеалист, философ. И мисля, че много добре преценява Демир. Това си е моето мнение. Всичко казано от Фекели за Демир го мисля и аз, това виждам от самото начало и до сега не ме е опровергало.

Демир не се е променил. Това, че живеят в една градина е следствие на обстоятелствата, а не на промяната в Демир. Демир ясно каза на Хюнкяр, защо не е извадил пищова, още след разрушаването на стената - заради факта, че до Йълмаз е Мюжгян. Бракът на Йълмаз с Мюжгян, бременността й и бременността на Зюлейха му даваха сигурност, достатъчна, че да не реагира драстично. Може да се види пак момента с този разговор между Хюнкяр и Демир във фирмата. Там Демир ясно обяснява своите чувства. Не той се е променил, а обстоятелствата са променени.

По повод на Ерджо: също вече писах доста. Това, че Демир не е издал до сега Йълмаз, не значи, че сега няма да действа подло. Демир ясно каза, че до сега е мълчал заради Гюлтен. Но той мълчеше и заради майка си и заради себе си, защото двамата с безхаберието си позволиха един насилник да мародерства в собствения им конак. Никого не предупредиха, не взеха мерки, Демир и пистолет му подари. Прав беше да си мълчи, защото Яман имат огромна вина за гаврата с Гюлтен и щяха напълно правилно и оправдано да бъдат критикувани от обществото. Но, опасността за вината, както и бъдещото развитие на ситуацията може да заставят Демир да издаде Йълмаз. Той ще е прав в желанието си да се защити и това е нормално. Но, както вече писах сега ще видим как точно ще представи нещата самия Демир, ако се наложи. Ще каже ли цялата истина, ще посочи ли и участието на Яман в прикриване на историята, как ще определи нещата за пистолета? Дали ще се възползва от това да насочи прокурорката в грешно обвинение срещу Йълмаз. Това, че Демир може издаде Йълмаз е негово право и аз там напълно го разбирам..., но интересът в мен е към това, как той ще представи нещата, когато има възможността да се възползва от лъжа и да "подстави" Йълмаз - врага си. Оттам ще си вадя изводи, дали Демир се е променил или не.

За поведението на Зюлейха вече писах доста. Не знам, как се очаква Зюлейха да говори с Демир за случая с Йълмаз. Та, никой ли не видя как реагира Демир на ситуацията с шала, въпреки, че Зюлейха и Йълмаз бяха невинни и невинността им в случая беше доказана. Въпреки, че Зюлейха показа своя шал, Демир продължи да я хока и обижда, до там, че майка му - Хюнкяр трябваше да го овиква и да го озаптява. Как изобщо се счита, че е възможен един подобен разговор между Зюлейха и Демир....в обсъждане на ситуация, засягаща Йълмаз и то в полза на Йълмаз. Честно казано, даже ме напушва смях Simple Smile. Неприятни последици от действията на Зюлейха ще има само от Мюжгян.

За Мюжгян и Йълмаз вече няма да се хабя да пиша...изписах фермани. След като една умна, образована жена, която разбра пределно ясно истината в един ранен етап и която взе редица решения с цялото си съзнаване на ситуацията....; след като тази жена, която не е изнудвана, плашена, шантажирана и може да вземе свободно и спокойно каквото и да било решение за себе си, бива изкарвана тотална жертва - аз честно казано нямам намерение вече да повтарям едно и също.
Само ще напиша следното: Значи, след като Зюлейха, която беше шантажирана и изнудвана по всякакъв начин - и с живота на Йълмаз и с детето си, беше определяна тук като активна жена, като жена с избор, която е можела да реагира и иначе, която е можела да вземе и друго решение, то лично за мен е абсолютно абсурдно, ама.....абсолютно абсурдно да се определя точно Мюжгян като тотална жертва, която е нямала избор и е нямала възможност за адекватна преценка на ситуацията.
Дадоха много ясно емоционалните сривове и етапи през които мина Йълмаз и всеки има право за себе си да вземе отношение. Аз лично го критикувам за някои решения, той направи много грешки, но от всичко видяно и показано ни от СЦ, логика за тях имаше, обяснение за мен - също. Аз няма как да сатанизирам Йълмаз. Няма как и да възприема Мюжгян като жертва, като "безгласна буква". Състоянието й в момента се дължи и на нейни грешни решения, и на обстоятелствата и на промяната в това, на което се беше съгласила тя - отначало тя се съгласи на това Йълмаз да е до нея, да е с нея (тя го каза много пъти и може да се провери), защото вярваше, че детето ще е достатъчна причина за промяната на чувствата в Йълмаз. Но, сега, след научаване на истината за Аднан, Мюжгян осъзна, че детето няма как да бъде тази причина, защото Йълмаз има такова и от Зюлейха. Сега, Мюжгян иска от Йълмаз това, което тя знае, че той няма как да й даде. Изисква го и това я побърква. Дори и сега Мюжгян да докаже, че са се видяли в хижата, това няма да значи че другите моменти са били реални...ще значи ли, че шалът не е на Хюлия, а Зюлейха има два такива?! Не. Ще значи ли, че Йълмаз е знаел в болницата чрез телепатия, че всички търсят Хамине и е звъннал точно в този момент, за да говори със Зюлейха? Не. Въпрос на личен избор на Мюжгян е как и на къде да се насочи тя като жена, като съпруга, като майка и като начин на мислене, за да съхрани психиката си. Мюжгян не е жертва, не е и "безгласна буква"....тя може във всеки момент да вземе решение свободно. След като е толкова нещастна и мисли всичко това, то защо не послуша леля си Бехидже още първите дни? Нека вземе детето си и да иде в Истанбул, нека се разведе. Няма как с мъкнене на шала и завирането му в лицето на Демир, с истериите за кърменето, с твърденията за развалената кола от Зюлейха и телепатията на Йълмаз от болницата за разговор със Зюлейха, тя   да промени каквото и да било. Йълмаз е до нея, Йълмаз е до сина си. Но, Йълмаз няма как да я обикне и тя това добре го знаеше още преди да иде в Истанбул, за да абортира. Оттам вече, решенията бяха нейни.

Не само отмъщението на Йълмаз е в сила, но и отмъщението на Демир за съществуването на Йълмаз - също. Демир иска Йълмаз вън от Чукурова и усилено работи за това. Не знам, защо се обсъжда само отмъщението от страна на Йълмаз, а удобно се пропускат действията на Демир. Нека бъдем обективни, въпреки пристрастията. Съгласна съм, че Йълмаз трябва да напусне малкия конак, тук съм на страната на Демир, но той няма право да гони когото и да било от Чукурова и Адана, защото тази земя не е само негова. Докато мисли като баща си Аднан и докато иска да е монополист и саботира незаконно конкуренцията, няма бъдеще за Демир Яман. Не виждам никакъв напредък в Демир. Дори сега саботира улесняването в напояването на родната си земя, защото Йълмаз бил сниман пред Чукурова и набирал популярност. Пред хората Демир прие едно лъжливо държание на човек с модерно мислене; на човек, загрижен за земята на Чукурова и нейните трудови хора, но после раздаде подкупи, обещании предварително за саботиране на една нова инициатива, която ще е полезна за Чукурова. Демир има още много дълъг и тежък път в посока на разграничаване на поведението си в стопанския сектор от това на баща си - Аднан Яман. Пак мръснишки игрички и саботажи, които са насочени срещу конкурента и врага Йълмаз и в ущърб на Чукурова. И после Йълмаз отмъщавал. А Демир какво прави?
Но, за разлика от Демир, Йълмаз не ощетява Чукурова. А, Демир - роденият на тази земя и с претенции към нея - го прави. Очевиден факт.

Освен за Юзюм, за никого не ме е жал сега. Всеки взема своите решения и ще отговаря за тях. Единствено ме беше жал за Зюлейха, когато я тормозеха и физически и психически, когато я докараха до самоубийство. Да не дава Господ такова отношение с една майка. Жал ме беше и за Гюлтен, с която се изгаври един мръсник и насилник, който беше посрещнат с отворени обятия от Яман.
От Фекели се иска и изисква да се бил сетил за това и за онова, да бил усетил това или онова ...бил наивен до глупост. От Яман защо не се иска и изисква да са се сетили, че насилникът Ерджо ще направи беля и там при тях?! Защото Фекели може да е наивен до глупост без да има нужната информация, но Яман са безхаберни до престъпна небрежност, защото имаха цялата информация, която им е нужна, но не сториха нищо, за да защитят честта и живота на едно момиче от един "хищник" - сериен изнасилвач.

Хубав ден Simple Smile

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 14:56 от dana78

# 172
Какво виждаме и какво е можел да направи този или онзи, са съвсем различни неща. "Моженето" променя сценария. Ако Гюлтен не беше изнасилена, а Ерджо - убит, същия сериал ли щяхме да гледаме. Той пристигна в Яманови неканен. Хюнкар и Демир едва го търпяха, но пък да кажат на жените "пазете се, този е изнасилвач", не звучи сериозно. Или да го изгонят. И къде отиват идеите на сценаристите.
Йълмаз проучи бащата на Мюжган и с компромата го накара да дойдат с майка ѝ на сватбата. И Йълмаз, и Фекели разбраха що за стока е, имаха скандали и пр. Фекели се блъсна в Бехидже и така се запозна с нея, а после я прибра в дома си, защото е леля на Мюжган, но пък нищо не знаят за нея. Все едно да приберат някой хванат от улицата. Можеше ли Фекели да прояви малко далновидност и след като излезе от болницата, да направи същото, което Йълмаз направи с бащата - да проучи коя е, каква е Бехидже. Можеше, но пък нямаше да има училище с нейното име. Аз не разбрах откъде му хрумна идеята за училище, след като тя се фукаше в клуба, че "построила" 60 /ли бяха/ училища в Истанбул.
Убийството на Ерджо го скриха заедно - Яман и Фекели, не е идея само на Демир или Хюнкар. Можеше ли сега Зюлейха да разпита Демир, който многократно е казвал "за теб на всичко съм готов" и да поиска от него да спасят Йълмаз, защото той е спасявал Гюлтен. Можеше, но действието тръгва в друга посока и всичко оттук нататък в сценария се променя. В много редки случаи сценаристите са "правили" това, което искаме ние. Анонимката, която Жюлиде прие едва ли не като истина, е такава невероятна измислица, но нищо не можем да направим. Или простотиите, че Ерджо харесал Зюлейха и хайде, Демир го убива.
Какво трябваше да направи Мюжган с кърпата, която намери в колата на Йълмаз случайно. Само няколко часа преди това чу от Зюлеха, че ще се среща с Йълмаз, а същата кърпа беше на врата ѝ. Да си я прибере за спомен или да тръгне да разпитва из Чукурова коя е собственичката ѝ. Можеше да пита Йълмаз, да чуе истината, но къде е интригата.
До края на сезона има около 15 серии, това са над 30 часа екранно време в което ще се въртят интриги във всяка серия.

# 173
Разбира се, когато ситуацията е в полза на Яман, "можеше" не трябва да коментираме, защото ще гледаме друг сериал. Но, когато е в ущърб на Фекелиеви "може би -то" се разпростира и се коментира с хъс. Simple Smile
Колкото Фекели можеше да е далновиден по отношение на Бехидже, толкова и Яман можеха да са внимателни и далновидни по повод на присъствието на изнасилвача Ерджо. За Бехидже, Фекели е нямал повод за сега да я разследва, защото предполага, че Мюжгян знае всичко за нея. А, Яман пък знаеха всичко за Ерджо и това беше поввод да са внимателни. Не говоря да вземат мегафон и да тръбят насам и натам, а Хюнкяр да вземе нужните мерки. Една толкова хитра и умна жена, която с години е управлявала и чифлик и конак и фирма ще знае как да стори това. Това, че Ерджо дошъл неканен нищо не значи, нито пречи да се вземат нужните мерки. Значи, едва го търпяха, а Демир му подари пистолет и така въоръжи един насилник, та и му организираха барбекю в лятната вила. Хайде, моля Simple Smile. Да не споменавам, че Хюнкяр ясно видя как Ерджо гледа Гюлтен на онази сватба и "точи лиги"...пределно ясно беше какво й е намислил, даже той посмя да каже на леля си, колко хубава била Гюлтен. Ехооо, Хюнкяр Ямаааан...ако това не са "червени флагове" и "сирени", не знам какво е. И какво направи тя?! Нищо. В присъствието на Ерджо изпрати Гюлтен по пътищата сама.
Никой не е в състояние да ме убеди, че Хюнкяр и Демир нямат вина за изнасилването на Гюлтен.
Хюнкяр има вина: 1. Знаеше за миналото на Ерджо и само това е достатъчно, за да внимава и/или да предупреди тактично Сание да следи ситуацията; и 2. Видя намеренията му в лъсналия му поглед на сватбата и тогава незабавно трябваше да държи Гюлтен под око.
Демир има вина: 1.Занеше за миналото на Ерджо и само това е достатъчно, за да му намекне по мъжки, че тук не е Истанбул и да се държи подобаващо, защото тук братя и бащи носят оръжие и първо стрелят после питат; и 2. Не трябваше да му подарява оръжие, можеше да му подари часовник или нещо друго...а като едва го търпят, защо да му подарява нещо.
Бехидже остана без покрив над главата си и без пукната пара, а тя е леля на Мюжгян и самата Мюжгян каза, че й е по-близка от майка. Може би трябваше да я оставят на улицата, щото не я познават. Но и Фекели и Йълмаз са добри хора и често това се случва именно на добрите хора...възползват се от тях и тяхната доверчивост и наивност.
За Бехзат е имало индикации, че може да е замесен в нещо - прекалено надут, прекалено "идеален"...именно тези хора винаги крият нещо, но кой ще тръгне да подозира една жена, която се издържа от семейния бизнес. По онова време на жените се е гледало с друго око.
Да, Бехидже тръбеше, че се е занимавала с благотворителност в Истанбул, основно със строежи и поддръжка на училища. Сигурно и за това Фекели така постъпи. Не одобрявам жеста, можеше нещо по-скромно, но сценарий, какво да се прави Simple Smile. Също така съм съгласна, че Бехидже не трябва да живее при Фекели. Мисля, че той го знае това, но му е неудобно да я обиди, ако предложи друго...освен това, той се чувства задължен и за това търпи всичките й прищевки и присъствието й. Тук критукувам Йълмаз и Мюжгян. Те и двамата трябваше да са наясно, че оставяйки Бехидже там, рискуват сплетни по повод на Фекели. Трябваше след инфаркта на Фекели да се приберат при него. И състоянието на Фекели и положението на Бехидже и ситуацията с Яман в близост, трябваше да дадат достатъчно мотиви и на двамата, за да се махнат. Но, точно това нелогично упорство пак е за нуждите на СЦ.
За шалчето, да съгласна съм...може би Мюжгян трябваше все пак първо да говори с Йълмаз. Тя така или иначе, позвъни на Хюлия, за да я разпита за шала, въпреки, че видя, че този на Зюлейха си е у нея. Дано сега не сглупи отново и да поговори първо с Йълмаз. Толкова беше уверена за шала, а ето как стана на глупачка, сега пак е много уверена, но една грешна стъпка от нейна страна и може да се "сбогува" с мъжа си. Думите на Зюлейха към нея бяха шега...Зюлейха й се подиграваше с думите, че отива при Йълмаз (да не кажа по-вулгарна дума), но Мюжгян дори не зацепи това. Зюлейха беше предизвикана от въпроса на Мюжгян, дали тя отива на лекар с Аднан, сякаш пак й държи сметка. Защо Мюжгян я заговори, нали щяха да стоят далече една от друга. Именно Мюжгян с налудничавото си поведение по отношение на ситуацията с телефонното обаждане за Хамине и после с въпроса, къде отива тя с Аднан, провокираха Зюлейха. Какво очаква Мюжгян? Зюлейха да й козирува и да й дава пълни обяснения къде, как и с кого отива да се вижда ли? Като толкова не може да понася всякакви случайни срещи, да се маха от там. Нем седи в малкия конак, хем иска да няма случайни срещи. Точно за това я смятат за луда, не за друго. Просто не мислите, а поведението й е като на невменяем човек. Мюжгян е права, но по много неприятен и неправилен начин иска да покаже правотата си и така излага себе си, създава и сериозно напрежение.
Съгласна съм, че за целите на СЦ има странни неща и странни реакции. Да, Жулиде е "луда за връзване"...всичко приема за чиста монета и бърза да закрие делата. Хъса на жена с мъжка професия. Но, това е и доста опасно. Тя иска да закрие дела и претупва разследването, като се води по лесен път. Ето, Йълмаз й каза, че Дженго не е такъв човек, че да не си изплати дълга, но тя вече закри делото и не й се занимава. А, може да говори с Нихал. Не я видях изобщо да привиква съпругата на жертвата. Направо смешна работа. Точно за това, сега за Йълмаз очаквам какви ли не шуротии.
Случаят на Ерджо беше прикрит още докато Йълмаз беше в безсъзнание. Фекели даде пистолета на Хюнкяр без да пита Йълмаз. Демир няма общо тук, той научи вече накрая. Но, звънна на Йълмаз, за да се видят и му благодари, че спасил честта им. Защото Демир е съвсем наясно, че за Йълмаз най-добре щеше да е да разкаже всичко с раната в тялото си и куршума от пистолета, подарен от Демир, но пък щеше да е лошо за тях и Гюлтен. Така сега, Йълмаз е най-уязвим, защото реши да защити честта на други. Нека видим сега кой ще застане зад него и кой ще го предаде.

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 18:17 от dana78

# 174
Ненужни обвинения за действията на Демир, както във връзка със случая на Ерджо, така и какво Демир би направил сега, в създадената от други ситуация. Демир е дал пистолет на Ерджо, защото като местния герой, чиято промяна ние следим, той счита себе си за стопанин на това място и носител на силата. Показаха ни цяла колекция пистолети и той подари един от тях на своя братовчед; оръжието за него е задължителен престиж, а стрелбата - преживяване. Подаряването на пистолета е в тази логика на героя, той смята това за нещо хубаво. Демир знае, че Ерджо е бил насилник. Но той му дава пистолета не за да си помага, когато изнасилва.  Ерджо дори не можеше да стреля, Демир започна да го учи. Не мога да обвинявам Демир, че не е пазил братовчед си 24 ч. в денонощието да не направи нещо лошо. Той дори не го е канил да му гостува. Яман посрещнаха с отворени обятия, но не насилника Ерджо, а роднината; а пък и чак толкова широко отворени обятията им не бяха. Този мъж носи сам отговорност за своето поведение. Но Хюнкяр има вина. Тя го виждаше повече време както в конака, така и на сватбата. Нямам представа какво можеше да направи и дали е възможно да се предотврати нещо такова. Но каквито и да са хората около насилника, каквото и да правят, за такова деяние се носи лична отговорност. Демир прие цялата ситуация по начин, който е в подкрепа на Йълмаз. Не мисля, че е приел това да запазят мълчание, защото насилникът е от техния род и едва ли не Демир му е съучастник и родът страшно ще се изложи. Просто Демир разбра каква е цялата ситуация и се съгласи с това, което Фекели  предложи и Хюнкяр подкрепи. Това, че Йълмаз е разбрал за споразумението по-късно какво променя? Ако не е бил съгласен, и по-късно е можел да направи това, което е смятал за правилно.
Покриването на убийството на Ерджо не само не е идея на Демир. Той последен разбра за споразумението. За това какво се е случило на местопрестъплението трябва да разкажат сега тези, които присъстваха там: Хюнкяр, Фекели, Гюлтен, Йълмаз. Вината на Демир е, че прикрива престъпление, а такава вина носят и всички останали, след като досега никой не е съобщил. Но сега трябва да разказват тези, които са били там, не Демир. Неговият разказ няма да е за самото престъпление. Тази история е много интересно да се инсценира като разпити, но се съмнявам, че в нашия сериал ще видим такова нещо. Очакват ни и интересните реакции на всеки от героите. Според мен, първо Хюнкяр би говорила с Фекели, за да вземат отново общо решение. Но след срещата на Зюлейха с Йълмаз, не знам как биха постъпили Хюнкяр и Демир.

Нищо лъжливо няма в модерно мислещия Демир. Той е модерен в сравнение с това, от което тръгва. Всичко е относително. Благодарение на него и неговата любов в Чукурова започна процесът на модернизация. Ако Демир не беше модерно мислещ, ако не се беше влюбил и оженил за Зюлейха, нямаше да дойдат Йълмаз и Фекели. Без Демир няма Фекели и Йълмаз, това е формулата. Демир ги „извика“, за да започнат те да действат. Модернизацията е сложен процес, той не може да стане само с местни сили, но без нужната зрялост на местното и интелектуалните натрупвания на това място,  процесът не може да започне. Затова ни показаха онзи Демир в началото с неговите планове. Ако „Демир“ приличаше на „Йълмаз“ – слагам кавички, защото те са лицата на обществени сили, нямаше нужда от външна помощ и Чукурова щеше да процъфтява още преди 70-те. Но и добре, че не прилича на него, защото Демир е сложен, колоритен и интересен образ. И никога няма да стане Йълмаз, защото Демир тръгва от нещо много различно.

# 175
Аз лично намирам и Демир за отговорен по отношение на случая с Ерджо. Той няма пряка вина, но повлия на събитията и именно пистолетът беше решаващ. Не може един мъж, който знае, че братовчед му е изнасилвач да не му каже и една дума по този повод, а още повече да му подарява пистолет, който онзи може да използва. Роднината е изнасилвач и обратно и това винаги трябва да се има предвид, друго отношение е проява на безхаберие и подценяване на реалността.  Като да дадеш спирт на алкохолик. Негово решение е, дали да пие спирта, но може и да го използва за пристрастяването си, макар и до тогава да не е пиел чист спирт.
Може Ерджо да му е роднина на Демир, може да е престижно да се подарява такъв тип антика или предмет от колекция, ясно е, че Ерджо не може да стреля, но видяхме, какво стана с подаръка от Демир и това е показателно за недосетливостта на Демир. Никой не говори за 24 часово наблюдение, но винаги могат да се вземат мерки, които да намалят вероятността от подобна ситуация. Няма да изброявам и честно казано не мисля, че е в услуга на Хюнкяр да се мисли, че тя не би взела съвсем адекватно решение как точно да се намали вероятността за такова стечение на нещата. Винаги едно изостряне на вниманието може да доведе до различен резултат, най-малкото. За мен, Яман показаха престъпна небрежност в това отношение и имат косвена вина за изнасилването на Гюлтен. Това си е мое мнение и спирам по темата.
Допълвам се: тък като изгледах пак някои диалози за "нашата тайна", какво си мисля. Отговорите са пред Хюнкяр, но тя не ги "вижда". 1. Тя се пита, какво е накарало Мюжгян да "полудее"; 2. Бехидже говори за очите на бащата; 3. Саббахатин знае за Аднан; 4. Мюжгян разботи при Саббахатин. И отговор: някак си чрез Саббахатин - Мюжгян (промяна в нея); споделя на леля си; Бехидже прави намеци.

Аз не виждам почти никаква промяна в Демир. Същите методи, същите стремежи, както и в началото - да е монополист и да няма конкуренция. Ако някой ще прави нещо за Чукурова, то това да е той или той да дава тон. Няма да навлизам в подробности, защото няма смисъл. Лично за мен, Демир е праволинеен образ, не ми е колоритен, защото реакциите му са подобни, с нищо не ме е изненадал до този момент. За мен, много по-сложни образи са Хюнкяр, Йълмаз и Зюлейха...много по-колоритни, могат да изненадат и го правят. Всеки с пристрастията си Simple Smile Всеки тръгва от нещо различно и Демир не е изключение.

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 18:50 от dana78

# 176
Мдаам, относително означава отнесено към... А когато става дума за Модерност (това все пак е понятие за определени процеси и характеристики на Европейската култура), навсякъде се ориентират към идеите на френските, английските, немските просветители за модерния човек и модерното мислене, за да се разбере дали е модерен или не, дали е в процес на модернизация, или не. Щото модернизацията в производството не води автоматично към модернизация в мисленето (с изключение на марксизма, никой не твърди и не доказва подобно нещо). Бащата на Модерността е Декарт,  а той тръгва от мисленето, не от машините ("Мисля, следователно съществувам"). А за това към какви аргументи следва да отнася модерният, разумен човек своите действия Кант е сътворил и специална формулка: 1. Постъпвай само според онази максима (разумно изведена причина),  която би могла да стане всеобщ закон; 2. Постъпвай така, че да използваш човечеството, както в свое лице, така и в лицето на всеки друг винаги като цел, никога само като средство.  
Мииии, колкото и да се мъча да напъхам Демир в дрехата на модерния човек, не се получава. Smirk Нито с отношението към работниците си (които се основават на сила, не на свободата), нито в любовта, където третира и себе си, и Зюлейха като средство за задоволяване на собствените страст и амбиции. То, ако модерен човек се ставаше с автомобил, трактор и самолет, в света днес нямаше въобще да се намери човек като героя Гафур, който  превива гръб, само като зърне колата на господаря си.

# 177
# 178
Здравейте!

Благодаря на всички за споделеното!!! 🌹

Олеле, какъв фрагман само! 🤪🤪🤪
И пак епизодът ще свърши, когато арестуват Зюлейха. А заради какво ли?!
И четиримата са заедно, обсъждат ситуацията, но какво ли ще решат. 🧐🧐🧐

# 179
Привет Simple Smile
Тигаса Flowers Hibiscus благодаря!
Катя Flowers Hibiscus точно!
Гледам имаме фрагман....май Зюлейха поема вината на Йълмаз, така ми се струва. Демир и Йълмаз заедно....да вярвам ли на очите си или това е поредният кьорфишек. Но, възможно е, всички заедно да измислят нещо за случая Ерджо, ако е така...адмирации! Цивилизовано. Не мога да определя финалната сцена за следващия епизод. Май не е ли, когато Демир вижда лентата.
Интересно е, че мненията ни се различават, така стават хубави дискусии...ако мислехме еднакво, какво щяхме да нищим Simple Smile

Хубава вечер, момичета Simple Smile
П.П. Ира, ааа арестуват Зюлейха ли? Пак нещо съм пропуснала? Flushed

Превод:

https://vk.com/cukurova_mavi?z=video-135783830_456240713%2F968bb … l_wall_-135783830

Мюжгян май е изпратила лентата на Демир, тя започва война със Зюлейха. Да, видях, че Зюлейха я забира полиция. Йълмаз също е в полицията, там с коженото яке. Да не станат втори Шермин и Хатип Simple Smile. Мюжгян е решила да воюва, да видим как.

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 21:46 от dana78

Общи условия

Активация на акаунт