Частни училища - информативно-дискусионна тема 35

• 19 001
  • 744
  •   1
Отговори
# 135
Щото не сте решавали такива задачи. Трябва да се разсъждава като малко, 4 годишно дете. То знае, че птиците летят и толкова. Което не може да лети, не е птица. Сложно е вече, че има щраус, пингвин и други птици, които не могат да летят. В смисъл, не е необходимо да знае непременно, че пингвинът е птица, достатъчно е да знае, че от трите само орелът лети.

Както и другата - по принцип плодовете са сладки. Само тиквата е сладка, другото са зеленчуци, толкова. Това са 4 годишни деца все пак!

# 136
  • София
И като знае на 4 години, че пингвинът е птица /като моя син например/, ще го скъсат, защото знае твърде много за възрастта си? Joy

# 137
  • София
И като знае на 4 години, че пингвинът е птица /като моя син например/, ще го скъсат, защото знае твърде много за възрастта си? Joy
Актуална образователна притча:
Водя сина ми на комисия за прием в Предучилищна група. Питат го:
- Колко годишни времена знаеш?
- Показва с една ръка, а после и с един пръст от другата преди да отговори: - Шест.
- А ако си помислиш малко...
- Шест.
Директорката ми казва, че ще се свърже с нас... В двора го питам:
- Ся, какво беше това?
- Тате, ама аз наистина не знам повече "Годишни времена" - само на Вивалди, Хайдн, Пиацола, Чайковски, Лусие и Глазунов!

# 138
Едно малко дете няма да разсъждава сложно като вас. То ще подбере по очевидния признак, и няма да сгреши, дори и да знае, че пингвинът е птица. Когато сме решавали такива задачи и сме давали различни отговори с детето, винаги той е бил прав. Целта на тези задачи не е да тестват знания по ботаника и биология.

# 139
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз винаги съм знаела, че доматът е плод, даже съм спорила с учителката на голямата ми дъщеря, когато в 1 клас й се беше скарала, че детето не знае кое е плод и кое е зеленчук, защото беше казало в клас, че доматът е плод. Аз избеснях тогава и ходих да се разправям. В крайна сметка растенията се определят научно, кой къде по света какво готви, няма общо с науката. Така че превес трябва да има научният факт. Редно е да се обясни на децата като интересен научен факт, че всички смятаме домата за зеленчук, но всъщност той е плод. И подобен въпрос за тиква, която е плод, за домат, който също е плод, но може децата да не знаят, за магданоз, който ще се чудят къде да го причислят, е супер подвеждащ. Остава да попитат и белите мечки колко пингвина изяждат на година!

# 140
  • София
Един истински ботаник със сигурност ще бъде скъсан на този изпит Sad
Скрит текст:
Но истинският българин - не! той знае какво мезе върви/не върви на ракията Joy

Олеле, Аш, ама това е толкова проницателно! Най-после разбрах защо децата на истинските, така да ги наречем много истински, направо VIP българи, влизат от раз в НУКК! Satisfied

# 141
Ама никой не очаква деца на 4 да знаят научни факти! Те трябва да знаят ежедневното, стандартното значение, а при ядене и готвене 🍅 е зеленчук, съвсем различно нещо от плодовете като ябълка, праскова и пр. И аз никога не бих казал, че 🍅 е плод, не съм ботаник, 🍅 се реже на салата, не е сладък, за мен е зеленчук.

# 142
  • София
Е, те може и да не очакват, ама ако детето ги знае, хм? Може пък някое да не е случило и да е с татко-ботаник Satisfied

# 143
  • София
Едно малко дете няма да разсъждава сложно като вас. То ще подбере по очевидния признак, и няма да сгреши, дори и да знае, че пингвинът е птица.
А кой решава, кое е очевидният признак все пак и с каква обосновка? Може пък детето да знае, че пингвинът е птица, но да не знае, че не може да лети. Може да не знае и двете неща, но да отдели делфина, само защото е риба, а другите не са /точно детски начин на мислене, нищо сложно/.
Всъщност, тези задачи са хубави и интересни, точно защото нямат само един верен отговор. Могат да провокират детето да мисли, да разделя по различни признаци, да обосновава решенията си. Но да се използват, за да се оценява детето по само един възможен от всички верни отговори, който някой е решил, че е най-правилен за целите на научната си дисертация...  Идиотско е! А да обясняваш на детето, че верният отговор е само един и то да "научи" кой е той, намирам за осакатяващо.

# 144
Аз си нямах работа, та пуснах Гугъл. Спрях да броя след 5-тата опция за курсове за предучилищна подготовка. И всички пишат, че готвят за НУКК и ЧУ. Решават Азбуката и тестове на ЧУ.

# 145
  • Отвъд алеята зад шкафа
Именно. Не трябва да има въпроси със спорни отговори. И аз не съм ботаник, но го знам като факт, децата ми също.

# 146
  • София
Санака, аз подозирам, че това е една от целите -да се отсее кой е посещавал "правилните" курсове. Не кой, колко и какво знае. Пък и ако някой родител реши да оспорва точки, ще му е доста трудно да го направи при такива спорни въпроси.

# 147
Аз си нямах работа, та пуснах Гугъл. Спрях да броя след 5-тата опция за курсове за предучилищна подготовка. И всички пишат, че готвят за НУКК и ЧУ. Решават Азбуката и тестове на ЧУ.

Пазарна икономика😀 я да звъннем да ги питаме за 🍅

Моите родители също нещо не ме насочиха добре. Затова сега ни престижна работа, ни сериозни доходи.
Въобще важно е децата да бъдат ориентирани овреме към правилните места за учене.

# 148
Подкрепям Санака, този вид въпроси имат смисъл само ако се оценява начина на мислене на децата, а не е тест с един възможен избран за верен отговор.
А Мецан само мога да го поздравя за късмета на детето му, ако винаги ги уцелва Simple Smile

Аве, Нотарис, ти какво току изпляскаш нещо лошо за себе си. Човек без сериозни доходи не плаща ЧУ на детето си, при това до 12 клас. Wink  Ай сега....

# 149
Не плаща ли? С триста зора. От 7 клас, преди това в ДУ. Нали знаеш какво търся😀

Фенси, как правилно си разбрала приемния изпит на НУКК.

Общи условия

Активация на акаунт