Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 25

  • 32 660
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 2 356


Примерът с алкохола вече незнам за кой път се посочва и не е точен.

Пропуснал съм  - кой е примерът с алкохола?
Че няма как да излекуваш алкохолно зависим с алкохол, колкото и малки количества да е.
Точно както няма как да излекуваш въглехидратно зависим с въглехидрати....

….. колкото и малко да са те? Така ли?
Аз останах с впечатлението, че ядете въглехидрати някакви.

# 601
  • София
  • Мнения: 11 994
Е, то и в яйцето има въглехидрати, в доматите - също, три пъти повече от тези в яйцето. Така че, да - ядем.Някои и плодове по малко ядем (аз отскоро, но им се чудя още)

# 602
  • Мнения: 32 301
Днес ходих да се изследвам. Със смесени чувства съм. Реших (заради несвойствен за мен косопад) да си изследвам за първи път и феритин...Ами, подозирах, но се надявах да е по-добре все пак, а то- 11,19 ng   при референтни 13-150. Confused Чакам да излезе магнезия, гликираният хемоглобин също се надявах да е една идея по-добре от последния път, а той е като копи-пейст- 6%, средна КЗ 6,95. Но няма да се оплаквам, не съм и свръх изненадана- понеже имах голям емоционален стрес (придружен с емоционално хранене понякога) през декември и януари, сериозно недоспиване и след коледните празници качих леко въглехидратите- да проверя КАК ще ми се отрази, дали пък не съм започнала да толерирам малко повече вгх Joy Ами, явно не ги толерирам все още чак дотолкова добре... На гладно КЗ 5,38 - това е леко по-добре от септември. Всъщност, снощи не се усетих, че не трябва и хапнах 3 ореха около 10 ч преди изследването, също и пих чай за който не съм съвсем сигурна, че е било ок да го пия...(и сънят ми не беше много ок, но той често не е, а през седмицата избягвам да пия мелатонин). От друга страна, има подобрение и при инсулина- 7,49 (септември беше около 10), доста съм доволна от този факт. Sunglasses 7,49 ми е най-ниската стойност откакто изследвам инсулин на гладно. Сега да не излезе, че с "повече вгх съм намалила инсулина" Stuck Out Tongue Winking Eye - всъщност, основният ми режим си беше ВМ НВХ, само в някои дни съм била с по една идея повече вгх, не постоянно. Триглицеридите са 0,88.

# 603
  • София
  • Мнения: 11 994
 Браво за инсулина, Долче! Ами експериментирай - след месец пак пусни само инсулин и виж. Едва ли е нисък заради вгх от сорта на шоколади и торти, но ако си яла плодчета, ядки, овес - може при теб това да е по-благоприятно за поддържане на умерени нива на инсулин. тествай пак след време, ако прецениш.

# 604
  • Пловдив
  • Мнения: 433
Ronald, теб те разбрахме, че и пасти и торти ядеш, така че, да не се окаже накрая, че аз съм най-стриктната тук Simple Smile

# 605
  • Мнения: 40 776
elsefi, точно проблема е че някой може да се подведе и да почне 20 дни на плодове.
И считам такива съвети за изключително вредни.
Не знаеш кой чете, не знаеш нивото му на познания по темата.
Аз имам добра поносимост към плодовете.
Но тук на някой както прочете след ябълка им скача над 6.
И ако вземе някой да те послуша, може да се влоши още повече.
Затова първо трябва да разбере от кои храни му се вдига кз и инсулин. Защото всичко е индивидуално.
При мен е ясно защо нямам проблем с плодовете. Защото го товарих с доста по-кофти неща и явно на моя организъм няма да му се опре една ябълка Mr. Green
Но естествено и с тях си внимавам.


Елора, направила си много добре ,като си пуснала нова тема за вегетарианско хранене. Ще я следя с интерес . Тук се губят страници и страници в някакви спорове , като по този начин губим същината. Предлагам вегетарианците да  пишат в другата тема, така биха помогнали на други вегетарианци , които искат да се лекуват с подобен режим.
Тук спора е излишен.

Затова съм я направила. Неведнъж са ни държали сметка защо обсъждаме идентични режими. Цупят се и изчезват.
Ами може би защото повечето сме експериментирали достатъчно и знаем какво ни вреди и какво не.
И някой да идва и да ни държи сметка, няма да стане.
Подозирам, че темата едва ли ще има развитие.


Скрит текст:
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките в организма не реагират достатъчно чувствително на инсулина. Този хормон се произвежда в задстомашната жлеза (панкреас). Неговата функция е да бъде ключът, който отваря клетката, за да приеме тя глюкозата и да я превърне в енергия. В определени случаи обаче инсулинът не може да се свърже с нужния рецептор. Така глюкозата остава в кръвта, а клетката гладува.

Голямо влияние оказва начинът на живот. На първо място е затлъстяването или наднорменото тегло.

Противно на масово разпространените представи, проучванията сочат, че не само високата консумация на прости въглехидрати и захар създават проблем. Хората с проблемна кръвна захар често ядат и то в голямо количество храни с високо съдържание на животински и други наситени мазнини (палмово масло).

Примерът с алкохола вече незнам за кой път се посочва и не е точен.
Аз бих посочила друг. Представете си, че сте изляли голямо количество мазнина в мивката и тя се запушва. Пускате водата и мивката се пълни.  По- добре да спрем да пускаме вода/съответно няма да имаме проблем/ докато в едни момент чистите чинии свършват  или да отпушим мивката и да си ползваме водата. Сега представете си, че водата е захарта.


Тук подобрилите ИР потребителки са постигнали резултати, защото са отслабнали, а не защото са яли месо.
А наясно ли как се постига отслабване?
Наясно ли си, че отслабване при висок инсулин е невъзможно?
Отслабнала съм точно защото съм яла протеини - месо, яйца, сирене и т.н.
Защото съм била само на бавни В и това до нищо не ме докара, нищо хубаво.
Това с алкохола даже не ми се и коментира.
Като да препоръчваш на алкохолик да пие по малко. Или на отказващ цигари да пуши по-малко.
Имам роднини алкохолици, не става така.


Че няма как да излекуваш алкохолно зависим с алкохол, колкото и малки количества да е.
Точно както няма как да излекуваш въглехидратно зависим с въглехидрати....

….. колкото и малко да са те? Така ли?
Аз останах с впечатлението, че ядете въглехидрати някакви.

Ама ти сериозно ли продължаваш да твърдиш, че алкохолизъм се лекува с алкохол?
Колко алкохолици си излекувала с този метод?

Долче, браво. Имаш напредък.

# 606
  • Мнения: 2 356
Наясно съм. Прочети си постовете назад, колко торти си изяла и слабееш с години.
Това за алкохола- без коментар

Май наистина се оказва, че стриктните сме малко. Не защото имаме воля, а защото организма ни няма нужда да ни кара да прегрешаваме с боклуци.

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 20:57 от V V

# 607
  • Мнения: 40 776
Защо да си чета постовете? Аз знам какво съм писала.
Може ли цитат колко съм свалила с ядене на торти. Все пак аз се познавам най-добре.
А за алкохола наистина недей да коментираш, че явно не се усещаш как звучи. С най-добри чувства го казвам.

Стриктност е необходима в началото. За да се нормализира кз и инсулин. Но дори и след това трябва да се внимава.
Аз не мисля, че някой може да бъде на вечно кето и НВ.

# 608
  • Мнения: 2 356
И къде съм казала, че алкохолик се лекува с алкохол? Цитат, ако може.

# 609
  • Мнения: 32 301
Ние тук с организмите които ни "карат да преяждаме с боклуци" Joy затова и сме тук де. Да се чуди човек тези с идеалните организми защо точно са тук... Grinning
Иначе за мен боклук може да е соята, царевицата, пшеницата, боба и др. неща. Никога не съм имала склонност към пържено, чипс и др. и честно казано, не организмът ми ме  е карал да ям когато не съм гладна, а емоционалният глад. Но това човек който не е имал такъв проблем няма да го разбере. Затова и не смятам да обяснявам.
Роналд, не съм яла овесени ядки. Умерено "стандартно" хранене около покрай празниците- без обичайния хляб и почти без питка. Но от другите неща хапнах по празниците. Вкъщи не пържим. Плодове и няколко пъти боб включих основно след празниците. С идеята да проверя как ми въздействат  след повече от година на избягване. Е, след боба имах такова ужасно усещане...храносмилане ок, но на следващия ден не бях човек. Обаче включих понякога зелени банани и от тях не се чувствах зле както от зрял банан.
Повече ме притеснява феритинът. Сега съжалявам, че през 2017 г  (когато имах хемоглобин 72) не съм го изследвала. Ама кой да ми каже тогава за него...
Станаха резултатите и от магнезия- на долна граница е покрай стреса (аз си го чувствах де), а беше все почти на горна граница!

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 01:03 от dolce miele

# 610
  • Мнения: 40 776
И къде съм казала, че алкохолик се лекува с алкохол? Цитат, ако може.

Чакам първо твоя цитат Hug

# 611
  • Мнения: 29
Здравейте ,момичета. От две седмици съм с диагноза ИР. От 3-4 години не се чувствам добре и ходя по различни доктори. Всички ми казват че нищо ми няма а аз не съм добре. Цикълът започна да ми прескача ,в началото по 1м. после по 3м. не ми идваше и решиха че съм в предкритическа. На 45 г. съм. Играе ми кръвното, всичко ми трепери, изтръпва ми кракъ, на 3-4часа изпитвам глад и ми става лошо, понякога ми се гади. Попрочетох старите ви теми (доста полезна информация) и разбрах че не трябва да ям бързите въглихидрати, а на мен като ми стане лошо друго не ме засища. Трябва да хапна хляб. От една седмица съм на Глюкофаж 2×500 за един месец ,после 2×850 пак за месец и крайна доза 2×1000. Все още ми става лошо всеки ден. Има ли някой с такива симптоми и с такова лечение? Ох много объркано стана ,но имам много въпроси и незнам от къде да започна.

# 612
  • Мнения: 18 539
Ами симптомите ти са на хипогликемии. Не само бързи ВХ ами и бавни не трябва да ядеш или поне да ги ограничиш до минимум.

# 613
  • Мнения: 4 058
Споменавала съм тук д-р Огнян Пелов няколко пъти, не знам колко от вас гледаха клиповете му, но преди час отново изгледах първия, който ми попадна навремето. Скоро не бях се сещала за Ансел Кийс и скълъпеното му поръчково изследване, на базата на което тръгват всички митове за вредата от мазнините, особено животинските, и за добрите въглехидрати. Набързо потърсих, за който не е чувал, ето първите неща, на които попадам:
Скрит текст:
Цитат
През 1980 година Ансел Кийс публикува книга, в която се казва, че наситените мазнините в храните водят до Исхемична болест на сърцето (Coronary heart disease). Основната идея е била, че колкото повече наситени мазнини яде един човек, толкова по-голям шанс за удар има. Тази книга е критикувана нееднократно през годините. Много хора я смятат за причината за днешната епидения на затлъстяване. Изводите на Ансел Кийс са до днешно време само хипотези, защото все още не са научно признати. Въпреки това те са били приети от отдела за селкото стопанство на Съеднените Щати и други асоциации за здравословно хранене и борбата със сърдечно-съдови болети.

Количеството мазнини в храните е било сведено до минимум, а въглехидратите са станали новият източник на енергия. Това е било проблем за производителите на полуфабрикати, защото при премахването на мазнините, хранителните продукти стават безвкусни. За сметка на това, при добавянето на захар и сол всяка една храна може да се хареса на повечето хора. Това се нарича Bliss point и е причината да има добавена сол и захар в 75% от днешните хранителни продукти. Главно в храни, в които не бихме очаквали. Тази допълнителна захар в комбинация с многобройните консерванти, стабилизатори и други синтетични вещества са основната причина за наднорменото тегло при днешното население. На графиките (фиг. 1 и фиг. 2) може да се проследи връзката между тогава започващата епидемия на затлъстяване и новият хранителен режим приет през 1980 година в Съединените Щати.
Цитат
Захарната индустрия изпитва основателно притеснение преди излизането на книгата „Pure White and Deadly“ (1972) на британския специалист по хранене Джон Юдкин, в която той представя проучвания, събирани в продължение на десетилетия и доказващи, че захарта – а не мазнините – са основният фактор за затлъстяване и диабет. Асоциацията на производителите на захар тайно спонсорира бял доклад, наречен „Захарта в храненето на човека“, в който се твърди, че захарта е не само безопасна и здравословна, но и важна. Не само, че го спонсорира, но и го представя като независимо проучване.

Най-големият застъпник на Асоциацията на производителите на захар е Ансел Кийс, който е финансиран от индустрията и помага за сриването на репутацията на Юдкин като го обявява за шарлатанин. Клеветническата кампания има огромен успех и спира изследванията върху ефекта на захарта. Погрешните изследвания на Кийс са използвани като основа за препоръките за ниско-маслено хранене.
40 години по-късно стигнахме единствено до извода, че маслото е по-добро от маргарина, а не обратното, както ни се набиваше в канчетата в моята младост. Simple Smile

Но да се върна на д-р Пелов. Невена беше казвала преди време, че оризът и картофите, ако престоят в хладилник, стават не толкова вредни за нас. Забелязах същото твърдение, публикувано от д-р Пелов вчера. Цитирам го по-долу, само моля, да обърнете внимание, че говори за хранене след подобряването на чувствителността на клетките към инсулина!
Цитат
Картофите и оризът имат ли място в този режим на хранене?

Оги Пелов
След първите 3 месеца при определени условия...да!

След като изстинат, картофите се превръщат в устойчиви, по-бавни въглехидрати.
Нишестето им пак се превръща в захар, но това става по-бавно и не е чак такъв проблем след подобряване на чувствителността на клетките към инсулин.
Например: картофена салата с много лук и зехтин, или ако е готвено, първо изяждате всичко останало и изчаквате картофите да изстинат преди да ги хапнете.

Ориз също може, но той трябва да е бавно увиращ от типа на кафяв или див, напр. басмати.
Той не трябва да лепне когато е сготвен!
Лепненето се дължи на скорбяла и е като туткал!
Не знам, аз съм пробвала да ям ориз след като се подобрих и забелязах, че от него качвам. Картофи не съм, бяха ми се отвратили още преди режима и не ми липсват. Обаче ориза го ядох и топъл, и студен. Чувствам се провокирана пак да опитам, този път само добре охладен да го ям. Не че съм примряла, ама има още кисело зеле за сърми в бидона Simple Smile

# 614
  • Пловдив
  • Мнения: 433
Бледолилава, пробвай ориза и да го киснеш. Киснеш и хвърляш няколко пъти водата. Чак след това го вариш.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 08:36 от elsefi

Общи условия

Активация на акаунт