Валутният борд

• 24 429
  • 798
  •   1
Отговори
# 165
Събдата на евробардака за щастие или не е Разпад.
Вторият по големина донор на средства вече го няма, няма ги вноските му, съответно при бедните роднини, които ще трябва да плащат по-високи такива,  ще отиват по-малко пари, а сред тях има такива, които само чакат да дойде момента в който да започнат да внасят повече, от колкото усвояват, за да излязат. Като Вишеградците например.

https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2020/02/04/4024866_bulgari … at_bjudjet_na_es/

Борбата е голяма в момента, разликата в кохезионните средства, на които разчитат половината от членките също.

Според съобщение в сайта на Европейския парламент Европейската комисия предлага за кохезионни фондове да се отпуснат 41.3 милиарда евро за бюджетния период 2021-2027 г. За сравнение, в бюджет 2014-2020 г. това перо беше в размер на 63.4 милиарда евро, отбелязва "Ройтерс".

От другата страна са Австрия, Германия, Дания и Нидерландия, които не отсъпват бюджетът да бъде повече от  1% от БВП на ЕС.

За нас лично, според мен, освен възможността да пътуваме свободно (и да работим) други позитиви не виждам.
Като това в скобите не знам до колко е позитив, като първо изгубихме мозъците, после и нискоквалифицираната работна ръка. 
По всички показатели сме на последно място, на дъното на класацията - доходи, корупция, свобода на словото, здравеопазване, вътрешен ред. Като в Африка.
Корупцията през тези 12 години си процъфтя, къщи за тъщи, яхти и самолети за селски туризъм, голям процент от всички усвоени средства по грешно предназначение, със съучастието на онези, в които някога беше надеждата за просперитет. Внасяме дори ябълки и лук, а дяла ни в общата икономика на ЕС е под 0,5%.
Англосаксите, които пак се оказаха най-далновидни удължиха агонията с Брекзит, опитвайки да си договорят най-благоприятни условия, но след 31.01.2020 г. вече нищо не е в състояние да спре разпада.
Нас може да ни изгонят преди това, за сриване на престижа на общността и източване на соц. им системи.  Ще е още един прецедент, след един напуснал да има и един изгонен. Grinning

# 166
  • Насред хаоса
ЕС може да е бил замислен като едно, но се превръща в съвсем друго.
Джефри ван Орден: "ЕС прави всичко възможно, за да отнеме правомощията на страните членки и да ги делегира изцяло на Брюксел."
Цялата статия:
https://www.24chasa.bg/novini/article/8106238

# 167
Черна Станция  звучите ми като личен ПР на Борисов.Единственото което дава ЕС са парите. И то пари, които за съжаление отиват за облагодетелстване на тесен кръг от хора реализиращи проектите им, и което става само с тяхно одобрение. От Европейските пари нито аз в личен план, нито който и да било от съгражданите ми е видял и един цент под каквато и да било форма.Дори и косвено ако щете.
Не познаваш студент с европейска стипендия? Малка фирма с под 50 души закупила машини за производство със субсидия по европейска програма не си виждал? Малък земеделски производител на субсидии нямате във вашето населено място? На мен ми се струва, че личният ти опит е беден за да коментираш.

Нека не забравяме че ние също правим реципрочна вноска в бюджета на ЕС, така че парите не са безвъзмездни !
Реципрочна не правим, внасяме си вноската и си вземаме значително по-голяма сума субсидии.
Нека не забравим, че на територията на страната няма едно печелившо предприятие, което да не купено или концесионирано от чужда фирма, като прибавим търговските вериги, електроразпределението и далекосъобщенията то можем да счетем че де факто ЕС ако дава едно евро, взема 100 от нас.

Не зная дали има истина това (като гледам писаното нагоре едва ли), но след приватизацията разпределението на благата и производствения капацитет пак не беше май перфектно.
Черна Станция  звучите ми като личен ПР на Борисов.
По-скоро вие звучите като ПР на анти-европейски нагласи Innocent

# 168
И аз това се чудя, къде живее Мария, че нищо не е видяла от европейските фондове?
Много несериозно е да се пише така.

# 169
  • София
Аз изкарах една учебна година по европейски проекти. Не се оплаквам. Сега детето ми посещава безплатно логопед. Абе ей такива, уж дребни неща...

# 170
Аз учих 3 нива по английски, точно по европейски програми за развитие на човешките ресурси. Една стотинка не ми струва на мен.

# 171
Мария, парите от ЕС не са за теб, че да видиш някой цент. Те са за инфраструктура основно. И ЕС не е само свобода на пътуване, а преди всичко облекчение за правене на бизнес. Но за съжаление съм сигурна, че не можете да видите нещата в тази светлина. Както се казва, битието определя съзнанието, и някои хора никога няма да харесат ЕС.
Обаче да попитам за алтернативата на ЕС? Може би с умиление си спомняте за соца и бай Тошо? Ако е така искам да напомня, че ние не бяхме завладени от ЕС и САЩ и капитализмът не ни беше наложен със сила.  Просто толкова прекрасният соц фалира и се срина. Соцът, който строеше предприятия където не трябва (че да има работа за хората в някоя паланка) и гледаше да са по възможност най-големите на Балканския полуостров, накрая си декапитализира мастодонтите и загина. Срина се и фалира, нямаше го вече. И трябваше да се замести с нещо, а какво освен капитализма, феодализъм ли? А после дойде и нуждата от обвързване с някого, защото сами сме за никъде. И с кого, ако не с ЕС? Някакви алтернативи?
Та нищо му няма на ЕС, проблемите са си наши и са в нас самите. Защо на маса други бивши соц страни не им пречи ЕС?

Просто у нас хората бяхме прости и нищо не знаехме. Но номенклатурчиците на БСП и ченгетата знаеха. И ловко подхлъзнаха аджамиите демократи и си запазиха цялата икономическа власт, забавиха и забатачиха прехода, каквото можаха окрадоха, каквото не можаха съсипаха и още те (или марионетките им) държат икономическата власт. И когато от народа излязат нови управници са пак същите.  Щото управниците не идват внос от ЕС, от народа се издигат. От което следва, че народът ни е куц. И си гласува за БСП, защото е ляв та дрънка - всеки иска някой да му даде, не иска свобода. И това няма да се оправи, защото другояче мислещите напускат и отиват в гадното ЕС и по-надалеч и тук остават другите. То затова и нямаме дясна партия - обречена е никога да не дойде на власт.

И най-накрая - не клатете лодката, защото и вие сте в нея. И ако се срине ЕС, ако дойде хиперинфлация, ако еврото си замине само за кратко ще ви покапе мед на душата, ама после ще ви стане още по-гадно. Затова не го разбирам това перверзно удоволствие с което дъвчете треските в окото на ЕС, а не гледате гредите в своите.

# 172
  • София
И аз това се чудя, къде живее Мария, че нищо не е видяла от европейските фондове?
Много несериозно е да се пише така.

В друга тема беше споменала къде живее - във вилаета на един добре облечен бизнесмен с прякор Кожуха.
Нищо, че въпросния отдавна е в София. Все още негови хора колят и бесят в китните градчета.

# 173
Защо на маса други бивши соц страни не им пречи ЕС?
До колкото ми е известно в другите соц. страни /изключвам републиките в СССР/ имаше запазена частна собственост.

Нямахме никаква друга алтернатива извън ЕС, по причина, че един добре образован премиер, протеже на управлението през социализма, започна да преструктурира икономиката ни, чрез ликвидирането й.  И не само това, а сътвори още куп бели. От там на сетне, ни трябваше нещо, което да спре или поне да забави ликвидирането на държавицата ни. ЕС изигра ролята на такава спирачка, но цената е пълна зависимост.
Ако се случи нещо от рода на разпад или ни изгонят от ЕС, ще сме на нивото на най-бедните африкански държави. А като се има предвид, че голяма част от млади и способни хора напуснаха БГ, това, което сме останали едва ли ще можем да се изправим и след десетилетия.

# 174

Не познаваш студент с европейска стипендия? Малка фирма с под 50 души закупила машини за производство със субсидия по европейска програма не си виждал? Малък земеделски производител на субсидии нямате във вашето населено място? На мен ми се струва, че личният ти опит е беден за да коментираш.

Разбира се че познавам.Местния ни зърнар се сдоби по европроекти и субсидии  с нов комбайн и трактор за над половин милион лева, предишният му трактор също беше по схема с безвъзмезден кредит по европрограма, но това че усъвършенства техниката си не създаде повече и по високоплатени работни места, напротив, следствие по високата производителност на машините, счете че четирима тракториста са много и работата спокойно може да бъде вършена с трима. Разбира се със същите заплати.
Не забрави обаче тая година да си "докупи ' към настоящите 3000 декара лична земя още 40, както и да си смени остарялия 6 годишен джип с нов.
Другият пример който ще дам е за собственик на шивашки цех обновил техниката си по Европроект. И какво последва - бройката на работничките му се запази, възнагражденията също, и разликата се състои само в това, че въпросното лице се сдоби с още два имота , единия в София, другият на Свети Влас.
Та примери има наистина, но какво ме греят мен ? И не само мен а по принцип целокупното мнозинство от народа ? Това че благосъстоянието на единици  расте , а в същото време стотици други напускат страната за да оцелеят ? Или животът им минава вегетирайки и  в нерестанна борба за заплащане на регулярните битови сметки и данъци ? Не го възприемям това като прогрес а напротив .Точно обратното.

# 175
Е па то така си беше и по комунизма, доколкото са ми разправяли, а също и преди ЕС. Даже ЕС ни мъмри баш за тия работи.

# 176
Ами премести се, търси по-добра работа и няма да вегетираш. Новите времена са възможност, а не хранилка. Наготово в устата никой няма да ти подаде нещо желано.

И гледам мрънкате за загубената независимост. А кога сме имали такава? Когато Тато предложи да станем 16-а република на СССР ли? Малка страна, обградена от не до там приятелски съседи не може да бъде независима. ЕС поне изповядва правилните ценности, въпреки дефектите си. А мрънкането ви ми прилича на дете, което мрънка, защото лошата мама го кара да си мие зъбите и да си сменя чорапите....

# 177
Ами премести се, търси по-добра работа и няма да вегетираш. Новите времена са възможност, а не хранилка. Наготово в устата никой няма да ти подаде нещо желано.

Ако всички от Провинцията тръгнем да се местим, София ще стане 4 милиона, а Провинцията ще заприлича съвсем на Чернобил. Тогава Софиянци пак ще недоволствате ( макар че вече истински Софиянци в София почти не останаха, истинските заминаха отдавна за Щатите, Канада и Австралия )

# 178
Никой не е посаден някъде.
Дали в чужбина или в по-голям град, все тая, нормално е хората да търсят начин за по-добър живот.
Другото е безполезно мрънкане.

# 179
И гледам мрънкате за загубената независимост. А кога сме имали такава? Когато Тато предложи да станем 16-а република на СССР ли? Малка страна, обградена от не до там приятелски съседи не може да бъде независима. ЕС поне изповядва правилните ценности, въпреки дефектите си. А мрънкането ви ми прилича на дете, което мрънка, защото лошата мама го кара да си мие зъбите и да си сменя чорапите....
Имали сме макар и малки периоди от време и сме се справяли. Да, времената днес и в по близкото минало са други, и дали от апетити към нас или от продажност не мога да преценя, но сме все зависими. А това, което наричате "мрънкане" може и да е детски каприз /не сме дорасли/, но пък лично аз, не мога да се съглася, че щастието на кокошките е приоритет пред оцеляването на пенсионерите /примерно/.

Общи условия

Активация на акаунт