Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 25

• 32 662
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
Ами не съм диабетик, та да знам кои хапчета, но тези, които им предписват за диабета. Баба ми също е с диабет тип 2 и да, спря хапчетата, ако държиш много ще питам точно как се казват, но е на строг режим (храни се три пъти на ден в точни часове), яде по малко (щом на мен ми се вижда малко, значи си е малко) и за сведение хапва доста бавни въглехидрати, а месо почти не й дават - яде и ориз и фасул. Мерят й кръвната захар, няма кризи вече повече от година. Просто не яде бързи въглехидрати, това е. А ти като искаш се съмнявай. Аз не мога да разбера, карате ме да се чувствам така, все едно някой ме е внедрил тук, за да Ви развалям режима. Simple Smile Какъв интерес има някой тук да лъже. Споделям какво знам и какво съм видяла, пък който иска да се съмнява.
Не знам защо винаги се реагира така рязко. Призивът ми е като давате примери, да гоправете го с конкретика, защото излиза, че идея си нямаш как стоят нещата, просто си чула/видяла нещо и си си направила изводи, а дали са верни, не е сигурно. Съчувствам на баба ти, ако наистина ѝ е такъв режима.

Тези за диабета които предписват са инсулин, метформин и подобни + една купчина други за кръвно, бета-блокери и т.н защото диабетиците често са със сума ти придружаващи заболявания. Нещата не са така прости, че след 20 дни да махнеш хапчетата, за това и е важно да се споменават подробности, за да не излезе че не били компютри, а компоти накрая.

# 586
Примерът с диабета не беше удачен. И друг път съм го казвала, че съм виждала диабетици тип 2 след 20 дни на плодове да хвърлят хапчетата и ако продължат да се хранят природосъобразно, разбирайте с бавни въглехидрати, се чувстват добре.
Никой нищо не иска да налага, просто е реакция на крайни изказвания. Иначе е ясно, че много от Вас са се справили с проблема, като са преминали на НВ, ВМ режим, или поне така заявяват и е нормално това да се дискутира.
Ама Елора, откъде ги вадиш тия познати - вегани и вегетарианци около теб, направо не знам, хахаха, то при теб направо изобилстват. Аз нито един не познавам, а познавам не малко, с подобни проблеми и честно, нито един не е с наднормено тегло Simple Smile
Ами, добре, момичета, оставяме Ви на обичайните теми. Какво да се прави, има и такива като нас, които не ядат месо, поради ред причини и които също търсят място на тая земя (разбирайте в този форум), не ни се сърдете Simple Smile
От задния си джоб ги вадя.
То и тук има такива като гледам.
И никой не ви насилва да ядете месо. Но гледам вие се опитвате упорито нас да убедите, ама няма да стане.
Иначе чакам доказателствата.
Айде сега бабата на някой била така и трябвало всички като нея.
Аз с плодовете проблеми нямам и съм го доказала с изследвания.
Но други тук кз им скача над 6 след една ябълка, а вие нагло препоръчвате плодове без да се съобразявате, че организмите  са различни. Защото бабата била така или някой друг.
С ядене само на бавни В не става. Правила съм го.
Съобразявам се със себе си. Наблюдавам реакциите на моя организъм, а не на твоята баба.

# 587
  • Пловдив
Абе никой на никого нищо не препоръчва. Тук никой не е, за да помага или да се налага на някой друг, всеки е заради себе си и всеки търси отговорите за самия себе си. Споделят се мнения, кой как се чувства, какво яде и до какви резултати стига - просто едни са месоядни, други не. Не убеждавам никой в нищо, споделям и търся аргументи за самата себе си. Освен, че споделям какво знам и как се чувствам в НВ режим, чета и Вас, защото знам, че има какво да науча. Иначе, дреме ми кой как ядял, както иска така да яде, всеки сам решава какво да прави с тялото си. По същата логика, тези, които не ядем месо, трябва да скочим, че ни насилвате ние да ядем, като споделяте невероятните ползи от това. Лично аз имам мнение за консумацията на месо (негативно), но не го споделям и не правя крайни изказвания, именно защото никой не искам да разубеждавам да го приема, нито искам да налагам на някой собственото си мнение, да не говорим какви спорове ще се развихрят, никой няма нужда от тях. И последно, оставяме на страна кой е месояден, кой не, по повод мнението на Миоки, че съжалява баба ми. Миличката тя е с инсулт, трудно се движи, ежедневно при нея има човек, който да я гледа и рехабилитатор, но всичко, което приема, трябва и да го изразходва. Чела съм и го споделям, че "За да си здрав, трябва да ядеш като беден", както искате, така го разбирайте. И това не го казвам от позицията на човек, който не яде месо, не. Вие искате да си държите ИР в ремисия (колко Ви се получава е друг въпрос, но да речем, че ви се получава), но да си хапвате доволно. Лошо няма, изборът е Ваш. Това е само констатация, не и упрек, сега някой да не каже, че ви агитирам да гладувате Simple Smile Никой не Ви оспорва режима, ползите от него, нито някой се е усъмнил в резулатите Ви, както между впрочем се съмнявате в нашите. И да, Елора, права си, всеки организъм е различен и всеки сам за себе си трябва да прецени как ще се храни, което ще рече, че няма лошо в различните примери, дискусиии и дебат, в тях всеки ще открие истината ЗА СЕБЕ СИ.

# 588
  • София
За да си болен, ядеш като беден. "Отдавна е казано" е мерило за средновековно невежество; средната продължителност на живота "отдавна" е била наполовина на сегашната, а в бедните страни и в момента е под 60 г.

Темата и форумът са за взаимопомощ. За "сам за себе си" има блогове.

# 589
Няма как да се оспорва нещо , което е доказало своето действие . ИР се повлиява добре с Нисковъглехидратна високо мазнинна диета. Най - добрия начин да държиш въглехидратите ниски е като ядеш храни, които не ги съдържат.
Елора, направила си много добре ,като си пуснала нова тема за вегетарианско хранене. Ще я следя с интерес . Тук се губят страници и страници в някакви спорове , като по този начин губим същината. Предлагам вегетарианците да  пишат в другата тема, така биха помогнали на други вегетарианци , които искат да се лекуват с подобен режим.
Тук спора е излишен.

# 590
Аз да напомня, че темата е за ИР.Не за кой яде или кой не яде, месо.
А ИР е проблемна ВЪГЛЕХИДРАТНА обмяна.Да препоръчваш на човек, необработващ добре ВХ, да яде Вх, е престъпление.
Също както да препоръчваш на алкохолик да пие по малко/на наркоман да се дрогира по малко или рядко/на хазартно зависим да играе, ама веднъж годишно.Цинично, нали?!
Цитат
Вие искате да си държите ИР в ремисия (колко Ви се получава е друг въпрос, но да речем, че ви се получава), но да си хапвате доволно.
Аз лично, искам ИР да е  под контрол, не защото умирам от желание да се тъпча.А защото ненавиждам доктори, болници, лекарства и не желая да се занимавам с подобни.Искам да съм здрава и права, енергична, слаба, тонизирана.И да, получава ми се.И снимки съм пускала, и изследванията си съм публикувала.
Дали някой ще вярва или не, сори за вулгаризма-ама ми писна, през оная работа ми е.
За мен е Важно АЗ да съм добре.Пък дали Вуте ще е зле, все тая ми е.Той да му мисли...

# 591
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките в организма не реагират достатъчно чувствително на инсулина. Този хормон се произвежда в задстомашната жлеза (панкреас). Неговата функция е да бъде ключът, който отваря клетката, за да приеме тя глюкозата и да я превърне в енергия. В определени случаи обаче инсулинът не може да се свърже с нужния рецептор. Така глюкозата остава в кръвта, а клетката гладува.

Голямо влияние оказва начинът на живот. На първо място е затлъстяването или наднорменото тегло.

Противно на масово разпространените представи, проучванията сочат, че не само високата консумация на прости въглехидрати и захар създават проблем. Хората с проблемна кръвна захар често ядат и то в голямо количество храни с високо съдържание на животински и други наситени мазнини (палмово масло).

Примерът с алкохола вече незнам за кой път се посочва и не е точен.
Аз бих посочила друг. Представете си, че сте изляли голямо количество мазнина в мивката и тя се запушва. Пускате водата и мивката се пълни.  По- добре да спрем да пускаме вода/съответно няма да имаме проблем/ докато в едни момент чистите чинии свършват  или да отпушим мивката и да си ползваме водата. Сега представете си, че водата е захарта.

Тук подобрилите ИР потребителки са постигнали резултати, защото са отслабнали, а не защото са яли месо.

# 592
Човешкото тяло НЕ е водопроводна тръба.Хранителните вещества не преминават през организма, както водата или захарта в канала....    Smiley
Макар че, и от доктори съм чувала този "умен" пример....как мазнините запушвали съдовете ни, точно както лойта запушвала канала.Ш'умръ!
Сори!

# 593
Това с лойта и мивката е класиката на ....някои. Аз предпочитам другата, как глюкозата запълва най-напред черния дроб и след това почва яко "складиране" на мазнини около вътрешни органи ,което е опасно и характерно И за външно слаби хора. След това складирането продължава на задни части, корем, бедра и т.н., но тогава по се вижда и взетите мерки са малко със закъснение и следователно борбата е по-трудна.
Сами си потърсете информация за затлъстяване на черен дроб и последствията. Така или иначе моята информация нито ще я прочетете нито обърнете внимание.

# 594
Така първо "За да си здрав, трябва да ядеш като беден" - хората от древността знаят за браготворното влияние на гладуването под една или друга форма, това е свързано с автофагията (може да има и други фактори за които не знаем), но това не значи хроничен глад на диета бедна на строителни материали (хранителни вещества).

Второ, аз поне съм в темата за да получа и да окажа помощ, ако е възможно, със знанията които съм придобила от сериозни (ненаучни) проучвания, които съм направила през последната година, а също и по възможност да науча още нещо ново. Винаги си правя кръстосани проверки на дадена информация и така преценявам дали тя е валидна или не за мен.

Трето, многократно е коментирано че комбинацията мазнини с ВХ е основния проблем на съвременното хранене, не самите мазнини или самите ВХ. За това има вегани подобрили някои здравословни проблеми и месоядни такива, обаче при веганите проблемът е, че като махнат (намалят значително) мазнините, не им остава какво да ядат (не като енергия, а като хранителни вещества) и накрая удрят стената и започват да се разпадат + огромният процент от веганите са млади хора, които тепърва ще се сблъскват със здравословни проблеми. Просто веганството е фаза на глад, а веганизма (гладуването) не може да продължи до безкрай. Над 80% от хората минали на веган диета, престават да бъдат вегани след първите 2-5 години. Има един лаф който се върти в ютуб обществото свързано с темата веганизъм месоядство и той е се употребява от настоящи към бивши вегани - "you did not do it right". С други думи, едва ли не провалилите се не са приложили храненето както трябва за това им се е скапало здравето и се е еналожило да се откажат от идеологията.

От цитата на  V V - "В определени случаи обаче инсулинът не може да се свърже с нужния рецептор." Чела съм, че не че инсулинът не може да се свърже с рецепторите, а клетките са намалили значително броя на тези рецептори, защото не желаят да приемат повече глюкоза.

Не е вярно, че резултатите се подобряват защото си отслабнал, отслабваш защото обмяната на веществата и отговорите на съответните сигнали се подобряват както и значително намалява вътрешното системно възпаление на тялото. Първо идва заболяването, после затлъстяването. Прости или сложни, ВХ накрая се разпадат до глюкоза и фруктоза и клетки нежелаещи да ги приемат, без значение от източника, няма да го направят. И да, не са подобрили ИР защото са яли месо, а защото не са яли ВХ, но като не ядеш ВХ трябва да се яде нещо, нали?

# 595
Аз с риск да прекъсна тази дискусия ще споделя моите впечатления. След като декември месец на случайни профилактични прегледи и на мен и на мъжа ми ни откриха висока захар на гладно решихме да спрем/ограничим до минимум въглехидратите. Имаме си глюкомер, в началото сутрешната ни захар беше над 6. Сега три месеца по - късно вече сме под 6. Аз имам да свалям около 15кг, при мъжа ми отслабването много бързо стана видимо. Наистина в началото не си представях че няма да ядем хляб....но вече свикнахме и дори се чувстваме по - добре. По - мазничката храна (визирам пържоли, всякакво месо, мас, сланина, бекони и д-р.) никога не сме имали проблеми да хапваме, явно проблема е бил че сме ги съчетавали с хляб, ориз картофи и подобни. Единствено не мога да свикна с такива храни като кокосови масла, ленени бадемови брашна, просто съм ги опитвала но не ми допада вкуса. На хляба просто не търся подобни заместители, а мазнината основно мас и краве масло. Храним се традиционно както и преди,просто вместо да изям пържола с две филии хляб за да се наям,ще си хапна две пържоли....съвсем образно казано. Също консумирам много яйца, което за мен си е супер храна, освен като вкус, но и бързина на приготвяне. Не мога да докладвам още кг, защото не съм се теглила, но се чувствам по леко и определено мисля че съм смъкнала, защото халката ми пада. Единственото което намирам като разлика е в броя хранене. Просто се храня начесто, но по малко. Пробвах с  еднократно и двукратно ядене, но нещо не се чувствах добре и се мъча да намеря обяснение, защото тук повечето казват,че е препоръчително. Може би всеки си намира своя начин. По - рано някой говореше за канелата,  та примерно ако много ми се хапва сладко си правя малко заквасена сметана с няколко ядки и канела, комбинацията е супер, дори си мисля че съм пристрастена към нея. Това ми е понякога закуската, друг път парче бекон, за обяд яйце, вечеря месо с малко зеленчук за свежест. Понякога следобед ям плод, знам че не се препоръчва, но съм се мерила след плодове и не е фатален при мен приема им, ям основно цитруси.
Оххх стана дълго, но хем малко да се смени темата. Уикенда идва, хубави почивни дни на всички!

# 596
Браво розичке!
Точно така се прави. Не е необходимо да се прекалява с мазнината, количество и брой хранения се доизкусуряват.
Аз в началото хапвах по 2-3 пържолки и ме беше срам да си кажа. И 3-4 пъти на ден си хапвах. И "заместители" на сладкиши търсех.
Сега само закусвам и обядвам, една пържола ми е достатъчно и никакви "заместители " не ме интересуват.

# 597
Аз с риск да прекъсна тази дискусия ще споделя моите впечатления.
Скрит текст:
След като декември месец на случайни профилактични прегледи и на мен и на мъжа ми ни откриха висока захар на гладно решихме да спрем/ограничим до минимум въглехидратите. Имаме си глюкомер, в началото сутрешната ни захар беше над 6. Сега три месеца по - късно вече сме под 6. Аз имам да свалям около 15кг, при мъжа ми отслабването много бързо стана видимо. Наистина в началото не си представях че няма да ядем хляб....но вече свикнахме и дори се чувстваме по - добре. По - мазничката храна (визирам пържоли, всякакво месо, мас, сланина, бекони и д-р.) никога не сме имали проблеми да хапваме, явно проблема е бил че сме ги съчетавали с хляб, ориз картофи и подобни.
Единствено не мога да свикна с такива храни като кокосови масла, ленени бадемови брашна, просто съм ги опитвала но не ми допада вкуса.
Скрит текст:
На хляба просто не търся подобни заместители, а мазнината основно мас и краве масло. Храним се традиционно както и преди,просто вместо да изям пържола с две филии хляб за да се наям,ще си хапна две пържоли....съвсем образно казано. Също консумирам много яйца, което за мен си е супер храна, освен като вкус, но и бързина на приготвяне. Не мога да докладвам още кг, защото не съм се теглила, но се чувствам по леко и определено мисля че съм смъкнала, защото халката ми пада. Единственото което намирам като разлика е в броя хранене. Просто се храня начесто, но по малко. Пробвах с  еднократно и двукратно ядене, но нещо не се чувствах добре и се мъча да намеря обяснение, защото тук повечето казват,че е препоръчително. Може би всеки си намира своя начин. По - рано някой говореше за канелата,  та примерно ако много ми се хапва сладко си правя малко заквасена сметана с няколко ядки и канела, комбинацията е супер, дори си мисля че съм пристрастена към нея. Това ми е понякога закуската, друг път парче бекон, за обяд яйце, вечеря месо с малко зеленчук за свежест. Понякога следобед ям плод, знам че не се препоръчва, но съм се мерила след плодове и не е фатален при мен приема им, ям основно цитруси.
Оххх стана дълго, но хем малко да се смени темата. Уикенда идва, хубави почивни дни на всички!
Те не са задължителни.Спокойно може и без тях.Достатъчно е да ядете истинска, по-нисковъглехидратна храна...
И поздравления!   Smiley

# 598
  • София

Пропуснал съм  - кой е примерът с алкохола?

# 599

Пропуснал съм  - кой е примерът с алкохола?
Че няма как да излекуваш алкохолно зависим с алкохол, колкото и малки количества да е.
Точно както няма как да излекуваш въглехидратно зависим с въглехидрати....

Общи условия

Активация на акаунт