Валутният борд

• 24 393
  • 798
  •   1
Отговори
# 105
Всички знаят, че Гърция е влязла с измама - счетоводни фокуси. Тази девалвация според мен е част от това - с девалвацията са си намалили дълга. При нас това го няма.

# 106
  • инфантилно и разглезено хлапе
Масово обръщат левовете в евро и ги теглят, слагат в сейфове: вот на дoверие
Видян 2269 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000

Вот на недоверие за финансовата политика на правителството: в големите български банки вече седмица хората обръщат левовете си в евро и долари, но много от тях не ги оставят, а и ги теглят и оставят спестяванията си в сейфове в трезорите. Става въпрос за огромни за нашия пазар суми, измервани в 7-цифрени стойности, категорични са банкерите. Защо се получава така?

Вместо със закон, както призовахме и ние, и водещите икономисти на България, властта помисли, че се измъква от темата за убийството на лева и курса, при който ще влезем в Еврозоната с решение на парламента. Какво гарантира то? Нищо. Напомняме, че с решение Народното събрание определи 3 параметъра по сделката за закупуване на Ф-16 и нито 1 от тях не беше изпълнен от правителството.

https://19min.bg/news/8/127256.html?fbclid=IwAR1STVcmKWxmjpdDS5V … DkwV988hDbiuR4zgE

# 107
България не отговаря на критериите за членство в т.нар еврозона.
Не знам дали дори до "чакалнята" ще ни допуснат.
Инфлацията, и официално е доста над допустимата, продължават да се теглят заеми (близо 500 милиона само от началото на 2020 г.) -  държавния дълг в процент от БВП също, като последния е доста напомпан на хартия с какви ли не машинации, приспадания от еврофондове и прочие.
Едва ли онези ще си вкарват такъв автогол с нас.
Нашият лев е надценен за сегашната ни икономическа реалност, за германците курса трябвало да е 1:5 в полза на еврото.

Също дочух, че хората започнаха да обръщат в евро спестяванията си последните две седмици.
Минаха на второ четене промените в закона за БНБ и при този разпад на всички нива, нищо няма да е изненада.

Няма държава, която да не е обедняла от приемането на еврото.
Малтийците още си спомнят за тяхната лира, по-скъпа от британския паунд. С икономиките на Италия и Испания знаем какво се случи. Гърция, която почти фалира. Немската марка, втората най-силна валута в Света, според Уикипедия при спирането и през 2002 г .

Всяка членка на ЕС е длъжна да приеме еврото, според присъединителните клаузи, но няма начин да накарат човек като Орбан да го направи.
Наскоро бях в Будапеща, в ресторант в центъра вечеря за двама струваше 6 500 форинта (37 лв.), колкото в София, минималната заплата там е 463 евро, като осезаемо се вижда доста по-добра покупателна способност от нашата, сряда, четвъртък барове, ресторанти, навсякъде беше пълно, за разлика от при нас.
И не се натискат да си сменят валутата.

# 108
  • София
Цитат
Едва ли онези ще си вкарват такъв автогол с нас.
Напълно съм съгласен с Вас, с изключение на цитата - вероятно точно Онези искат и ще направят всичко възможно и невъзможно, да влезем в зоната. Нямам задълбочени понятия защо, но вероятно има защо. Иначе нямаше в Бг да се действа толкова бързо, тайно и активно.
Предполагам, че и срокът в чакалнята ще бъде съкратен и ще я минем по "бързата" процедура. Най-вероятно ГЕРБ осъзнават, че догодина няма да могат да спечелят изборите, респ. да управляват, Бойко е казал, че повече няма да е министър, демек - други партии ще им берат гайлето, като се приеме еврото, сега за ГЕРБ остават само моментните ползи, вероятно обещани от Онези. Другояче не мога да си обясня бързането ни.

# 109
Не може нещата да се обсъждат ей така без точна и пълна информация. Инфлацията може да е грешно изчислена, но се смята все по един и същи начин и не е висока. Освен това в момента имаме основно привнесена инфлация, а не такава, генерирана от нашата икономика. В смисъл ако скочат нефт и газ това ще доведе до инфлация и в най-здравата икономика.
Заеми и аз се чудя защо се теглят, но има  и разумно обяснения - ние си имаме стар дълг с относително високи лихви. Новият дълг веднъж беше с отрицателна лихва, а сега с лихва от 0,01%. Т.е. това са безплатни пари и ако вземаме безплатен дълг за да изплатим скъп дълг това е добре, а не зле. И затова трябва да се види общата задлъжнялост, а не само какъв нов дълг се взема.
БВП също се смята все по един и същ начин.
Курс 1:5 на база на какво? Както се вижда вече над десет години сме в борд и на икономиката нищо и няма, значи курсът си е добре. При 1:5 износът няма да скочи много, но пък вносът на суровини ще ни съсипе. Никаква логика няма за такъв курс.
Освен това за какъв автогол говорим??? Нашето евро с нищо не пречи на ЕС, стига да не фалираме и да ни спасяват. Да де, ама досега не сме фалирали със същия курс, а ако ни сложат двоен контрол защо да фалираме? От друга страна ще плащаме в "застрахователния фонд" на еврото. Т.е. в случая те са на плюс от нас, колкото и да е малък.

Но принципно си прав - не ни трябва еврото, обаче с нашите политици с еврото ще ни е по-добре, защото ще спрем да треперим да не катурнат борда. Ако бяха свестни можехме да си кютим с борд до 3000-та година/

# 110
Всички знаят, че Гърция е влязла с измама - счетоводни фокуси. Тази девалвация според мен е част от това - с девалвацията са си намалили дълга. При нас това го няма.
Хич няма измами и счетоводни фокуси в България...  Sweat SmileНаправо да не повярваш.

Само миналата година месо, храна, вода поскъпнаха с 50-70%, застраховки и данъци на автомобили с 80-90%, тази година се очаква и токът да поскъпне с още 20%, което ще повлече след себе си каскадно поскъпване на почти всичко, но иначе отчетената от НСИ инфлация уж била по-малко от 4%

Само че западняците не са глупави, нито наивни... съвсем скоро сърбаха попарата с дълговата криза в Гърция, още им държи влага и втори път няма да се излъжат.
За мен е повече от ясно, че България няма да бъде допусната в еврозоната при управлението на Бойко Борисов, особено с това ударно теглене на заеми и корупцията.
Да видим обаче дали политиците няма да извъртят някой номер с фиксирания курс на лева... това ме притеснява повече, а към настоящия момент влизане в еврозоната изобщо не стои на дневен ред... колкото и глупости да дърдорят по медиите...

Последна редакция: ср, 05 фев 2020, 18:33 от BlueIce

# 111
Заеми и аз се чудя защо се теглят, но има  и разумно обяснения - ние си имаме стар дълг с относително високи лихви. Новият дълг веднъж беше с отрицателна лихва, а сега с лихва от 0,01%. Т.е. това са безплатни пари и ако вземаме безплатен дълг за да изплатим скъп дълг това е добре, а не зле. И затова трябва да се види общата задлъжнялост, а не само какъв нов дълг се взема.

Много ми е интересно, българското правителство на кого ги пробутва тези боклуци(дълговите инструменти), защото не виждам кой инвеститор, който е с акъла си ще се набутва да купува активи с нулева или Отрицателна ДоходностSmiley И това при положение, че навсякъде в региона има алтернативи с къде-къде по-висока привлекателност и възможности за печалба. Върти ми се в главата, дали правителството не набутва тези дългови инструменти с отрицателна доходност в пенсионните фондове, и така сметката за тези заеми ще я платят бъдещите пенсионери...
Някой по-запознат да каже дали е така...

# 112
Е, все пак пенсионните фондове са частни и не се обичат чак толкова с правителството, което иска да им вземе фондовете. Иначе по цял свят в момента се търгуват държавни облигации с отрицателна лихва. В Швейцария даже има отрицателни лихви по влогове и затова масово се теглят ОГРОМНИ депозити.

https://www.pariteni.bg/novini/banki/bogatashi-tegliat-spestiava … ot-bankite-233882

http://www.infostock.bg/infostock/control/finance/news/94076-obl … tritsatelna-lihva

# 113
Цитат
Инфлацията, и официално е доста над допустимата
Не и официално.В предаване по бнт,един гербаджия донесе лъжи от девет кладенеца,че процъфтяваме.Не го слушах внимателно,защото виждам цените в магазините и как се обезценяват заплатите.Конктрено храните много поскъпнаха.Да си купиш дрехи или техника не толкова натоварващо бюджета.Особено с всякаквите му намаления и периодични промоции.

# 114
От всичко това може би ще спечелят задлъжнелите. А Народа ще плати пак сметката (както винаги), ако остане въобще такъв, при целия този еднопосочен наплив на терминалите на Летище София.

Интересен коментар по темата във фейбук на Григор Лилов, който доста обширно я развива: https://bultimes.bg/grigor-lilov-valutniyat-bord-ostava-no-kursut-shte-se-smenya/
Като цяло не го уважавам, но в случая не виждам грешка.

РАВНОСМЕТКА
Затова сега ще си платим цената. Няма как да избягаме от нея.
Заради следните причини:
**** С евро трябва да се покрият всички напечатани монети и банкноти у нас в обръщение – 19 млрд. лева, което е почти 10 млрд. евро.
**** Трябва да се покрият всички „депозити на виждане”, какъвто е терминът (влогове със срок до 1 година) на стойност 50 млрд. Още 26 млрд. евро
**** Трябва да се покрият всички оперативни сметки на фирмите – според неокончателни данни 15 млрд. Още 7.5 млрд. евро.
**** Трябва да се покрият резервите на банките и др. финансови институции, средствата на държавата и т.н. – нови 5 млрд. евро.
**** Трябва да се запази резерв за тримесечно покритие на стойността на вноса – близо 5 млрд. евро.
И т.н., и т.н.
Общите резерви на България са с равностойност 24 млрд. евро. Необходимата за въвеждане на еврото сума е около 56 млрд. Разликата е над 30 млрд.
Реалните и бързоликвидни резерви от тези 24 млрд. родни пари обаче са около 12 млрд. евро.
Ситуацията е ясна – недостигат ужасно много финансови средства и тогава се пуска ударно инфлацията, за да обезцени лева спрямо еврото.

СЪВЕТИ
Скрит текст:
1. ОБЪРНЕТЕ ВСИЧКИ СИ СПЕСТЯВАНИЯ В ЕВРО И ДОЛАРИ.
2. АКО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ, ИЗНЕСЕТЕ ГИ В ЧУЖБИНА.
3. И ВИНАГИ ПОМНЕТЕ, ЧЕ НА 28 ЮНИ 2014 Г. , ДЕН СЪБОТА ЗАРАДИ ФАЛИТА НА КОРПОРАТИВНА БАНКА И СЪЩО СПРЯЛАТА ДА ПЛАЩА ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА БЕШЕ ВЗЕТО РЕШЕНИЕ ЗА БАНКОВА ВАКАНЦИЯ И ОТМЯНА НА БОРДА
НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН, НА 29 ЮНИ В НЕДЕЛЯ ПО ОБЯД СЛЕД СПЕШНАТА НАМЕСА НА ЕС и ЕЦБ, КОИТО ОТПУСНАХА НЕДОСТИГАЩИТЕ ПАРИ, ЗА ДА НЕ ИЗПАДНЕМ В КАТАСТРОФА, ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА И ФАЛИТЪТ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА БЕШЕ ИЗБЯГНАТ ПО ЧУДО.
ПАК МОЖЕ ДА ВИ ИЗНЕНАДАТ В НЯКОЙ ПОЧИВЕН ДЕН, ЗА ДА НЯМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА РЕАГИРАТЕ ЗА ПАРИТЕ СИ.
И ДАЛИ И ДОКОЛКО – В КАКЪВ РАЗМЕР ЩЕ НИ СПАСЯВАТ ЗА ПОРЕДЕН ЗАПАДНИТЕ ПАРТНЬОРИ НА БЪЛГАРИЯ?

# 115
Истината е че колкото и да ни заблуждават собствена икономика нямаме, всичко е аутсорсинг и ишлеме, 3/4 от страната (без няколкото големи града) е икономическа пустиня, всички предприятия са затворени, огромната армия лапачи в държавния сектор ( която всъщност ще ни срине) се храни от данъци, такси,глоби и акцизи .Не зная вече и колко заема изтегли държавата ? Положението в бедните региони се спасява до известна степен от постоянните финансови траншове на гастарбайтерите от чужбина .Цели селца и градчета преживяват от тях. Борисов от чист популизъм помпа постоянно заплатите на държавните служители, и като сметнем половинмилионната им армия,  + още милион и половина пенсионери то балона е огромен...

# 116
Общите резерви на България са с равностойност 24 млрд. евро. Необходимата за въвеждане на еврото сума е около 56 млрд. Разликата е над 30 млрд.
Реалните и бързоликвидни резерви от тези 24 млрд. родни пари обаче са около 12 млрд. евро.
Ситуацията е ясна – недостигат ужасно много финансови средства и тогава се пуска ударно инфлацията, за да обезцени лева спрямо еврото.

СЪВЕТИ
1. ОБЪРНЕТЕ ВСИЧКИ СИ СПЕСТЯВАНИЯ В ЕВРО И ДОЛАРИ.
2. АКО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ, ИЗНЕСЕТЕ ГИ В ЧУЖБИНА.
3. И ВИНАГИ ПОМНЕТЕ, ЧЕ НА 28 ЮНИ 2014 Г. , ДЕН СЪБОТА ЗАРАДИ ФАЛИТА НА КОРПОРАТИВНА БАНКА И СЪЩО СПРЯЛАТА ДА ПЛАЩА ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА БЕШЕ ВЗЕТО РЕШЕНИЕ ЗА БАНКОВА ВАКАНЦИЯ И ОТМЯНА НА БОРДА А СЛЕДВАЩИЯ ДЕН, НА 29 ЮНИ В НЕДЕЛЯ ПО ОБЯД СЛЕД СПЕШНАТА НАМЕСА НА ЕС и ЕЦБ, КОИТО ОТПУСНАХА НЕДОСТИГАЩИТЕ ПАРИ, ЗА ДА НЕ ИЗПАДНЕМ В КАТАСТРОФА, ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА И ФАЛИТЪТ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА БЕШЕ ИЗБЯГНАТ ПО ЧУДО.
ПАК МОЖЕ ДА ВИ ИЗНЕНАДАТ В НЯКОЙ ПОЧИВЕН ДЕН, ЗА ДА НЯМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА РЕАГИРАТЕ ЗА ПАРИТЕ СИ.
И ДАЛИ И ДОКОЛКО – В КАКЪВ РАЗМЕР ЩЕ НИ СПАСЯВАТ ЗА ПОРЕДЕН ЗАПАДНИТЕ ПАРТНЬОРИ НА БЪЛГАРИЯ?[/spoiler]

Не мисля, че е точно така. Тези 25 милиарда резерв са само покритието на борда, отделно имаме други резерви.
Освен това ние имаме тези 25 милиарда заради борда, но държави, приели еврото без да са в борд, са ги нямали. И еврата са им дадени ей така, подарък. Да не би Гърция да е имала стотици милиарди евро резерв? Как пък не... По-скоро мен ме е страх, че на нас няма да ни ги подарят, понеже си ги имаме и ще искат просто да ги пуснем в обръщение.

Иначе съветите не са лоши, кой повече, кой по-малко. Но това последното ми се струва манипулативно Wink Предложение (не решение) за банкова ваканция имаше, но не и за отмяна на борда. Бордът е въведен със закон и може да се отмени само от НС, не от правителството на заседание.  Също така не мисля, че ЕС и ЕЦБ са ни давали пари, БНБ сложи на депозит свои пари в ПИБ срещу добра лихва и като утихнаха нещата си ги взе с печалба.

И най-важното, кризата в ПИБ си беше заговор, активно мероприятие. Та четящите да имат пък предвид, че има много сили в България, които имат интерес не просто да клатят лодката, а даже да я обърнат. И ще спечелят от това, докато народът ще духа супата. Ако си мислите, че тук е безопасно разтягане на локуми, нека късопаметните си спомнят как една банкова криза беше стартирана точно през бгмама. И естествено пак беше активно мероприятие. Та четете, мислете, но не приемайте, че всеки съветник ви мисли доброто и помнете, че за много хора паниката и катастрофата с дюшеш.

# 117
Не проумявам, ако се повтори кризата с хиперинфлацията, какво ни очаква!

# 118
Не мисля, че може да се повтори. Но какво ни чака - стопяване на спестяванията и временна силно влошена покупателна способност. При миналата хиперинфлация спечелиха длъжниците, ама няма да стане пак - банките и кредиторите ще се подсигурят в клаузи за валутен риск.

П.П. Да си попълня горното мнение - искаме еврото не понеже ни е много изгодно, а именно за да махнем риска от нашите политици. И някой да ме плаши с политиците ни с обратната цел да се откажа да искам еврото ми е някаква безсмислица.

# 119
цЕстито!

https://www.economic.bg/bg/news/12/deputatite-prieha-nabarzo-i-b … ite-za-erm-2.html

Депутатите приеха набързо и без дебати промените за ERM-2 С 91 гласа ЗА и 36 против.
Останалите държави членки на Еврозоната, ЕЦБ и Дания ще могат да определят курса евро/лев с тайно гласуване.
Сега ще я втасаме. Joy

ЧС: При миналата хиперинфлация спечелиха длъжниците, ама няма да стане пак - банките и кредиторите ще се подсигурят в клаузи за валутен риск.

Банките рискуват парите на депозантите, не на акциионерите си, така че за тях няма риск.

Последна редакция: чт, 06 фев 2020, 12:43 от qsenski

Общи условия

Активация на акаунт