Майка в по -късна възраст?!

• 70 628
  • 1 026
  •   1
Отговори
# 930
Все по-често си мисля, че това с подмятанията за възрастта съществува само в България. Родих 2 месеца преди да навърша 41г. в чужбина и бях една от най-младите родилки в болницата за този ден🤣🫣🤣🫣
Абе не знам кое е нормално и хубаво, но защо не се спрете с това "в чужбина"? Срам те е да уточниш държавата ли или смяташ, че е банална подробност? Или ще те разпознаят коя си, ако се знае чужбината. Кажи коя е тая тайнствена държава да си създадем малко представа къде раждат стандартно между 40 и 50г.

А вие защо като мъж се намесвате в тема за бъдещи майки, от опит ли сте тука или “висите за сеира” защото нямате друго какво да правите. Темата за дискусия е не кой как е забременял или в кое крило на коя болница е родил, или кой град, коментираме неща за които не мисля че дължа точно на вас обяснение.

# 931
  • Sofia
Все по-често си мисля, че това с подмятанията за възрастта съществува само в България. Родих 2 месеца преди да навърша 41г. в чужбина и бях една от най-младите родилки в болницата за този ден🤣🫣🤣🫣
Абе не знам кое е нормално и хубаво, но защо не се спрете с това "в чужбина"? Срам те е да уточниш държавата ли или смяташ, че е банална подробност? Или ще те разпознаят коя си, ако се знае чужбината. Кажи коя е тая тайнствена държава да си създадем малко представа къде раждат стандартно между 40 и 50г.
А аз не виждам какъв е смисълът да се уточнява държавата. Порови се в интернет и сам ще се убедиш, че в последните години в Западна Европа има все повече жени, които раждат на 40+г. Това съвсем не означава, че стандартно се ражда на 40+г. Не е нужно да се изопачават думите.
И какво му е ненормалното и лошото да се ражда на тази възраст? Кой определя какво е нормално за мен и за моя живот? Щом организмът позволява забременяване и износване, щом майката си се грижи за детето, аз не виждам какъв е проблемът и не мисля, че е редно да си врем носа в чуждите решения. И R1 точно това написа - че това с подмятанията за възрастта си е типично по байганьовски. Не е писала, че стандартано се ражда на 50г, а че в този ден е била най-младата родилка в болницата, тоест (пояснавам, ако някой все още не е разбрал) не е чудо невиждано да се ражда на тази възраст и манталитетът и възпитанието на хората там не им позволява да правят подобни коментари.

Последна редакция: пн, 20 ное 2023, 14:25 от Brin de muguet

# 932
  • Пловдив
Нищо ненормално няма да се ражда на тази възраст, ненормалното и глупаво са приказките "само в България така" (уууу!), "пък в чужбина онака".
Разбирам впрочем, че чужбините се изчерпват със Западна Европа, а Западна Европа е една хомогенна общност.

Какво значи бай-Ганьовски, кой е бай Ганьо, ваш познат ли? Аз не го познавам.

# 933
  • Sofia
Нищо ненормално няма да се ражда на тази възраст, ненормалното и глупаво са приказките "само в България така" (уууу!), "пък в чужбина онака".
Разбирам впрочем, че чужбините се изчерпват със Западна Европа, а Западна Европа е една хомогенна общност.

Какво значи бай-Ганьовски, кой е бай Ганьо, ваш познат ли? Аз не го познавам.
Магдена, написах "Западна Европа", просто защото имам преки наблюдения от няколко страни в този регион. Не говоря нито за Щатите, нито за Австралия и т.н., защото не знам как е там. Наистина няма значение точно коя е държавата.
И говоря от опит - там наистина не съм срещала подобни подмятания. А тук се попада често на такива - съжалявам да го кажа, но подобна липса на такт и такова грубо месене в работите на другите го виждам само тук.

# 934
И аз не го разбирам, но такива са фактите. И нямат демографски проблеми както нас.

Наскоро питах един колега с 4 деца, как се справят. Той ми каза, със 4 е по лесно отколкото когато бяха само 2 и малки. Най големия взе книжка (16г) и разкарва малките по разни извънкласни дейности...Flushed жена му започнала отново работа.

# 935
Здравейте, изчела съм няколко пъти темата и всички подобни на нея. На 39г. съм, мъжът ми на 45г. Искам второ дете, но изпитвам ужасни страхове от евентуални увреждания и проблеми. Също така притеснения свързани с възрастта ни, как би се чувствало след години детето, ние...
Повечето мнения са на бременни или скоро родили, а аз по- скоро се интересувам от мнения на родили по- късно, но с вече порастнали деца. Кое как се е стекло, пубертет, здравословно състояние след 50 и гледане на ученик. Имало ли е упреци, че не сте млади, подмятания от други деца и подобни неща...
Благодаря!

# 936
Моя много близка роди на 37, бащата на 47, при вече порастнали други деца от същия брак. Нямаше проблеми със здраве, все пак едно дете на 20, майка му на 57 не е кой знае какво чудо.
Мислеха, че й е внуче, но голяма работа, тя се смееше.
Не, не е имало упреци, че не са млади, защото иначе той просто нямаше да се появи, все пак може да разбере това.
Имаха прекрасни отношения с това дете, много по-близки от тези с другите деца. Пубертет - без проблеми, даже не се сещам да има връзка с това, на колко са родителите. Все пак с по-късното дете родителите имат доста повече мъдрост и разбиране.

# 937
Кога пък някой е мислил майка, родила на 37, за баба?

# 938
Кога пък някой е мислил майка, родила на 37, за баба?
И мен ме изненада това, но реших да не се замислям Simple Smile

# 939
  • Пловдив
Ако те интересува мнението на дете вече на почти половин век - аз съм. Майка ми не е жива обаче, да ти покаже нейната гледна точка.

# 940
  • София
Е, тя и по-голямата ми сестра се сърдеше н майка ни, че не я е родила по-рано, а не толкова стара (на 21 години я е родила).
Засега никое от децата ми не ми е споделило подобно нещо. И за баба на никое от тях не са ме мислили, но не ми и пука, защото аз реално вече съм И баба. Двете неща нямат общо. Допреди 1-2 поколения за хората е било нормално да имат широк репродуктивен диапазон (благодарение на това човечеството още съществува), само през едни известни около 45 г. беше срамно да раждаш след 30,да раждаш повече от 2 деца и на 45 да не се чувстваш възрастна (на толкова се пенсионираха жените).

# 941
  • Пловдив
Струва ми се, че корените на тези виждания не са точно в онези 45 години. Още преди 1944 започва изразено да се налага тенденцията на двудетното семейство. Сега, кой кога какво е смятал за срамно, е сложно да се каже. Като чета доста теми тук, вижданията на нашите съвременнички не се различават от тези преди 40-50 години, що се отнася до броя на децата. Тоест много от днешните жени продължават да не смятат, че е баш нормално децата да са повече от две, в каквито и думи и обяснения да го обличат.
На 55 се пенсионираха жените при трета категория труд.

Последна редакция: ср, 22 ное 2023, 19:27 от Магдена

# 942
  • София
Не е сложно всеки да се поразрови в семейната си история и да си направи изводите.
И предполагам става дума конкретно за България, защото на други места не е точно така.

# 943
Не съм срещала човек, който да е против повече от 2 деца,  с изключение на случаи от малцинствата или безотговорни майки с n деца от n бащи, неполагащи грижа.

# 944
  • Пловдив
Е, то никой няма да каже директно, че е против. И през 1971 не са го казвали, нито през 1981. Разбира се индиректно по някои изказвания, като например "толкова деца", "много бременности" (цели три например), "децата не са самоцел", "за какво ти е второ/трето дете", "жените с много деца обичат да са бременни" (реално съм чела подобна простотия тук във форума и не ставаше дума непременно за огромна бройка - зер няма друго обяснение, освен психическо отклонение някакво), и още много...

Общи условия

Активация на акаунт