Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 51

• 40 740
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
Сега пак погледнах снимката, която нанси е качила. Най отгоре над дългия текст като диагноза е посочена дисплазия трета степен , обаче надолу пък пише ca in situ. Доста голямо разминаване. Може би наистина е добре да се направи в най кратки срокове консултация с още един патолог.
нанси , като ви дадоха този документ нямаше ли разяснения?

# 106
Наистина докторът трябва да даде обяснение! Дори и да отидеш за второ мнение друго си е този който е правил процедурата да ти обясни! А това, което аз си мисля е, че цин3 е било един вид основанието за процедурата(резултат от прицелна биопсия например?), а в крайна сметка след конизацията се установява cis, но разбира се ние само гадаем тук. А и най-важното за резекционните линии не става ясно. Докторът е длъжен да ти обясни според мен, едвали би ти казал да чакаш 3 месеца, ако конизацията не е успешна, но най-вече за твое лично успокоение настоявай да ти разяснят Hug и горе главата!
Аз искам да попитам друго. След като ЧПВ предизвиква изменения и на други места по тялото, разбрах че освен cin имало vin vain ain... (които слава богу са по-рядко срещани), то какви специалисти се занимават например с изменения на вулвата? Отново ли е гинеколог или там вече е дерматолог?

# 107
Дисплазия 3 степен е от биопсията. И затова правих Летц, а се оказва ка ин ситу. Обадих се по тел. За резултатите и ми казаха, че доктора ги бил видял и казал, че всичко е добре и да отида след 3 месеца на контрола. Изпратиха ми ги по имейла. Не ми е ясно дали Върха на конуса е достатъчно, като информация - понеже там пише, че има хроничен цервицит.

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 00:17 от Nansi14

# 108
Дисплазия 3 степен е от биопсията. И затова правих Летц, а се оказва ка ин ситу. Обадих се по тел. За резултатите и ми казаха, че доктора ги бил видял и казал, че всичко е добре и да отида след 3 месеца на контрола. Изпратиха ми ги по имейла. Не ми е ясно дали Върха на конуса е достатъчно, като информация - понеже там пише, че има хроничен цервицит.
Не се побърквай като четеш плашещи коментари! Върхът на конуса е резекционната линия. Там, доколкото разбирам е хроничен цервицит. Тоест - няма нито дисплазия, нито cin.
Знам, че е трудно да се успокоиш и да вярваш като ти кажат, че всичко е ок. Но помисли, че на този доктор( или който и да е друг, работещ в гинекологична болница като " Майчин дом") му е ясно какво значи резултата с половин поглед, работи с шийки сигурно от поне 10-20 години( т.е. рутинно е за него) и ако има нещо притеснително, ще ти го каже.

# 109
  • София
При ЛЕТЦ обикновено не се изрязва конус.
Аз бих си взела стъклата и бих ги занесла другаде за повторна хистология.

# 110
При ЛЕТЦ обикновено не се изрязва конус.
Аз бих си взела стъклата и бих ги занесла другаде за повторна хистология.
По принцип може да се изреже, но при цин 3 ми е странно как не е било скалпелно конизацио заради резекционните линии.

# 111
  • София
Доста често казват летц и на конизацията с ток, при която се реже конус, той принципът е същият.

# 112
След летц-а има ли как да разбера колко точно е било изрязано, в смисъл колко см ми е в момента шийката?

# 113
Доста често казват летц и на конизацията с ток, при която се реже конус, той принципът е същият.

Точно.Едно и също е.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Loop_electrical_excision_procedure

# 114
Femme_fatale, д-р може да я измери с ехограф. И с ,,бъркане" мерят, но за мен не е точно.
На мен д-ра ми каза, че при летза ми е рязал в дълбочина само от канала.  Представям си го с формата на цилиндър ( ако е възможно това въобще), защото каза, че е гледал да не скъсява. И аз не мога точно да си го представя. Резултата е ЦИН 1. Иначе 2014 имам скалпелна и 2015 летз, при който не излезе дисплазия, но проблема с цитонамазката продължи да съществува, така че аз си обяснявам, че тогава е бил повърхностен летза.

# 115
Femme_fatale, д-р може да я измери с ехограф. И с ,,бъркане" мерят, но за мен не е точно.
На мен д-ра ми каза, че при летза ми е рязал в дълбочина само от канала.  Представям си го с формата на цилиндър ( ако е възможно това въобще), защото каза, че е гледал да не скъсява. И аз не мога точно да си го представя. Резултата е ЦИН 1. Иначе 2014 имам скалпелна и 2015 летз, при който не излезе дисплазия, но проблема с цитонамазката продължи да съществува, така че аз си обяснявам, че тогава е бил повърхностен летза.
Благодаря за информацията.
При мен беше казал, че е доста обширен участъка, на хистологията излезе с цин 3 и ме притеснява, че е взето доста. То и да се притеснявам, вече е при свършен факт, но поне да знам колко е.

# 116
При мен е описано на амбулаторния лист и също в хистологията са дадени размери на това което е махнато(при мен беше лазерна, но мисля няма значение).
Аз искам да попитам ендоцервикалния кюретаж само под пълна упойка ли се извършва или може да се направи и в лекарския кабинет с друг вид анестезия?

# 117
Здравейте това са мойте резултати от хистологията след Летц при доц. Славчев
Притеснявам се много, понеже съм на контрола чак след 3 месеца.
Скрит текст:
И аз трудно разчитам.
Връх на конус хроничен цервицит.
Обаче никъде не пише за резакционните линии. Не мога да разбера това на долу какво показва състоянието преди Летца или след това.

Нормално е следващия преглед да е след 3 месеца-необходимо е време за възстановяване на мястото,а след това да се оцени, какво е състоянието.
За мен резултатът показва, че процедурата е била необходима и е отстранен участък със сериозни поражения.
Сега ще изчакате периода за възстановяване и ще направите контролен преглед, евентуално изследвания, а от там на сетне, спрямо резултатите от тях.
Hug

# 118
Blue_eyez, аз съм правила кюртаж и в кабинет, но не бих се подложила отново. Много ме боля. В момента, в който станах от магарето ми прилоша. Но при мен беше и на матката. Ако е само на канала нямам представа как е. Аз уж не съм с нисък праг на болка, но болеше много. Беше с местна упойка в шийката. Ако не се лъжа е Лидокаин.
Да, и при мен на този летз имаше размери колко е отрязано, но не се ориентирах дали е дължина/ ширина/ височина или в друг ред.

# 119
Кюретаж трябва да се прави с пълна упойка. Има пътека по ЗК - 3 дни си в болница. Ама дали е измислена (пътеката) за доброто на пациента или за точене на ЗК! Вече се съмнявам във всичко.

Общи условия

Активация на акаунт