Нашите орхидеи – тема 28

• 31 739
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
  • Мадрид / София

Здравейте на всички! Не съм много компетентна по отглеждането на орхидеи.. я кажете какво се случва с моята красавица?  Тази ми е първата орхидея и беше най-хубавата. Първо започна най-горното(последното) листо, днес гледам, че и другите са почнали да стават такива.. Както е тръгнало до месец ще загине..]

Изисква спешни мерки и ако не бъдат взети растениетом100% ще загине. Дори в момента никой не може да даде гаранция че ще бъде спасено но все пак има шанс.
Какво мога да направя например да я извадя от саксията и да я сложа в по малка и тънка или да я третирам с нещо?
Третирай я така както е. Не я вади от саксията, че е допълнителен стрес за растението.

# 76
Аз бих препоръчала да се извади и да се огледат корените. Така или иначе трябва да се къпе в разтворен фунгицид цялостно а след това да се сади както е обработена ( изрязано всичко гнило ) обработена в абсолютно сух субстрат. Задължително да се реже с дезинфекцирани ножици и след това пак да се дезинфекцират на всяко изрязване на тъкан. Заразно е.

Последна редакция: пн, 03 фев 2020, 08:33 от _re_ge

# 77
Днес се отвори връхната пъпка на едно мини, без устна е и само с 4 листа. Другите вървят нормални, но има още пъпки да отваря, може да има още изненади. Жалко само, че цветът не може да се предаде адекватно на снимка. Бледо лилава е, а не розова.

# 78
  • София
loveuu_m, все пак свиквай с мисълта, че вероятността растението ти да оцелее не е много голяма...
peneva ли говореше за цветове като левче? Ето и мойто левче, да не остана по-назад Stuck Out Tongue Winking Eye

fallon, много приятен пелорик!

# 79
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
О не, тя определено не е цветарка, по-скоро саксията се връзва на интериора Grinning мислих, че саксиите трябва да са прозрачни заради корените да взимат светлина.. Явно нищо общо.. Тази сутрин неприятно се изненадах едната пъпка нещо не ми харесва, дано само тя се разваля, какво мислите

две пъпки са си тръгнали според мен Sad
а другата саксия е нестабилна и ще падне, когато цветоноса натежи.

Wink мисля, че не е моя работа да обсъждам и осъждам кой как си гледа китките.
една от колежките ги държи във вода. когато за първи път видях това чудо преди няколко години щях да пропадна. веднаха детайлно ѝ разясних разликата между фаленопсис и водна лилия.
е, пак така си ги гледа, а те цъфтят и не спират.
когато една китка реши да живее въпреки грижите за нея, нищо не може да я спре.
и когато реши да се гътне - също. Wink

# 80
Тъкмо забелязах 3 нови коренчета на неофинетията ми. От скоро ми е и това, че е тръгнала да пуска корени, много ме радва.

# 81

мини орхидея с мини цветчета Simple Smile

скрита лимонка Simple Smile денди, цъфнало тайно в пердето

истинската лимонка и "убавинята" - забили се в прозореца. ни от едната страна могат да се сенимат, ни от другата
издебнах ги откъм вратата Simple Smile вижда се още един цветонос с попарени  пъпки Sad явно му духа когато отворим вратата

й вече прецъфтялата миДи орхидея с миди цветчета. тя е подарък от колежката с "водните лилии".

# 82
  • have faith and be patient ..
Малееее жълтата е супер, искам и бяла с големи цветове и такава жълтичка,.. А тези изсъхналите пъпки какво казваш от студено може да са? Понеже и на мен едната пъпка ми се спаружи нещо, а са до прозореца и проветрявам нон стоп,.. Май ще отварям отсрещния

# 83
жълтата е голяма сладурана. има още цветове от "купешкия" цветонос, а изкара нов и си го изхранва.
аз смятам, че е от студа, защото като се отвори вратата духа право срещу тях, но не мога да кажа със 100% сигурност, че е това.
има един цветонос, който е изсъхнал изцяло, а е почти до жълтата...

# 84
Ммм, Добриня, много обичам висящата ти градинка Heart Eyes

# 85
обърнах китките Simple Smile ще ги снимам утре по светло.
и се засрамих, ама много...
не се сещам кога за последно ги поливах, а и къпането беше много отдавна...
прашни са, но вие не си слагайте очилата, за да не ме засрамвате повече. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 86
Начинът на отглеждане на някои орхидеи във вода се нарича водно отглеждане
 Има и т. Н. Полуводно.  Всеки метод има свои плюсове и минуси. Няма по-най-най, зависи от много фактори. Най-важното е да се, знае че превключването от един към друг вид на отглеждане налага пълна смяна на корените. Тези на видно нямат веламеен и не са предназначени за субстрат но отглеждане и обратно.

# 87
  • Бургас
Добри коитките изглеждат супер и свежи и все едно къпани вчера Hug

Днес се прибрахме от шест дневна почивка.Луда работа нямах търпение да си видя "децата". Всички са що годе Ок, една филка, която стои на хладилника над первазчето е дехидратирана надявам се е това, а не да е тръгнала да боледува. Не ми се чакаше до утре сутринта и я накиснах за 30мин. след 16;30. Дано и се стегнат листата. Утре поливане на первазчето, че и те жадни ама ще дочакат до утре сутринта. Милтонията отворила още един цвят. Розавката пускала още пъпки..... много ме зарадва.
Другите орхи с югозападно изложение само една задържа пъпките другите две ги хвърлиха, явно климатика им прави течение.
Утре може да фотна.

Последна редакция: пн, 03 фев 2020, 08:27 от maya_76

# 88
  • Мадрид / София

# 89
  • Русе
И аз да се запиша в новата тема с минута и едно бебе - с първи цвят Simple Smile

Още не договорено цветче

Общи условия

Активация на акаунт