Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 фев. 2020, 18:13 ч.

Майка в по -късна възраст?!

 • 7 505
 • 234
 •   1
Отговори
# 90
 • Сфия
 • Мнения: 1 131
Темата е деликатна. Вярвам, че много жени раждат на по късна възраст заради проблемно забременяване. Съзнателния избор обаче да родиш първото си дете на 40 за мен е неприемлив. И за да не бъда разбрана погрешо уточнявам защо съм на това мнение - на 40 възможността за реакция е доста по ограничена. Асистираната репродукция не е някаква магия, не е нещо, което действа безотказно. Това, че една жена са поддържа, изглежда добре и е младолика,  не означава, че репродуктивната й система е недокосната от времето.
  Ако трябва да говоря от личен опит. След няколко месеца навършвам 28 години, имам дъщеря на година и 4 месеца. Винаги съм очаквала с нетърпение момента да стана майка и се чувствам изключително добре в тази си роля. Не ми липсва нищо от предишния ми живот. Детето наистина за мен е стимул и огромна движеща сила. Тук вероятно има значение и какъв живот е водила жената преди появата на малкото човече. Ако си изключително активен професионално, социално и т. Н завоят ще се окаже доста остър на каквото и възраст да се случи да го направиш Simple Smile
Като цяло виждам, че говориш от собствена гледна точка. Както и повечето пишещи. Всичко е индивидуално. Нека всеки сам си преценява кое е ок за него. Да, някои жени раждат на 40, заради репродуктвни проблеми, други, защото не са срещнали мъжа на живота си, трети, поради друг избор. Тяхна работа си е. И дете, родено на 40 си е дете, родено на 40, па все едно първо, второ, трето или пето.

# 91
 • Мнения: 509
... Да, някои жени раждат на 40, заради репродуктвни проблеми, други, защото не са срещнали мъжа на живота си, трети, поради друг избор. Тяхна работа си е. И дете, родено на 40 си е дете, родено на 40, па все едно първо, второ, трето или пето.
Абсолютно подкрепям. В много случаи имането/нямането на дете е стечение на обстоятелствата, каквито и планове да си прави човек.

# 92
 • Мнения: 124
Подчертах изрично, че говоря от личен опит, съответно мнението ми е субективно и в никакъв случай не е общовалидно.
 Причини за това една жена да роди в по късна възраст вероятно има много, но казвам, че за мен, отново подчертавам за мен не са достатъчно значими Simple Smile с мнението си не желая да обиждам никой или да налагам разбиранията си

# 93
 • Мнения: 8 459
В моя случай имам втори брак и наистина късничко родих, но пък после бутахме колички с 20+ годишните майки и покрай тях реално минавах за млада майка. Като те видят с количка, почти никой не предполага, че си на 40+, ако не те познава Simple Smile

Та ето, втория брак е една чудесна причина да родиш пак. (Не пожелавам развод никому! казвам, ако се случи така)

Lola92, на 28 никога не съм мислила, че ще се разведа, ама никога. Отделно още по-малко съм мислила пак да се омъжа. Майка ми цял живот опява, че веднъж разведеш ли се, повече мъж не ти трябва Simple Smile Не знам откъде го знае, тя си е с баща ми от 50 години Simple Smile Обаче изненадите се появяват и животът си знае работата.

# 94
 • Мнения: 124
Bianka, да ви е живо и здраво детенцето. До колкото разбрах при вас това е четвърта бременност, нали така? Simple Smile
 В първия си пост написах, че не подкрепям съзнателното решение за първо детенце на тези години. Просто някак съм може би така устроена, че не мога да си представя кариера, образование, пътувания, социален живот да са ми приоритет до късните 30 да речем. Просто не е моето нещо. Истината е, че от страшно мното време исках да стана майка, но съпругът ми искаше да по изчакаме. Simple Smile

# 95
 • Мнения: 8 459
Аз те разбирам Simple Smile Исках да кажа, че има и изненади в живота и май най-добре да не се заричаме Simple Smile

# 96
 • На остров
 • Мнения: 13 064
Бианка е права Simple Smile !
Аз на 28 си мислих, че темата деца е отдавна приключена за мен и дори и в най далечните ми виждания не се виждаха с още деца камо ли да се боря години за тях.
Но аз на 18 си мислих, че преди 30 нито ще се женя, нито деца ще имам пък то живота както казва Бианка си знае и не е хубаво ние да се заричаме това или онова.

# 97
 • Пловдив
 • Мнения: 7 158
Цитат
Съзнателния избор обаче да родиш първото си дете на 40 за мен е неприемлив.
Това какво ще рече - неприемливо е да решиш от по-рано да отлагаш до 40, или е неприемливо да родиш първо дете, ако вече си станала на 40, а приемливото в тази ситуация е да си стоиш без деца за цял живот? Astonished

.....
Айде, бе, скандално било 88-ма да родиш на 30, верно ли? Astonished
Аз явно съм родена в паралелна вселена през 1976 от 39-годишна жена. Най-добрите ми три приятелки от гимназията, която я карах там някъде, по скандалното време малко след 1988, бяха родени от майки на 33, второ дете, на 35+, първо, и на около 30, първо. Познавам и други, не един и двама. И ние сме живели в тия времена, и ние помним.

Последна редакция: нд, 16 фев 2020, 20:57 от Магдена

# 98
 • Мнения: 2 637
Айде бе, представи си, че аз споделям как е било при мен и в нашето обкръжение. Или не може да е било скандално за познатите на родителите ми, защото твоите познати са раждали на по 30-40 години? Айде бе?

Последна редакция: нд, 16 фев 2020, 22:31 от Ели-Мели

# 99
 • Мнения: 124
Магдена не възприемам съзнателния избор да отлага създаването на дете до тази възраст. Обикновено това се случва, когато човек е твърде отдаден на кариерата си или път води твърде динамичен живот и професионален, и социален, в който не може да "вмъкне" едно детенце.
 Разбира се, че това, че една жена е на 40 на означава, че трябва да остане без деца, но това което написах първоначално ще повторя и сега-на 40 времето за реакция е мното по малко. В този смисъл според мен е важно една жена като подрежда житейските си приоритети да вземе предвид някои фактори, които оказват значение. Факт е, че репродуктивни проблеми имат и съвсем млади момичета, но тогава все си мисля, че репродуктивната медицина можа да предложи повече. Simple Smile

# 100
 • Сфия
 • Мнения: 1 131
аз също съм родена 1976 и майка ми ме е родила на 28 години. Казваше ми, че се я водили заксъняла първескиня. Имало е случаи и на по-стари жени да раждат, но като цяло са били рядкост. Помня как една нейна колежка и една приятелка родиха вторите си деца на 40, заради втори брак. Водеше се като сензация едва ли не. Сега така би било, ако жена роди на 50. Определено времената се променят.

# 101
 • На остров
 • Мнения: 13 064
Аз си спомням как като млада майка се срещнах с една докторка и децата ни бяха на една възраст - наборчета и двете бяхме с първо дете. Докторката тогава беше на 41 или 42 и на мен ми се видя уау като години и първо раждане. Определено и аз като Лола си казвах и се чудех защо е чакала толкова тази умна жена. Толкова и ми е бил акъла, но да кажем, че глупостта ми се е дължала на младостта ми.

# 102
 • Мнения: 124
Това малко грубичко прозвуча. Какво лошо има човек да си зададе такъв въпрос? Simple Smile

# 103
 • На остров
 • Мнения: 13 064
Лола не съм искала да съм груба, просто съм била млада и да не кажем глупава но без житейски опит щом съм си ги мислила тези неща и съм се чудила чак.
Бидейки сега на 42 осъзнавам, че живота не свършва в клуб 40+ и тогавашните ми разсъждения са били смешни.

# 104
 • София
 • Мнения: 1 930
Тази тема сама по себе си е показателна за това как си врем носовете в чужди дела без да ни е работа Simple Smile
Чак и не одобряваме някои неща.
И всеки, разбира се, гледа само от сибствената си камбанария. И аз, включително, да не мислите, че се разграничавам.
Познавам прекрасни жени, родили във възрастта между 16 и 49. Всякакви примери. И първи късни раждания, и първи много ранни, втори и трети - с втори и трети мъже. Всяка е имала своя житейски път, довел я до съответната ситуация.

Имам познат, който тази година навършва 62, майка му го е родила на 43, първо дете. Значи и през 1958 г. не е било чудо невиждано. Е, необичайно - да.

Специално попитах баба ми - още когато тя е била дете е имало случаи на (но тогава най-често са били поредни деца) родени след 45 г. възраст на майката. Особено, каза тя, по селата. Т.е. преди първата световна!

Така че който когато е решил, успял - важното е да е осъзнат и съвестен родител.

Не мога да си представя, че ще кажа, че не одобрявам избора на моя приятелка, която в последните 12 години мина през 10 инвитро процедури и не знам колко загуби, но ако накрая успее - ще е майка на над 43. Смятам искрено, че се измъчи страхотно. Но не мога да отсека - ами не е правилно. Само те си знаят правилно ли е за тях си.

Моят собсвен избор ме доведе до сложни медицински ситуации, за които мислех, че са от възрастта. Оказа се, че не са. Генетични били. Стискам си палци да стане този път.  И обещавам да не питам осъдително някое 18-19 годишни момиче, решило да стане майка, “ама не е ли рано”. Ами не е, за нея си.

Общи условия

Активация на акаунт