Валутният борд

• 24 358
  • 798
  •   1
Отговори
# 90
На практика сме в Еврозоната - фиксиран курс на лева към еврото, но имаме някаква самостоятелност. Приемането на еврото като наша валута, не опира само до курса, с който ще стане това. Ами после! Нито имаме икономика, конкурентна на държавите в Еврозоната, та ние дори доматите си внасяме. От къде да се повишат доходите ни и да се подобри ситуацията. Сега сме бедни, но криво-лява стабилни. Не разбирам, защо искат да премахнат борда /реално на там клонят нещата с приемането на тези "формалности"/ при положение, че нямаме нужния ресурс да задържим това, което е в момента и да вървим нагоре. Надеждата за нови/свежи инвестиции, не разбирам от къде идва! Нима това, че сме с различна е валута е най-голямата пречка за това!

# 91
Права си, че и с борда ни е добре, но искаме еврото защото не вярваме на политиците, които могат да променят или отменят борда. Иначе друга разлика няма нито за икономиката, нито за хората, ако всичко стане на сегашния курс.

# 92
  • Буркина Фасо
"вярата" в политиците винаги ще я има.  нищо не им пречи днес да сме с еврото, утре с долара. и борда може да падне. а може да решат и да напуснем еврозоната.  по-добре е да запазим българското - лева - доколкото можем.

# 93
Вяра/неверие в политиците е без значение за обикновения човек. С риск да клоня към конспирация, мисля, че желанието на политиците ни към момента е да редуцират спестяванията/авоарите на хората /въпреки бедността ни, не са малко/. ЕС започва да затяга контрола и страха да не останат гладни /управляващите страната - това не е само ГЕРБ, които са в момента/ търсят начин да вземат максимума докато могат.
Обикновено, в такива ситуации, историята е показала, че следва един рестарт и се тръгва от нула /не всички разбира се/ в някаква нова посока.

# 94
Това ми се струва параноично. Какво пък ще спечелят от редуцирането на спестяванията? А и все едно, половината спестявания са в евро, сега ще станат 2/3.

# 95
Това ми се струва параноично. Какво пък ще спечелят от редуцирането на спестяванията? А и все едно, половината спестявания са в евро, сега ще станат 2/3.
Надявам се да е параноя. Какво обаче ще спечелят от приемане на еврото, че така напират!

# 96
Надявам се да е параноя. Какво обаче ще спечелят от приемане на еврото, че така напират!

Написаха го вече в темата - освобождават се няколко милиарда, които сега са гаранция на борда. Освен това валутният борд на практика пречи за по-смели финансови операции на правителството.

# 97
Редуцираните спестявания биха могли да се приемат като стимулиране на икономиката.

# 98

Aз ще спечеля, защото няма непрекъснато да следя с едно око дали нещо не клатят борда. И ще си планирам инвестициите и спестяванията по-спокойно.

# 99
  • София
когато Гърция влезе в еврозоната, девалвира драхмата с 15% и чак тогава влезе. Така че не е като да не се е случвала девалвация. Иначе напъна за приемане на еврото освен заради освободеният резерв на борда е и за евтиното и достъпно кредитиране в евро, заради количествените облекчения и ниските лихви в еврозоната, до което нямаме достъп.  На като знам какво стана с парите по евро проекти, не ми се мисли какво ще прави правитеството ако му се даде достъп до нов източник на финансов ресурс

# 100
  • инфантилно и разглезено хлапе
когато Гърция влезе в еврозоната, девалвира драхмата с 15% и чак тогава влезе. Така че не е като да не се е случвала девалвация.

Наистина ли?

# 101
Aз не знам дали точно с 15% се е обезценила драхмата, но имах колега грък, който ми казваше, че е било кошмар, защото цените в евро са били доста по-високи от тези в драхми и обезценяването на драхмата се е отразило доста зле на хората.

# 102
И аз си спомням същото споделено от наши сънародници.Позната,която сума ти години гледаше възрастни хора там,се върна.Каза,че не се издържа,а и гърците вече нямали пари да плащат за гледачи.

# 103
# 104
  • София
когато Гърция влезе в еврозоната, девалвира драхмата с 15% и чак тогава влезе. Така че не е като да не се е случвала девалвация.

Наистина ли?
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/1998/03/21/243 … akachi_za_evroto/

Общи условия

Активация на акаунт