Частни училища - информативно-дискусионна тема 35

• 18 974
  • 744
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Попея, не е редно на изпит да се дават въпроси с повече от един отговор за класификация. Може само при аналогии.
За класификация с таксономия няма ще те изяде и няма да те изяде. Каквото ще да изкарват децата като логика, колкото и да звучи сладко, и нестандартно з тя е грешна.

# 256
Че аз да съм казала, че е редно да се дават на изпит?! Не само че не е редно, ами не е редно изобщо да има такъв изпит за 5-6 годишни деца, с каквито и да било въпроси, независимо дали с един или с повече от един отговор.   Въпросите са ми интересни като провокация на мисленето и за дискусии с децата, а не като средство за отсяване. Изобщо отсяването на тази възраст на толкова незрели деца не го приемам и не бих участвала в него.
Какви познания на  класификация с таксономия търсиш у 5-6 годишни деца, ми е интересно. За тях има точно "ще те изяде или няма да те изяде" - или поне би трябвало да е така. Направо интеграли им дай да решават, то никак не е трудно, между другото, ще се научат бързо Simple Smile
Логиката може да е грешна от формална гледна точка, но провокира мислене, а често пътят е по-важен от резултата, защото позволява тръгване в друга, неизвестна досега посока  Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 фев 2020, 14:28 от Анонимен

# 257
  • София
Попеа, изобщо не съм целяла да споря, просто като ще разясняваме факти на 10-годишни, нека сме максимално точни, това е. Има достатъчно статистики и изследвания, според които хипопотамът Е агресивен, другото е разпространена заблуда. Разликите в диетата и поведението са ясни, също мога да споря, но няма нужда.

И аз не мисля, че болшинството тестове са кой знае какъв проблем за повечето деца, но този тип задачи не са ми ок за оценяване в никоя възраст.
В КО, понеже стана дума, не дават тестове, не смятат, че са много адекватна оценка. Детето прекарва 20-30 минути в ПУК, където го питат за букви, цифри, има 1-2 задачки за фината моторика само. Много повече внимават за поведението май.
Ходихте ли на изпит в КО? Резултати Simple Smile ?

# 258
Освен това, какво значи "грешна логика"? Грешна може да е само относително спрямо конкретния набор от постулати, а същата тази логика може да е вярна за друг набор от постулати, и да доведе до интересни научни открития. Логиката е набор от аксиоми, върху които се строят теореми и е вярна винаги, когато няма вътрешна противоречивост. Логиката на Евклид е вярна, но и на Лобачевски-Бояй също е вярна, въпреки че твърдят противоположни неща.

# 259
Аш, да, беше едно от първите, които посетихме, аз отдавна го следя. Приеха я много охотно, явно в устните изпити й е силата 😀

# 260
  • София
Аш, да, беше едно от първите, които посетихме, аз отдавна го следя. Приеха я много охотно, явно в устните изпити й е силата 😀
Браво, честито! Grinning

# 261
Благодаря! Ще ни кажеш ли сега "верните" отговори? 😀

# 262
  • София
Няма верни отговори - тези са от Азбука на Мисленето - това е сборник, в който повечето задачи са за решаване просто.

Иначе за онова с крокодила според мен вярното е крокодилът, защото зная, че търсят хищник.

В темата за НУКК някой беше пуснал линкове с Азбуките тези дни - може да ги дръпнете от там. Аз харесвам Азбуките, но са ми втръснали малко вече, а и не бих пуснала децата на изпит в НУКК.

# 263
Изобщо отсяването на тази възраст на толкова незрели деца не го приемам и не бих участвала в него.

То пък чунким някой те е канил да участваш!! И ти, и детето ти отдавна сте минали възрастта за това.

# 264
  • в страната на чудесата
Fancy, джонев не ми е любим, но в интерес на истината той гарантира голям потребителски кредит на училището, в самото му начало, като физическо лице.
Иначе, като гледам пипи как се радва, баш си е за там Simple Smile

# 265
  • София
Попея, не ми се изпада в изкуствени спорове. Това са знания за света, така са организирани. Като родители много искаме децата ни да са креативни за всичко, но при въпроси като биологични и други класификации няма нужда от креативност и, а от точност като по учебник.

# 266
Изобщо отсяването на тази възраст на толкова незрели деца не го приемам и не бих участвала в него.

То пък чунким някой те е канил да участваш!! И ти, и детето ти отдавна сте минали възрастта за това.
Казвам си мнението като всички тук, ти пък к'во се набираш?!  
Попея, не ми се изпада в изкуствени спорове. Това са знания за света, така са организирани. Като родители много искаме децата ни да са креативни за всичко, но при въпроси като биологични и други класификации няма нужда от креативност и, а от точност като по учебник.
Да, ама на 5 години не смятам, че детето трябва вече да знае всички тези класификации и таксономии. Явно съм в малцинство, ама не ми дреме Simple Smile То виждаш, че и на 40+ някои не ги знаят или вече добре са ги забравили, ама това някак не ми се вярва да им е пречило в житейския път и реализация Wink
Между другото, Андариел, ти как знаеш, че точно крокодилът е верният отговор, след като Аш, която сложи тук задачите, каза, че отговори няма посочени? Откъде си сигурна за конкретния сборник задачи за НУКК -  ти участва ли в правенето му, та знаеш кой е приетият верен отговор?

Последна редакция: вт, 04 фев 2020, 16:26 от Анонимен

# 267
Набирам се, щото ми каза, че акълът ми е на 4-годишно, което е вярно, ама боли, като ти го кажат в прав текст.

# 268
Да, ама на 5 години не смятам, че детето трябва вече да знае всички тези класификации и таксономии.
Не мисля, че децата ги знаят, те следват някаква си тяхна логика , спъпвайки на знанията си до момента ( голям , малък, козина, човка - в дадените примери)

# 269
Набирам се, щото ми каза, че акълът ми е на 4-годишно, което е вярно, ама боли, като ти го кажат в прав текст.
Ооох, сори! Аз пък си мислех, че ще ти хареса, на мен би ми харесало, 4-годишните са толкова приятни за общуване, много повече от 44 годишните, според мен.
Извинения, значи, заявявам най-отговорно, че акълът ти е на 44-годишен!  Simple Smile
Да, ама на 5 години не смятам, че детето трябва вече да знае всички тези класификации и таксономии.
Не мисля, че децата ги знаят, те следват някаква си тяхна логика , спъпвайки на знанията си до момента ( голям , малък, козина, човка - в дадените примери)
Именно, и заради това логиката им е "ще ме изяде/няма да ме изяде" или "има козина/няма козина", или "обича вода/не обича вода", а не е тази на Андариел "класификация и таксономия на животинските видове". И затова е интересно, защото е извън рамките  Simple Smile
Имаше някога, в едно друго време, една книга на голям руски автор за деца (по принуда и съветски Wink), Корней Чуковски, "От две до пет",  с наблюдения над деца от 2 до 5 години.

Последна редакция: вт, 04 фев 2020, 16:05 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт