Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 51

• 40 883
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
Femme_fatale при кого сте се лекували в Онкологията? Доволни ли сте?

lola92 очаквам днес да ме консултира гинеколога, който ми назначи всички изследвания и ми огледа раничката. В амбулаторен лист виждам изписано левкоплакия на маточната шийка като основна диагноза, а на придружаващи заболявания е вписано ерозио и ектропион на шийката.
Ще потърся и вторичен преглед другата седмица, че съм точно в последен ден от цикъл.

неви86 странични хора ми казаха същото, че е възможно да изчакам и да се оправи от само себе си, но това не е ли малко рисково? Реално тези изменения са се развили в последната година, защото преди това резултатите на цитонамазка са били добри, но.. не знам.

# 496
https://
Мисля, че при цин 1 може да се направи криодеструкция, а може и да се изчака. Но все пак е важен и колпоскопа, за да се види къде е атипичния участък, ако има такъв.

# 497
  • София
След дългите години четене за проблема с шийката, мисля, че при ЦИН 1 не се предприема нищо. В много висок процент от случаите, организмът сам се справя с проблема.

Напълно съгласна съм с този пост. Още повече тук става дума за много млада възраст.
Аз бях с ЦИН2, но и над 35 годишна. Тогава докторът ми каза, че ако съм била по-млада, сме щели да изчакаме.

Всеки може да реже, но понякога просто не е нужно.

# 498
ronita2 не бях запозната с криодеструкцията, видях обаче, че се предприема при цитонамазка I-II група, a моят резултат е II към III A. Има атипичен участък с резки очертания, изглеждат като два и са под 1 см.

Разбирам, аз за това реших да споделя тук, за да мога да видя и други гледни точки.
Да кажем, че ми препоръчат да изчакам и ме следят и тези изменения изчезнат, самата раничка не се ли отстранява?
По принцип съм съгласна, че тялото понякога само си знае работата и има доста подценявана регенерираща сила, но все пак..

# 499
Здравейте , новичка съм тук.. - изчетох доста за последния ден и на моменти изтръпвам от страх:( Имам няколко въпроса и ще бъда безкрайно блгодарна за всякакви съвети - за доктори, лечение и каквото се сетите. Чпв 16 +, след колпоскопия и видими изменения, биопсията ми показва цин 1 и цин 2 , ходя при д- р Станков (клиника Асцендент) по негово мнеинив съм за конизация ( успокои ме, че няма да има проблем със забременяване инизносване🤷♀) нямам деца и съм на 30 години. Отидох при друг д- р Георги Бориков, който установи, че имам инфекция (която първо трябва да излекувам) но изрази мнение , "може да се опита горене, конизацията е рискова при желание за деца"
Моля ви за всякакви съвети. При цин 2 задължителна ли е конизацията според вас? Ще потърся и трето мнение, бихте ли препоръчали доктор?Имам ли време да мисля или трябва да действам бързо? И последно.. има ли вариант след конизация, в хистологията да се окаже цин 3 или по- сериозно..Sad

# 500
Против горене!!!

# 501
Защо сте против горене? Тъкмо се връщам от консултация с гинеколога, който ми откри тези неща и желае да процедираме с горене. Аз естествено искам да взема и второ и трето мнение, ако се наложи.
Но бихте ли дали малко повече съвети или споделили личен опит защо сте против горенето?

# 502
Малко ми е трудно да пиша в момента, след операция съм на образувание в гърдата и ви чета.
Има много инфо из нета, че горенето не е достатъчно прецизен метод, с него не може да се изреже тъкан и да се прецени дали всичко е махнато.
Изгорената лезия миже да епителизира отгоре и да дава грешна находка при цитонамазките, а отдолу ядрото да си работи .
Отделно от това ,за нераждали жени се получават тъкани след горенето, които могат да се разкъсат сериозно при нотмално раждане, заради цикатрисите.
Летц/Лееп , лазер е по-добре.
При по-тежките случаи скалпелна конизация.
На мен са ми горили малки новопоявили се лезии след конизация,но след като беше ясно защо и какво ги провокира.

# 503
Същото мнение има и моята гинеколожка относно криотерапията (замразяването).

# 504
Категорично против деструкция/'изгаряне' не съм. Има случаи, при които е препоръчително и подходящо. Общо казано- млади, нераждали, без наличен ЧПВ и при малки находки, доказани с биопсия. Но в никакъв случай с киселина!

При Pandapanda90- по-скоро leep/ lletz, с този положителен ЧПВ. Не си за горене-от патила глава ти го пиша.

# 505
Ами момичета, видях че доста сте писали за д-р Карагьозов и си записах час за 01.06, така че ще видим и неговото мнение какво е.
Моята гинеколожка смята, че ще потвърди нейното мнение за горенето, но да видим.
Другото, което ми казаха днес е, че могат да се изследват 33 щама на папилома вирусите, а има и още, до които медицината не е стигнала.

Имам чувството, че на колкото лекари отида, толкова и различни мнения ще получа..

# 506
Изследват се важните щамове, няма как всички.
Търсят се тези, при които е доказано,че са виновни за голeмия процент случаи на рак.
Не съм
против горенето изцяло, а в конкретния случай, описан от дамата.Не съм  се изразила правилно.
Както казах и аз бях горена, но малки образувания, за които бе ясно какво причинява, които се появиха след Летц.

# 507
  • София
Здравейте момичета,

следя ви от близо месец, тъй като ми се наложи да се сблъскам с тези проблеми и реших да се включа и аз, ей така да си го излея пред други минали по този път.
След профилактичен преглед по повод съвсем леки оплаквания откъм по-обилно течение и резултат от цитонамазка II към III A група и наличие на "раничка", чаках резултат от биопсия 1 месец. Днес излязоха резултатите и съм класифицирана с цин 1, лека дисплазия.
Утре ще ходя на второ мнение и евентуално повторни изследвания в Онкологична болница София при проф. Галина Чакалова/не съм сигурна за фамилията/.
Пускаха ми микробиология - няма бактерии или гъбички, но излиза II-ра степен влагалищна чистота, предполагам се дължи на тази "раничка" и наличните изменения от нея.
Изследвах и всички щамове високирискови HPV - излязоха отрицателни. Пуснаха ми и хламидия,трихомони, микоплазми,уреаплазми - всичко отрицателно.
Съмняват ме отрицателния резултат за HPV. Наясно съм, че при последният си партньор е имало наличие на вируса преди години.Смятате ли, че мога да се доверя на резултата и не е нужно да пускам пак?

Другото, на което ме е яд на себе си и на лекари е, че тази раничка са ми известявали, че я имам още на 21г, сега съм на 25. Питала съм какво значи това и как трябва да процедирам, а отговора беше да изчакам да родя и ще ми я изгорят. Ходила съм в рамките на тези години на 4-5 гинеколога и това ми е казвано единствено. Приела съм го съответно за нещо, за което не трябва да се притеснявам и дори не съм си направила труда да проверя сама..

На цитонамазка от преди година ми е излязла I група, както и на предишните. Може би това е била причината да не ме насочат към някакво лечение - не зная.
Микробиологии също са ми били чисти освен че съм имала нарушена микрофлора, която сега осъзнавам вероятно е била нарушена в следствие на раничката.

Кажете какво мислите за повторен тест на високорискови HPV? Да пускам ли изследване и за нискорисковите?
Здравейте Ева,
В по-горен коментар и аз съм споделила моят проблем, резултатите от изследванията за цито и ЧПВ са еднакви с Вашите, но аз нямам раничка. На Вас правили ли са Ви колпоскопия или заради раничката са Ви изпратили направо за биопсия. Аз не съм на ясно с тези изследвания, но ми предстои да ги направя.
Успех!

# 508
Ами момичета, видях че доста сте писали за д-р Карагьозов и си записах час за 01.06, така че ще видим и неговото мнение какво е.
Моята гинеколожка смята, че ще потвърди нейното мнение за горенето, но да видим.
Другото, което ми казаха днес е, че могат да се изследват 33 щама на папилома вирусите, а има и още, до които медицината не е стигнала.

Имам чувството, че на колкото лекари отида, толкова и различни мнения ще получа..

Здравей Ева, как успя да запишеш час при Карагьозов, чрез познати и тн? Вчера звъннах във Вита и ми казаха януари 2021 Simple Smile)) питам за да знам просто дали да търся някакви опции за него и по какъв път Simple Smile благодаря и успех

Последна редакция: чт, 21 май 2020, 15:03 от Pandapanda90

# 509
ДХЗ разбира се, хубаво е всички мнения да се чуят, за да съм по-запозната. Аз също имам леки опасения относно горенето, споделяли са ми, че са им излизали отново, което ме поставя под съмнение колко е ефективен този метод. Също така има мнения, че не е много подходящо за нераждала жена, други пък казват, че няма проблем.

tremble87 при мен раничката е била налична от поне 3г, просто за първи път ми обърнаха внимание и ми направиха колпоскопия, оцветиха я и се видя в какъв размер, форма е и т.н. Направих цитонамазка и на база колпоскопия и резултата от цитонамазка ми взеха тъкан за биопсия, която потвърди, че има налични изменения.
Разликата до колкото видях от коментара ти е единствено, че на цитонамазка ми излиза притеснителната група заради дисплазията и е отбелязано, че ужким клетките са в норма. Докато при теб излиза нещо друго, с което честно казано изобщо не съм наясно какво представлява.
Нека ти направят колпоскопия и ако се наложи биопсия - това ще покаже най-точно.

Pandapanda90 на мен казаха същото. Ползвам един здравноосигурителен фонд и ми казаха, че свободен час има за януари. След това звъннах във Вита и ми потвърдиха, че е така, но ме попитаха по какъв повод ми е необходим прегледа. След като обясних, че съм с готови изследвания и съм с цин 1 ми дадоха телефон на екипа на Карагьозов. До колкото разбрах си запазват някакви часове в понеделник за такива случаи като моя, имаше свободен за 01.06 и записах.
Ти с какви оплаквания си или тепърва ще тръгваш по изследвания?

Общи условия

Активация на акаунт