Валутният борд

• 24 405
  • 798
  •   1
Отговори
# 135
Най-забавни са обясненията, че то можело курсът да се промени не само към повече левове за евро, а и в обратна посока. Представям си как ЕЦБ и останалите от еврозоната много искат да ни дадат повече евро за начален старт. Ей така от щедрост. Затова - който има влог в лева, да го обръща в евро или съответната хартия под дюшека.

# 136
И аз така.
Какви са тези очаквания за курс 1,30 за 1 евро, не знам.
Големи фантазьори има.

# 137
В Райфайзен и ОББ курс продава на еврото е един същ, за чейндж бюрата не знам.

Но, аз не разбирам нещо друго - влизаме в чакалнята и продължаваме да сме във валутен борд, т.е. с фиксиран курс, или? Ако е така - не мисля, че трябва да изпадаме в паника веднага, все пак поне 2-3 г. може да чакаме. Или греша?

За паунди съм твърдо против, защото курса много играе и се влияе от решенията по Брекзита за момента, най-просто казано.
Никога не съм се интересувала от швейцарския франк като стабилност, предполагам че е, но след като не съм го следила през годините, не се чувствам сигурна да превалутирам.

# 138
Надявам се въпросното нещо, наречено ЕС да се разпадне, докато висим в тая чакалня.

Да не те чува Господ.
И как си представяш да я караме ако няма ЕС? С нашите силни икономика и армия, голяма територия и важно политическо значение? Без помощ и подкрепа отникъде, без контрол никакъв над политиците (сега все има нещо) какво ще правим? Самички като Северна Корея ли? Или ще се молим батюшка Путин да ни вземе?

Начи, като ви слушам някои хора какви ги ръсите...

# 139
В Райфайзен и ОББ курс продава на еврото е един същ, за чейндж бюрата не знам.

Но, аз не разбирам нещо друго - влизаме в чакалнята и продължаваме да сме във валутен борд, т.е. с фиксиран курс, или? Ако е така - не мисля, че трябва да изпадаме в паника веднага, все пак поне 2-3 г. може да чакаме. Или греша?

За паунди съм твърдо против, защото курса много играе и се влияе от решенията по Брекзита за момента, най-просто казано.
Никога не съм се интересувала от швейцарския франк като стабилност, предполагам че е, но след като не съм го следила през годините, не се чувствам сигурна да превалутирам.

Аз също така разбрах, ако някой е разбрал друго нека да напише. Докато сме в чакалнята, механизмът ERM II курсът може да се договаря, но промяната му, ако я има, ще настъпи при въвеждане на еврото.

# 140
Опасявам се, че евентуалната промяна може да стане не само точно преди влизането в еврозоната, а във всеки момент в чакалнята. Със смешни оправдания, че той бордът си стои, но ей така еднократно ще бутнем курса. Не ми е ясно само банките как ще отиграят нещата. Би трябвало да са предупредени и внезапно едностранно да превалутират всички левови кредити в евро, примерно ден преди корекцията. Или тихомълком да вкарат точка в общите условия, която заобиколно и разтегливо обяснява как при такава корекция банката може да прави еди какво си.

# 141
Естествено. Идеята на ЕРМ е да се види курсът дали ще успее да стои стабилен. Затова трябва да е отвързан, но и затова не може да е предмет на договорки - ако го договарят другите какъв тест за валутата и икономиката ще е това???

# 142
А кога точно се влиза в тая чакалня? Тоя април сякаш?

# 143
  • инфантилно и разглезено хлапе
Опасявам се, че евентуалната промяна може да стане не само точно преди влизането в еврозоната, а във всеки момент в чакалнята. Със смешни оправдания, че той бордът си стои, но ей така еднократно ще бутнем курса.
Точно това е най-притеснителното за мен. Защото предположенията ми са, че България може би ще трябва да престои доста време в "чакалнята", ако изобщо бъде приета скоро...
Ако се проточи дълго тази "чакалня", през всичкото това време, спестявания, сметки, активи в лева ще бъдат изложени на валутен риск от обезценка, а ако правителството вземе че падне, или настъпи някаква политическа криза след време, в хаоса без законова гаранция левът е чао..  кошмарът с КТБ-то беше достатъчно гаден за да се повтаря пак.

# 144
Опасявам се, че евентуалната промяна може да стане не само точно преди влизането в еврозоната, а във всеки момент в чакалнята. Със смешни оправдания, че той бордът си стои, но ей така еднократно ще бутнем курса. Не ми е ясно само банките как ще отиграят нещата.
Останах със същото впечатление - хем има валутен борд, хем може да се коригира курса при нужда /не уточнено каква/.
Всъщност освен курса лев - евро, както беше споменато, има и други условия. Едно от тях е т.нар.  Зелена сделка - предложението за постепенен отказ от употребата на полезни изкопаеми в икономиката. Тук вече нещата стават още по сериозни, защото по голямата част от енергетиката ни е такава. За да ни приемат в ЕС жертваха енергоблоковете в Козлодуй, сега остава да жертват ТЕЦ-овете.

# 145
Тя твърди, че откакто избухнала цялата работа курсът вървял нагоре.
Не за днешната новина.

ФАКТ! От няколко дни....
EUR   1.948   1.963   Това е в ДСК, най-голямата банка в България.

Обмених моите лева днес на обяд, в друга банка, при сходен вече курс.
Миналата седмица са имали забрана да продават касово евро, че им свършили, твърдяха на всички банки.
Сега са им заредили нови.
Който разбрал, разбрал........

Да не надяваме, да ни държат далеч от ЕРМ механизма и курса да не се пипа.
Като гледам иначе ще се удавим локално много преди на настъпи това, на което сме на прага в глобален план!

# 146
  • инфантилно и разглезено хлапе
А кога ще се разбере дали България ще я приемат в чакалнята, или няма да я приемат, април ли?

# 147
Когато ни приемат в нея (чакалнята), ако ни приемат......
Може да ни върнат пак за две години в чакалнята на чакалнята, както предишния път.

Тиквата е в Брюксел, сигурно седи на портата и им се моли да му отворят. Ще видим с какви новини ще се върне.

От сайта https://www.economic.bg/
Очаква се страната ни да влезе в „чакалнята“ в края на април. Тогава България ще стане и член на Банковия съюз и надзорът над банките ни ще стане европейски. По искане на Европейската централна банка Българската народна банка ще може да санкционира кредитни институции, финансови фондове и смесени дружества.
 Едно от неформалните условия за приемане на европейската валута е българските доходи да достигнат поне 70% от европейските.

# 148
Ами браво! Кой те кара да ходиш в ДСК?
Колко беше досега или ти така си пишеш, образно казано?
Аз превалутирам от 3 години, не е мръднал курса в конкретната банка.
Много обичам такива, дето всяват паника.
Преди години в темата за КТБ беше същото, някои негативисти умираха хората да си изгубят парите, но не им се получи.

# 149
Всъщност сега като чета гласуваните промени излиза, че още в чакалнята развързват курса евро-лев?

Общи условия

Активация на акаунт