Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 25

• 32 330
  • 743
  •   2
Отговори
# 705
Долче, навън съм по цял ден, при това с хора. Нямам обедна почивка или нещо от сорта, за да ям и не ми е и удобно пред хората да преживям на крак. И до вечерта вече съм приръпнала, хапвам каквото видя и лягам. Е сега ще видим колко работи това с калорийния дефицит, фастовете, прозорците и пр. Накрая пак ще се окаже, че с едно ядене на ден, от около 500-600 ккал максимум, качвам вместо да свалям. Поне преди бях така, сега като съм стабилизирана ще видим... Забравих да кажа, че и вода не пия достатъчно, защото нямам достъп до тоалетна през повечето време. Чувствам си корема издут. Иначе енергия имам.

# 706
Аз съм в тотален стрес и ужас. При мен на 60-тата минута се покачи до 12.8.... и сега мерс на 120 -та и е 10.8! Никога не е била такава  - била е висока до към 11 на 60, но винаги е падала под 6 на 120 минута и сега съм направи в шок. Не знам какво да правя. Ще трябва да повторя изследванията... това е с капилярна кръв след ядене на бял хляб, шоколад и 5 мандарини.... Но, съм в ужас - дори след натоварването с глюкоза, когато открих проблема ( и не съм била на диета), резултата ми беше КЗ- 5.3 на гладно, 13.1 на 60м, 5.1 на 120м... инсулин 9 на гладно, 130 на 60м, 53 на 120м.... ама с тази кръвна захар 10.8 на 129 минута съм в шок... Дали е възможно глюкомера да не е нещо верен... Ама пък измери на гледачката 5.8... От друга страна пък - един след друг път ( поредни пъти) измери 11.6 и 10.8....

# 707
Не бързай да се шокираш. Утре направи същите измервания, но хапни яйца в масло и салата със зехтин и маслини или нещо подобно, но да се заситиш. При мен 80 мин след половин кочанче царевица- кръвна захар над 12. Един час след яйца със зехтин, салата, че и режимен хляб и бри- захарта беше между 5 и нещо и 6,2. Няколко пъти съм мерила...

# 708
А при теб как са изследванията на гладно ? И прибавила ли си натоварване с глюкоза ? Вярно, че аз ги хванах да ги изследвам вечерта... и след цял ден ядене на простотии. Истината е, че понеже при мен ИР се появи, в следствие на голям стрес ( аз не съм имала наднормено тегло и никакви други здравословни проблеми) - сигурна съм, защото половин година преди да я открия бях правила натоварване с глюкоза, защото се чудиха какво ми е ( прескачане на сърце, сърцебиене и други такива проблеми) в последствие ме диагностицираха с тревожно разстройство. Но, на първото натоварване - инсулин 6... на 120 Мин 15.3.. КЗ на 0-5, на 120- 5.2... шест месеца по - късно ... написах в горния пост резултатите. Та лекарите ми казаха,  ме нямам ИР, а тези резултати се дължат на стреса и след като се стабилизирам и това ще изчезне и настояха да си спра диетата... и да започна да ям всичко ... и аз това направих - последните 3 месеца ям всичко ... не качих килограми - само около 300 гр и то последния месец ... Мерих си КЗ на гладно - нямаше промяна.. все си е 5.1-5.4... така варира... И сега като следобяд реших да се измеря след като се натъпках с поредната доза сладко, питка и плодове ... и направо се втреших... Аз наистина вярвах, че нещата са се оправили... и планирах април да направя натоварване за да проверя.. Но, сега след този резултат....  Дали следобяд е нормално КЗ да е по - висока ... или да спада по - бавно след ядене ... не знам - ще се подложа на на товарване съвсем скоро и не уточня. Както и ще си започна пак диетата... Ама май най - добре първо да се подложа на натоварване... за да видя възможно най - лошите стойности.... пък след това да започна диетата ... и да видя как е положението след още 6 месеца на диета. Ще пусна и гликиран хемоглобин - есента бях пуснала и беше 5.6... не е супер, смс беше приличен (ама тогава избягвах въглехидрати ... не стриктно, но не ядях бял хляб, сладко ( освен малко черен шоколад) ... Най - лошото е, че съм на 34 години ... и вече съм с този проблем и то от стрес, а не защото съм прекалявала с каквото и да е Sad И защо лекарите твърдят, че това не е ИР... при тия показатели ( бях при Начев от Майчин дом)...

# 709
Не съм правила натоварване. На гладно от петък КЗ- 5,38, инсулин на гладно- 7,49. Преди 5 месеца бяха съответно 5,56 и 10,17 (малко над 10, може и да бъркам след запетаята).   Но приемам и Глюкофаж с бавно освобождаване (по време и на двете последни изследвания). Миналата година по това време за първи път изследвах инсулин- тогава беше мъничко над 15, а КЗ около 5,7 като месеците след това стигна  около 6, въпреки режима...от юни съм с хапчета (заради нощното бълване на глюкоза от черния дроб се реших). Миналата година по това време видях и за първи път хемоглобин над 120, от 2017 се борех да кача от хемоглобин 72....Той и феритинът ще да е бил нисък и тогава, но кой да ми каже да го изследвам...От около средата на  2016 г  забелязах, че трудно отслабване. И явно не е било само заради ИР. Аз и имам за сваляне доста още се. Но за ИР не са абонирани само тези с излишни кг...Стресът също оказва влияние, колкото повече чета, толкова повече разбирам как са навързани нещата....

# 710
Да, определено нещата са комплексни. При мен също има ниско желязо, хемоглобин и феритин ( това всичко стана за половин година ... след този хипер стресов период... преди него имам перфектни изследвания). Но, определено ужасно се стресирах днес заради тази КЗ. Утре ще я проследя сутрин и след ядене на въглехидрат на закуска, за да видя колко спада на 120 минута. Защото след сладко - преди спадаше... до нормалните стойности... ама сега явно не е така и съм много уплашена Sad. И минавам на режим де... като направя натоварване и гликиран хемоглобин ще видим дали да не започна и аз лекарства.

# 711
  • София
Привет, дами, само за информация - след 10 месеца режим, повечето от които строг такъв, пикочната ми киселина от 320 м.г. сега е 350, а холестеролът върви все така нагоре.
Как са при вас, ако следите тези показатели?

# 712
Роналд, при мен и преди, и след режима си бяха добре пикочна и холестерол. Последните 2 пъти не ги пуснах, но мисля скоро да ги пусна и тях покрай други изследвания...

# 713
  • Пловдив
Привет, дами, само за информация - след 10 месеца режим, повечето от които строг такъв, пикочната ми киселина от 320 м.г. сега е 350, а холестеролът върви все така нагоре.
Как са при вас, ако следите тези показатели?

След месец на режим - пикочна киселина в норма (а винаги ми е леко завишена), но така наречения "лош холестерол" - завишен, за първи път през живота ми Simple Smile Сега съм на суровоядство, след месец отново ще се изследвам.
Честно да Ви кажа, чета Ви, аз нямам нито едно преглешение. А що се отнася до това, че лекарите казвали да си ядем всичко, ако нямаме ИР - ми то вече и врабчетата знаят кои храни са вредни, дори и за здрави хора (не говоря за боб, леща и т.н., а за газирани напитки, полуфабрикати, бяла захар, бяло брашно и т.н.). Ако ще прегрешавам, предпочитам да е с бобови, например, но замразена пици никога няма да си сложа в устата, дори и да нямам ИР. Просто искам да кажа, че е нужно да променим живота си трайно. За себе си съм решила, че след време ще включа умерено в менюто си и бобови, и плодове, а защо не и рядко картофи, но пасти, торти (освен ако не съм си направила лично суровоядска), пици и тем подобни със сигурност ще са вън от менюто ми.

# 714
  • София
Елсо, ти па кога мина режим бре, беше от най-върлите противници тука. Прояде месо здраво, а?
Тва суровоядство, ако хрупаш само салати, всичко щи е 6, то е ясно.

# 715
За месец на суровоядство (освен ако няма някакви явни дефицити и проблеми) не очаквам да има негативни последствия. Вече оттам нататък става сложно- месеци/години на суровоядство.
Роналд, аз на режим не мога да  кажа, че "ям здраво месо", та едва ли и Елсефи е яла чак толкова много месо Thinking
Елсефи, аз не виждам еднократно ядене на пица за толкова супер лошо, ако човек си е пооправил кг и показатели. Нито пък торта понякога.  Естествено, много по-добре е храната да е лично приготвена, но в някакви разумни количества и подчертавам понякога едва ли ще гътне някой...Въпрос на личен избор, но повечето хора не са чак толкова "железни", че никога повече през живота си да не опитат пица или торта от заведение... Grinning

# 716
Аз пък съм с пикочна киселина и холестерол под долната граница .... но... видяхме как ми е скочила захарта, така че, според мен двете неща не са изцяло свързани да ви кажа ... Всичко е строго индивидуално и си зависи от организма на човек.

# 717
Аз никога не съм имала проблем с холестерол и пикочна- без значение от начин на хранене, стрес и тегло....Но и преди режима предпочитах пълнозърнести продукти/ не от бяло брашно/, кафява захар и в по-малко количество, много рядко по нещо пакетирано, без хидрогенирани мазнини, чипсове, солети и прочие макс няколко пъти годишно по време на пътуване (гади ми се от друг вид храна), газирано не обичах, на 99% от вафлите бях сложила бан още от тинейджърските години, а останалите (предимно един вид мини без глазура) съм яла доста рядко и т. н. Имала съм периоди по финансови причини не съм се хранила така както искам и доста зле се чувствах. Но пикочна и холестерол са били на едно ниво, независимо от другите фактори.

# 718
  • Пловдив
Елсо, ти па кога мина режим бре, беше от най-върлите противници тука. Прояде месо здраво, а?
Тва суровоядство, ако хрупаш само салати, всичко щи е 6, то е ясно.

Роналд, ами, на НВ режим съм и докъдето може високомазнинен (растителни мазнини) и освен това ям риба, това съм ти го казвала. То тоя холестерол не се е покачил от зеленолистните, нали? Simple Smile А как стои въпроса с инсулина и захарта не си писал? Лично аз ще си вкарам умерено бавни въглехидрати след време, просто защото не ми понася режимът, на който бях един месец. Не се чувствам добре. Особен проблем ми е сутрешното ходене до тоалетна, което никога не ми е  било проблем, но сега със суровоядството отново всичко е ок. Ще суровоядствам 20 дни и след това 10 ще се захраня, не съм казала, че ще е за цял живот, но имам позната, която преди години суровоядстваше 1 година и се отърва от редица здравословни проблеми. Като приключа, ще се изследвам отново, пък да видим.

# 719
Елсефи, може да е от растителните мазнини- но зависи какви използваш...
Миоки и Елора изчезнаха нещо... Wink

Общи условия

Активация на акаунт