Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 25

• 32 647
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
Аз готвих жълтата ряпа във всички възможни варианти. Дори в момента я предъвквам на яхния с пуешко. Правих и мусака. Не съм много очарована де.  На-много ми допадна на пюре със сметана и кокосово масло.....Миналата седмица в шуменския лидъл я бяха пуснали на 49 стотинки. Тук явно не се купува. Вече я няма. Аз бях купила 6 репи, ама и вегетата у нас нещо не я искат...

# 631
  • София
Аз я готвих в борш вместо картофи.

# 632
Ако правиш борш с кисело зеле, със сигурност ще е приятно, понеже е киселичко. Аз на пюрето слагам доста лимон. Но за борш не се бях сещала. Мерси за идеята....

# 633
  • София
Аз не му слагам изобщо зеле, правя го с настъргани червено цвекло и 1-2 моркова  (стърже кухн. робот) и запържвам в малко зехтин, като му добавям две лъжици винен оцет  (това е трикът за да си запази тъмно червения цвят). Сервирам със сметана. Между другото, боршът е като манджите с кисело зеле: по-вкусен е притоплен, т.е. когато го сервираш за втори-трети път.

# 634
Аз днес изпробвах пащърнак, като го изпекат във фурната на вентилатор намазан със зехтин и шарена сол.
Хареса ми но имам съмнения че ГИ му е доста височък въпреки че в таблиците го посочват около 54

# 635
Шарки, звучи много вкусно карфиол със сметана  (аз съм правила печен с червен пипер, подправки, мазнина).  Ама цената му стана почти като на месо....5 лв при нас... Rage

# 636
  • София
Аз май обичам карфиол повече от месо Simple Smile. Оригиналната рецепта е само с пармезан, аз си добавих сметаната по аналогия с броколи със сметана. Сметаната прониква в карфиола и той буквално се топи.

# 637
Аз вчера правих броколи, карфиол, брюкселско зеле и гъби обилно поляти със сметана и с 4 сирена, като преобладаваше синьота. Ми аз едва се вредих от вегетата.....

# 638
Снощи си видях предишните изследвания, от края на септември са- значи преди 5 месеца. Подобрение все пак има на гликирания хемоглобин  (макар и малко- но пък тогава съм била като цяло на по-малко вгх, а в е бил леко по-висок).
Септември:
КЗ- 5,56
Инсулин- 10,17
Хемоглобин- 124
Гликиран хемоглобин- 6,1% (изчислена средна стойност на КЗ- 7,1)
Триглицериди- 1,54 (бяха се завишили тогава малко)
АСАТ- 13,02
АЛАТ- 14,73

И от петък:
КЗ- 5,38
Инсулин- 7,49
Хемоглобин- 130
Гликиран хемоглобин- 6,0% (изч. ср. стойност- 6, 95)
Триглицериди- 0,88
Само тези двете ме озадачиха, особено феритинът (по-хубав хемоглобин не съм имала, а пък феритинът е на дъното и ми е сложно как да го покача само него Tired Face ) :
Феритин- 11,19 (референтни 13-150- като някои твърдят, че трябвало да бъде поне 70-90 Thinking )
Магнезий- 0,82 (референтни 0,80-1,0, преди беше към горната граница, трябва пак да започна да го приемам като добавка )

# 639
Тази жълта ряпа я пекох на резенчета върху хартия във фурната. Осолих я и я поръсих със зехтин, разбърках добре, с идеята, че ще се получи нещо като пържени картофи. Горчеше, та не се траеше. Не знам дали не сбърках аз нещо, но втори път не опитах. Реших, че си е горчива по природа. На пюре я хвалят много, но не сме по пюретата.

Долче, консултирай се за феритина, с желязото шега не бива (в смисъл да се пие на своя глава). И аз съм се разпуснала напоследък, а не съм изследвала инсулина от август. Все чакам промоция. На 1 март трябва да обявят новите промоционални изследвания в лабораторията, но има/няма - инсулин трябва да пусна. Нещо се чувствам изморена и затъпяла напоследък. Ама доволно си хапвам въглехидрати. Бавни уж. Ще видим дали е от това. Килата иначе не мърдат, поддържам си ги.

# 640
Бледолилава, аз като се консултират с хематоложка не ми каза да изследвам феритин Rage Сигурно и тогава е бил зле, а после и Б 12 е продължил да спада...Желязо взимам не ежедневно от доста време, само в дните когато считам, че не съм го набавила от храната. Но ще се огледам пак за хематолог, и още изследвания ще трябват. Инсулинът на мен винаги ми е 16 лв, промоции няма. Smiley
А жълтата ряпа (правих я на пюре) беше сладнееща, като сладък картоф нещо ( определено нямаше вкус чак на тиква). "Варих" я в тава във фурната, с вода колкото да покрие ряпата Grinning

# 641
  • пак там
Пробвайте, ако искате, алабаш и гулия. Особено гулията - на мен ми хареса. За разлика от карфиола.

# 642
И аз съм с нисък феритин, даже е по - зле от твоя (7.9...) и нисък хемоглобин, ама отказах да пия желязо, че дразни адски стомашно - чревния тракт. Пробвам да го вдигам с билкова кръв, но не знам какво се е получило. Ще се изследвам този месец и ще споделя резултатите. Същи гледам да ам много месо, по едно време си варих и чай от коприва и някакъв кръвен здравец.. пробвай с билки първо, пък ако не стане - тогава чак желязо. Защото аз мисля, ме при мен дефоцита се е получил от една чревна бактериална инфекция. Сега имам цистит, който също помага за спад на хемоглобина и феритина, т.е първо се опитай дс разбереш от какво ти е нисък хемоглобина и феритина и тогава прецени как да го вдигаш. Иначе има едни супер ефективни ампули - Тотема май се казваха, вдигат ФО за няколко седмици

# 643
livrena, при мен таблетките желязо ми причиняваха малко запек. Не напълно, но се усещаше.
С този сироп имаш ли този проблем?

# 644
Дами, билковата кръв не е ли доста захарна? Аз иначе също я харесвам. За желязото като добавка иначе е често срещан ефект констипацията.
При мен пък желязо и вит Б12 са на горна граница (без добавки), а феритинът е малко под долната... не съм ходила още на хематолог, но и не смея да приемам нищо към момента. Някой да е имал такъв случай?

Общи условия

Активация на акаунт