Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 ян. 2020, 13:56 ч.

Оставане в ДГ лятото преди 1ви клас

 • 809
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 949
Здравейте, дами!

Имам следния казус: Живея в село в София област и децата ми посещават детска градина тук. Каката е в четвърта група, наесен ще бъде в първи клас. За съжаление, практиката на градината е децата от четвъртите групи да спират посещение в ДГ след завършването през май месец. Което ме поставя в сложната ситуация да мисля варианти кой, къде и как да гледа детето цяло лято.

Според Наредбата на Общината, ДГ се посещава от децата "до постъпването им в първи клас", което според мен означава, че трябва да имат възможност да посещават градина и през лятото преди 15-ти септември. Освен това, преди време е имало випуск, за който родителите са се преборили децата да ходят на градина и лятото.

Докато издирвам замесените родители 😁 реших да се допитам и до вас за идеи как да издействаме децата ни да бъдат допуснати до сборните летни групи.

Самите сборни групи при нас започват от началото на юни и градината работи без почивка през лятото, молбите за посещаването им се попълват едва в началото на май, т.е. ако ще се борим, вероятно трябва да започнем по-рано.

Ако някой от вас е минал през това или има идеи, ще съм благодарна за всеки съвет как да процедираме 😊

П.П. Разбира се, дъщеря ми ще почива през лятото (заедно с нас), ще ходи и на лагер, но всички тези занимания вероятно ще запълнят около месец от общо 3 и половина.

# 1
 • Мнения: 12 966
Не знам за случай, в който дете да остава в градината през лятото преди първи клас.
Правилата са за всички! Имате време да организирате кой, кога и как да гледа детето

# 2
 • Варна
 • Мнения: 17 933
Почти всичките ни познати деца си останаха в градината през лятото, някои и до 13 септември. Моят син ходи до началото на септември. Точно така е по закон, такива са правилата и да, би трябвало да важат за всички. Поне във Варна е така, а според цитираната от авторката наредба разбирам, че в София правилата са същите. Пуснете писмено запитване към директора на какво основание ви се отказва посещение и ако трябва се обърнете към община, инспекторат, който там е отговорен.

# 3
 • Куциндрел
 • Мнения: 22 755
В София правилата са децата да остават до началото на първи клас в градината, всяка друга практика противоричи на правилата.
Ако наребдата говори едно, а градината се опитват да прилагат други правила, това лесно се оправя - пуска се жалба с общината.

# 4
 • Мнения: 949
Пак да уточня, в София-област, а не в София-град сме, но самата наредба на нашата община казва именно, че могат да посещават до постъпването им в първи клас.

За жалба към общината не бях мислила, но това означава, че ще трябва да чакаме да ни откажат посещаване първо. Чудех се има ли превантивни действия, които да предприема отсега...

# 5
 • Куциндрел
 • Мнения: 22 755
Искате си списъка за присъствието лятото, ако не ви дадат такъв или ви кажат, че не може да посещавате, просто се оплаквате писмено в общината. Не чакайте писмен отказ от градината.
Може като за начало да споменете в градината, че в правилника на общината друго е записано, ако трябва и не директорката на ДГ кажете. Жалба винаги може да пуснете, даже и без основание дет се вика.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 17 933
Или входирайте писмено запитване към директора ще бъде ли разрешено на детето да посещава ДГ в месеците..., искайте писмен отговор и при незадоволителен или липсващ такъв - жалба в общината.

# 7
 • Мнения: 330
Отидете на сайта на съответната община и потърсете Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. В нардбата има раздел "Такси за детска градина", в който най -вероятно има текст, че детската градина може да се посещава и от деца в целодневните подготвителни групи,  придобили удостоверение за завършена подготвителна група и подлежащи на прием в първи клас през текущата календарна година   за периода от 01.06. до 14.09.  срещу заплащане на такса в определен размер. Размерът на таксата е посочен в същата наредба.     
Мисля, че няма нужда нито от организиранена някакви родителски групи за протест и натиск, нито от жалби до общината, тъй като въпросът е уреден в Наредба на съответния общински съвет. В случай, че въпросът за посещението на детска градина от деца, подлежащи на прием в първи клас, не е уреден в наредба на общинския съвет, то директорът на детската градина  не разполата с правомощия еднолично да разреши посещението на детска градина от тези деца, било то и под натиск на родителите, защото за това се изисква изрично решение на общинския съвет .
Ако нещо не Ви притеснява, посочете конкретната община, за да търсим заедно.

Редактирам, като допълвам  със чл. 68, ал.1 от Закона за предучилищното и училищното образование -  В общинските детски градини може да се организират почасови, съботно-неделни и сезонни дейности като допълнителна услуга по отглеждане на децата по желание на родителите и при условия и по ред, определени с наредба на общинския съвет.


Последна редакция: вт, 28 яну 2020, 16:04 от metome

# 8
 • Мнения: 4 839
При нас (Русе) има възможност дете, завършило четвърта група да посещава сборни групи, но срещу 100 лв такса на месец, твърда сума, която се внася по банков път предварително и не зависи от броя на присъствените дни. Дори и един ден да посещава (по болест например) парите са същите и не се връщат. Не важат и отстъпките през тези месеци. Това отказва доста от родителите.
При липса на други варианти пак излиза по-евтино от частна занималня. За нашия град 1 ден частна занималня е минимум 9 лв на ден + храна, т.е около 14 лв дневно минимум. За две седмици в частната занималня и предплатени такса и храна, дъщеря ми поне три пъти не получи закуската (били я пропуснали).

# 9
 • Варна
 • Мнения: 17 933
Във Варна таксата също е 100 лева, но се разделя на присъствените дни. Не съм представяла бележки от лекар, просто пишех молба, спирах го, когато излизахме в отпуска, после пак го пусках и си плащахме частта от таксата според присъствените дни.

# 10
 • Мнения: 15 537
В София децата имат право да са до 14.09 в ДГ лятото преди 1 клас. При нас единствено искаха да се заяви целия период, да се плати и не се възстановява такса, ако не ходи детето.
Не, че не се опитаха да хитреят. Първо, бяха скрили списъците. Добре, че една по-разтропана майка го добара.
После, тормозеха децата - не се държаха добре, викаха по децата. И накрая - всеки ден, като го вземахме от ДГ ни обясняваха, как не можели да смогват с децата, да сме си го вземели за лятото /нищо, че бяха 10-15 деца...../

# 11
 • Куциндрел
 • Мнения: 22 755
При на всичко си беше точно, таксата си беше като преди и нямаше никакъв проблем със списъци и учителки.

# 12
 • Мнения: 7 215
Има право до 14.09 да посещава градина детето ви. Познавам няколко деца посещавали така градина в София и то миналото лято, включително племенникът ми.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 20 937
И аз за Варна да напиша, срещу 100 лв дъщеря ми остана в градината юни месец, след това приключи. Обясниха ни, че е хубаво да си вземем децата, но отказ да ги приемат за лятото не е имало. Споменаха също, че ако са много децата, които остават за лятото и градината няма места за всички (защото нашите имат практика като напусне една група да разбият стаята до тухла и да правят основен ремонт за новата първа група, така че наистина понякога няма къде да спят и ядат всички в останалите три стаи) те ще осигурят места в други градини, като естествено това означава, че детето ще е на съвсем ново място, с нови деца и нови учителки. Бяха в сборни групи, с по-малките, разбира се, и на самото дете му беше скучно и мрънкаше, че нейните учителки ги няма, но си изкара месеца.

Вие сега ще решите проблема, ще им извиете ръцете да остане детето до 14.09, но нали се сещате, че като тръгне на училище този проблем пак ще стои за лятото? Така че е хубаво да помислите отсега за алтернатива, дори и да не я ползвате това лято.

# 14
 • Мнения: 949
metome, благодаря за насоките! В наредбата за таксите не е разписан нашият вариант. Има за съботно-неделно, както и за почасово, но не и за завършилите деца от подготвителните групи.

Говорих с една от майките, които преди няколко години се беше преборила с директорката. Каза, че са извадили всички възможни текстове от закони и разпоредби и са написали молба децата им да посещават. Та започвам и аз по тази линия да действам.

highspeed, искам да "им извия ръцете", защото много добре знам каква е заетостта им през лятото и ми е ясно, че имат и място, и възможност да поемат децата от четвърта група, които нямат други алтернативи.

А относно бъдещето - с всяка година алтернативите ни се разширяват, както като налични възможности в селската ни община, така и като наши лични опции. Мислим го, планираме, ама все пак при налична оптимална алтернатива, не виждам защо да не се възползваме.

Общи условия

Активация на акаунт