Частни училища - информативно-дискусионна тема 35

• 18 950
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Така ще има средни резултати по всичко, без отлични по нищо.
Няма лошо, диверсифиация на риска е това. Иначе да сложиш всички яйца в една кошница, не е много добре.

По другата тема, само да кажа, подкрепям Анди. Допускам, че децата на Аш са много умни и будни и напредничави (без капка ирония го пиша това), затова така й се струва. Но във възрастта 4-6 години според мен категорично всеки месец оказва влияние и със сигурност има значение дали детето е на 4,5 или на 5,5. Точно това "щракване" виждам и аз, просто за нещо си е дошло времето.

# 91
  • София
Бърди, става въпрос, че самият изпит, който се дава, е лесен и затова няма значение на каква възраст в месеци е детето.

Скрит текст:
иначе - благодаря за комплимента. Аз не мисля, че твоето е по-малко умно - нищо че се е метнало на таткА си Simple Smile

# 92
  • София
Аш, моето не е ходило на изпит за ПУК, затова не коментирах тази част, не съм виждала какво дават.
Но фактът, че много деца не могат да минат през този изпит, за мен говори, че не е лесен. Няма и как да е лесен, ако трябва да се отсяват кандидати 10 към 1.
Пак обаче да кажа, че не сме минавали през такъв.

# 93
  • София
Бърди, то от самия изпит за ПУК тръгна всичко - че се завайкаха как материалът бил за по-големи деца, как изпитът бил в средата на годината, а трябвало да е в края и т.н. Трябва хубаво да се види какъв точно е бил изпитът и колко деца, родени в действителност в края на годината, го минават (образно казано), и после да се коментира кой как и защо е ощетен.

Скрит текст:
Дописах ти нещо в скрит текст, сори за дописването - знам, че хората се дразнят така, ама аз ти написах нещо хубаво

# 94
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз лично си спомням едно "щракване", преживяно от мен. В гимназията учим руска класическа литература. Аз съм всеяден и стръвен читател от малка, не ми се е опирала книга. И изведнъж "Престъпление и наказание". Мъкааа, не става. Стигам стр.20 и я захвърлям. Не ме питайте как минах срока, без да съм я чела. Остава ми горчив и неприятен привкус от тази книга за 2 години, докато по Етика в университета не трябваше да я прочетем. И тогава, щрак, видях книгата по много различен начин, прочетох я на един дъх, разбрах я, харесах я.
Малкото ми дете имаше същото "щракване" с колелото, засичала съм и с някои неща от училище, които аз съм се опитвала да й обясня по-рано, например да разбира часовника или календара.

# 95
В ПУК има няколко задачки, които просто трябва да са правени и познати. Иначе всяко дете би се справило. Но проблем е по-скоро концентрацията и поведението.

# 96
Конкретно за изпита за ПУК - и аз подкрепям Аш и Fancy. Изложих статистиката с кандидатстващите 10 деца, родени в различни месеци през 2014г. (между другото, най-малкият - роден през декември се класира,  но майка му работеше упорито с него). Изпитният формат е специфичен и ако детето нито веднъж не е решавало задачи от него, няма как в деня на изпита да се ориентира, да  осмисли  условието и да реши задачата. Ако на мен ми дадат непознато уравнение,  няма да успея да го реша. Но ако познавам алгоритъма и "логиката" на решаване на задачата, без значение ще са конкретните числа и неизвестни и вероятно бих се справила със задачата.  Моля да ме опровергае родител, който е работил с детето си по изпитните задачи, детето е познавало формата и въпреки това не е преминало дори теста в първия кръг на изпита в СС! Аз лично не познавам такъв!

# 97
Понеже дебатът стана твърде философски и леко тягостен за аудиторията, а и рискувам да ме упрекнат в идолопоклонничество към определено училище, ще си позволя да разведря обстановката с един виц:
"Срещат се двама приятели. Единият пита:
- Къде учи детето ти?
Другият с видимо задоволство отговаря:
- Как къде?! В Света София,  разбира се!
- А по-малкото?
- Еееее, малкото да е живо и здраво!"

# 98
  • София
Стефанаки, ето пример, но не точно от СС. Работихме и вкъщи, детето ходи и цяла година на частни уроци, където по 2 часа решава задачи тип НУКК. Нямахме тогава възможност за частно, но на изпита в 134то детето забравило кое беше буква, кое сричка, кое звук, и броило грешното. Не го приеха. Детето уж с впечатляваща концентрация, не беше и притеснен. Учителката подготви успоредно момиче за СС успешно 🙄 Не знам къде е истината.

Съгласна съм, че на мозъка му трябват малко време да улегнат връзките. Помня как ревях на задачите с разстояние, а седмица по-късно, без да съм решавала повече, ги намирах за лесни. Или както баща ми обичаше да казва "Всеки път като плачеш преди контролно, изкарваш шестица!" Бях отличничка 😂

# 99
Моето дете се яви на изпитите за 1ви клас за СС преди да е навършило 6г и ги мина с лекота. Очаквах да има коментар за възрастта, но нямаше. Т.е., едва ли е единственото справило се дете на тази възраст със задачите.

# 100
  • София
Да не забравяме, че все пак това е изпит, децата са в много бурен период на развитие от всяка гледна точка и много лесно могат да настъпят промени в поведението и представянето в самите изпитни дни. Децата не се състезават със задачите, а с неизвестни конкуренти. Това е състезание, а на състезание детето като подготовка и моментно състояние, е само една променлива, която влияе на крайния резултат. Има поне още две други променливи - конкурентите и обстоятелствата в конкретния ден на изпита.

# 101
Понеже дебатът стана твърде философски и леко тягостен за аудиторията, а и рискувам да ме упрекнат в идолопоклонничество към определено училище, ще си позволя да разведря обстановката с един виц:
- Къде учи детето ти?
- Как къде?! В Света София,  разбира се!
- А по-малкото?

Ново попълнение на СС отбора ли си имаме?

Всъщност най-трудният изпит бил в НУКК.

# 102
  • софия
Нот, стига ръчка!

# 103
- Къде учи детето ти?
- Как къде?! В Света София,  разбира се!
- А по-малкото?

Ново попълнение на СС отбора ли си имаме?

Всъщност най-трудният изпит бил в НУКК.

Освен, ако не сме в хипотезата на по-малкото дете 😉
Възгледите ми са принципни,но не крия пристрастията си към училището.  За НУКК и моите впечатления са такива. За детето ми най-трудни бяха задачите от книжката да подготовка за НУКК.

# 104
  • София
НУКК-овските са за една година по-големи деца, защото се явяват за 1 клас, а не за ПУК. Някои са лесни за много по-малки, но някои са трудни - например "колко звука има в охлюв". Над това и аз ще се озоря. Или кое е излишното от домат, тиква, краставица и магданоз (едното беше плод, но не помня кое точно) Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт