Подготовка за малкия човек - тема 10

• 41 720
  • 744
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте на всички бъдещи и настоящи майки. Аз съм майка на две дечица, едното е на 9 години, а другото на 1,7 . Бих искала да Ви споделя някои неща, които са ми били от най-голяма полза и такива, които останаха почти непокътнати.
1. Легло - горещо препоръчвам да вземете сгъваема кошара. Предимствата при нея са, че винаги мога да я взема с нас когато сме на почивка и детето да е в позната обстановка за сън. Стените са меки и когато детето стане по-голямо и започне да се движи почти няма как да се нарани. Повечето кошари са с повивалник в комплект, който е много полезен в първите месеци. Пробвала съм с дървено легло и обиколник и определено имаше доста наранявания, особено в периода, в който обичаха да подскачат хванати за решетките.
2. Количка - купила съм 3 Stuck Out Tongue Closed Eyes Една комбинирана от баткото 3 in 1, която ползвах 2 пъти за около година и две летни (едната е 3,5кг, а другата около 7-8кг с големи сенници и с регулиране на облегалката с опция сън). Препоръчвам да е с цяла дръжка, защото е по-удобна за маневриране с една ръка. Според мен е важно количката да е лека (до 8гк), с голям багажник (никога не е достатъчно голям, за да побере всичко, но е хубаво, че го има), с опция за сън на летен кош и голям сенник. Полезни са комарниците и дъждобраните, а чадърите по-скоро са ми създавали проблеми отколкото да са пазили децата от слънцето.
3. Столчета и шезлонги - горещо препоръчвам шезлонг. От 0 до към 9-10м. са изключително полезни. Бях взела най-обикновен с три степени на облегалката и арка с играчки. Ползваха го за активна гимнастика и стол за хранене. Изплати се на 100%. Столове за хранене съм купувала 2 различни модела. Препоръчвам тези, които се закрепват за маса, защото другите заемат страшно много място, цапат се и нито едно от децата ми не стоеше в тях.
4. За съхранеие на дрехите им ползвах скрин. Не съм купувала детски мебели, защото според мен не могат да се ползват в дългосрочен план.
5. За банята - горещо препоръчвам анатомичните вани. За хавлиите е много относително - и двете ми деца много обичаха след баня да опишкат навсякъде и хавлиите се ползваха по веднъж. Имаха по 4-5 бр.
6. За козметиката е хубаво да се консултирате с педиатърът в родилното или този, при който ще запишете детето. Аз съм доволна от по-скъпите марки и мисля, че си заслужават. Няколко дерматолози са ми казвали, че най-добре да се използва мляко за тяло, защото олиото не попива толкова добре и изсушава кожата.
7. Дрехи - имат дрехи, които не са ползвани никога! За малкият бях взела комплекти и бодита 50см, но той реши да се роди 4.310кг. и 54см. и естествено нищо не му стана.
Дрехи които съм купувала:
- ританки - след 5 секунди крачетата излизат от тях и крачолите висят в пространството. Не купувайте
- жилетки и блузи - почти същото като ританките. Като ги вземах на ръце им се качваха до врата.
- бодита - никога не ми стигаха
- чирапи- изберете по-дълги, защото когато имат колики или ритат, почти винаги се събуват.
- панталони - и те като бодитата, никога не стигат.
- цели пижами
- шапки - само летните месеци не съм им слагала
- връхни дрехи, космонавт според сезона
След първите 1-2 месеца ще виждате в бъдещето и няма да Ви е необходим списък с дрехи.
8. Други
- чаршафи
- завивки - и с двете деца съм ползвала чувалчета за сън
- комплект за количката - чаршаф, пелена, одеало, чанта
- клечки за уши - ползвам най-обикновенни
- нокторезачка - също като с клечките за уши
- гребен и четка - имам, но не са ползвани никога
- шишета за вода или  АМ - малкият имаше само за вода, а баткото имаше 7 шишета
- залъгалки - голяма мъка е с тях, но и без тях не е лесно
- стерилизатор - ползвала съм такъв за микровълнова
- помпа за кърма - използвах я много в периода, в който си увеличавах кърмата и когато малкия отказа млякото
- играчки - не Ви трябват в началото, а и на погачата (ако правите такава) повечето гости носят. Моите деца харесваха най-обикновенни дрънкащи и писукащи играчки.
- памперси
- крем против подсичане - при раждането и на двете ми деца в болницата ми дадоха мостри на кремчета и продължих да ползвам едно от тях.
- мокри кърпи - ползвах, за да почистя терена преди подмиването
- термометър за вода - ползвах електронен, но се оказа, че не мери точно и си взех най-обикновен за 3 лв

За сега се сещам само за това, ако има нещо друго ще дописвам. Успех на всички

# 361
А моят опит е доста различен.... Особено с дрешките... Така че няма универсално правило Simple Smile За количките съм съгласна, нашата понякога я бутам с една ръка, големият багажник ми е удобен, но не и когато се наложи да вдигна количката, защото няма рампа на входната врата.

Купихме легло-люлка. Имам забележки за общата му височина (аз съм ниска), но ми е много удобно. Пробвахме сгъваема кошарка от приятелка - нестабилна ми е, бебето я тресе като се разшава повече, а беше на по-малко от два месеца. Повивалник съм сложила върху широк скрин, понякога го местя на леглото, както ми е удобно.

За шезлонг не знам, подариха ни един, веднъж сложих малкия, но му е странен и ще чакам още малко да порасне, може да му хареса. Всъщност, дадоха ни го от друго бебе, което категорично не го е харесало, правили са няколко опита да я сложат, не иска и така си останал.

Детските мебели са ми безсмислени за бебе. Т.е. скъп и малък скрин - вместо това му държа дрешките в широк скрин от масив. Новите мебели, особено пдч, често изпускат вредни изпарения и неприятни миризми.
Вана ползваме обикновена, доста голяма, малкият много се радва да рита вътре. Имам анатомична стойка, не я харесва, ползвам я в краен случай. И на мен не ми е удобна.
Досега ползвам само две хавлии, в началото няколко пъти е напишквал, но пера веднага и съхне.
За скъпите марки не съм съгласна. Педиатърът ни е препоръчал преварен зехтин вместо лосион. Много добре му действа. Крем против подсичане ползвам на Галафарм, по съвет на акушерка. Никакъв проблем. За козметика - Здраве бебе, то всъщност само шампоан и сапун, и от време на време крем за бузките. Избирала съм я по състав, не по цена. Странно ми е, че много познати с бебета, които се оплакват от кожни проблеми, са били все с много скъпи марки.
Моето се роди също едро, за 50 см никога не съм купувала, на някои обаче може да им трябват. Винаги остават дрешки, които почти не са носени или са съвсем нови.
За дрехи - носи основно ританки и се движи много, не висят никакви крачоли. Нито събува чорапките, които са къси. Но има няколко чифта чорапи подарък, които почти не е обувал - стегнати са и са му малки от самото начало.
Жилетки и блузки са му много удобни, не се качват.. Шапка слагам само за излизане, в началото слагах за малко след баня или за сън, но не ги търпи.
Чувалче за сън не ми е удобно, все още се буди нощем за хранене, не си представям да разкопчавам всеки път. А и често спи с ръчички под завивката. В началото пък повръщаше често и си цапаше раменете.

Имам чисто нова подложка-пелена за количка, засега съм ползвала обикновените пелени и одеала, които по принцип ползвам. Чувалче за разходка ми се вижда непрактично, защото за всяко излизане преценявам колко дебело одеало да му сложа.
Клечки в никакъв случай не бих ползвала без ограничител! Едно мръдване и ще му нарани ушния канал.
Нокторезачката ни е бебешка, много миниатюрна, не си представям да му режа ноктите с друга.
Шишета ползваме за чай против колики, за изцедена кърма, когато сме навън или се налага да отида някъде. Стъклените на Нук с анти-колик система ми харесват много. Стерилизатор за микровълнова е удобен, но ако се храни само с АМ, ми се струва, че може и да е досадно с него.
Помпа - и аз ползвах и ползвам, отказах се от вече използвана от приятелка и си взех нова.
Играчки ни подариха доста, но и аз съм му купувала. Радва се на всички.
Термометър за вода не ползвам, този за стая вече не го гледам. Стайната температура е каквато си поддържам. Оказа се, че съветите да е 36 градуса водата, при нас не важат. Рев, извиване и сърдене. При малко по-топла вода се радва много. Преценявам с лакът или с китката.

# 362
Някоя от вас , която има трансформиращо легло ако може да ми отговори. Може ли кошарата да се ползва отделно ? Предполагам, че когато се махне от леглото ще трябва да се сложи директно на пода?
Имам предвид такъв тип кошара:

# 363
Нямам,но това работя та казвам-може ,и като бюро и като кошара.

# 364
Някоя от вас , която има трансформиращо легло ако може да ми отговори. Може ли кошарата да се ползва отделно ? Предполагам, че когато се махне от леглото ще трябва да се сложи директно на пода?
Имам предвид такъв тип кошара:

Може. Моята така ще я ползвам в началото,че нямам място. Мъжа ми работи с мебели.

# 365
Няма ли да му е студено на детето ако сложа кошарата директно на пода , без леглото под нея. Отделно, няма да може да се смъква решетката така Sad

# 366
  • Варна
То в началото бебето е на най-високото ниво, което не е директно на земята Simple Smile

# 367
Peacock, държите ли на този тип легло?
Разгледай ако искаш и този сайт.
Ние в началото също искахме комбинирани с повивалник, но засега сме се спрели на кошарка с люлеещ механизъм - нетрасформираща се .

https://avmebeli.com/mobile/index/index?Id=0&langId=0

# 368
# 369
  • Варна
Галеона И ние поръчахме от тях. Цял  сет взехме -кошара, скрин и гардероб. Не сме ги сглобили още, но изглеждат добре.

# 370
Peacock, държите ли на този тип легло?
Разгледай ако искаш и този сайт.
Ние в началото също искахме комбинирани с повивалник, но засега сме се спрели на кошарка с люлеещ механизъм - нетрасформираща се .

https://avmebeli.com/mobile/index/index?Id=0&langId=0
Да. Защото в момента синът ми спи в такава кошара.
Люлеещ механизъм не искам аз. Нашата кошара е с такъв и не сме го ползвали

# 371
Lemons, ние другия месец ще поръчваме, че още се чудим кой вариант искаме. Само с решетки от всички страни, само с една падаща и тнт. Казаха ни, че ако имаме някакви специфични изисквания няма проблем да се направи индивидуална изработка. Та сега сме в размисъл, но сме се спрели на тази фирма като краен вариант. Simple Smile

# 372
  • Варна
Да, на нас индивидуална ни направиха всичко както искахме. Размери, решетки, механизми,дръжки ма шкафчетата. Общо  взето гъвкави са. Ще ти кажа мнение като сглобим другата седмица Wink

# 373
И нашата дървената е от Авмебели и сме много доволни, точно каквато искахме - такава ни изработиха, функционална, удобна и идеално пасваща на интериора. Чудни са, препоръчвам ги и аз.
Друг е въпросът, че сина ни вече спи изцяло в сгъваема кошара.

# 374
  • Варна
То май често се случва това с разтегаемата кошара. И други момичета са писали. Чудя се защо?

Общи условия

Активация на акаунт