Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 25

• 32 750
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
ТСХ трябва  да е под 2 щом се цели бременност...
Миоки, на мен КЗ не ми се струва чак добре- 5,77?  Инсулинът се покачва повече от 5 пъти, вярно- доста спада, но пак е далеч от нивото на гладно.

# 451
Да, може и да си права, височка е принципно, но може да е нещо инцидентно. Така или иначе има проблем и трябва да се адресира.

# 452
Благодаря момичета!
Препоръки за ендокринолог в Пловдив?

# 453
Д-р Димитър Георгиев

# 454
Вчера си намерих едно изследване от 2016 година, в което реф. ст-сти на гликиран хемоглобин са 6,3. Аз се изследвам само в тази лаборатория, но вече ст-стта е 6, ако не е станала и 5,9. Кое е довело до тази промяна според вас?

# 455
Вит.В12, вит.D са под норма.Предполагам, са ти изписали...Също смятам, че и инсулина скача доста, за мен това си е ИР.Гледам, че и TSH  e над нормата...Има какво да се "поправя".

# 456
TSH според мен е главната причина за липса на бременност, но и ИР не е добре. Както са казали момичетата витамините трябва да се подобрят също. А не съм сигурна дали е ИР, защото КЗ е много висока на 60-та минута -- 9.27 ? Това не клони ли към диабет ? Аз на при инсулин 100 на 60-та минута, пак съм имала КЗ - 5

# 457
Някои американски доктори смятат, че ниските нива на витамин Д докарват ИР, както и липсата на достатъчно сол.

# 458
Вчера си намерих едно изследване от 2016 година, в което реф. ст-сти на гликиран хемоглобин са 6,3. Аз се изследвам само в тази лаборатория, но вече ст-стта е 6, ако не е станала и 5,9. Кое е довело до тази промяна според вас?
6,3 е вече диабет до колкото съм чела аз. Между 5,7 и 6 се води преддиабет. Може лабораторията да е променила нещо в реактивите.

# 459
2-3 лаборатории погледнах и 6-6,5% гликиран го дават рисков за диабет, над 6,5% вече диабет.
На 60 минута над 11 КЗ е диабет.

Последна редакция: ср, 19 фев 2020, 01:19 от dolce miele

# 460
По - принцип ... скока на КЗ и Инсулин на 60-та минута не е такъв критерий, поне според ендокринолозите. На мен лично ми обясниха, че гледат стойностоте на 0 и на 120 минута. Ако там има завишаване, значи има проблем. Аз не мисля, че дамата има голям проблем, да малко са високи стойностите на 60-та минута, но това не е ИР. Именно защото спада толкова много на 120 м - т.е високия инсулин сваля даже прекомерно КЗ, което означава, че има чувствителност към инсулина. Това е по - скоро реактивна хиперинсулинемия, която може да се дължи на други неща, а не на ИР

# 461
Важни са и стойностите на гладно- а спрямо тях има голямо покачване, на 120 минута инсулинът е доста над стойността на гладно...дефицит на вит. Д, Б 12 също сочат към ИР. А КЗ на 120 мин пък пада под тази на гладно...Начинът по който "скачат" и се движат КЗ и инсулин ми е съмнителен...Важно е и как са по принцип нивата на захарта, не само от натоварването. Защото такава КЗ на гладно може и да е инцидент на.

# 462
На мен когато ми установиха ИР за първи път - на 0 и 120 та минута КЗ ми беше 4,3 -4,5, а инсулина на 60-та минута 108, на 120-та - 50 сигурно. На нулева минута инсулина в норма. Ако не си правя ОГТТ не можеш и да разбереш, че имам ИР. Тоест ако си бях пуснала само Homa index сигурно нямаше да разбера за ИР.
livrena според твоя пост би трябвало да сме диагностицирали тогава с  реактивна хиперинсулинемия, а не с ИР така ли ?

# 463
  • София
Аз също съм говорил с двама ендокринолози, които твърдят, че са важни нулева и 120-а, евентуално и 180-а минута, която все по-често назначават в изследванията.
 За 60-та минута твърдят, че са допустими пикове, тъй като всеки организъм реагира по различен начин на 75 грама чиста глюкоза. Особено важен е първия час обаче при бременните. Не казвам, че е правилно, казвам какво се твърди, гледа и разглежда. Зависи дамата по-горе и какъв режим е спазвала преди ОГТТ, т.е. - дали е консумирала 3-5 дни по поне 100-150 грама дневно въглехидрати.

# 464
Да..спазени са всички изисквания за изследването
Вегетарианка е и яде доста въглехидрати.
НОМАта преди две години беше перфектен.

Общи условия

Активация на акаунт