Валутният борд

• 24 396
  • 798
  •   1
Отговори
# 120
  • инфантилно и разглезено хлапе
Курсът на лева към еврото няма да е фиксиран
И все пак влизаме в еврозоната само при настоящия обмен

Парламентът одобри окончателно промените във валутния закон, с които се изменя и Закона за Българската народна банка.
По предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ депутатите решиха, че считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

Управляващите увериха, че това е чисто техническа процедура.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2020/02/06/tehnicheska-popravka-kur … e-fiksiran.438229

Спомням си как лятото на 2014-та Искров уверяваше всички по телевизията, че банките са стабилни и нямало опасност за банковата система... и само няколко месеца след това четвъртата по големина банка в Бългаия изгърмя...

Лошо. Нещата не отиват на добре. Според мен вече става твърде рисково да се държат спестявания и активи в лева, в България. Курсът на лева отсега нататък остава да се крепи само на "честната дума" на българските политици... а приемането на България в еврозоната никой не знае кога ще стане, може и след 10-15 години да е...

# 121
  • Шумен
Абе то трябва да си малоумен или супер наивен да виждаш как точно тихомълком пробутаха тая поправка и да си мислиш, че всичко е ок. От тия, които в момента ни управляват и са доказали, че правят всякакви идиотщини, с които ощетяват народа, а те си трупат пачки не може да се очаква нещо, което да е читаво. И ако е читаво що така в преходните и заключителни разпоредби?  Много удобно се премълчава, че влезеш ли в тая чакалня, не можеш да излезеш. Какви ги дрънка Горанов, че щял да напуска преговори, ако курсът се промени?! "Техническите процедури" ги знаем какво представляват. Зорът е именно моментна полза за определен кръг от хора, защото са наясно, че са на пързалката.  И за ЕС, ако ни приемат в еврозоната, за да могат да ни доразсипят. Надявам се въпросното нещо, наречено ЕС да се разпадне, докато висим в тая чакалня.

# 122
Не мисля, че може да се повтори. Но какво ни чака - стопяване на спестяванията и временна силно влошена покупателна способност. При миналата хиперинфлация спечелиха длъжниците, ама няма да стане пак - банките и кредиторите ще се подсигурят в клаузи за валутен риск.
Дори да не е в същите мащаби, няма какво да ни спаси. Ако ни приемат в Еврозоната ще сме просяци, ако вкарат нов Валутен борд /не знам дали е възможно/, ще ни трябват десетилетия да изплуваме.

И за ЕС, ако ни приемат в еврозоната, за да могат да ни доразсипят. Надявам се въпросното нещо, наречено ЕС да се разпадне, докато висим в тая чакалня.
То не остана нищо за разсипване, но ние сме като проклятие за всякакви съюзи, та нищо чудно да се реформира/разпадне и ЕС. Далеч съм от идеята, че ще сме по добре, но определено ми е страшничко, че може да сме и по зле.

# 123
Едва ли някой им има доверие на тия гешефтари...Аз лично си изтеглих депозита и купих малко злато. Не мисля да влагам всичко обаче. Част от парите исках да обърна в долари и евро, но сега гледам, че курсовете се влошиха тези дни.

# 124
Курсът на еврото ли се е влошил?

# 125
Едва ли някой им има доверие на тия гешефтари...Аз лично си изтеглих депозита и купих малко злато. Не мисля да влагам всичко обаче. Част от парите исках да обърна в долари и евро, но сега гледам, че курсовете се влошиха тези дни.
30% в злато, 30% в стабилна валута, 30% в имоти - златно правило, но в момента и трите са на много високи нива.

# 126
Курсът на еврото ли се е влошил?
Откакто избухна цялата работа курс продава за еврото определено върви на горе в банките и чейндж бюрото, които наблюдавам.

# 127
30% в злато, 30% в стабилна валута, 30% в имоти - златно правило, но в момента и трите са на много високи нива.

Може също 30%USD, 30%EUR, 30%CHF и 10% лева - така ще си защитен срещу всякакви валутни рискове...
Златото и имотите не са ли надценени в момента?

# 128
  • Шумен
А в паунди вариант ли е и ако не защо?

# 129
Цитат
Скрит текст:

Може също 30%USD, 30%EUR, 30%CHF и 10% лева - така ще си защитен срещу всякакви валутни рискове...
Златото и имотите не са ли надценени в момента?
Мисля, че СА надценени, но това е мое мнение. Правилото не се прилага в последния момент, а постоянно т.е., когато има излишни пари, в зависимост от количеството, се заделя/инвестира в някое от изброеното.

# 130
А в паунди вариант ли е и ако не защо?
Не и в паунди... поне за момента. Английската лира е на най-високите си нива спрямо еврото(и лева) от миналата година насам...

# 131
Laughing те затова са високи !

# 132
В моята банка курсът си е същият.
Чейндж бюра не ползвам.

# 133
  • София
Е то новината е от днес. Ще видим до края на месеца....

# 134
Тя твърди, че откакто избухнала цялата работа курсът вървял нагоре.
Не за днешната новина.

Общи условия

Активация на акаунт