Валутният борд

• 24 419
  • 798
  •   1
Отговори
# 150
Всъщност сега като чета гласуваните промени излиза, че още в чакалнята развързват курса евро-лев?

ОК, и как един развързан курс се прави да мърда?
- Държавата не успява да си върже бюджета и почва да печата левчета, което води до инфлация.
- Държавата не успява да си върже бюджета и девалвира лева.
- Някой вижда в лева златна мина и почва масирано изкупуване на левчета, поради което курсът скача
- Някой почва масирана разпродажба на левове и курсът пада.

Е, кое от тези ви се вижда вероятно?
Каквото и да е условието на ЕРМ никой не може да ни накара да печатаме пари или да девалвираме лева.
Никой няма да тръгне да купува левчета, щото може да не успее да ги продаде обратно. А и какво печели?
Кой има левове, с които да почне разпродажба?

Нека някой по-учен ми обясни как ще се срине левът по друг начин.

# 151
  • Шумен
Надявам се въпросното нещо, наречено ЕС да се разпадне, докато висим в тая чакалня.

Да не те чува Господ.
И как си представяш да я караме ако няма ЕС? С нашите силни икономика и армия, голяма територия и важно политическо значение? Без помощ и подкрепа отникъде, без контрол никакъв над политиците (сега все има нещо) какво ще правим? Самички като Северна Корея ли? Или ще се молим батюшка Путин да ни вземе?

Начи, като ви слушам някои хора какви ги ръсите...
Начи, аз мога да кажа същото и за теб, защото съм точно на обратното мнение. Мисля, че до този момент минусите за България от членството й в този съюз са повече от плюсовете. Най-същественото от всичко е почти тоталната загуба на суверинитет, а с днешното пробутване на Мендината поправка вървим към не почти , ами тотална загуба . И от това произтичат всички сериозни негативи. .Съюзът е замислен като икономически такъв. В момента той действа като политически. Мерси!

# 152
Аз също подкрепям напълно мнението на elhitza. В личен аспект ползата ми от ЕС е никаква , дори обратното. Да празнуват високоплатените чиновници и техните приятелски кръгове облагодетелствани  от Еврофондовете и Държавните поръчки. Областта ни се превърна в индустриална пустиня, децата емигрираха, а ние останалите по родните си места работим за по 300 евро на месец.Закриха болници, училища и почти всички предприятия.Благодаря , но за някои ЕС може и да е майка, но за мен е мащеха.

Последна редакция: чт, 06 фев 2020, 21:04 от Maria 56

# 153
А какъв ви е изборът без ЕС?
Мислите ли, че ще е по-добре?
България не е Швейцария, че да е силна и независима.

# 154
  • тук-там
А какъв ви е изборът без ЕС?
Мислите ли, че ще е по-добре?
България не е Швейцария, че да е силна и независима.

А, Швейцария поради какво е силна и независима?
Заради голямата промишленост?
Заради развитото селско стопанство?
Или може би имат голяма армия и въоръжение?
То не става за година, не и за две... Но пък и 30 г. са много, за да си все още неориентиран и да си въртиш главата според вятъра.

# 155
Заради банките.
Който държи парите, той е силен.

# 156
Съюзът е замислен като икономически такъв. В момента той действа като политически. Мерси!

Замислен е като политически. А и досега остава основно икономически. Май и на еврото това му е проблемът.

# 157
  • София
Надявам се въпросното нещо, наречено ЕС да се разпадне, докато висим в тая чакалня.

Да не те чува Господ.
И как си представяш да я караме ако няма ЕС? С нашите силни икономика и армия, голяма територия и важно политическо значение? Без помощ и подкрепа отникъде, без контрол никакъв над политиците (сега все има нещо) какво ще правим? Самички като Северна Корея ли? Или ще се молим батюшка Путин да ни вземе?

Начи, като ви слушам някои хора какви ги ръсите...

интересно ми е как си представяте ЕС след 10 години когато ще е похарчило 1 трилион евро, за нещото наречено "Зелена сделка" , единствения ефект от което ще е силно понижаване на конкурентноспособноста на европейската икономика. И ако за Швеция и Германия да стагнират около сегашното си ниво е сравнително приемливо, за нас ще е гибелно.

# 158
  • София
Оня ден бях в Ниш и видях какво е 20 г назад и без ЕС. Не, благодаря!!!!

# 159
  • Буркина Фасо
можеш да видиш по-лоша картинка в БГ - 30 год. демокрация и в ЕС. и да благодариш.Smiley

# 160
Начи, аз мога да кажа същото и за теб, защото съм точно на обратното мнение. Мисля, че до този момент минусите за България от членството й в този съюз са повече от плюсовете. Най-същественото от всичко е почти тоталната загуба на суверинитет, а с днешното пробутване на Мендината поправка вървим към не почти , ами тотална загуба . И от това произтичат всички сериозни негативи. .Съюзът е замислен като икономически такъв. В момента той действа като политически. Мерси!

А ако имахме неограничен суверенитет какво? Като бяхме със суверенна банка (преди борда) какво стана - 3000 лева за долар. Ами ако политически сме суверенни какво? Безконтролие до небесата. Да не говорим, че не може малка държава като нашата да е суверенна, да не сме Швейцария? Ще ни намачкат всички отвсякъде. То ако беше толкоз лошо да си в ЕС нямаше всички (малки) да се натискат да влизат.

Аз също подкрепям напълно мнението на elhitza. В личен аспект ползата ми от ЕС е никаква , дори обратното. Да празнуват високоплатените чиновници и техните приятелски кръгове облагодетелствани  от Еврофондовете и Държавните поръчки. Областта ни се превърна в индустриална пустиня, децата емигрираха, а ние останалите по родните си места работим за по 300 евро на месец.Закриха болници, училища и почти всички предприятия.Благодаря , но за някои ЕС може и да е майка, но за мен е мащеха.

Извинявай, ама ЕС ли ти обезлюди областта??? ЕС ли ти накара децата да емигрират? И ЕС ли те кара да работиш за 300 евро?  Защо не си спомниш, че бяхме фалирала държава и ако не беше ЕС щяхме да сме по-зле и от Куба и Северна Корея. Мафията щеше да коли и беси, всички големи държави да ни онождат, а децата ни щяха с двойна сила да бягат навън, ама не легално като сега, а като африкански бежанци. ЕС не е майчица, дето да ти мие ръчичките и да ти бърше дупето. ЕС дава правила, дава контрол дава и пари. От там нататък който каквото сам си направи. Ако някой е виновен сме си самите ние, чиповете ни са сгрешени, а ЕС си на мястото, макар да има трески за дялане.

Ако не бяхме в ЕС как щяхме да си изнасяме стоките с пълни мита? А стоки помниш ли как се внасяха някога,  какво висене на митниците беше? И според вас това ще ни раздвижи икономиката ли?  Да не говорим, че ако искахме все пак нещо да изнесем пак трябва да отговаря 100% на стандартите на ЕС, иначе няма да го пуснат.  И какво става - пак ще ручаме жабетата, ама без хубавото от ЕС.

Последна редакция: чт, 06 фев 2020, 23:45 от Черна станция

# 161
  • София
Не бих казал, че е толкова зле, но действително им липсват някои "регулации" - като забрана за пушене и задължителни колани при шофиране.
Но пък посетете Белгард, за да видите какво е след бомби и война да си по-напред от държава, членка на ЕС Simple Smile
Така, няма и да говоря за магистралата им до Калотина (точно от НИш), която изградиха преди нас, както и за всички останали магистрали, свързващи ги със съседни държави, а ние си имаме само една с Турция, дето ни свързва).

# 162
  • Русе
А представяте ли си ако нашите бяха изхарчили евро средстава по предназначение, без да ги крадат... Лелеее, щяхме да минем Швейцария по Убост Mr. Green

Снощи се порових из Статистиката. Всичките ни показатели са като по учебник за влизане в ЕС. Нашите умници отвързаха левчето и сега остава само ЕС да го сринат за по-евтино.

# 163
ЕС дава правила, дава контрол дава и пари

Черна Станция  звучите ми като личен ПР на Борисов.Единственото което дава ЕС са парите. И то пари, които за съжаление отиват за облагодетелстване на тесен кръг от хора реализиращи проектите им, и което става само с тяхно одобрение. От Европейските пари нито аз в личен план, нито който и да било от съгражданите ми е видял и един цент под каквато и да било форма.Дори и косвено ако щете. Нека не забравяме че ние също правим реципрочна вноска в бюджета на ЕС, така че парите не са безвъзмездни ! Нека не забравим, че на територията на страната няма едно печелившо предприятие, което да не купено или концесионирано от чужда фирма, като прибавим търговските вериги, електроразпределението и далекосъобщенията то можем да счетем че де факто ЕС ако дава едно евро, взема 100 от нас.Тук оставям на страна случаите на аутсорсинг и ишлеме в които такива като мен и хиляди други работят за ЕС фирми само че на Сомалийски заплати. Като изключим оста София-Бургас , почти всичко извън нея е придобило постапокалиптичен вид. Разгледайте градчетата и селата в Северна България,Родопската и Странджанска област - това прави повече от половината от територията на страната , и ще видите в какво забвение живеят хората.В затворените комплекси на София повечето хора нямат представа за тия неща прекарвайки свободното си време между Гърция и Банско, но не всички са като тях.

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 08:25 от Maria 56

# 164
А представяте ли си ако нашите бяха изхарчили евро средстава по предназначение, без да ги крадат... Лелеее, щяхме да минем Швейцария по Убост Mr. Green
Те затова ни дават пари, за да не станем като Швейцария.
Ползата, която виждам от ЕС е свободното движение на хората, но пък си го платихме и продължаваме да го плащаме. Като всяко нещо и това си има цена.
Ако политиците не бяха подлизурковци и крадци, ЕС през крив макарон.

Общи условия

Активация на акаунт